Pāriet uz galveno saturu

CF Jelgava - galvenais, ka ir interese

Beidzot ir sākusies 2015. gada CrossFit Games nedēļa. Pasaules labākie šī sporta veida pārstāvji četras dienas sacentīsies, lai Kalifornijā noskaidrotu un kronētu spēcīgāku, ātrāko, izturīgāko CrossFit atlētu/atlēti. Nesen arī pie mums Latvijā notika sacensības. Jau trešo gadu Liepājas pludmalē risinājās sporta notikums, kas pulcēja samērā lielu dalībnieku skaitu. Uzvaras laurus trešo gadu pēc kārtas plūca Reinis Garkalns, otrā vieta - Uldis Upenieks, trešā - Juris Šimis. Savukārt starp sievietēm šogad visātrāk uzdevumus spēja veikt Kristīne Kuzņecova, aiz viņas - Zanda Rešetina - Zariņa, bet trešā - Santa Podziņa. Vai nākamgad kāds Pludmalē būs izturīgāks un ātrāks par Reini Garkalnu?

Lai gan vairums šī bloga lasītāju (cerams) ar lielu interesi gaida pirmo 2015. gada CrossFit Games uzdevumu, daļa gatavojas 15. augustam, kad Ventspils Piedzīvojumu parkā jau otro gadu pēc kārtas notiks X-Power spēka un izturības spēles. Otra Kurzemes ostas pilsēta centīsies atkārtot vai uzlabot iepriekšējā gada sniegumu, lai Latvija uz Eiropas CrossFit kartes nesāktu izbalēt. Pirms gada līdzās atlētam no Igaunijas stāvēja abi brāļi Arturs un Aleksandrs Ņehajenko. Vai šogad būs savādāk? Tiksimies Ventspilī un redzēsim.

Kurzemei darba pilnas rokas. Vidzeme un Latgale lēnām sāk izrādīt dzīvības pazīmes. Par Rīgu komentārs nav jāsniedz. Kas ar Zemgali? Jau neilgu laiku Zemgales sirdī - Jelgavā, darbojas neliela CrossFit kopiena. Lēnām un pacietīgi viņi ir izveidojuši savu rokrakstu, sasnieguši dzirdīgas ausis un sapulcējuši pietiekami daudz cilvēku, lai sāktu sevi pieteikt uz Latvijas CrossFit skatuves. Pagaidām vēl neviens vārds sacensībās nav manīts. Tam gan ir iemesls. Līdz oficiālai zālei arī būs vēl jāpagaida (ļoti ticams, ka Liepāja būs pirmā pilsēta ārpus Rīgas, kur tādu atvērs). Neskatoties uz to CF Jelgava ir atradusi veidu, kā izcelties un, iespējams, likt citām Latvijas (Baltijas) CrossFit sabiedrībām doties pie viņiem izlūkos. Taču pirms goda pjedestāliem gan Latvijā, gan Kalifornijā, pirms jaunām CrossFit zālēm - izlasiet interviju ar CF Jelgava, lai gūtu ieskatu viņu idejās, uzskatos un iecerēs. Tiekamies.

LatvianCrossFit: Sākšu ar vienkāršu jautājumu. Kas ir CF Jelgava? CrossFit entuziastu grupa, kas vēlas popularizēt šo sporta veidu Zemgales pērlē, vai uz nopietnu darbu orientēti cilvēki, kuru tuvākajos nākotnes plānos ir gandrīz visu savu laiku veltīt, lai apmācītu topošos, trenētu esošos un pilnveidotu paši sevi nopietnam sacensību līmenim?

CF Jelgava: CF Jelgava pamats ir cilvēks – mērķtiecīgs, dedzīgs, zinošs un varošs. Kad vairāki cilvēki ar šādām īpašībām sastopas vienuviet, rodas sinerģija, kas ir visas mūsu darbības pamatā. Mums ir pieredze, gaišas galvas un jauda. Turklāt CF Jelgava treneru redzesloks neaprobežojas ar CrossFit. Savas līdzšinējās dzīves laikā viņi ir apguvuši dažādus sporta veidus, piemēram, peldēšana, cīņas sports, basketbols. Protams, mūsu komanda darbojas saskaņā ar CrossFit izvirzīto mērķi – attīstīt plašu, visaptverošu, funkcionālu fitnesu. Lai darbotos šādā sfērā ir jābūt gan entuziasmam, gan nopietnai, profesionālai pieejai - tie ir divi mijiedarbībā esoši apstākļi. Sacensības – tas ir tikai bonuss, ko spēj dot šis sporta veids. Nopietnas sacensības ir nopietni treniņi vairāku gadu garumā. Laiks rādīs. 

LatvianCrossFit: Kāpēc Jūsu bāzes vieta, ja drīkst to tā saukt, atrodas Zemgales Olimpiskā centra (ZOC) teritorijā? Kas piesaistīja – gaiss, apkārtne, paši tuvumā dzīvojat? Kāpēc ne, piemēram, Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Meža fakultātes stadions? 

CF Jelgava: Mēs esam izveidojuši savstarpēju sadarbību ar Zemgales Olimpisko centru, kas ir mūsdienīgs, daudzfunkcionāls sporta komplekss, un viens no tā uzdevumiem ir veicināt sportisku dzīvesveidu Jelgavā un Zemgales reģionā. Mūsu lēmums ir likumsakarīgs – ir pieejamas telpas inventāra uzglabāšanai, iežogota teritorija, plašs stadions un kopējā atmosfēra. Šī atrašanās vieta mūsu un sportistu vajadzībām ir ideāla. Vasaras un rudens periodā treniņi notiks svaigā gaisā, savukārt ziemā plānojam strādāt iekštelpās. 

LatvianCrossFit: Kāds inventārs ir Jūsu rīcībā? Vai ar to ir iespējams sagatavoties Latvijas CrossFit sacensībām? Piemēram, X-Power Spēka un izturības spēlēm 2015? 

CF Jelgava: Šobrīd mūsu rīcībā ir pašu projektēta un ražota pievilkšanās konstrukcija, svaru stieņi un diski, svaru bumbas, pildbumbas, vingrošanas riņķi un virve, riepas, āmuri, kastes, lecamauklas u.c. Plānots iegādāties GHD solus, airēšanas trenažierus un citu nepieciešamo aprīkojumu daudzveidīgiem treniņiem. Jā, protams, sagatavoties sacensībām ir iespējams, bet šobrīd tā nav mūsu prioritāte – darbojamies tikai trīs mēnešus. Šajā attīstības posmā svarīgākais ir izveidot atbilstošu nodarbību programmu CrossFit pamatelementu apgūšanai un veicināt saliedētas kopienas augšanu. 

LatvianCrossFit: Kas veido CF Jelgava un kāda ir Jūsu pieredze? Cik saprotu, tad neviens vēl nav ieguvis CF Lvl 1 sertifikātu. Vai ir plānos to iegūt? 

CF Jelgava: CF Jelgava kodols ir pieci cilvēki. Rolands un Dāvis – treneri, Dairis un Karīna – daudzpusīgas personas, mūsu labās rokas, Elīna – grafiskais dizains un saziņa. Katram no mums ir zināšanas un pieredze kādā konkrētā sfērā. Šobrīd viss notiek pakāpeniski. Rolands un Dāvis ir ceļā uz to, lai iegūtu CrossFit sertifikātus. To ir iespējams izdarīt salīdzinoši īsā laikā, kas liek apšaubīt šīs sistēmas efektivitāti, arī treneru sagatavotību un zināšanas. Pirmā līmeņa sertifikāts ne vienmēr nozīmēs kvalitatīvas un atbilstošas nodarbības. Tā ir formalitāte, bet drīzumā arī mūsu treneri tos iegūs. Savukārt aptuveni 20 gadu pieredze dažādos sporta veidos ir tas, kas veido viņu prasmju bāzi. Rolanda pieredze un izglītība metālapstrādes un mašīnbūves nozarē ir komandas pievienotā vērtība. Mēs varam nodrošināt dažāda veida kvalitatīvu metāla konstrukciju izgatavošanu, kas atbilst ne tikai CF Jelgava, bet arī citu CrossFit zāļu vajadzībām. Dāvis, savukārt, ir treniņu un uztura programmu veidotājs, treneris – iedvesmotājs. Viņam ir sava unikālā pieeja kā sportistos radīt motivāciju un vēlmi aktīvi darboties līdz pat pēdējai treniņa minūtei. Dāvja un Rolanda vadībā jau pašā sākumā katru cilvēku māca apgūt pareizu tehniku, lai samazinātu traumu rašanās risku. Katrs no mums ir nemitīgā attīstībā un izziņas procesā – viss pamazām virzās augšup. 

LatvianCrossFit: Jau minēju vienas sacensības – CF Ventspils organizēto pasākumu, kas pirms gada izcēlās ar ārkārtīgi kvalitatīvu tiesnešu darbu un pārdomātiem sacensību uzdevumiem. Noteikti šogad viņi plāno pirms gada nosprausto latiņu pacelt vēl augstāk. Vai ir iecerēts tur piedalīties? Kādas CrossFit sacensības esat apmeklējuši? 

CF Jelgava: Pagaidām koncentrējam savus spēkus, lai attīstītu CrossFit kustību Jelgavā. Nākotnē noteikti piedalīsimies. Gan Rolands, gan Dāvis ir spējīgi jau šobrīd startēt, bet nav tādas nepieciešamības. CrossFit sacensības Latvijā ir salīdzinoši jauna parādība. Esam piedalījušies, piemēram, Pludmales spēks sacensībās. Tas, protams, ir ne tikai savu spēku pārbaudījums, bet arī paša pasākuma organizācijas vērtējums. Mūsu gadījumā svarīgāk ir izprast sacensību pamatus un būtību, analizēt plānošanu un realizēšanu, vērot tendences, jo pašiem pamazām veidojas dažādas idejas par sacensībām arī Jelgavā. 

LatvianCrossFit: Vai esat uzsākuši sadarbību ar kādu no Latvijas CrossFit sabiedrībām? Varbūt esat apmeklējuši kādu no oficiālajām CrossFit zālēm Latvijā, lai smeltos iedvesmu, pajautātu par viņu pieredzi, grūtībām un lūgtu padomu? 

CF Jelgava: Atklāti sakot, CrossFit sabiedrība Latvijā vēl nav sasniegusi tādu attīstības līmeni kā citur pasaulē. Protams, tā ir konkurence uzņēmējdarbības vidē. Ar pieredzi un stāstiem cilvēki negrib dalīties – tos viņi krāj īpašā pūra lādē, kura pamazām pārklājas ar putekļu kārtu. Bet mēs paši esam gatavi rakt dziļāk! Sadarbību veidosim tikai tad, kad būs izveidota oficiāla filiāle. Esam izmēģinājuši dažu CrossFit zāļu sniegtos pakalpojumus, lai saprastu, kas ir tas unikālais, ko katra no tām spēj dot. Šobrīd mūsu nodarbību saturu veidojam, balstoties uz savu pieredzi. Periodiski plānots sazināties ar senu draugu (arī no Jelgavas)  – Andreju Dūdu. Viņš jau vairākus gadus dzīvo, strādā un trenējas Atlantā. Varētu teikt, ka viņš ir viens no pirmajiem, kas Latvijā sāka nodarboties ar CrossFit. 

LatvianCrossFit: Vai varat aprakstīt vienu savu treniņu? Kā tas parasti sākas? Neliels informatīvais ievads un pēc tam Jūsu izdomāts vai no crossfit.com paņemts dienas treniņš? 

CF Jelgava: Parasti treniņš sastāv no četrām daļām. Sākumā veicam iesildīšanos – bieži vien tas ir skrējiens ar starpposmiem, kuros izpilda dažādus eksplozivitātes uzdevumus, kopā ar stiepšanos un vieglatlētiku. Pēc tam seko uz izturību un uz spēku vai jaunu elementu apgūšanu balstīti uzdevumi. Treniņa noslēgumā veicam atsildīšanos un nelielu muskuļu stiepšanu. Katru treniņu veido unikālu, tāpēc šī ir tikai bāze, ko dažādi uzlabojam. Var gadīties, ka nodarbībā ir tikai viens ietilpīgs WOD. Nodarbību saturu veido Dāvis, iekļaujot uzdevumus arī no crossfit.com un tā sauktos Benchmark Workouts. Mēdzam mainīt arī atrašanās vietu, braucot uz Ozolnieku ezeru vai kalnu. Aizvadītajā nedēļā Ozolniekos skrējām 2,1 km apkārt ezeram, kur attiecīgos posmos bija jāveic uzdevumi, piemēram, uz katru minūti astoņi burpees. Tad iekļāvām Tabata ar pietupieniem, thrusters un 50 m peldēšanu ezerā. Četratā esam veikuši uzdevumu, iekļaujot farmers walk apkārt ezeram. Katru nodarbību izstrādā pārdomāti, lai sniegtu pēc iespējas daudzveidīgākus, interesantākus treniņus, nezaudējot kvalitāti un efektivitāti. 

LatvianCrossFit: Jelgavā interese par CrossFit ir liela vai maza? 

CF Jelgava: Cilvēki baidās no jaunā, viņiem patīk dzīvot rutīnā, ierastajā ritmā. Grūti salīdzināt – liela vai maza. Interese ir, un tas ir galvenais. 

LatvianCrossFit: Nesen esat uzsākuši finansējuma piesaistes kampaņu, lai iegūtu nedaudz vairāk kā 10 000 eiro. Vēlme ir kļūt par oficiālu CrossFit zāli, labiekārtot noskatītās treniņu telpas, sertificēt trenerus un iepirkt trūkstošo inventāru. Kā pieņēmāt lēmumu uzsākt šādu pasākumu un kāpēc tieši Indiegogo

CF Jelgava: Lēmums ir pilnīgi loģisks. Ja ir finansējums - būs iespējas. Šī kampaņa drīzāk ir apliecinājums tam, ka mūsu nodomi ir nopietni, tas ir CF Jelgava stāsts un emocijas. Cilvēki pagaidām nav gatavi ziedot tam, ko nav vēl pilnībā iepazinuši. Tas ir normāli, tāpēc nemaz neceram uz plūstošu naudas upi. Savukārt Indiegogo ir tikai viena no platformām, kas darbojas crowdfunding nozarē. Viens ir skaidrs -  agri vai vēlu, bet Jelgavā būs CrossFit filiāle. Liels darbs ir ieguldīts, bet lielāks ir jāiegulda. Un kas ir tam visam pamatā? Nauda. 

LatvianCrossFit: Vai ir plānos uzsākt sadarbību ar LLU? 

CF Jelgava: Protams, jau šobrīd viss ir procesā. Esam snieguši paraugdemonstrējumus, iepazīstinot studentus ar CrossFit. Tiklīdz būsim attīstījuši šo kustību pilsētā pietiekami augstā līmenī, veidosim sporta programmas, lai izglītotu jauniešus, izmantojot CrossFit pamatelementus un specifiku. Plānots veidot nodarbības vismaz reizi nedēļā. Esam novērojuši, ka jauniešu fiziskā sagatavotība ir diezgan zemā līmenī ne tikai Jelgavā, un to ir izraisījuši dažādi apstākļi - galvenokārt dzīvesveids. 

LatvianCrossFit: Jau pavisam drīz sāksies 2015. gada CrossFit Games. Vai CF Jelgava sekos līdzi notikumiem Kalifornijā un informēs par to savus biedrus? Jūsu prognozes par uzvarētājiem – vīrieši, sievietes, komandas? 

CF Jelgava: Jā, arī mūsu mazajai komūnai ir liela interese par lielajām spēlēm. Tās noteikti skatīsimies, kaut arī lielo TV ekrānu stadionā nespējam nodrošināt, ir citas alternatīvas. Uzskatām, ka vīriešu konkurencē varētu uzvarēt Mathew Fraser. Savukārt par sieviešu grupu domas dalās. Iespējamās uzvarētājas, mūsuprāt, ir Ragnheiður Sara Sigmundsdottir, Annie Thorisdottir un Sam Briggs. Komandu konkurencē visdrīzāk uzvarēs kāda mazāk zināma komanda. 

LatvianCrossFit: Kad Jelgavā būs oficiāla CrossFit zāle?

CF Jelgava: Drīz. Precīzu prognožu izteikšana bieži vien rada nelabvēlīgu spiedienu un dažādas gaidas. Ceram tuvākā gada laikā reģistrēt oficiālu filiāli.

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

An interview with a visionary and the inventor of the Rx Jump Rope - David Newman

Soon after the CrossFit Team Series had ended, a guy from Latvia thought to contact a company, that was mentioned in every Team Series Update Show - Rx Smart Gear. Considering that LatvianCrossFit is a small blog like website and Latvia has no Regionals (not to mention Games) level athletes, what are the chances that someone is likely to respond? Probably not big but one has to try anyway. So the author of this site found an e-mail on the Rx website and wrote a message. Saying that it would be nice to make an interview with a representative of Rx Smart Gear, in order to inform Latvian readers about Rx products, the company, its athletes and maybe even about its future plans. The e-mail was brief and simple. What to expect? The author knew that it was a 50/50 chance of someone responding to a student from Latvia who writes competition reviews and interviews with Latvia athletes - in Latvian. You have to imagine the look of the authors face when he received an e-mail not from a re

Kas ir CrossFit?

Kā vēsta Yahoo, jauns sporta veids ir sācis savu uzvaras gājienu pāri Atlantijas okeānam un iekaro Eiropu vētras ātrumā: CrossFit , sporta un fitnesa sensācija, kas apvieno trīs disciplīnas – vingrošanu, svaru celšanu un vieglatlētiku. Sporta izcelsme meklējama Kalifornijā, labi veidoto augumu, uzpumpēto vēderprešu un izteiksmīgo muskuļu mekā, kur to izveidoja Gregs Glasmans 1970.gadā. No pašiem tā pirmsākumiem tas ir cienīts tā praktiskā pielietojuma dēļ tādās nozarēs kā speciālo spēku trenēšana, policijas akadēmijas, Olimpisko medaļu ieguvēju trenēšana un citās. Tagad tas ir atgriezies un gūst popularitāti parasto cilvēku vidū – CrossFit tiešām ir piemērots ikvienam, sākot no elites sportistiem, beidzot ar absolūtiem iesācējiem. CrossFit mērķis nav nodarbināt vienu muskuli vai muskuļu grupu, bet gan izveidot cilvēka ķermeņa atlētiskās kvalitātes kā vienotu veselumu, strādājot ar plastiskumu, izturību un līdzsvaru. Pamatprincips ir vienkāršs – iemācīt cilvēkam kustēties. CrossFit fo

Latviešiem pašiem savs "Kalifornijas lācis" - Jānis Todavčičs

Vairākas reizes šajā blogā esmu minējis tādu pasaules līmeņa CrossFit atlētu kā Jason Khalipa . Viņš ir 2008. gada Reebok CrossFit Games čempions, un pagaidām vienīgais atlēts visā CrossFit Games vēsturē, kuram ir izdevies izcīnīt gan zeltu, gan sudrabu, gan bronzu. Manuprāt, iespaidīgi. Šogad šis atlēts ir paziņojis par Individual  karjeras beigām (līdzīgi kā četrkārtējais CrossFit Games čempions Rich Froning), taču tas nenozīmē, ka mums vairs nebūs iespēju redzēt šo vareno "Kalifornijas lāci" sacenšamies. Iespējams jau 2015. gadā mēs varēsim vārot kā Jason Khalipa ar savu komandu sacenšas Kārsonā par augstākajām vietām komandu kategorijā. Taču, kamēr gaidam jauno CrossFit Games sezonu, iesaku ļoti rūpīgi pievērst uzmanību augusta beigām un pirmajiem diviem rudens mēnešiem. Mūs sagaida CrossFit Games off-season pasākums ar nosaukumu "Team Series". Kāpēc jātur šis pasākums savā redzeslokā? Ja uzdod šādu jautājumu, tad acīmredzot cilvēks nepietiekami seko līdzi Cro