Pāriet uz galveno saturu

Latviešiem pašiem savs "Kalifornijas lācis" - Jānis Todavčičs

Vairākas reizes šajā blogā esmu minējis tādu pasaules līmeņa CrossFit atlētu kā Jason Khalipa. Viņš ir 2008. gada Reebok CrossFit Games čempions, un pagaidām vienīgais atlēts visā CrossFit Games vēsturē, kuram ir izdevies izcīnīt gan zeltu, gan sudrabu, gan bronzu. Manuprāt, iespaidīgi. Šogad šis atlēts ir paziņojis par Individual karjeras beigām (līdzīgi kā četrkārtējais CrossFit Games čempions Rich Froning), taču tas nenozīmē, ka mums vairs nebūs iespēju redzēt šo vareno "Kalifornijas lāci" sacenšamies. Iespējams jau 2015. gadā mēs varēsim vārot kā Jason Khalipa ar savu komandu sacenšas Kārsonā par augstākajām vietām komandu kategorijā. Taču, kamēr gaidam jauno CrossFit Games sezonu, iesaku ļoti rūpīgi pievērst uzmanību augusta beigām un pirmajiem diviem rudens mēnešiem. Mūs sagaida CrossFit Games off-season pasākums ar nosaukumu "Team Series". Kāpēc jātur šis pasākums savā redzeslokā? Ja uzdod šādu jautājumu, tad acīmredzot cilvēks nepietiekami seko līdzi CrossFit notikumiem pasaulē. Šajā "Team Series" pasākumā sacentīsies ļoti interesantas komandas četru cilvēku sastāvā. Manuprāt, pati interesantākā noteikti ir tā, kur trīs dalībnieki ir bijušie CrossFit Games čempioni - Rich Froning, Jason Khalipa, Sam Briggs un Julie Foucher - Rogue Fitness Black komanda. Noteikti vēl viena komanda, kas jātur acīs ir tā, kur sacentīsies Dan Bailey, Josh Bridges, Camille LeBlanc-Bazinet un Lauren Fisher, kas noteikti metīs nopietnu izaicinājumu Rogue Fitness Black komandai. Citas komandas, protams, ir ne mazāk iespaidīgas. Tāpēc atzīmējat kalendāros 28. augustu, 18. septembri un 8. oktobri.

Kāds tam visam sakars ar cilvēku, kas ir intervēts šim blogam? Varbūt sapratīsiet. Ļoti ceru un noteikti es nebūšu vienīgais, kas cer uz pirmo latvieti, kas piedalīsies Reebok CrossFit Games. Manuprāt, 29. gadus vecais Jānis Todavčičs ir spējīgs tur nokļūt, ja ieguldīs sevī vēl vairāk darba un varbūt Latvijā uzradīsies kāds CrossFit treneris, kas ar viņu pastrādās vēl rūpīgāk, lai "ar vasku aizlāpītu nepilnības". Protams, es nesaku, ka viņš ir vienīgais Latvijā, kurš ir uz to spējīgs, taču šobrīd viņš spīd visvairāk. Noteikti sekosim līdzi viņa sniegumam arī Ventspils sacensībās, kas notiks 16. augustā Ventspils Piedzīvojumu parkā.

LatvianCrossFit: Kā tu nokļuvi līdz sporta veidam CrossFit? Noprotu, ka pirms tam nodarbojies ar kaut ko citu?

Jānis Todavčičs: Pirms tam esmu nodarbojies ar vieglatlētiku un smagatlētiku, precīzāk ar powerlifting (spēka trīscīņā), bet ņemot vērā divas muguras traumas, tad aizvadītajos gados startēju tikai stieņa spiešanā guļus.

Ar CrossFit sāku nodarboties pavisam netīšām. Kaut kā sanāca saruna ar Artūru Ūdri par CrossFit. Viņš jau labu laiku ar to bija nodarbojies un, paturot prātā, ka man patīk intensīva tipa treniņi kā smagatlētikā ir pieņemts, tad es nolēmu pamēģināt.

LatvianCrossFit: Kas īsti tev ir CrossFit? Vienkārši sporta veids vai arī kaut kas vairāk? Kur trenējies?

Jānis Todavčičs: Šobrīd CrossFit ir mans dzīvesveids. Kā jau jebkuram sportistam, man ir savi mērķi saistība ar šo sporta veidu.

Trenējos Global fitness, zāle nav domāta CrossFit, bet, labi gribot, visu var pielāgot. Reizēm aizeju uz CrossFit Rīdzene pie Mārtiņa Druvkalna un Kriša Grundmaņa.

LatvianCrossFit: Manuprāt, uzvarēt jebkuras sacensības vienalga kādā disciplīnā ir liels sasniegums, bet uzvarēt divas reizes pēc kārtas sporta veidā, kas Latvijā ir salīdzinoši nesen, tas jau liecina par tiešām augstu atlēta līmeni. Cītīgi trenējies vai uzdevumi sacensībās bija tādi, kas tev padevās diezgan labi?

Jānis Todavčičs: Īsti nezinu, kas šajā gadījumā man bija veiksmes faktors. Trenējos, manuprāt, tikpat cītīgi kā parējie džeki, kas startē sacensībās. Īstenībā parocīgu vingrinājumu, manuprāt, man nebija, jo visi Olympic lifting vingrinājumi man ir kaut kas jauns. Pirms tam es tos nebiju taisījis - tikai sākot trenēties CrossFit.

LatvianCrossFit: CrossFit Rīdzene sacensības Ķīpsalā un Liepājas spēks 2014. Kur tev konkurenti lika darīt vairāk nekā sākumā biji ieplānojis? Kur bija psiholoģiski grūtāk un kāpēc?

Jānis Todavčičs: Plānojis es nebiju neko. Ta kā Latvijā tas ir jauns sporta veids, tad nebija zināms, kurš uz ko ir spējīgs. Bet nenovērtēt CrossFit sacensībās vai treniņos nevar nevienu. Psiholoģiski grutāk bija Liepajā, jo es biju sev uzstādījis augstu latiņu CrossFit Rīdzenes rīkotajās sacensībās. Tāpēc, ja godīgi, pirms sacensībām pāris dienas bija mandrāža.

LatvianCrossFit: Gatavojoties šīm sacensībām ievēroji arī kādu diētu?

Jānis Todavčičs: Diētu es ievēroju tikai sākumā, kad pārgāju uz CrossFit. Sapratu, ka mans svars ir par lielu šim sporta veidam. Tāpēc "uzsēdos" uz olbaltumvielu diētas. Un trīs mēnešos notievēju no 108kg uz 95kg. Tagad svars bez speciālas diētas ir apmēram tajās robežās.

LatvianCrossFit: Ko tu pēc treniņa vai sacensībām uzreiz izdzer vai apēd, respektīvi, kas ir tavs “recovery”?

Jānis Todavčičs: No uztura bagātinātājiem es lietoju diezgan daudz, jo man ir paveicies, ka mani atbalsta Baker Nutrition. Tieši pēc treniņa es izdzeru - Muscle Med-Secret souce vai MHP-dark matter.

LatvianCrossFit: Tevi atbalsta Baker nutrition. Kā ieguvi šo atbalstu? No panākumiem kādās sacensībās?

Jānis Todavčičs: Baker Nutrition mani ieraudzīja CrossFit Rīdzenes rīkotajās sacensībās. No tā laika mums ir sadarbība. Liels paldies viņiem.

LatvianCrossFit: Šī gada augustā būs divas sacensības - Liepājā un Ventspilī. Piedalīsies? Kā ar pieredzi sacensībās ārpus Latvijas?

Jānis Todavčičs: Piedalīšos Ventspilī. Ārpus Latvijas sacensībās vēl neesmu bijis, bet plānoju pamēģināt. Jūnijā biju uz CrossFit nometni Sanktpēterburgā, kas deva daudz pamācošas atziņas. Klātienē varēju arī vērot un kopā veikt dažus WOD ar Jonne Koski.

(Piezīme: 2014. gada Reebok CrossFit Games Jonne Koski izcīnīja ievērības cienīgo 32. vietu. Viņam vēl ir tikai 19 gadi. Jāpiebilst, ka Jonnes treneris un treniņu biedrs ir 2009. gada Reebok CrossFit Games čempions Mikko Salo.)

LatvianCrossFit: Minēji, ka biji uz CrossFit treniņnometni Sanktpēterburgā. Vari vairāk kaut ko pastāstīt par šo pieredzi? Kā tur vispār nokļuvi, kāds bija pats spilgtākais notikumus, varbūt atceries kādu padomu no Jonne Koski?

Jānis Todavčičs: Pieredze noderīga bija tieši Olympic lifting vingrinājumos, jo tos pasniedza nopelniem bagāts atlēts Oleg Chen. Īstenībā pēc šīs nometnes sapratu, ka mans Olympic lifting tehnikas ziņā ir nepareizs. Vēl bija noderīgas lietas svarubumbu tehnikā. 
Ar pašu Jonni Koski nesanāca ļoti daudz parunāt, bet viņš pastāstīja par to kā būvē savus nedēļas un mēneša treniņu plānus.

(Piezīme: Oleg Chen ir 1988. gadā dzimis Krievijas svarcēlājs. Piedalījies divos Pasaules čempionātos - abos gan 2011. gadā Parīzē, gan 2013. gadā Polijas pilsētā Vroclavā izcīnīja sudraba medeļas. Savukārt 2013. un 2014. gada Eiropas čempionātos Oļegs izcīnīja augstākā kaluma medeļas - zeltu. Oļegs sacenšas svara kategorijā līdz 69 kilogrami.)

LatvianCrossFit: Minēšu un teikšu, ka no trim CrossFit sastāvdaļām - svarcelšana, vingrošana un vieglatlētika - tev vislabāk padodas svarcelšana. Pareizi? Kurš no Olimpiskās svarcelšanas vingrinājumiem tev sagādā vislielākās mocības? Kas ir tavs mīļākais un nīstākais vingrinājums kopumā?

Jānis Todavčičs: Nē! (smaida) Svarcelšana man ir kaut kas jauns, tāpēc vēl daudz ir jāstrādā pie tehnikas. Man ir kaut kāda spēka bāze no powerlifting, bet tas arī viss. Padodas arī diezgan labi body weight vingrinājumi. Vissliktāk iespējams man padodas vingrošana, jo tam veltu ļoti maz laika.

Sākumā visnīstākie vingrinājumi bija thruster un burpees, bet tagad es pat nezinu. Gan jau visnīstākais ir tas, kas nepadodas - gymnastic.

LatvianCrossFit: Kā veicās ar CrossFit Open uzdevumiem?

Jānis Todavčičs: Neesmu meģinājis.

LatvianCrossFit: Kas tev vēl būtu jāizdara, lai tu varētu sacensties ar labākajiem Kalifornijā?

Jānis Todavčičs: Daudz, daudz, daudz (un vēl) jātrenējas!

LatvianCrossFit: Vai plāno iziet arī kādus kursus saistībā ar CrossFit?
  
Jānis Todavčičs: Jā, plānoju kārtot CrossFit Level 1 Certificate kursus. 
 
LatvianCrossFit: CrossFit Latvijā ir uz palikšanu?

Jānis Todavčičs: Es domāju, ka CrossFit Latvijā būtu jāpaliek, jo, manuprāt, tas ir vislabākais sporta veids. Dzīvesveids, visiem cilvēkiem, kas grib būt ikdienas dzīvē enerģijas pilni un funkcionāli.

LatvianCrossFit: Vai CrossFit ir domāts visiem?

Jānis Todavčičs: Jā, protams. Nav nekādu ierobežojumu. Tāda jau ir CrossFit būtība - sports visiem. CrossFit ļoti labi norūda raksturu un gribasspēku, kas ikdienā palīdz vieglāk virzīties tuvāk saviem mērķiem un sapņiem.

LatvianCrossFit: Ja Latvijā kāds izdomātu izveidot komandu, lai mēģinātu sacensties par iespēju braukt uz Kaliforniju vai vismaz uz Regionals. Jānis piedalītos?

Jānis Todavčičs: Jā! Mans sapnis saistībā ar CrossFit ir iziet laukumā kopā ar pasaules labākajiem atlētiem!

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

An interview with a visionary and the inventor of the Rx Jump Rope - David Newman

Soon after the CrossFit Team Series had ended, a guy from Latvia thought to contact a company, that was mentioned in every Team Series Update Show - Rx Smart Gear. Considering that LatvianCrossFit is a small blog like website and Latvia has no Regionals (not to mention Games) level athletes, what are the chances that someone is likely to respond? Probably not big but one has to try anyway. So the author of this site found an e-mail on the Rx website and wrote a message. Saying that it would be nice to make an interview with a representative of Rx Smart Gear, in order to inform Latvian readers about Rx products, the company, its athletes and maybe even about its future plans. The e-mail was brief and simple. What to expect? The author knew that it was a 50/50 chance of someone responding to a student from Latvia who writes competition reviews and interviews with Latvia athletes - in Latvian. You have to imagine the look of the authors face when he received an e-mail not from a re

Kas ir CrossFit?

Kā vēsta Yahoo, jauns sporta veids ir sācis savu uzvaras gājienu pāri Atlantijas okeānam un iekaro Eiropu vētras ātrumā: CrossFit , sporta un fitnesa sensācija, kas apvieno trīs disciplīnas – vingrošanu, svaru celšanu un vieglatlētiku. Sporta izcelsme meklējama Kalifornijā, labi veidoto augumu, uzpumpēto vēderprešu un izteiksmīgo muskuļu mekā, kur to izveidoja Gregs Glasmans 1970.gadā. No pašiem tā pirmsākumiem tas ir cienīts tā praktiskā pielietojuma dēļ tādās nozarēs kā speciālo spēku trenēšana, policijas akadēmijas, Olimpisko medaļu ieguvēju trenēšana un citās. Tagad tas ir atgriezies un gūst popularitāti parasto cilvēku vidū – CrossFit tiešām ir piemērots ikvienam, sākot no elites sportistiem, beidzot ar absolūtiem iesācējiem. CrossFit mērķis nav nodarbināt vienu muskuli vai muskuļu grupu, bet gan izveidot cilvēka ķermeņa atlētiskās kvalitātes kā vienotu veselumu, strādājot ar plastiskumu, izturību un līdzsvaru. Pamatprincips ir vienkāršs – iemācīt cilvēkam kustēties. CrossFit fo