Pāriet uz galveno saturu

Latvijas CrossFit treneris Maljorkā - intervija ar Jānis Arsts

Līdzīgi kā Otto Ozola grāmatas nosaukumā "Latvieši ir visur". Pārsvarā varam dzirdēt un izlasīt, ka latvieši brauc uz Īriju, Angliju, Vāciju vai kādu citu Rietumeiropas valsti, lai pelnītu sev iztiku kādā rūpnīcā, siltumnīcā vai labākā gadījumā citur. Ar šīs intervijas varoni ir savādāk, viņš izvēlējās pārcelties uz vienu no mūsu pasaules skaistākajiem paradīzes nostūriem. Kādu? Kāpēc? Kā viņam tur iet? Ko viņš tur dara? Uz visiem šiem jautājumiem un vēl citiem piedāvāju atbildes šajā intervijā ar Jānis Arsts.




8:00 rīta grupa CrossFit Mallorca
LatvianCrossFit: Būt par CrossFit Level 1 treneri ir tava galvenā nodarbošanās? 
Jānis: Jā, strādāju CrossFit Mallorca kopš aprīļa. Pirms tam, sākot ar 2010. gadu, strādāju Sporting Fitness par personīgo treneri. Mana darba vieta atradās ļoti ekskluzīvā vietā - pie pašas jūras Puerto Portals. Tā man bija ļoti laba pieredze strādāt ar ļoti jauniem (no sešus gadus veciem) un pat ļoti cienījama vecuma (līdz 90 gadus veciem) klientiem.





LatvianCrossFit: Kā iepazinies ar šo sporta veidu un kad izdomāji, ka ir nepieciešamība pēc sertifikāta? 
Rob Martin
Jānis: Par CrossFit biju dzirdējis jau agrāk un kaut ko līdzīgu jau izmantoju darbā ar klientiem pirms sāku strādāt CrossFit Mallorca par šī sporta veida treneri, jo uzskatīju, ka labākus un ātrākus rezultātus dod liela intensitāte un laba vingrinājumu tehniska izpilde. Sertifikātu es ieguvu tikai tāpēc, lai varētu oficiāli strādāt CrossFit Mallorca, cita iemesla diemžēl nebija. Manuprāt, kursos neiemacīsies olimpic lifting, gymnastics un citas sarežģītas lietas, tur var apgūt vienīgi pašus pamatus. Level 1 kursos, protams, var apgūt teoriju, taču cik gan ir tādu treneru, kas tiešām pārzina teoriju, bet nav absolūti nekādas sapratnes kā pielietot to darbā ar klientu vai 10-15 klientiem vienlaikus. Savu paldies varu teikt par iegūtajām zināšanām tieši pieredzei un it īpaši treniņiem ar Rob Martin, kurš ir trīskārtējs CrossFit Regionals dalībnieks un visas trīs reizes pat ir finišējis labāko desmitniekā. Viņš jau vairākus gadus ir spēcīgākais Apvienotās Karalistes CrossFit atlēts. Esmu daudz mācījies no viņa un katru dienu turpinu to darīt, tas arī bija galvenais iemesls, kāpēc sāku strādāt ar viņu kopā - vēlos nepārtraukti sevi pilnveidot.

Veicot triatlonu
LatvianCrossFit: Ja pareizi esmu sapratis, tad tu dzīvo un strādā Maljorkā. Tevi uz šo skaisto salu aizveda CrossFit vai tā ir sagadīšanās, ka tur strādā par treneri? 
Jānis: Jā, dzīvoju Maljorkā kopš 2009. gada jūlija. Pirms tam nodarbojos ar triatlonu, 15 – 19 gadu vecumā kļuvu par vairākkārtēju Latvijas čempionu. Piedalījos Pasaules čempionātos, Eiropas čempionātos un citos sporta pasākumos. Par saviem sasniegumiem varu pateikt lielu paldies maniem lielākajiem atbalstītājiem, cilvēkiem, kas man palīdzēja grūtos brīžos un ne tikai - manai ģimenei, Imantam Bernovskim un ZZK īpašniekam Normundam Zviedram. Godīgi sakot, cilvēki man visu laiku jautā, kāpēc Maljorka. Uz šo jautājumi ir grūti atbildēt, nezinu, ko tajā brīdī domāju, kad izlēmu atbraukt uz šo skaisto salu. Taču neskatoties uz visu piedzīvoto, es esmu laimīgs par savu izdarīto izvēli.

Jāņa veidots uzraksts iedvesmojot Rob Martin
pirms viņš dodas uz CrossFit Regionals
LatvianCrossFit: Kas tavā CrossFit sporta zālē ir tāds, kas nav citās? 
Jānis: Pirmām kārtām jau mūsu klienti. Mums ir ļoti speciāls treniņu komplekss, ļoti laba atmosfēra, visi cilvēki ir laimīgi un smaidīgi, viņi mums ir gan gados jauni, gan gados vecāki. Tad vēl, protams, mūsu galvenā vērtība Rob Martin. Ja tavā sporta  zālē trenējas vai strādā kāds, kas ir piedalījies CrossFit Regionals vai CrossFit Games, tad tas jau uzreiz nozīme, ka tu šeit iemācīsies vairāk nekā jebkurā citā CrossFit sporta zalē. Es pat pieskaitīšu sevi ar savu personību pie tā, kas nav citās CrossFit  sporta zālēs. Esmu ieguvis CrossFit Mallorca apmēram 30 jaunus klientus tikai dažos mēnešos. Klienti parasti “ienīst” mani, jo esmu ļoti stingrs pret visiem, bet tas jāsaprot labā nozīmē. Man ir laba humora izjūta, taču tā sliktā slava man radusies, jo veidoju grūtus WOD, kas vairumam nākamajās dienās rada muskuļu sāpes. Galu galā, tas ir mans darbs un acīmredzot, tas man padodas diezgan labi. Ja kādreiz ciemosies pie manis, tad sapratīsi par ko es runāju (smaida).

LatvianCrossFit: Kur un kad ieguvi trenera sertifikātu? 
Jānis: Sertifikāciju izgāju Somijas pilsētā Tamperē. Kaut kur septembra vidū.

Izpildot bench workout
LatvianCrossFit: Tu ieteiktu iegūt Level 1 sertifikātu cilvēkam, kurš neplāno atvērt pats savu CrossFit sporta zāli vai arī tādā strādāt?
Jānis: Sertifikāts ir nepieciešams, ja gribi strādāt oficiālā CrossFit sporta zālē. Persona bez sertifikāta oficiālā sporta zāle nevar strādāt. Tā, lūk. Jebkurš var atvērt savu CrossFit Box, taču kamēr attiecīgais treneris nav nokārtojis Level 1 sertifikātu un pievienojis savu CrossFit Box oficiālajam crossfit.com sarakstam, viņš nevar nemaz saukt savu jaunatvērto sporta zāli par CrossFit sportam paredzētu vietu. Mums uz salas ir divas tādas sporta zāles un, ticiet man, ir ļoti liela starpība, vai iepriekš minētās prasības ir izpildītas. Visi šo zāļu klienti domā, ka nodarbojas ar CrossFit, taču realitāte ir tāda, ka viņi tur tikai izpilda box jumps, press ups, pull ups un body weight vingrinājumus. Nav olimpic lifting un citu sporta veidam specifisku treniņu. CrossFit ir Greg Glassman izveidota treniņu sistēma, tātad, ja kāds, piemēram, nosauc savu zāli CrossFit pagrabs bez sertifikāta un nav veicis attiecīgus pasākumus, lai tiktu uzņemts crossfit.com sarakstā, tad ir pat ļoti viegli iekļūt lielās nepatikšanās.

LatvianCrossFit: Ko tu vari pastāstīt par traumām, ko cilvēks var gūt nodarbojoties ar CrossFit? Kā no tām vislabāk izvairīties? 
Jānis: Nodarbojoties ar CrossFit, traumas mani klienti, paldies Dievam, nav guvuši. Protams, ir bijušas muskuļu sāpes, dažādi sastiepumi, taču tie visi ir sīkumi. Manuprāt, traumas var iegūt tādos gadījumos, kad ir slikta tehnika, iesācēji strādā ar pārāk lielu svaru, vai arī paši sportisti nav bijuši pietiekami uzmanīgi.
Mazie CrossFit atlēti

LatvianCrossFit: Pieņemsim, ka pie tevis atnāk 18-20 gadus vecs jaunietis vai jauniete, kas vēlas sākt nodarboties ar CrossFit. Kā tu sāktu ar viņu strādāt? 
Jānis: Teikšu godīgi, es strādāju ar bērniem vecumā no 8 līdz 16 gadi. Varu atklāt, ka vakar viens klients, tikai deviņus gadus vecs, sāka jau staigāt uz rokām, šis cilvēks trenējas tikai divus menešus divas reizes nedēļā. Tad vēl otrs, aptuveni 15 gadīgs zēns, kurš sāka nodarboties ar CrossFit jūnijā, jau ir sasniedzis tādus rezultātus, kad viņa labākais Snatch ir jau 70kg un Clean&Jerk ir vairak nekā 90kg, kā arī puisis spēj 16 ring muscle-ups pēc kārtas. Ar šo visu es gribu teikt to, ka, ja tu esi 18 gadus vecs jaunietis vai jauniete, tad vienkārši sāc, progress kļūs redzams jau no pirmajiem treniņiem.

LatvianCrossFit: Vai nodarbojoties ar CrossFit būtu jāievēro kāda speciāla diēta? 
Jānis: Ja trenējies vienu reizi dienā, tad Paleo būs perfekta diēta, taču, ja trenēsies divas līdz četras reizes dienā, tad būtu noteikti jāēd pēc iespējas vairāk ogļhidrātus saturošu produktu.

LatvianCrossFit: Kā pašam ir ar uzturu, ievēro kādu diētu? Sporta uzturu lieto? 
Jānis: Nezinu vai tā var teikt, bet es ēdu visu kam tieku klāt un ko redzu. Maljorkā mēs ēdam diezgan vesēlīgi pateicoties klimatam. Sporta uzturu nelietoju, iemesls tam ir diezgan vienkāršs, slinkums taisīt un dzert pēc treniņa proteīna kokteiļus.

Veicot box jums Battle of London 1.WOD kopā ar Rob.
Rob veica 160, Jānis 148
LatvianCrossFit: Ar CrossFit saistītās sacensībās esi piedalījies? 
Jānis: Jā, esmu piedalījies. 2012. gada Open bija mana debija. Lai arī biju trenējies tikai dažus mēnešus, ar rezultātu esmu apmierināts, bet, protams, vienmēr jau var labāk. Mēģināju satrenēties, lai varētu piedalīties sacensībās Battle of London, taču beigās izlēmu tomēr nepiedalīties, jo sāku pārāk daudz pakārtot savu treniņa programu atlasei, līdz ar to nevarēju normāli strādāt. Decembra vidū braucam ar Rob uz Šveices pilsētu Bāzeli, lai piedalītos diezgan augsta līmeņa sacensībās. Šajās sacensībās piedalīties var tikai speciāli ielūgti atlēti. Divās dienās būs kopā 8 WOD (workout of the day). Varu padalīties ar daļu no tur gaidāmajiem pārbaudījumiem: MAX Snatch, Clean&Jerk, 6 km skriešana ar 600 m kāpumu un 25kg somu uz muguras, Legless rope climb, Fronts Squats, handwalk kā arī daudz citu treniņu. Prognozēt savu sniegumu pagaidām atturos.

LatvianCrossFit: Kas tev padodas labāk: svarcelšana, vieglatlētikas vai vingrošanas vingrinājumi? 
Jānis: Sevi uzskatu par diezgan daudzpusīgu atlētu. Spēju izdarīt visos pietiekami daudz, taču, kā jau vienmēr un visiem, gribu vairāk, gribu būt vēl spēcīgāks.

LatvianCrossFit: Ar kuru savu personisko rekordu (PR) visvairāk lepojies? 
Jānis: Īpaši nelepojos ar nevienu, bet aizvadīto divu nedēļu laikā uzstādīju šādus personiskos rekordus: 210kg deadlift, 115kg power clean, Kelly 19:52, snatch 82,5 110kg Clean & Jerk.

LatvianCrossFit: Kādu tu redzi CrossFit nākotni? Sporta veids ir relatīvi jauns, bet cilvēku, kas ar to nodarbojas, kļūst arvien vairāk. 

Jānis: Domāju, ka tuvāko piecu gadu laika, liela daļa cilvēku zinās un tiešām sāks nodarboties ar CrossFit.
CrossFit Mallorca family
Ja jums patika intervija un vēlaties turpināt sekot Jāņa pieredzei, darbam un citiem dzīves notikumiem, tad iesaku sekot viņa Instagram profilam. 

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

An interview with a visionary and the inventor of the Rx Jump Rope - David Newman

Soon after the CrossFit Team Series had ended, a guy from Latvia thought to contact a company, that was mentioned in every Team Series Update Show - Rx Smart Gear. Considering that LatvianCrossFit is a small blog like website and Latvia has no Regionals (not to mention Games) level athletes, what are the chances that someone is likely to respond? Probably not big but one has to try anyway. So the author of this site found an e-mail on the Rx website and wrote a message. Saying that it would be nice to make an interview with a representative of Rx Smart Gear, in order to inform Latvian readers about Rx products, the company, its athletes and maybe even about its future plans. The e-mail was brief and simple. What to expect? The author knew that it was a 50/50 chance of someone responding to a student from Latvia who writes competition reviews and interviews with Latvia athletes - in Latvian. You have to imagine the look of the authors face when he received an e-mail not from a re

Kas ir CrossFit?

Kā vēsta Yahoo, jauns sporta veids ir sācis savu uzvaras gājienu pāri Atlantijas okeānam un iekaro Eiropu vētras ātrumā: CrossFit , sporta un fitnesa sensācija, kas apvieno trīs disciplīnas – vingrošanu, svaru celšanu un vieglatlētiku. Sporta izcelsme meklējama Kalifornijā, labi veidoto augumu, uzpumpēto vēderprešu un izteiksmīgo muskuļu mekā, kur to izveidoja Gregs Glasmans 1970.gadā. No pašiem tā pirmsākumiem tas ir cienīts tā praktiskā pielietojuma dēļ tādās nozarēs kā speciālo spēku trenēšana, policijas akadēmijas, Olimpisko medaļu ieguvēju trenēšana un citās. Tagad tas ir atgriezies un gūst popularitāti parasto cilvēku vidū – CrossFit tiešām ir piemērots ikvienam, sākot no elites sportistiem, beidzot ar absolūtiem iesācējiem. CrossFit mērķis nav nodarbināt vienu muskuli vai muskuļu grupu, bet gan izveidot cilvēka ķermeņa atlētiskās kvalitātes kā vienotu veselumu, strādājot ar plastiskumu, izturību un līdzsvaru. Pamatprincips ir vienkāršs – iemācīt cilvēkam kustēties. CrossFit fo

Latviešiem pašiem savs "Kalifornijas lācis" - Jānis Todavčičs

Vairākas reizes šajā blogā esmu minējis tādu pasaules līmeņa CrossFit atlētu kā Jason Khalipa . Viņš ir 2008. gada Reebok CrossFit Games čempions, un pagaidām vienīgais atlēts visā CrossFit Games vēsturē, kuram ir izdevies izcīnīt gan zeltu, gan sudrabu, gan bronzu. Manuprāt, iespaidīgi. Šogad šis atlēts ir paziņojis par Individual  karjeras beigām (līdzīgi kā četrkārtējais CrossFit Games čempions Rich Froning), taču tas nenozīmē, ka mums vairs nebūs iespēju redzēt šo vareno "Kalifornijas lāci" sacenšamies. Iespējams jau 2015. gadā mēs varēsim vārot kā Jason Khalipa ar savu komandu sacenšas Kārsonā par augstākajām vietām komandu kategorijā. Taču, kamēr gaidam jauno CrossFit Games sezonu, iesaku ļoti rūpīgi pievērst uzmanību augusta beigām un pirmajiem diviem rudens mēnešiem. Mūs sagaida CrossFit Games off-season pasākums ar nosaukumu "Team Series". Kāpēc jātur šis pasākums savā redzeslokā? Ja uzdod šādu jautājumu, tad acīmredzot cilvēks nepietiekami seko līdzi Cro