Pāriet uz galveno saturu

Reinis Garkalns par "Pludmales spēks" un CF Liepāja

Jau pamatā uzreiz, kad padzirdēju par sacensībām "Pludmales spēks 2014", zināju, ka man ir nepieciešams sazināties ar šī pasākuma organizatoriem, lai uzdotu dažus jautājumus par un ap šo svarīgo Latvijas CrossFit notikumu. Sākumā rakstīju uz Liepājas pilsētas domes sporta pārvaldi, cerībā uzzināt kaut ko vairāk par šo notikumu. Par laimi sporta pārvalde man atbildēja un ieteica vērsties ar visiem jautājumiem par šīm sacensībām pie Reiņa Garkalna. Jāteic, ka biju priecīgs par šādu pavērsienu, jo jau labu laiku gribēju uzzināt kaut ko vairāk par "CF Liepāja", kas pēc ierakstiem un bildēm Facebook ir kļuvis par tiešām lielu CrossFit komūnu. Taču cik lielu un kā tā radās? Šim blogam vēl nav pat gads, tāpēc saprotams, ka par pirmajām "Pludmales spēks" sacensībām šeit nekas nav uzrakstīts, vienīgi daži atlēti intervijās ir minējuši šo pasākumu. Ar "Pludmales spēks 2014" būs savādāk. Pirms mēs skatāmies 2014. gada CrossFit Games un plānojam braucienu uz Liepāju, iesaku izlasīt šo nelielu, taču ārkārtīgi interesanto interviju (jau otro) ar Reini Garkalnu, kur viņš pastāsta ne tikai par "Pludmales spēks 2014", bet arī par "CF Liepāja". 
Tiekamies 2. augustā Liepājas pludmalē! 

LatvianCrossFit: Vai “Pludmales spēks” ir tīrasiņu CrossFit sacensības? 

Reinis Garkalns: Rodas jautājums, ko nozīmē tīrasiņu CrossFit sacensības? Vai tie ir tikai svarcelšanas elementi ar lieliem svariem un neskaitāmiem atkārtojumiem…? Domāju gan, ka nē! CrossFit no sevis pieprasa maksimālu daudzpusību. "Pludmales spēks" šogad risināsies otro reizi. Tās ir īpašas sacensības, kas ietver sevī vispusīgu fizisko sagatavotību. Šeit būs jāprot pielāgoties dažādām vidēm – smiltīm, ūdenim, kāpām. Liela nozīme būs vingrinājumu un inventāra dažādībai, kas tiks izmantots sacensību laikā.

LatvianCrossFit: Kas organizē šīs sacensības? 

Reinis Garkalns: Liepājas pilsētas domes sporta pārvalde sadarbībā ar sporta klubu „CF Liepāja”.

LatvianCrossFit: Šīs sacensības notiek jau otro gadu pēc kārtas. Pirms gada rezultāti bija tik labi, ka nolēmāt rīkot atkal? 

Reinis Garkalns: Dalībnieku skaits pagājušo gadu nemaz nebija tik liels. Ja nemaldos, piedalījās 22 – 25 vīri. Ņemot vērā skatītāju un pašu dalībnieku interesi par notiekošo, bija skaidrs, ka tādi pasākumi Liepājā ir jārīko atkārtoti. Ir jau zināms, ka uz šī gada sacensībām ir pieteikušies vairāk nekā 40 dalībnieku un līdz pasākuma norises dienai šis skaitlis noteikti pieaugs. 

LatvianCrossFit: Kas šogad būs savādāk? 

Reinis Garkalns: Būs četras grupas, kurās startēs sportisti. Dāmas, tautas klases puiši, vīri, kuri sasnieguši 35 gadu vecumu (masters), un Elites grupas dalībnieki. Tā kā katrs interesents var izlemt, kurā grupā startēt. Lai gan vairākiem sportistiem ir ierobežojumi attiecībā uz piedalīšanos konkrētās grupās. Piemēram, atlēti, kuri sacensībās „Liepājas spēks”, kas norisinājās šī gada aprīlī Liepājas Olimpiskajā centrā, izcīnīja godalgotas vietas – tieši tautas klasē(puiši), Pludmales spēkā piedalīties varēs tikai Elites klasē. Savukārt visi atlēti, kuri piedalījās tajās pašās sacensībās Elites klasē varēs startēt tikai un vienīgi starp spēcīgākajiem Elites klases pārstāvjiem. Šādi noteikumi tiek izvirzīti, lai paaugstinātu šī sporta veida kvalitāti un profesionalitāti. Tautas grupa, organizatoru redzējumā ir tikai atspēriena punkts, lai kāptu augstāk uz Elites klasi. Ja reiz ir izcīnīta godalgota vieta tautas klasē, atpakaļceļa vairs nav - ir jāpierāda sevi augstākā līmenī. Atšķirībā no iepriekšējā gada, sacensību vingrinājumi prasīs augstāku tehnisko izpildījumu. Būs daudz jāstrādā ar pielikto svaru. Būs jāpārnēsā smilšu maisi, jāceļ svaru bumbas, jāveļ traktora riepas. Neizpaliks vingrinājumi ar savu svaru, pievilkšanās, skriešana pa smiltīm un ūdeni, pietupieni, atspiešanās vingrošanas riņķos, palēcieni pāri riepām un, protams, BURPEES. 

LatvianCrossFit: Kā izdomājāt uzdevumus sacensību dalībniekiem? 

Reinis Garkalns: Uzdevumi ir izdomāti, balstoties uz līdzšinējo pieredzi sacensībās un treniņos. Vērojot un analizējot kāds ir vispārīgais fiziskais sagatavotības līmenis atlētiem, kuri aizrāvušies ar šo kustību – CrossFit. 

LatvianCrossFit: Vai mēģinājāt uzaicināt uz sacensībām CrossFit atlētus arī no Igaunijas vai Lietuvas? 

Reinis Garkalns: Cik man zināms Lietuvā CrossFit vēl nav uzņēmis tādus apgriezienus kā pie mums, bet Igaunijā viena zāle ir, kur tiek apgūtas iemaņas šajā sporta veidā. Šogad viesus neaicinājām, bet, skatoties uz nākamo gadu, noteikti informēsim arī kaimiņvalstis par iespēju kārtīgi pasvīst Liepājas pludmalē.

LatvianCrossFit: Cik liels ir CrossFit Liepājā? 

Reinis Garkalns: Termins CrossFit Liepājā ienāca pagājušā vasarā pēc sacensībām „Pludmales spēks 2013”. Daudzus tas ir uzrunājis un ieinteresējis, kuri aktīvi piekopj šī sporta veida tradīcijas. Es šeit runāju ne tikai par attieksmi treniņos, bet arī ārpus nodarbībām – ikdienā, saskaroties ar sadzīviskām lietām, draugiem un visu nepazīstamo, kas mūs ieskauj katru dienu. Jāatzīst, ka arī daļa neizprot šo sporta veidu un izturas atturīgi, bet uzskatu, ka tas ir tikai normāli. Nav pasaulē tāds sporta veids ar ko nodarbotos visi atlēti.

LatvianCrossFit: Zinu, ka tu Liepājā esi izveidojis CrossFit “komūnu” CF Liepāja. Pareizi nosaucu - komūna? Cik spēcīgi Jūs esat? 

Reinis Garkalns: Izveidojis – tas būtu skaļi teikts. Teiksim labāk, ka iedevu impulsu, lai, kas tāds notiktu. Komūnā galvenais ir tās biedri, nevis vadītāji vai izveidotāji. Tieši biedri satur kolektīvu kopā un veicina tā izaugsmi, tik jādod pareizais virziens, un tālāk jau viss notiek automātiski un ļoti dabiski. Zinu, ka visi esam ļoti spēcīgi draugi, kuri atbalstīs viens otru, ne tikai sporta zālē, bet arī ārpus tās. Rīkojam kopīgas sanākšanas, svinam dzimšanas dienas, ļoti patīkamas sanākšanas ir atkalredzēšanās pēc lielākām sacensībām. Emociju spilgtums ir neizsakāmi liels, un prieks, ka ir iespēja biedriem ko tādu dot, neaprakstāms. 

LatvianCrossFit: Pirms gada uzvarēji “Pludmales spēks” sacensībās. Šogad vēlreiz kāpsi uz augstākā pakāpiena? 

Reinis Garkalns: Šogad būs četri cilvēki, kuri kāps uz augstākā pakāpiena, jo ir četras dažādas dalībnieku kategorijas. Pats noteikti darīšu visu, kas iespējams, lai uzvarētu. 

LatvianCrossFit: Kas apmeklētājiem jāņem vērā, dodoties vērot “Pludmales spēks” sacensības? 

Reinis Garkalns: Apmeklētājiem ir jārēķinās, ka viņi gūs patīkamas emocijas no sacensību gaisotnes. Būs iespēja just līdzi dalībniekiem, kuri pārstāvēs tieši Liepāju, kā arī atbalstīt ciemiņus. Un kā vienmēr šādos spēka un izturības pasākumos arī skatītājiem būs pārbaudījumi un iespēja parādīt, ko viņi spēj. 

LatvianCrossFit: Jūlija mēneša beigās Kalifornijā būs 2014. gada CrossFit Games. CF Liepāja sekos līdzi?

Reinis Garkalns: Tas būs fantastiski, noteikti sekosim līdzi. CrossFit Games 2014 ir viens no gaidītākajiem sporta notikumiem pasaulē un nu jau liekas, ka arī Latvijā netrūkst līdzjutēju šīm vērienīgajām CrossFit sacensībām.

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

An interview with a visionary and the inventor of the Rx Jump Rope - David Newman

Soon after the CrossFit Team Series had ended, a guy from Latvia thought to contact a company, that was mentioned in every Team Series Update Show - Rx Smart Gear. Considering that LatvianCrossFit is a small blog like website and Latvia has no Regionals (not to mention Games) level athletes, what are the chances that someone is likely to respond? Probably not big but one has to try anyway. So the author of this site found an e-mail on the Rx website and wrote a message. Saying that it would be nice to make an interview with a representative of Rx Smart Gear, in order to inform Latvian readers about Rx products, the company, its athletes and maybe even about its future plans. The e-mail was brief and simple. What to expect? The author knew that it was a 50/50 chance of someone responding to a student from Latvia who writes competition reviews and interviews with Latvia athletes - in Latvian. You have to imagine the look of the authors face when he received an e-mail not from a re

Kas ir CrossFit?

Kā vēsta Yahoo, jauns sporta veids ir sācis savu uzvaras gājienu pāri Atlantijas okeānam un iekaro Eiropu vētras ātrumā: CrossFit , sporta un fitnesa sensācija, kas apvieno trīs disciplīnas – vingrošanu, svaru celšanu un vieglatlētiku. Sporta izcelsme meklējama Kalifornijā, labi veidoto augumu, uzpumpēto vēderprešu un izteiksmīgo muskuļu mekā, kur to izveidoja Gregs Glasmans 1970.gadā. No pašiem tā pirmsākumiem tas ir cienīts tā praktiskā pielietojuma dēļ tādās nozarēs kā speciālo spēku trenēšana, policijas akadēmijas, Olimpisko medaļu ieguvēju trenēšana un citās. Tagad tas ir atgriezies un gūst popularitāti parasto cilvēku vidū – CrossFit tiešām ir piemērots ikvienam, sākot no elites sportistiem, beidzot ar absolūtiem iesācējiem. CrossFit mērķis nav nodarbināt vienu muskuli vai muskuļu grupu, bet gan izveidot cilvēka ķermeņa atlētiskās kvalitātes kā vienotu veselumu, strādājot ar plastiskumu, izturību un līdzsvaru. Pamatprincips ir vienkāršs – iemācīt cilvēkam kustēties. CrossFit fo

Latviešiem pašiem savs "Kalifornijas lācis" - Jānis Todavčičs

Vairākas reizes šajā blogā esmu minējis tādu pasaules līmeņa CrossFit atlētu kā Jason Khalipa . Viņš ir 2008. gada Reebok CrossFit Games čempions, un pagaidām vienīgais atlēts visā CrossFit Games vēsturē, kuram ir izdevies izcīnīt gan zeltu, gan sudrabu, gan bronzu. Manuprāt, iespaidīgi. Šogad šis atlēts ir paziņojis par Individual  karjeras beigām (līdzīgi kā četrkārtējais CrossFit Games čempions Rich Froning), taču tas nenozīmē, ka mums vairs nebūs iespēju redzēt šo vareno "Kalifornijas lāci" sacenšamies. Iespējams jau 2015. gadā mēs varēsim vārot kā Jason Khalipa ar savu komandu sacenšas Kārsonā par augstākajām vietām komandu kategorijā. Taču, kamēr gaidam jauno CrossFit Games sezonu, iesaku ļoti rūpīgi pievērst uzmanību augusta beigām un pirmajiem diviem rudens mēnešiem. Mūs sagaida CrossFit Games off-season pasākums ar nosaukumu "Team Series". Kāpēc jātur šis pasākums savā redzeslokā? Ja uzdod šādu jautājumu, tad acīmredzot cilvēks nepietiekami seko līdzi Cro