Pāriet uz galveno saturu

Medusmaize CrossFit entuziastam: intervija ar Reini Garkalnu

CrossFit kustība Latvijā aug, pirmās sacensības jau pirms krietna laika ir aizvadītas, drīzumā būs pirmā CrossFit sporta zāle un atlētu, interesentu skaits turpina palielināties. Jāsaka gan, ka viens atlēts citu vidū atšķiras. Viņš ir pirmo CrossFit sacensību Latvijā Pludmales spēks uzvarētājs, viņš popularizē  un trenē CrossFit entuziastus Liepājā, un viņš noteikti ir tas cilvēks, kurā būtu jāieklausās katram, kas vēlas uzsākt savas sportiskās gaitas šajā sporta veidā. Iesaku paņemt Piena spēks vai kādu citu dzērienu un rūpīgi izlasīt interviju ar Reini Garkalnu.


LatvianCrossFit: Ar ko nodarbojies?
Reinis: Teikšu īsi un konkrēti. Strādāju Latvijas Bankā. Studēju RSU, programmā Veselības sporta speciālists. Paralēli apgūstu iemaņas sporta masāžā. Popularizēju CrossFit Liepājā.

LatvianCrossFit: Latvijā CrossFit vēl nav tik populārs kā citviet pasaulē, līdz ar to ir saprotams, ka bērni ar šo sporta veidu nenodarbojas. ASV ir izveidota organizācija CrossFit Kids, kur bērni un jaunieši trenējas un sacenšas savā starpā, no kuriem noteikti liela daļa pēc dažiem gadiem sacentīsies arī ar pieaugušajiem. Kā tu izskaidrotu 16 gadus vecam cilvēkam, kas ir CrossFit?
Reinis: Latvijā CrossFit kustība tikai tagad ir uzsākusi savu ceļu, līdz ar to šeit nav arī tādas organizācijas kā CrossFit Kids. Tam visam ir nepieciešams laiks. Uzskatu, ka nav nozīmes cik gadu cilvēkam, galvenais ir pievērst viņa uzmanību un ieinteresēt no-darboties ar CrossFit. Šis sporta veids balstās uz trīs pamatpostulātiem: svarcelšanu, vingrošanu un augstas intensitātes kardio vingrinājumiem, izmantojot savu ķermeņa svaru.

LatvianCrossFit: Kāpēc cilvēkam būtu jānodarbojas ar CrossFit?
Reinis: Tas attīsta cilvēku ļoti vispusīgā līmenī. Treniņi no sevis prasa izturību, spēku, koordināciju, lokanību, dinamiku, kā arī augstas mentālās spējas. Treniņu laikā ir ļoti jāstrādā ar sevi psiholoģiskā līmenī, jo bieži vien prāts saka, ka pietiek - ir par grūtu. Tas brīdis sevī ir jāuzvar un tad var doties tālāk. Protams, ievērojot samērīgumu, lai pārlieku liela slodze nenoved pie traumām, vai neizraisa nepatiku pret šo fantastisko sporta veidu.

LatvianCrossFit: Ieminējies par traumām...Andris Valters intervijā man minēja, ka aptuveni 30% cilvēku, kas nodarbojas ar CrossFit gūst traumas. Vai tu varētu precizēt un apgaismot ar kādām traumām CrossFit atlēti var saskarties, ja nepareizi izpilda vingrinājumus?
Reinis: Noteikti ar muguras muskulatūru saistītas traumas. Ļoti svarīgi ir nostiprināt muguras dziļo muskulatūru, lai traumu iespējamība ir pēc iespējas mazāka. Jāliek uzsvars uz statisko vingrinājumu izpildi, tie stiprinās arī vēdera dziļākos muskuļu slāņus. Kā zināms, spēcīga vēdera muskulatūra ir stingrs un spēcīgs atbalsts pašam mugurkaulam. Vēl nepieciešams ir pievērst uzmanību locītavu pareizai iesildīšanai, lai paaugstinātu sinovija daudzumu tajās. Tas nodrošinās mazāku berzi starp locītavu skrimšļiem un liks izvairīties no traumām. Ja šiem punktiem seko, tad no tipiskākajām traumām, muguras un locītavu sāpēm un dažādiem sastiepumiem, var lieliski izvairīties.

(Reinis vada CrossFit treniņu. Notiek dziļās muskulatūras treniņš)

LatvianCrossFit: Vai ar šo sporta veidu var nodarboties cilvēks, kurš visu dzīvi ar sportu bija uz Jūs, bet tagad pēkšņi ir sapratis, ka vēlas situāciju mainīt? CrossFit būtu pareiza izvēle?
Reinis: CrossFit noteikti būtu pareizā izvēle. Jebkurš sporta veids būtu lieliska izvēle, jo galvenais ir kustība. Prieks, ka cilvēki pievēršas sportam un vēlas caur to pilnveidot sevi. Tiem, kas vēlas nodarboties ar CrossFit, kā arī tiem cilvēkiem, kuri vada šos treniņus, ir ļoti svarīgi ievērot slodzes samērīgumu, lai izvairītos no traumām. Tiem kuri ilgus gadus ir ar sportu uz JŪS, ieteiktu pievērsties CrossFit. Sākumā strādāt pie pareizas vingrinājuma izpildes. Pievērst uzmanību sava ķermeņa izjūtām, jo tā ir liela māksla, saprast, ko ķermenis vēlas pateikt. Un tad jau skatoties katru gadījumu individuāli, gatavoties savam pirmajam WOD (Workout of the day), respektīvi, dienas nodarbībai.

LatvianCrossFit: Tu Latvijas CrossFit sabiedrībā varētu būt gandrīz vai zvaigznes statusā, jo esi uzvarējis pirmajās Latvijas CrossFit sacensībās. Pirmo atcerēsies vienmēr. Kādiem šķēršļiem tu izgāji cauri, lai uzvarētu šīs sacensības?
Reinis: Par zvaigzni - manuprāt, tas ir stipri pārspīlēti. Pludmales spēks tiešām bija kolosālas sacensības, kas piesaistīja samērā lielu dalībnieku un atbalstītāju skaitu. Sacensības organizēja Liepājas sporta pārvalde sadarbojoties ar tādiem sporta entuziastiem kā Ivo Erdmanis, Kaspars Zlidnis un LIVSB pārstāvjiem, kuri pildīja tiesnešu funkcijas. Sacensībām gatavojos diezgan nopietni, izstrādāju savu taktiku, kas nesa arī augļus. Lai gan jāatzīst, kā jau pirmajā tāda veida pasākumā, visiem bija kļūdas pie vingrinājuma izpildes kvalitātes. Varu atzīties, ka ar tagadējām zināšanām skatoties atpakaļ, squats (pietupienus) pats arī netaisīju pēc tehnikas, ko nosaka CrossFit standarti. CrossFit ir ļoti taktisks sporta veids, jo nav svarīgi kurš Tu būsi pēc pirmā vingrinājuma izpildes, bet kurš Tu būsi pēc pēdējā vingrinājuma. Ir jāmāk sadalīt savus spēkus uz attiecīgajiem vingrinājumiem, lai sasniegtu pēc iespējas labākus rezultātus. Zinu, ka nākamgad Pludmales spēks būs ļoti apmeklētas sacensības kā no dalībnieku, tā no līdzjutēju puses!

(Atskats uz Pludmales spēku)

LatvianCrossFit: Vai Latvijas CrossFit sacensībās Liepājā ir vienīgais CrossFit pasākums, kurā esi ņēmis dalību?
Reinis: Piedalījos arī CF Rīga organizētajās OPEN sacensībās, kuras koordinēja Mārtiņš Druvkalns. Ik pāris dienu bija jāiesūta videomateriāls, kurā tika uzņemta konkrētā uzdevuma izpilde. Ja nemaldos, divos posmos uzvarēju, vienā ieguvu diskvalifikāciju, jo biju sajaucis vingrinājumu izpildes secību. Liekas, ka bija vēl divi posmi, kuros nesanāca piedalīties. Tā kā katrs posms bija jāfilmē, vēlējos pateikt paldies operatoriem un maniem treniņu biedriem, Gundaram Lauvam, Salvim Kovaļevskim un Mārim Gaučim.

(Reinis ar treniņu biedru Kārli Pļaviņu)

LatvianCrossFit: Ja tev pēc diviem mēnešiem būtu jāpiedalās CrossFit sacensībās. Kāds būtu tavs treniņu grafiks un ar ko tas atšķirtos no tagadējā?
Reinis: Viss atkarīgs no tā, kas būtu paredzēts sacensību nolikumā, kādi vingrinājumi un kāda būtu laika kontrole. Pirmajā mēnesī neko nemainītu, pēdējo divu nedēļu laikā samazinātu slodzi un pievērstu uzmanību konkrētu vingrinājumu izpildes tehnikai. Pārdomātu un atstrādātu savu taktiku. Dienu vai divas pirms starta netrenētos, kārtīgi izgulētos, lai organisms spētu atjaunot spēka rezerves.

LatvianCrossFit: Kur vispār trenējies?
Reinis: Līdzīgi kā Andris teica: "Trenējos kur pagadās". Īsti tādas zāles, kas atbilstu CrossFit standartiem Liepājā nav, tādēļ nākas improvizēt, bet, ja ir motivācija un gribasspēks ko sasniegt, tad izdarīt var ļoti daudz.

(CrossFit treniņš pēc peldes jūrā 20. oktobrī)

LatvianCrossFit: Ievēro kādu īpašu diētu? Kā ar sporta uzturu? Lieto?
Reinis: Ja treniņi ir no 8 līdz 11 reizēm nedēļā, tad jāēd ir daudz. Uzturā lietoju produktus, kuros ir daudz ogļhidrātu ar lēnu uzsūkšanās ātrumu. Pievēršu uzmanību olbaltumvielu daudzumam produktos, atkarībā no treniņu intensitātes arī pakārtoju to, ko un cik ēdu. Tāpat uzturā lietoju arī taukus, tie ir ļoti svarīgi, daudzi cilvēki nemaz nezina, ka tauki ir izcils enerģijas avots organismā. No sporta uztura, galvenokārt, lietoju proteīna(olbaltumvielu) kokteiļus. Jāsaprot, ka lietot sporta uzturu nav lēts prieks.

LatvianCrossFit: Ģimenē vienīgais nodarbojies ar CrossFit?
Reinis: Neesmu vienīgais. Draudzene un māsa arī ir iesaistījušās CrossFit treniņos.

LatvianCrossFit: Ir kāds pasaules līmeņa atlēts ar kuru tu gribētu aizvadīt vismaz vienu treniņu?
Reinis:Man patīk trenēties kopā ar visiem, kam interesē sports un sava ķermeņa pilnveidošana. Ja runājam par kādu no pasaules Top 50 CrossFit atlētiem, tad viennozīmīgi treniņš ar Mikko Salo būtu vienreizējs.

LatvianCrossFit: Kādu tu redzi CrossFit nākotni Latvijā?
Reinis: Plaukstošu un spožu, jau tagad daudzviet Latvijā vada CrossFit treniņus, arī Liepājā, lai gan nav atbilstošas zāles un inventāra, bet cilvēku entuziasms ir neizmērojams, uz kā pamata viss notiek. Tas vien jau pierāda, ka sabiedrībā ziņas par šo sporta veidu kļūst aizvien pieejamākas un cilvēkus tas interesē. CrossFit aprindās nav noslēpums, ka drīzumā K. Zlidnis un Ģ.Skujāns ar domubiedriem atvērs durvis pirmajai oficiālai CrossFit zālei Latvijā.

LatvianCrossFit: Varbūt būsi noskatījies video Letting Beauty Speak Up Itself, ja vēl neesi, tad noteikti iesaku. Šī video sakarā ir divi jautājumi. Pirmais, ko tu saproti ar vārdu skaistums? Otrais, kāpēc, tavuprāt, CrossFit sporta zālēs nav spoguļu?
Reinis: Atzīšos, nebiju redzējis šo video. Jautājums tiešām filosofisks. Ar skaistumu man saistās lietas un parādības, kas spēj izraisīt smaidu un prieku cilvēku sejās. Ikkatram no mums tas ir kas cits, tajā pašā laikā, daudz kas kopīgs. Khmm…. spoguļi. Interesanti. Pirmkārt CrossFit pēc savas izcelsmes un arī tagad ir asociējams kā garāžas fitness – kurš gan garāžās pie sienām liek spoguļus?! Ja nopietnāk, tad man šķiet, ka neviens uz CrossFit treniņu nedodas, lai apbrīnotu savu ārējo veidolu, bet cenšas gūt sajūtas. Nozīmīgi ir tas, ko vari panākt, cik ātri un precīzi spēj izpildīt vingrinājumu. Svarīgākais ir komunikācija treniņā ar pārējiem biedriem un treneri, bez liekulības un sajūsmināšanās par sevi. Bez spoguļiem tiek iegūts patiesums, ko vadot treniņus, arī pats novēroju.


(Liepājas CrossFit atlēti)

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

An interview with a visionary and the inventor of the Rx Jump Rope - David Newman

Soon after the CrossFit Team Series had ended, a guy from Latvia thought to contact a company, that was mentioned in every Team Series Update Show - Rx Smart Gear. Considering that LatvianCrossFit is a small blog like website and Latvia has no Regionals (not to mention Games) level athletes, what are the chances that someone is likely to respond? Probably not big but one has to try anyway. So the author of this site found an e-mail on the Rx website and wrote a message. Saying that it would be nice to make an interview with a representative of Rx Smart Gear, in order to inform Latvian readers about Rx products, the company, its athletes and maybe even about its future plans. The e-mail was brief and simple. What to expect? The author knew that it was a 50/50 chance of someone responding to a student from Latvia who writes competition reviews and interviews with Latvia athletes - in Latvian. You have to imagine the look of the authors face when he received an e-mail not from a re

Kas ir CrossFit?

Kā vēsta Yahoo, jauns sporta veids ir sācis savu uzvaras gājienu pāri Atlantijas okeānam un iekaro Eiropu vētras ātrumā: CrossFit , sporta un fitnesa sensācija, kas apvieno trīs disciplīnas – vingrošanu, svaru celšanu un vieglatlētiku. Sporta izcelsme meklējama Kalifornijā, labi veidoto augumu, uzpumpēto vēderprešu un izteiksmīgo muskuļu mekā, kur to izveidoja Gregs Glasmans 1970.gadā. No pašiem tā pirmsākumiem tas ir cienīts tā praktiskā pielietojuma dēļ tādās nozarēs kā speciālo spēku trenēšana, policijas akadēmijas, Olimpisko medaļu ieguvēju trenēšana un citās. Tagad tas ir atgriezies un gūst popularitāti parasto cilvēku vidū – CrossFit tiešām ir piemērots ikvienam, sākot no elites sportistiem, beidzot ar absolūtiem iesācējiem. CrossFit mērķis nav nodarbināt vienu muskuli vai muskuļu grupu, bet gan izveidot cilvēka ķermeņa atlētiskās kvalitātes kā vienotu veselumu, strādājot ar plastiskumu, izturību un līdzsvaru. Pamatprincips ir vienkāršs – iemācīt cilvēkam kustēties. CrossFit fo

Latviešiem pašiem savs "Kalifornijas lācis" - Jānis Todavčičs

Vairākas reizes šajā blogā esmu minējis tādu pasaules līmeņa CrossFit atlētu kā Jason Khalipa . Viņš ir 2008. gada Reebok CrossFit Games čempions, un pagaidām vienīgais atlēts visā CrossFit Games vēsturē, kuram ir izdevies izcīnīt gan zeltu, gan sudrabu, gan bronzu. Manuprāt, iespaidīgi. Šogad šis atlēts ir paziņojis par Individual  karjeras beigām (līdzīgi kā četrkārtējais CrossFit Games čempions Rich Froning), taču tas nenozīmē, ka mums vairs nebūs iespēju redzēt šo vareno "Kalifornijas lāci" sacenšamies. Iespējams jau 2015. gadā mēs varēsim vārot kā Jason Khalipa ar savu komandu sacenšas Kārsonā par augstākajām vietām komandu kategorijā. Taču, kamēr gaidam jauno CrossFit Games sezonu, iesaku ļoti rūpīgi pievērst uzmanību augusta beigām un pirmajiem diviem rudens mēnešiem. Mūs sagaida CrossFit Games off-season pasākums ar nosaukumu "Team Series". Kāpēc jātur šis pasākums savā redzeslokā? Ja uzdod šādu jautājumu, tad acīmredzot cilvēks nepietiekami seko līdzi Cro