Pāriet uz galveno saturu

Daiga Poriņa: Ir jāatbrīvojas no bailēm un jāpamēģina

Pirms sākam lasīt šo interviju, vēlos darīt jums zināmu vienu nesen publicētu faktu. Manuprāt, daudzi seko CrossFit Team Series notikumiem, lasot atlētu ziņojumus, skatoties konkrētu uzdevumi izpildi un rezultātus pasākuma oficiālajā mājaslapā, taču, vai kāds atceras par tādu notikumu kā CrossFit Invitational? Pirms gada šis pasākums notika Berlīnē, kur komanda, kas sastāvēja no Kanādas, Austrālijas un Eiropas labākajiem CrossFit atlētiem uzvarēja zvaigžņoto ASV izlasi. Vairums cerēja, ka šis sporta pasākums atkal notiks Eiropā, taču nesen CrossFit HQ paziņoja, ka Invitational beidzot notiks Amerikā, Džeisona Kalipas dzimtajā pilsētā Sanhosē. Un mainījusies ir ne tikai vieta, bet arī sacensību formāts. Proti, šogad būs nevis divas komandas (ASV un Pasaule), bet četras - ASV, Eiropa, Austrālija un Kanāda. Tās veidos divi vīrieši, divas sievietes un treneris. 2014. gada 9. novembrī uzzināsim, vai Amerika spēs izcīnīt uzvaru, atceroties savu pagājušā gada sniegumu. Ņemot vērā, ka tagad notiek jau minētais Team Series, tad komandu sastāvus var aptuveni paredzēt. Amerikas Savienotās Valstis -  Rich Froning, Jason Khalipa, Julie Foucher (visi no Rogue Fitness Black), bet ceturtais cilvēks iespējams būs Lindsey Valenzuela. Kanāda - divi no atlētiem noteikti būs Camille LeBlanc-Bazinet un Lucas Parker. Eiropa - Annie Thorisdottir un Sam Briggs, bet Austrālija - Kara Webb un Rob Forte. Vai man taisnība? Redzēsim jau pavisam drīz.

Tagad gan par vienu sievieti no Latvijas. Kad domāju par nākamo rakstu, izlēmu paskatīties visu man zināmo Latvijas CrossFit sacensību dalībnieku sarakstus. Konkrēti interesēja sieviešu kategorija. Man bija nojauta, ka tur es vairākās sacensībās ieraudzīšu vienu vārdu. Nekļūdījos. Daiga Poriņa ir vienīgā Latvijas CrossFit atlēte, kas ir piedalījusies visās CrossFit sacensībās, un lielākajā daļā no tām pat ir kāpusi uz goda pjedestāla. Taču pagaidām vēl nav uzkāpts uz paša augstākā pakāpiena, taču ļoti ceru, ka tas jau pavisam drīz notiks. Man bija liels prieks, ka Daiga piekrita atbildēt uz jautājumiem par savu CrossFit pieredzi un līdz šim sasniegtu, un ceru, ka visa šī informācija noderēs katram, kas vēl domā vai ir vērts uzsākt treniņus šajā sporta veidā.

LatvianCrossFit: Pastāsti, lūdzu, kas tu esi un ar ko nodarbojies?

Mani sauc Daiga. Pēc izglītības esmu būvinženiere un ikdienā strādāju projektēšanas birojā. Esmu liepājniece (patīk vējš), kur arī trenējos. Brīvajā laikā patīk aktīvā atpūta, dēļu sporta veidi. 

LatvianCrossFit: Dažiem CrossFit ir brīvā laika pavadīšanas veids, dažiem tas ir dzīvesveids - kas CrossFit ir tev?

Daiga: Sporta nodarbības man ir, lai uzturētu sevi formā un atbrīvotu galvu no darba un ikdienas domām (sports spēj to izdarīt). Pagājušā gada novembrī pamanīju iespēju apmeklēt CrossFit nodarbības Liepājā. Iepriekš biju lasījusi nedaudz informāciju par šo sporta veidu, bija interese pamēģināt. Jau pēc pirmajām nodarbībām sporta veids aizrāva – katrs treniņš ir savādāks – tiek trenēta izturība, ātrums un tiek apskatīta pareiza vingrinājumu izpilde. Aizrāva arī tādi CrossFit elementi kā cīņa ar sevi (citos treniņos nebiju izjutusi tādu izaicinājumu pārvarēt sevi), pārvarēt bailes, un arī treniņbiedru sabiedrība un atbalsts. 

LatvianCrossFit: Neliels uzskaitījums: 2. vieta - CrossFit Rīdzene sacensības Ķīpsalā; 8. vieta - X-Power spēka un izturības spēles 2014; 3. vieta - Liepājas spēks 2014; 3. vieta - Pludmales spēks 2014. Vai Latvijā konkurence CrossFit sacensības starp sievietēm ir liela?

Daiga: Tā sanāk, ka no šī gada sākuma līdz šim brīdim esmu piedalījusies vairāk sporta sacensībās, nekā līdz tam kopā. Starp sacensību dalībniecēm konkurence ir spēcīga. Bet bieži CrossFit sacensībās sievietēm atvēlētās vietas netiek aizpildītas. Personīgi uzskatu, ka ir daudz vairāk sieviešu, kurām sacensību programma būtu pa spēkam. Acīmredzot jautājums ir cits. Iespējams daudzām sacensības nav pašmērķis, nav izaicinājums, vai arī māc bailes, varbūt arī sporta veids vēl ir vienkārši pārāk jauns.

Bet situācija mainās. Ja Pludmales spēkā 2013 dāmu pārstāvniecība vispār nebija (ja nemaldos viena dalībniece), tad šogad jau bija 13 dalībnieces. Domāju, ka šis skaitlis tikai augs. 

LatvianCrossFit: Kāpēc tu piedalies sacensībās? Vēlies noskaidrot savas stiprās un vājās vietas, vai arī vēlies noskaidrot savu vietu starp Latvijas sievietēm?

Daiga: Man tas ir izaicinājums. Kā jau iepriekš minēju, man nav liela pieredze sporta sacensībās, tāpēc ar interesi piekritu piedalīties. No katrām sacensībām gūstu ļoti lielu pieredzi – par to, ko spēju izdarīt, kā tieku galā ar satraukumu (visa noderīgā informācija, kas noder arī ikdienas gaitās). Un sacensību dienas emocijas ir viens no iemesliem, kāpēc atgriežos. Labie rezultāti pat man bija pārsteigums. Sapratu, ka spēju cīnīties. 

LatvianCrossFit: No līdz šim aizvadītajām sacensībām, kurās bija psiholoģiski viss grūtāk?

Daiga: Liepājas pludmales spēka sacensības atceros kā visgrūtākās. Noteikti vēlme sasniegt labu rezultātu uzliek zināmu spriedzi uz saviem pleciem. Sacensību diena bija ļoti karsta. Netiku labi galā ar saviem nerviem, pakļāvos apkārtējo spiedienam, līdz ar to pielaidu kļūdas elementos, kas man parasti veicās ļoti labi. Bet prieks, ka izturēju līdz galam. 

Uz Ventspili savukārt aizbraucu pilnīgā mierā (galvenais bija izpildīt), bet pašas sacensības bija ļoti labs uzmundrinājums strādāt cītīgāk. Savukārt, Ķīpsalas un Liepājas spēka sacensības atcerēties ir vispatīkamāk. 

LatvianCrossFit: Pagaidām pēdējās sacensības bija Ventspilī, kur tu uzrādīji līdz šim vājāko rezultātu. Nebiji kārtīgi sagatavojusies treniņos vai kāds cits iemesls liedza uzrādīt labāku sniegumu? 

Daiga: Ventspils sacensību programma jau prasīja zināmu sagatavošanos (nevarēja paļauties tikai uz savu izturību, spēku). Ar lecamauklu nebiju lekusi kopš vidusskolas beigām (šī gada sākumā tikai atsāku), tāpēc, ieraugot Ventspils sacensību programmu, tas bija viens no iemesliem, kāpēc vispār tika domāts vai piedalīties. Double-unders bija aizmirsušies. Vasarā pirmās bija Liepājas sacensības, kurām kā mājas sacensībām, tika veltīta primārā gatavošanās. Pēc tām nedēļas laikā sajutu, ka kaut vai pa dažiem lēcieniem vienā piegājienā, bet tomēr sacensībās piedalīšos. Līdz ar to lepojos, ka sacensību laika limitā izlecu visus (100+70+40) lēcienus. Labākus rezultātus liedzu uzrādīt tikai es pati. 

LatvianCrossFit: Ventspilī arī piedalījās dāmas no Igaunijas. Kā vērtē viņu sniegumu?

Daiga: Igaunietes man atstāja vislabāko iespaidu gan komunikācijā, gan pēc snieguma sacensībās. Mazas, smalkas, bet spēcīgas meitenes. Igauņi sastādīja ļoti spēcīgu konkurenci. 

LatvianCrossFit: Par sacensībām ārpus Latvijas esi domājusi?

Daiga: Pagaidām noteikti neesmu par to domājusi. 

LatvianCrossFit: Vai esi pildījusi šī gada CrossFit Open uzdevumus? Tavuprāt, kad mēs CrossFit Regionals redzēsim kādu Latvijas pārstāvi (vīrieti vai sievieti)?

Daiga: CrossFit Open uzdevumus nepildīju tā paša iemesla dēļ, ka svarcelšanas pamatus vēl tikai apgūstu. Sekoju līdzi Latvijas pārstāvju rezultātiem. 

Gribētos jau ticēt, ka pa visam drīz mēs redzēsim Latvijas pārstāvi, bet CrossFit ir pārāk jauns sporta veids Latvijā. Pagaidām mums, manuprāt, trūkst treneri ar zināšanām, kuri spētu sagatavot labu dalībnieku tieši CrossFit Regionals. 

LatvianCrossFit: Lai sasniegtu labus rezultātus CrossFit sacensībās, ar izpildītiem WOD CrossFit nodarbībās nepietiek. Vairums pasaules CrossFit elites atlētu ir CrossFit Level 1 sertifikāts (daļa jau tikuši pie nākamā līmeņa), CrossFit sporta zāle, kur viņi var trenēties praktiski bez ierobežojumiem, un daļai vēl maza CrossFit zālīte ir mājas garāžā vai kādā citā telpā. Līdz ar to Games līmeņa atlēta režīms ir vienkāršs - ēst, trenēties (trenēt vēl kādu) un gulēt. Kāds ir tavs treniņu režīms?

Daiga: Nu pagaidām man nav ne sertifikāts, ne maza CrossFit zālīte garāžā! Mans treniņu režīms sastāv no diviem vai trīs CrossFit treniņiem nedēļā pēc darba ar grupu. Pati sev vēl pievienoju kādu treniņu no citiem sportiem – skriešana, riteņbraukšana, wakebords, snowbords (ko sirds kārojas). Mans nākamais mērķis ir sakārtot ēšanu, kas ciešs visvairāk darba, treniņu un ikdienas steigā. 

LatvianCrossFit: Vienam labāk padodas Olimpiskās svarcelšanas vingrinājumi, savukārt cits ir nepārspēts strādājot tikai ar savu ķermeņa svaru. Kas ir tavas vājās un stiprās vietas?

Daiga: CrossFit elementu ir tik daudz, ka tiešām katram ir sava stiprā un vājā puse – iespēja izpausties un iespēja uzlabot savu sniegumu. 

Mana vājā puse pagaidām ir tieši ķermeņa svara vingrinājumi (manuprāt, skolu programmās viena no aizmirstākajām jomām). Trūkst spēka, bet progress ir. Pašai vislabāk patīk apgūt svarcelšanas vingrinājumus, izprast tehniku. Izturos pret tiem nopietni, nesteidzos ar svariem. Kā treneris Reinis (Garkalns) teica: "Kamēr šo 1000 reizes nepacelsi, pie nākamā netiksi" Tāpēc arī teiktu, ka tehnikas vingrinājumi ar svaru man pagaidām ir vismīļākie.

LatvianCrossFit: Sacensībās “The Baltics Throwdown”, kas notiks 15. novembrī, piedalīsies? 

Daiga: Pašlaik ir apdomāšanās process saprast vai tas ir man pa spēkam (gan no fiziskās sagatavotības, pašsajūtas, gan apvienošanas ar ikdienu). Bet vispārībā, iedomājoties par sacensību emocijām (īpaši CrossFit), iespējām sevi izaicināt un progresēt - „acis iedegas”. Tā kā tuvākā laikā izlemšu. 

LatvianCrossFit: Kāpēc sievietēm būtu jānodarbojas ar šo sporta veidu?

Daiga: Varu stāstīt no savas pieredzes. Lai uzturētu sevi formā esmu izmēģinājusi gan dažādas aerobikas, gan iešanu uz svaru zāli, bet tieši CrossFit treniņi ir bijuši tie, kas mani spējuši visvairāk aizraut, attīstīt. Ja citās nodarbībās pēc kāda laika precīzi zināju, kas katru minūti notiks, tad CrossFit treniņi ir pilnībā neparedzami. Nekad nebūtu domājusi, ka mēģināšu nostāties uz rokām, pievilkties vai uzrāpties pa virvi. Arī ķermenī jūtamas vispatīkamākās pārmaiņas. Nav sajūta, ka tiktu trenēta tikai kāda ķermeņa daļa, bet viss kopā (mugura ikdienā gribot negribot iztaisnojas). Un papildinās zināšanas par pareizu smaguma celšanu (ko, kā esmu pamanījusi, izmantoju aizvien biežāk ikdienā). 

Sievietēm vēl aizvien ir lielas bailes, ka cilājot svarus, uzaugs milzīgi muskuļi. Bet nu var paskatīties sacensību apskatus – mazas un smalkas, bet spēcīgas meitenes (ņemot vērā, ka nav runa par profesionālo sportu). 

LatvianCrossFit: Pagaidām izskatās, ka CrossFit Latvijā varētu būt uz palikšanu. Kas ir tavas nākotnes ieceres? Mēģināsi vēl smagāk strādāt, lai tiktu uz CrossFit Regionals vai varbūt pat tālāk uz Kaliforniju, vai tomēr nevēlies tik daudz sava laika ziedot treniņiem?

Daiga: Mans mērķis, kāpēc es sāku nodarboties ar CrossFit, ir uzturēt sevi formā. Laika gaitā ir pievienojušies jauni mērķi, piemēram, iemācīties jaunus vingrinājumus, apgūt vingrinājumu efektīvu izpildi un pareizu svarcelšanas tehniku. Taču CrossFit Regionals (vai Kalifornija - CrossFit Games) jau ir profesionālais sports, kas pašlaik nav mans mērķis. 

LatvianCrossFit: Ko tu teiktu tām sievietēm, kas nav pat pamēģinājušas, bet jau domā, ka nespētu nodarboties ar šo sporta veidu? 

Daiga: Gadījumā ja nav pat pamēģināts, bet jau domā, ka nespētu nodarboties ar šo sporta veidu, tad ir jāatbrīvojas no bailēm un jāpamēģina. Kā tas ir jebkurā jomā, kamēr neizmēģinās, tikmēr arī nevar pateikt, ka tas nav domāts tev. Lai cik traki izskatītos no malas, treniņu tempu katrs pats sev var regulēt. Iespējams jau treniņa beigās sapratīsi, ka tas nav domāts Tev, bet vismaz iemācīsies pareizi pietupties (kas daudziem pieaugušajiem ir aizmirsies). 

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

An interview with a visionary and the inventor of the Rx Jump Rope - David Newman

Soon after the CrossFit Team Series had ended, a guy from Latvia thought to contact a company, that was mentioned in every Team Series Update Show - Rx Smart Gear. Considering that LatvianCrossFit is a small blog like website and Latvia has no Regionals (not to mention Games) level athletes, what are the chances that someone is likely to respond? Probably not big but one has to try anyway. So the author of this site found an e-mail on the Rx website and wrote a message. Saying that it would be nice to make an interview with a representative of Rx Smart Gear, in order to inform Latvian readers about Rx products, the company, its athletes and maybe even about its future plans. The e-mail was brief and simple. What to expect? The author knew that it was a 50/50 chance of someone responding to a student from Latvia who writes competition reviews and interviews with Latvia athletes - in Latvian. You have to imagine the look of the authors face when he received an e-mail not from a re

Kas ir CrossFit?

Kā vēsta Yahoo, jauns sporta veids ir sācis savu uzvaras gājienu pāri Atlantijas okeānam un iekaro Eiropu vētras ātrumā: CrossFit , sporta un fitnesa sensācija, kas apvieno trīs disciplīnas – vingrošanu, svaru celšanu un vieglatlētiku. Sporta izcelsme meklējama Kalifornijā, labi veidoto augumu, uzpumpēto vēderprešu un izteiksmīgo muskuļu mekā, kur to izveidoja Gregs Glasmans 1970.gadā. No pašiem tā pirmsākumiem tas ir cienīts tā praktiskā pielietojuma dēļ tādās nozarēs kā speciālo spēku trenēšana, policijas akadēmijas, Olimpisko medaļu ieguvēju trenēšana un citās. Tagad tas ir atgriezies un gūst popularitāti parasto cilvēku vidū – CrossFit tiešām ir piemērots ikvienam, sākot no elites sportistiem, beidzot ar absolūtiem iesācējiem. CrossFit mērķis nav nodarbināt vienu muskuli vai muskuļu grupu, bet gan izveidot cilvēka ķermeņa atlētiskās kvalitātes kā vienotu veselumu, strādājot ar plastiskumu, izturību un līdzsvaru. Pamatprincips ir vienkāršs – iemācīt cilvēkam kustēties. CrossFit fo

Rutīna ir attīstības ienaidnieks - intervija ar Arturu Ņehajenko

Intervija ar šo atlētu tapa ļoti ilgi, iemesli šoreiz nebūt nav svarīgi, taču rezultāts, manuprāt, bija visas gaidīšanas vērts. Nevēlos bārstīties ar epitetiem vai sasniegumu uzskaitīšanu, tā vietā piedāvāju paša atlēta komentāru par pieredzēto saistībā ar CrossFit tālajā un skaistajā austrumu valstī – Taizemē. “Nesen atgriezos no atvaļinājuma un papildus tam man bija iespēja apmeklēt trīs CrossFit box Taizemē - viena CrossFit Koh Tao (KTC), CrossFit Ten500 un CrossFit Bangkok (CFBK), piedalījos treniņā tikai KTC, pārējām nesanāca īsti laika. Varu pateikt, ka vienalga, kurā no pasaules CrossFit Box esmu bijis līdz šim, visur ir atsaucība, vienkāršība, ar tevi vienmēr aprunāsies un neatkarīgi no dzimuma, ādas krāsas vai tavām fiziskajām spējām - tu esi viens no savējiem. Tiešā saikne un socializēšanās ir viens no atslēgas vārdiem šājā sportā, it sevišķi to sajutu ASV CrossFit Box . No aprīkojuma viedokļa, zāles ir dažādas. CrossFit Bangkok bija iespaidīgi no tā viedokļa, ka vi