Pāriet uz galveno saturu

CrossFit sacensības Rīgā: bez vemšanas un samaņas zuduma


Finālisti ar organizatoriem un tiesnešiem
2014. gada 29. marts turpmāk Latvijas CrossFit sabiedrībai būs īpašs datums, jo pirmo reizi, neskaitot Pludmales spēku un noslēpumaino Andrejsalas pasākumu, notika īstas šī sporta veida sacensības, ko organizē kāda no oficiālajām CrossFit zālēm. Lai gan šī notikuma sākotnējais mērķis bija parādīt cilvēkiem, kas vispār ir CrossFit, demonstrējot daļu vingrinājumu sacensību formātā, manuprāt, organizatoriem izdevās arī vēl kaut kas - parādīt galveno. CrossFit sabiedrību.

Kopumā jāsaka, ka CrossFit Rīdzene savu darbu izdarīja godam. Mārtiņš Druvkalns ar komandu spēja pietiekami efektīvi izmantot pieejamos resursus, lai publikai maksimāli parādītu vienus no galvenajiem CrossFit elementiem. Varēja manīt, ka sanākušie ar interesi vēroja atlētu sniegumu un cerams, noskatījušies sacensības, interesentu skaits būs vismaz divkāršojies. Protams, pietrūka vingrošana, stāja uz rokām ar piepumpēšanos, pievilkšanās, kas daudzos izraisa izbrīnu un šaubas par to pareizību, taču nebūsim prasīgi un piekasīgi, būsim pateicīgi par saņemto.  Ne tikai organizatori un tiesneši izdarīja savu darbu pienācīgi, bet arī abi vīri ar mikrofoniem rokā. Paldies viņiem, ka savu informāciju bija iepriekš pārbaudījuši, akcentējot CrossFit pieejamību visiem - pat bērniem, kas lika sanākušajiem cilvēkiem iesaistīties, aplaudējot un uzmundrinot atlētus. Man nepatika viņu izmantotie vingrinājumu nosaukumi, protams, tie bija pareizi, taču varēja pacensties atrast ekvivalentu latviešu valodā, jo to pašu squat varēja nosaukt par pietupienu, farmer's walk par fermeru gājienu utt, manuprāt, jācenšas to mūsu valodu saglabāt. Pareizi?

Zemāk esmu pievienojis no CrossFit Rīdzene mājas lapas pieejamo sacensību programmu, un vienīgais, ko es būtu izmainījis, ir iespējams kā pēdējo uzdevumu licis izpildīt šī gada Open pēdējo 14.5 workout, jo to paziņoja divas dienas pirms šī sacensību starta, atlētiem nebūtu bijusi liela iespēja kārtīgi uz to sagatavoties, un tas būtu pielicis to gardo ķirsīti uz visa šī saldā putukrējuma. 

Sportisti sanākušajiem parādīja, ka šis sporta veids no cilvēka paņem visu fizisko un psiholoģisko spēku. Gan grimases pārbaudījuma laikā, gan alkas pēc gaisa pēc pārbaudījuma visiem sniedza ieskatu CrossFit būtībā. Citējot vīrus ar mikrofoniem rokā "CrossFit galvenais ir cīņa pašam ar sevi", jo grūtākais ir sev iestāstīt, sev likt vēl vienu reizi pietupties, vēl vienu reizi piecelties, vēl vienu reizi palēkties, bet pēc savu grūtību pārvarēšanas, iet un uzmundrināt to atlētu, kas vēl cīnās ar savu uzdevumu. 
Oskars Nāburgs

Manuprāt, pēc sacensībām tagad visiem sanākušajiem būs skaidrs, ka CrossFit ir domāts visiem, neskatoties uz vecumu vai dzimumu, un tas nav kaut kāds elitāro sportistu pēc karjeras pasākums, tas nav militāristu izdomājums vai slavenību jaunā aizraušanās, tas ir sporta veids, kas parāda, uzlabo un pilnveido cilvēka vispārējo fizisko un arī psiholoģisko stāvokli.

Sacensību rezultāti:
Sievietes

1. Ieva Klintsone
2. Daiga Poriņa
3. Natālija Dorofejenkova

Vīrieši

1. Jānis Todavčičs
2. Arturs Ņehajenko
3. Andro Taimiņš

Arturs Ņehajenko un Ričs Fronings
Atļaušos nosaukt arī pārējās sievietes, kas piedalījās sacensībās - Ieva Krūmiņa, Lāsma Balbārda, Sallija Jordan, Arta Grēbere. Noteikti jāpiebilst, ka sieviešu sacensību kārtas laikā, skatītāju skaits bija ievērojami lielāks un kā vienam tā otrām dzimumam acis spīdēja un žoklis bija manāmi notirpis. Vīri - visu cieņu Jums un atgūstat spēku, lai varētu piedalīties jau nākamajās sacensībās, kuras rīkos Reinis Garkalns Liepājā. 

Šajās CrossFit Rīdzene rīkotajās sacensībās kopumā ņēma dalību 23 vīrieši un 7 sievietes.

Kā jau minēju, tad zemāk ir pievienota sacensību programma, lai katrs var izmēģināt savus spēkus un varējumu, bet rezultātus salīdzināt ar atlētiem, kas piedalījās Ķīpsalā. Visus rezultātus varat aplūkot CrossFit Rīdzene mājas lapā.

Programma (vīrieši):
Priekšsacīkstes (20 dalībnieki)
1) 8min AMRAP
3 cleans (power clean, squat clean)
6 lateral burpees
*katras 2min svaram tiek pievienoti 10kg – 40,50,60,70kg

10min pauze

2) 8min AMRAP
*Buy in – 50kb swings (24kg)
10 shoulders to overhead (40kg)
12 box step ups (svars front squat pozīcijā) (40kg)

Pusfināls (10 dalībnieki)
5 rounds
5 deadlifts (100kg)
10 pistols
3 rounds
50m farmers walk (2*32kg)
50 double unders

Fināls (5 dalībnieki)
1) Atrast 3 atkārtojumu max overhead squat (laika limits 10min)
2) Uz laiku:
20 thrusters (45kg)
20 hang snatches (45kg)
20 overhead squats (45kg)
20 front squats (45kg)
*katru reizi, kad stienis pieskaras zemei – 5 burpees

Programma (sievietes):
Priekšsacīkstes (10 dalībnieces)
12min AMRAP
2 goblet squats (16kg)
2 burpee box jumps
2 sit ups
2,4,6…

Fināls (5 dalībnieces)
Uz laiku
50 kb swings (12kg)
21-15-9
deadlifts (40 kg)
push ups (hand release)
* pēc katra raunda – 50m farmers walk (2*16kg)

CrossFit Rīdzene stends
Vēlos arī atzīmēt, ka šīs sacensības notika sadarbībā ar Reebok, X-Power un Vitamin Well.
Lai arī mana apmeklējuma laikā CrossFit Rīdzene stends nebija īpaši apmeklēts, savu viņi noteikti panāca ar šo sacensību noorganizēšanu - CrossFit Latvijas sabiedrībā ir ieguvis daudz lielāku atpazīstamību nekā pirms šī pasākuma.

Diemžēl normālas bildes ar sievietēm, kas izpilda vingrinājumus savā telefonā neatradu - cerams piedosiet.


Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

An interview with a visionary and the inventor of the Rx Jump Rope - David Newman

Soon after the CrossFit Team Series had ended, a guy from Latvia thought to contact a company, that was mentioned in every Team Series Update Show - Rx Smart Gear. Considering that LatvianCrossFit is a small blog like website and Latvia has no Regionals (not to mention Games) level athletes, what are the chances that someone is likely to respond? Probably not big but one has to try anyway. So the author of this site found an e-mail on the Rx website and wrote a message. Saying that it would be nice to make an interview with a representative of Rx Smart Gear, in order to inform Latvian readers about Rx products, the company, its athletes and maybe even about its future plans. The e-mail was brief and simple. What to expect? The author knew that it was a 50/50 chance of someone responding to a student from Latvia who writes competition reviews and interviews with Latvia athletes - in Latvian. You have to imagine the look of the authors face when he received an e-mail not from a re

Kas ir CrossFit?

Kā vēsta Yahoo, jauns sporta veids ir sācis savu uzvaras gājienu pāri Atlantijas okeānam un iekaro Eiropu vētras ātrumā: CrossFit , sporta un fitnesa sensācija, kas apvieno trīs disciplīnas – vingrošanu, svaru celšanu un vieglatlētiku. Sporta izcelsme meklējama Kalifornijā, labi veidoto augumu, uzpumpēto vēderprešu un izteiksmīgo muskuļu mekā, kur to izveidoja Gregs Glasmans 1970.gadā. No pašiem tā pirmsākumiem tas ir cienīts tā praktiskā pielietojuma dēļ tādās nozarēs kā speciālo spēku trenēšana, policijas akadēmijas, Olimpisko medaļu ieguvēju trenēšana un citās. Tagad tas ir atgriezies un gūst popularitāti parasto cilvēku vidū – CrossFit tiešām ir piemērots ikvienam, sākot no elites sportistiem, beidzot ar absolūtiem iesācējiem. CrossFit mērķis nav nodarbināt vienu muskuli vai muskuļu grupu, bet gan izveidot cilvēka ķermeņa atlētiskās kvalitātes kā vienotu veselumu, strādājot ar plastiskumu, izturību un līdzsvaru. Pamatprincips ir vienkāršs – iemācīt cilvēkam kustēties. CrossFit fo

Rutīna ir attīstības ienaidnieks - intervija ar Arturu Ņehajenko

Intervija ar šo atlētu tapa ļoti ilgi, iemesli šoreiz nebūt nav svarīgi, taču rezultāts, manuprāt, bija visas gaidīšanas vērts. Nevēlos bārstīties ar epitetiem vai sasniegumu uzskaitīšanu, tā vietā piedāvāju paša atlēta komentāru par pieredzēto saistībā ar CrossFit tālajā un skaistajā austrumu valstī – Taizemē. “Nesen atgriezos no atvaļinājuma un papildus tam man bija iespēja apmeklēt trīs CrossFit box Taizemē - viena CrossFit Koh Tao (KTC), CrossFit Ten500 un CrossFit Bangkok (CFBK), piedalījos treniņā tikai KTC, pārējām nesanāca īsti laika. Varu pateikt, ka vienalga, kurā no pasaules CrossFit Box esmu bijis līdz šim, visur ir atsaucība, vienkāršība, ar tevi vienmēr aprunāsies un neatkarīgi no dzimuma, ādas krāsas vai tavām fiziskajām spējām - tu esi viens no savējiem. Tiešā saikne un socializēšanās ir viens no atslēgas vārdiem šājā sportā, it sevišķi to sajutu ASV CrossFit Box . No aprīkojuma viedokļa, zāles ir dažādas. CrossFit Bangkok bija iespaidīgi no tā viedokļa, ka vi