Pāriet uz galveno saturu

The Baltics Throwdown uzvarētājs - Casper Gammelmark

Nesen publicēju rakstu, kur sniedzu savas pārdomas par aizvadītajām CrossFit sacensībām - The Baltics Throwdown. Pirmās vietas ieguvējs Rx kategorijā ir CrossFit atlēts no Dānijas. Pirms sacensībām intervijā ar Manuel Jordan biju jautājis, vai Rīgā piedalīsies kāds Regionals vai Games līmeņa atlēts. Man atbildēja, ka šogad būs tādi, kas ir uzrādījuši labus rezultātus Open uzdevumos, taču Regionals atlētus mēģināsim piesaistīt 2015. gadā.

Liels bija man pārsteigums, kad uzzināju par Casper Gammelmark. Viņš sīvi sacentās ar Igaunijas, manuprāt, pat Baltijas labāko CrossFit atlētu Kevin Jurs, uzvarēja arī visus šobrīd Latvijas labākos. Noteikti pieredze, kas iegūta sacenšoties ar visiem Eiropas labākajiem, šeit arī nospēlēja savu lomu. 

Kādi ir šī atlēta iespaidi par sacensībām Rīgā? Kā ir sacensties vienās sacensībās ar Annie Thorisdottir un Sam Briggs? The Baltics Throwdown uzvarētājs bija pietiekami laipns un atsaucīgs, lai sniegtu atbildes uz iepriekš minētājiem jautājumiem, kā arī deva labu ieskatu savā sportiskajā pieredzē, kas iespējams var noderēt arī latviešiem un vienu otru pat pārsteigt.

LatvianCrossFit: Atsauksim atmiņā 2014. gada CrossFit Regionals notikumus. 2013. gada CrossFit Games čempione Sam Briggs no Eiropas nespēja iekļūt šī gada galvenajās sacensībās un aizstāvēt izcīnīto titulu. Tālāko jau zinām. Atlēts no Dānijas Casper Gammelmark ieguva 34. vietu. Vai vari nedaudz pastāstīt par šo sacensību pēdējo dienu?

Casper: Regionals pēdējā diena bija aizraujoša. Sam Briggs nemeklēja kaut kādas lētas atrunas par savu sniegumu. Viņa nedusmojās un nemeklēja vainīgo. Pieņēma savu tikko atrasto vājību un devās tālāk. Trenēsies staigāt uz rokām un atgriezīsies nākamgad ar vienu mērķi – uzvarēt! 

Pēc pēdējā svētdienas uzdevuma devos pie draugiem tribīnēs un vēroju kā sacenšas tie (gan sievietes, gan vīrieši), kuri reāli cīnās par ceļazīmi uz Kaliforniju. To visu bija tiešām interesanti redzēt. Tobrīd vēl nezināju, ka Sam Briggs netiks uz CrossFit Games, lai gan pēc viņas snieguma to varēja nojaust. 

LatvianCrossFit: Kāda ir tava sacensību pieredze? Pirmo reizi sacenties CrossFit Regionals? 

Casper: 2014. gada CrossFit Regionals bija manas otrās sacensības. Pirms tam janvārī piedalījos “The Battle of London”. 

LatvianCrossFit: Par nesenākiem notikumiem. Tikko pabeidzi “The Battle of Livonia” kvalifikāciju. Tiki uz pamatsacensībām “The Baltics Throwdown”. Atbrauci uz Rīgu. Uzvarēji. Patika uzdevumi un sacensības? Sīvā cīņa starp tevi un Kevin Jurs bija tiešām iespaidīga. 

Casper: Sacensības bija tiešām labi noorganizētas. Neesmu bijis uz daudzām, taču citur klibo tieši organizatoriskā daļa. Ļoti svarīgi, lai viss noritētu pēc laika. Ņemot vērā, ka šīs bija vienas dienas sacensības, tad ir tiešām apsveicami, ka visi uzdevumi sākās to noteiktajā laikā. 

Uzdevumi Rx kategorijai bija tiešām labi izstrādāti. Organizatori atrada pareizu līdzsvaru starp ķermeņa svara un svarcelšanas vingrinājumiem. Jo īpaši vēlos izcelt otro un trešo uzdevumu. Otrais uzdevums bija svarcelšana, kur priekšrocības noteikti ir lielākiem atlētiem, kaut arī tas sākās ar rāpšanos virvē. Trešais uzdevums bija Slutty Diana ar 100kg vilkmi (deadlift), taču HSPU bija padarīts grūtāks, kas deva priekšrocības augumā mazākiem atlētiem. 

Ja arī man būtu sakāms kaut kas slikts, tad vienīgi par Beginner kategoriju. Viņu uzdevumi, manuprāt, nebija pietiekami pārdomāti. Pirms fināla viņi aizvadīja tikai divus uzdevumus, taču nevienā nebija vingrinājumi ar svariem. Ir taču jāpārbauda arī atlēta spēks CrossFit sacensības. 

LatvianCrossFit: Kas tu esi un ar ko nodarbojies? 

Casper: Esmu 23 gadus vecs. Studēju Dienvidu Dānijas universitātē komunikāciju un informāciju. 

LatvianCrossFit: Kā sāki nodarboties ar CrossFit? Tas tev ir tikai sporta veids vai arī kaut kas vairāk?

Casper: Līdzās studijām augstskolā es spēlēju arī galda tenisu. Un, tici vai nē, galda tenisā mēs trenējam arī spēku. Līdz ar to pirms pusotra gada, kad mēs sākām strādāt pie fiziskās sagatavotības, kolēģis iepazīstināja ar CrossFit jeb precīzāk ar Rich Froning

Jā, CrossFit man ir “tikai” sporta veids. Lai gan manā ģimenē sports vienmēr ir bijis svarīgs, tas ir kā dzīvesveids, tāpēc nebūtu pareizi lietot vārdu “tikai”. 

Atšķirība starp parastajiem sporta veidiem, kas manā gadījumā ir galda teniss, un CrossFit ir tāda, ka CrossFit lieliski iederas mūsu ikdienas dzīvē. 

LatvianCrossFit: Vēlreiz par CrossFit Regionals sacensībām. Kā tu gatavojies šim notikumam? Kā mainījās tava treniņu programma, kad uzzināji, ka esi kvalificējies šīm sacensībām?

Casper: Kad es šogad kvalificējos CrossFit Regionals, es sāku strādāt pie vingrinājumiem, kas man sagādāja vislielākās grūtības. Ņemot vērā, ka daļa uzdevumu jau bija zināmi, tad darbs bija jāieliek HSPU, deadlift un pistols vingrinājumu izpildē. 

Ja neskaita katra uzdevuma izpildi līdz beigām un sava tempa atrašanu, es galvenokārt gribēju iegūt sacensību pieredzi. Taču ir jāatceras, ka vienmēr gribu arī uzvarēt. Tāpēc bija grūti pieņemt faktu, ka neesmu vadībā, lai gan, uzsākot sacensības, zināju, ka esmu tikai jauniņais. 

LatvianCrossFit: Pieņemu, ka tavs mērķis ir tikt uz Kaliforniju, sacensties ar pasaules labākajiem CrossFit atlētiem. Kur tev vēl jāieliek darbs, lai tiktu uz galvenajām CrossFit sacensībām?

Casper: Šobrīd man mērķis nav nokļūt Kalifornijā. Tas ir pārāk tālu. Atzīstu, ka viens no mērķiem ir pakāpties Eiropas reitingā, taču 2015. gadā doties uz Kārsonu nav reāli. Man patīk mazāki mērķi. 

Nākamajā CrossFit Games sezonā gribu tikt Eiropas labāko divdesmitniekā. Lai to sasniegtu, man ir pamatīgi jāstrādā. 

LatvianCrossFit: CrossFit stāvoklis Dānijā. Kāds tas šobrīd ir? Vai Dānijā sacensības notiek regulāri? Plašsaziņas līdzekļi kaut ko raksta par šo sporta veidu?

Casper: CrossFit vēl tikai aug un ik pēc laika atver kādu jaunu CrossFit zāli. Pagaidām īpaši daudz sacensību nav bijušas un plašsaziņas līdzekļi arī neko par CrossFit nav ziņojuši. 

LatvianCrossFit: Kur trenējies? Noteikti esi bijis vairākās CrossFit zālēs. Kas tavējo padara īpašu? 

Casper: Trenējos divās zālēs – CrossFit Holbæk un CrossFit Roskilde. Otrā šobrīd iegūst otru elpu, jo nomainījās īpašnieki. Abās ir lieliski atlēti un atmosfēra. Galvenā CrossFit zāļu sastāvdaļa ir svarcelšanas stieņi un svaru ripas, kuras drīkst mest uz grīdas (bija laiki, kad to neļāva). 

LatvianCrossFit: Vai plāno iegūt CrossFit Level 1 sertifikātu? 

Casper: Tas atkarīgs no laika un naudas. Būtu forši iegūt CrossFit Level 1 sertifikātu. 

LatvianCrossFit: Ko darīji pēc CrossFit Regionals sacensībām? Kā sevi atjaunoji? 

Casper: CrossFit Regionals bija pamatīga nasta manam ķermenim. Ilgu laiku nācās ārstēt ceļus un elkoņus, jo tie nebija pieraduši pie tik lielas slodzes kāda ir tajās sacensībās. Līdz ar to nācās aptuveni mēnesi trenēties ar minimāliem svariem un slodzi. 

LatvianCrossFit: Ar kuru personīgo rekordu tu gribētu padalīties? Kurš ir bijis grūtākais CrossFit uzdevumus, ko tev ir nācies veikt? 

Casper: Noteikti mans personīgais rekords raušanā. To es laboju tieši “The Baltics Throwdown” sacensībās – 110kg. 

Es mazliet pārformulēšu tavu jautājumu, jo uzskatu, ka katrs CrossFit uzdevums ir grūts. Viss atkarīgs no tā, cik ātri un cik smagi tu to veic. Kurā uzdevumā es sevi nodzinu līdz bezspēkam? Tas noteikti ir šī gada Open 14.5. 

LatvianCrossFit: Ar ko tu piepildi savu ķermeni? Izmanto kādu diētu vai uztura bagātinātājus? 

Casper: Man garšo piens, gaļa, dārzeņi un augļi. Uztura bagātinātājus nelietoju. 

LatvianCrossFit: Reiz man bija intervija ar atlētu, kas izteica atziņu, ka CrossFit lielā mērā ir prāta sporta veids. Visiem zināms, ka tev jābūt ļoti atlētiskam, lai sacenstos CrossFit Regionals un galu galā arī CrossFit Games. Daži pat apgalvo, ka Regionals ir grūtāks par CrossFit Games. Cik grūtas tev tās sacensības bija tieši psiholoģiski? Juti spiedienu sacenšoties, zinot, ka visa Eiropa vēro tavu sniegumu?

Casper: Piekrītu, ka ķermenis seko prātam, taču ir tiešām grūti teikt vai CrossFit ir vairāk prātā vai ķermenī. Galvā es izjutu spiedienu praktiski visos uzdevumos. Bija sajūta, ka man visiem jāpierāda – es esmu pelnījis šeit atrasties un sacensties ar Eiropas labākajiem. 

LatvianCrossFit: Ko sagaidi no 2015. gada? Būsi vēl izsalkušāks pēc ceļazīmes uz CrossFit Games? Jāpatur prātā, ka ir izmaiņas tieši Regionals sacensībām. 

Casper: Smagi strādāšu un tad jau redzēsim, kas notiks tālāk.

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

An interview with a visionary and the inventor of the Rx Jump Rope - David Newman

Soon after the CrossFit Team Series had ended, a guy from Latvia thought to contact a company, that was mentioned in every Team Series Update Show - Rx Smart Gear. Considering that LatvianCrossFit is a small blog like website and Latvia has no Regionals (not to mention Games) level athletes, what are the chances that someone is likely to respond? Probably not big but one has to try anyway. So the author of this site found an e-mail on the Rx website and wrote a message. Saying that it would be nice to make an interview with a representative of Rx Smart Gear, in order to inform Latvian readers about Rx products, the company, its athletes and maybe even about its future plans. The e-mail was brief and simple. What to expect? The author knew that it was a 50/50 chance of someone responding to a student from Latvia who writes competition reviews and interviews with Latvia athletes - in Latvian. You have to imagine the look of the authors face when he received an e-mail not from a re

Kas ir CrossFit?

Kā vēsta Yahoo, jauns sporta veids ir sācis savu uzvaras gājienu pāri Atlantijas okeānam un iekaro Eiropu vētras ātrumā: CrossFit , sporta un fitnesa sensācija, kas apvieno trīs disciplīnas – vingrošanu, svaru celšanu un vieglatlētiku. Sporta izcelsme meklējama Kalifornijā, labi veidoto augumu, uzpumpēto vēderprešu un izteiksmīgo muskuļu mekā, kur to izveidoja Gregs Glasmans 1970.gadā. No pašiem tā pirmsākumiem tas ir cienīts tā praktiskā pielietojuma dēļ tādās nozarēs kā speciālo spēku trenēšana, policijas akadēmijas, Olimpisko medaļu ieguvēju trenēšana un citās. Tagad tas ir atgriezies un gūst popularitāti parasto cilvēku vidū – CrossFit tiešām ir piemērots ikvienam, sākot no elites sportistiem, beidzot ar absolūtiem iesācējiem. CrossFit mērķis nav nodarbināt vienu muskuli vai muskuļu grupu, bet gan izveidot cilvēka ķermeņa atlētiskās kvalitātes kā vienotu veselumu, strādājot ar plastiskumu, izturību un līdzsvaru. Pamatprincips ir vienkāršs – iemācīt cilvēkam kustēties. CrossFit fo

Latviešiem pašiem savs "Kalifornijas lācis" - Jānis Todavčičs

Vairākas reizes šajā blogā esmu minējis tādu pasaules līmeņa CrossFit atlētu kā Jason Khalipa . Viņš ir 2008. gada Reebok CrossFit Games čempions, un pagaidām vienīgais atlēts visā CrossFit Games vēsturē, kuram ir izdevies izcīnīt gan zeltu, gan sudrabu, gan bronzu. Manuprāt, iespaidīgi. Šogad šis atlēts ir paziņojis par Individual  karjeras beigām (līdzīgi kā četrkārtējais CrossFit Games čempions Rich Froning), taču tas nenozīmē, ka mums vairs nebūs iespēju redzēt šo vareno "Kalifornijas lāci" sacenšamies. Iespējams jau 2015. gadā mēs varēsim vārot kā Jason Khalipa ar savu komandu sacenšas Kārsonā par augstākajām vietām komandu kategorijā. Taču, kamēr gaidam jauno CrossFit Games sezonu, iesaku ļoti rūpīgi pievērst uzmanību augusta beigām un pirmajiem diviem rudens mēnešiem. Mūs sagaida CrossFit Games off-season pasākums ar nosaukumu "Team Series". Kāpēc jātur šis pasākums savā redzeslokā? Ja uzdod šādu jautājumu, tad acīmredzot cilvēks nepietiekami seko līdzi Cro