Pāriet uz galveno saturu

Iepazīstinu ar Rx Smart Gear - intervija ar uzņēmēju, izgudrotāju, CrossFit atlētu Deividu Ņūmenu

CrossFit sabiedrībā ir zināmi vairāki uzņēmumi, kas liekus jautājumus vai komentārus neprasa. Pietiek noskatīties jebkuru CrossFit Games ierakstu, lai izdzirdētu trīs galvenos sabiedrību nosaukumus. Rogue Fitness apgādā CrossFit sacensības ar visu nepieciešamo inventāru, Reebok lielo sacensību laikā rūpējas par atlētu apģērbu, Progenex domā par sporta uzturu un atlētu labsajūtu.

Šogad pirmo reizi norisinājās sacensības CrossFit Team Series. Trijās nedēļās četru atlētu komanda veica vairākus uzdevumus, lai cīnītos par galveno balvu 30 000 dolāriem. Ja pilnīgi neko par šo pasākumu nezini, tad iesaku izlasīt manu rakstu.

Kāds tam visam sakars ar šo interviju? CrossFit Team Series laikā bieži izdzirdējām viena uzņēmuma nosaukumu - Rx Smart Gear. Iespējams daudziem tas neko neizteica, taču krietni kaislīgākiem CrossFit faniem pateica ļoti daudz.

"The Baltics Throwdown" sacensībās centos saskatīt vienu konkrētu lietu - Rx lecamaukliņas. Kopā saskaitīju kādas trīs vai četras. Cerēju redzēt vairāk. Taču par to mazo skaitu nav jābrīnas, jo pagaidām Eiropā Rx Smart Gear nav plaši zināms.

Šī intervija notika pirms "The Baltics Throwdown" sacensībām. Neilgi pēc CrossFit Team Series noslēguma aizrakstīju uz Rx Smart Gear. Man par milzīgu pārsteigumu atbildēja nevis kaut kāds uzņēmuma sabiedrisko attiecību pārstāvis, bet pats vadītājs - Deivids Ņūmens.

Zemāk atradīsiet informāciju par Rx Smart Gear pirmsākumiem, sasniegumiem un nākotnes plāniem, par pašu Deividu Ņūmenu, kā arī uzzināsiet, kas padara Rx Jump Rope par šobrīd pasaulē labākajām lecamaukliņām.

LatvianCrossFit: Parasti savas intervijas sāku ar vienkāršu jautājumu. Kas tu esi un ar ko nodarbojies? 

Mani sauc Deivids Ņūmens (David Newman). Esmu Rx Smart Gear īpašnieks un dibinātājs, kā arī Rx Jump Rope izgudrotājs. Rx Jump Rope ir pirmā lecamaukliņa, kura izgudrota speciāli CrossFit atlētiem. Kā arī esmu izstrādājis Jumpropeology, kas ir seminārs ar apmācībām, lai izstāstītu atlētiem par pareizu double-unders izpildi. Mans nesenākais izgudrojums ir Rx Smart Ring, kas ir vingrošanas riņķis, lai palīdzētu atlētiem iemācīties un izkopt muscle-ups ar viltus tvēriena palīdzību (false grip). Visas preces ražojam Dienvidkalifornijā un izplatām pa visu pasauli. Kā arī mana komanda regulāri apbraukā Ameriku, lai stāstītu par double-unders un muscle-ups izpildes tehnikām, lietojot Smart Gear izstrādājumus. 

LatvianCrossFit: Pirms nu jau krietna laika norisinājās CrossFit Team Series sacensības. Rx Smart Gear bija bieži dzirdams. Visi nosaukumu iegaumēja, atpazina zīmolu, zināja, ka uzņēmums taisa Rx Jump Rope. Bet kas īstenībā ir šis par uzņēmumu? Kas ir Rx Smart Gear? Kad un kāpēc to dibināja? 

Deivids: Uzņēmums radās nejauši. Sāku visu kā hobiju savā garāžā aptuveni 2008. gada beigās un 2009. gada sākumā. Pats savas CrossFit gaitas uzsāku 2008. gada sākumā un momentā iemīlējos. Man padevās praktiski visi CrossFit vingrinājumi, izņemot double-unders. Tajā laikā īpaši liels lecamaukliņu piedāvājums nebija. Turklāt nebija praktiski nekādas informācijas par piemērotiem lecamaukliņas izmēriem un treniņu veidiem, kas varētu palīdzēt kvalitatīvi nodarboties ar CrossFit. Patiesībā Rx Jump Rope es radīju tīri savtīgu iemeslu vadīts. Gribēju ātrākus un labākus WOD rezultātus, taču ar tolaik piedāvājumā esošajām aukliņām nespēju to izdarīt, tāpēc nācās izveidot pašam savu. Jāpiemin, ka ne jau aukliņas bija vainīgas. Tieši pretēji. Es nevarēju ar tā laika aukliņām uzrādīt konstantu sniegumu, lai tādējādi tiktu pie labiem uzdevumu laikiem. Nevienu brīdi man neienāca prātā dibināt uzņēmumu un pārdot izstrādātās lecamaukliņas. Turklāt es, iespējams, atdevu vairākus simtus aukliņu par brīvu to izstrādes procesā. Man arī pamatīgi paveicās ar laiku, jo tad, lecot ar tā laika aukliņām, daudziem bija tādas pašas problēmas kā man. Līdz ar to CrossFit mani ievilka uzņēmējdarbības vidē un esmu par to tiešām no sirds pateicīgs. 

LatvianCrossFit: Pieņemu, ka galvenā Rx Smart Gear prece ir lecamaukliņa. Kāpēc tā ir tik īpaša? Vai varu to izmantot tāpat kā jebkuru citu? CrossFit atlēti tirgū var sameklēt visādas lecamaukliņas. Kāpēc viņam būtu jāapsver tieši Rx aukliņas iegāde? 

Deivids: Rx Jump Rope ir pati pirmā lecamaukliņa, kas ir radīta speciāli CrossFit atlētiem. Katrs dizaina un izstrādes sīkums tika izdomāts speciāli tam, lai CrossFit atlēts spētu pēc iespējas efektīvāk un kvalitatīvāk veikt savus treniņus un izpildīt uzdevumus. Lai rokturu satvēriens nepieviltu, tas ir izveidots pēc iespējas ergonomiskāks. Ņemot vērā, ka satvērienam nav jābūt ļoti spēcīgam, locītava daudz brīvāk strādā un veicot double-unders nenogurst un nepiedzenas pleci. Turklāt rokturi ir gandrīz tikpat lieli, cik svarcelšanas, pievilkšanās stienis, svaru bumbas vai hanteles rokturis. Ņemot vērā lecamaukliņas rokturu svaru, rotējot aukliņai rodas žiroskopiskais efekts. To (rokturi) radījām, lai tas būtu ārkārtīgi izturīgs, funkcionāls un ilgtspējīgs. Dažādie aukliņas biezumi ļauj katram atlētam izvēlēties savu, lai izkoptu lekšanas iemaņas un ātrumu. Rx lecamaukliņas ir radītas katram individuāli, jo vēlamies novērst iespējamību, ka var attaisīties kāda skrūve vai kaut kas cits noiet greizi. Mūsu filozofija ir vienkārša: katrs atlēts izvēlas savu aukliņu, kas ir pielāgota tieši viņam; vairs tā nav jākoriģē, ja vien atlēts nevēlas nomainīt aukliņas izmēru. Un tas ir izdarāms diezgan vienkārši. Otrs, mēs vēlamies CrossFit atlētiem iestāstiet, ka viņiem nav jātrenējas tikai ar vienu lecamaukliņu. CrossFit jau pēc būtības ir par mainību, taču kaut kādu iemeslu dēļ, vairums CrossFit atlētu uzskata, ka viņi var trenēties tikai ar visvieglāko lecamaukliņu. Tā ir ļoti tuvredzīga pieeja, kas ir pretrunā ar CrossFit filozofiju. Mēs uzskatām, ka sacensībās tu vari izmantot savu uzticamāko un mīļāko aukliņu, taču treniņus ir jāspēj izmantot vairākas. Tas nozīmē, ka tev ir jāizmanto vieglas, smagas, garas, īsas un visu citu veidu lecamaukliņas. Rezultātā tu kļūsti par ļoti vispusīgu atlētu.

LatvianCrossFit: Lecamaukliņas izmanto dažādos sporta veidos, piemēram, MMA, bokss un citur. Kāpēc jūs esat orientēti tieši uz CrossFit? Vai tāpēc, ka tieši CrossFit atlētam ir jāspēj veikt double-unders, vai par iemeslu bija kas cits? 

Deivids: Kad sāku, tad pats gandrīz vai fanātiski nodarbojos ar CrossFit. Trenējos septiņas dienas nedēļā un dažreiz pat vairākas reizes dienā. Man bija nepieciešams uzlabot double-unders vingrinājumu, kas tolaik īpaši labi nepadevās. Galvenais mērķis, radot Rx Jump Rope, bija kļūt par labāku CrossFit atlētu un labot savus WOD rezultātus. CrossFit atlētam ir jāspēj veikt singles, double-unders un triple-unders. Šobrīd redzam, ka mūsu lecamaukliņas izmanto cīņassportā, armijā, policijā, universitātes un profesionālajos sporta veidos, kā arī pamata fitnesa pasaulē. Vislielākais pārsteigums ir par dalību turnīros, kur ir vajadzīga tieši speed rope lecamaukliņa. Mēs nekad neesam teikuši, ka ar mūsu izstrādājumu var īpaši ātri lekt. Taču kā izrādās – var. Pat ar mazliet smagākiem rokturiem, mēs spējam konkurēt ar lielāko daļu Speed lecamaukliņu. Mūsu atlētu sastāvā par ir tādi cilvēki, kas ar Rx aukliņu spēj veikt quintuple-unders (5).

LatvianCrossFit: Kādas ir tavas attiecības ar CrossFit? 

Deivids: Kā jau minēju iepriekš, tad ar CrossFit sāku nodarboties 2008. gada sākumā. Trīs reizes (2009., 2010. un 2011. gadā) kvalificējos arī uz CrossFit Regionals sacensībām savā Dienvidkalifornijas apgabalā. Mans labākais sniegums bija uzvara 2012. gada OC Throwdown sacensībās Masters kategorijā. 2009. gadā ieguvu CrossFit Level 1 sertifikātu. Kā arī manā īpašumā ir CrossFit Gymnastics un CrossFit Kids sertifikāti. Šobrīd pasniedzu CrossFit nodarbības piecas reizes nedēļā, turklāt gan sieva, gan bērni ir aizrautīgi CrossFit atlēti. Papildus tam kopā ar citiem manas zāles darbiniekiem apbraukājam dažādas Amerikas CrossFit zāles un pasniedzam Jumpropeology un mucle-ups seminārus. 

LatvianCrossFit: Vai uzņēmumam Rx Smart Gear ir pašiem sava CrossFit sporta zāle? 

Deivids: Jā, Dienvidkalifornijā, Rx Smart Gear galvenajā mītnē, ir CrossFit sporta zāle ar nosaukumu CrossFit Smart. Tai vēl ir otrs nosaukums – Rx University. Mēs mācam tikai konkrētu vingrinājumu izpildi, organizējam darbnīcas, kur tiek apgūtas un pielietotas praksē mūsu izstrādātās lietas. Piemēram, mēs vadam Jumpropeology seminārus, kā arī muscle-ups izpildes darbnīcas, kur izmanto Rx Smart Rings. Vēl mums ir nodarbības virvei, izmantojot Rx Shin Guards. Pie mums ierodas cilvēki no visas pasaules, lai izmēģinātu Rx izstrādājumus un iegūtu pasaules līmeņa treneru padomus.

LatvianCrossFit: Pieņemsim, ka tikko saņēmu paciņu no Rx Smart Gear. Par ko es varu būt drošs to pat vēl neatverot?

Deivids: Katra prece nāk no vienas un tās pašas vietas – Elkajon, Kalifornijā. Nevienam uzņēmumam bez atļaujas nav tiesību izmantot Rx Smart Gear vai Rx Jump Rope zīmolu. 

LatvianCrossFit: Pieņemu, ka Rx Smart Gear stendu var atrast CrossFit Games sacensībās. Kad bija jūsu pirmās sacensības?

Deivids: Pirmo reizi CrossFit Games bijām 2010. gadā. Togad Jason Khalipa bija pirmais atlēts, kurš sacensībās izmantoja Rx Jump Rope. Tas arī bija pirmais gads, kad CrossFit Games notika Home Depot Center, ko tagad sauc par Stub Hub Center. Vieta, kur ražotāji varēja izrādīt savu preci apmeklētājiem, togad bija ļoti maza, ja salīdzina ar šo gadu. Togad Bill Henniger, kas ir Rogue Fitness īpašnieks, mūs uzaicināja uz savu stendu, lai redzētu cilvēku reakciju uz mūsu Rx aukliņām. Mēs bijām pirmie, kas personīgi palīdzēja cilvēkiem atrast pareizo izmēru, un sniedzām padomus tās izmantošanai pirms vispār atļāvām to iegādāties. Cilvēki mūsu pūles novērtēja. Tajā nedēļas nogalē pārdevām visus krājumus. Kopš tā brīža Rx Jump Rope aukliņas var atrast Rogue Fitness mājaslapā kā arī mūsējā – www.rxsmartgear.com

LatvianCrossFit: Kuri CrossFit Games līmeņa atlēti izmanto jūsu lecamaukliņas? 

Deivids: Vairāki Games un Regionals līmeņu atlēti ir izmantojuši mūsu lecamaukliņas. Piemēram, 2011. un 2012. gada Rich Froning, 2012. un 2014. gadā Josh Bridges. Turklāt mums ir lieliska komanda ar atlētiem, kurus sponsorējam – Annie Thorisdottir, Julie Foucher, Neal Maddox, Scott Panchik, Elisabeth Akinwale, Annie Sakamoto, Frederik Aegidius, Val Voboril, Josh Everett, Wes Piatt, Chyna Cho, Shawn Ramirez, Amanda Allen un daudzi citi. Mums ir lieliska komanda ar atlētiem, kuri ir sacentušies pasaules prestižākajās CrossFit sacensībās un ir lepni būt par Rx preču vēstnešiem. 

LatvianCrossFit: Vai Rx Smart Gear organizē arī kādus pasākumus, piemēram, lecamaukliņas sacensības vai kaut ko uz to pusi?

Deivids: Šobrīd pasākumus neorganizējam. Esam pārāk aizņemti, lai uzņēmtos tādas saistības. Kaut gan katru gadu atbalstām vairākus pasākumus, piemēram, līdzekļu vākšanu labdarībai, liela un vietēja mēroga Throwdown sacensības. Ņemot vērā, cik daudz CrossFit ir devis mums, cenšamies tikpat vai vairāk atdot atpakaļ. 

LatvianCrossFit: Kādi ir tavi un Rx Smart Gear nākotnes plāni?

Deivids: Katru dienu kļūstam lielāki. Mūsu mērķis ir padarīt Rx Smart Gear un Rx Jump Rope par atpazīstamāko zīmolu un mīlētāko CrossFit preču uzņēmumu pasaulē. Mēs neesam kā Rogue Fitness. Mēs specializējamies, radot preces, kas CrossFit atlētiem palīdz kļūt labākiem un novērš nevēlamas sāpes, nodarbojoties ar CrossFit. Kā arī mēs meklējam iespējas mūsu preci izplatīt un padarīt daudz pieejamāku CrossFit atlētiem arī ārpus Amerikas. Šobrīd pasta izdevumi un nodokļi uz dažām valstīm ir visai augsti. Mēs gribētu sniegt savu preci par saprātīgu cenu. Paturot prātā, ka jau esam savu preci pārdevuši cilvēkiem no vairāk nekā 150 pasaules valstīm.

LatvianCrossFit: Kādu padomu tu vari sniegt nākotnes Rx Smart Gear preču lietotājiem? 

Deivids: Mans vienīgais padoms ir izpēti savas iespējas, iegūsti lielāku pieredzi un pierādi savu varējumu vairāk nekā vienā veidā. Un vienmēr turi acis vaļā, jo drīzumā CrossFit atlētiem prezentēsim jaunas preces. Paldies par šo lielisko interviju.

Photo courtesy of David Newman

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

An interview with a visionary and the inventor of the Rx Jump Rope - David Newman

Soon after the CrossFit Team Series had ended, a guy from Latvia thought to contact a company, that was mentioned in every Team Series Update Show - Rx Smart Gear. Considering that LatvianCrossFit is a small blog like website and Latvia has no Regionals (not to mention Games) level athletes, what are the chances that someone is likely to respond? Probably not big but one has to try anyway. So the author of this site found an e-mail on the Rx website and wrote a message. Saying that it would be nice to make an interview with a representative of Rx Smart Gear, in order to inform Latvian readers about Rx products, the company, its athletes and maybe even about its future plans. The e-mail was brief and simple. What to expect? The author knew that it was a 50/50 chance of someone responding to a student from Latvia who writes competition reviews and interviews with Latvia athletes - in Latvian. You have to imagine the look of the authors face when he received an e-mail not from a re

Kas ir CrossFit?

Kā vēsta Yahoo, jauns sporta veids ir sācis savu uzvaras gājienu pāri Atlantijas okeānam un iekaro Eiropu vētras ātrumā: CrossFit , sporta un fitnesa sensācija, kas apvieno trīs disciplīnas – vingrošanu, svaru celšanu un vieglatlētiku. Sporta izcelsme meklējama Kalifornijā, labi veidoto augumu, uzpumpēto vēderprešu un izteiksmīgo muskuļu mekā, kur to izveidoja Gregs Glasmans 1970.gadā. No pašiem tā pirmsākumiem tas ir cienīts tā praktiskā pielietojuma dēļ tādās nozarēs kā speciālo spēku trenēšana, policijas akadēmijas, Olimpisko medaļu ieguvēju trenēšana un citās. Tagad tas ir atgriezies un gūst popularitāti parasto cilvēku vidū – CrossFit tiešām ir piemērots ikvienam, sākot no elites sportistiem, beidzot ar absolūtiem iesācējiem. CrossFit mērķis nav nodarbināt vienu muskuli vai muskuļu grupu, bet gan izveidot cilvēka ķermeņa atlētiskās kvalitātes kā vienotu veselumu, strādājot ar plastiskumu, izturību un līdzsvaru. Pamatprincips ir vienkāršs – iemācīt cilvēkam kustēties. CrossFit fo

Rutīna ir attīstības ienaidnieks - intervija ar Arturu Ņehajenko

Intervija ar šo atlētu tapa ļoti ilgi, iemesli šoreiz nebūt nav svarīgi, taču rezultāts, manuprāt, bija visas gaidīšanas vērts. Nevēlos bārstīties ar epitetiem vai sasniegumu uzskaitīšanu, tā vietā piedāvāju paša atlēta komentāru par pieredzēto saistībā ar CrossFit tālajā un skaistajā austrumu valstī – Taizemē. “Nesen atgriezos no atvaļinājuma un papildus tam man bija iespēja apmeklēt trīs CrossFit box Taizemē - viena CrossFit Koh Tao (KTC), CrossFit Ten500 un CrossFit Bangkok (CFBK), piedalījos treniņā tikai KTC, pārējām nesanāca īsti laika. Varu pateikt, ka vienalga, kurā no pasaules CrossFit Box esmu bijis līdz šim, visur ir atsaucība, vienkāršība, ar tevi vienmēr aprunāsies un neatkarīgi no dzimuma, ādas krāsas vai tavām fiziskajām spējām - tu esi viens no savējiem. Tiešā saikne un socializēšanās ir viens no atslēgas vārdiem šājā sportā, it sevišķi to sajutu ASV CrossFit Box . No aprīkojuma viedokļa, zāles ir dažādas. CrossFit Bangkok bija iespaidīgi no tā viedokļa, ka vi