Pāriet uz galveno saturu

CrossFit Jugla - galvenais ir darbs komandā

Beidzot esam sagaidījuši ilgi lolotu inteviju par un ap jaunāko CrossFit zāli Latvijā - CrossFit Jugla. Reinis Garkalns piekrita atbildēt uz vairākiem jautājumiem gan par sevi, gan par kustību kopumā. Jāteic, ka no manis ir tiešām jāsaka milzīgs paldies Reinim, kurš studiju, darba, treniņu un sacensību organizatorisko pienākumu laikā atrada brīvu brīdi, lai izsmeļoši atbildētu uz visu man interesējošo. Citi aizbildinātos, ka viss ir pateikts, visu var aplūkot vienkārši aizbraucot uz CrossFit zāli, vai izvēlētos pieeju - Kas tu esi? Blogu raksti? Man tādiem nav laiks.

Pirms ķeramies pie intervijas. Gribētu nedaudz pieķerties prognožu tēmai. Kā jau vairums zinās, pēc dažām nedēļām būs 2015. gada CrossFit Games. Arī zemāk atradīsiet jautājumu par šo aktualitāti. Reinis minēja, ka pie dāmām uzvarēs pagājušā gada čempione, komandās visi centīsies noķert NorCal, bet pie vīriem pamatā Mathew Fraser visiem ies pa priekšu. Vai es viņam piekrītu? Nē.

Par dāmām. Manuprāt, šogad uzvarēs kāda no Eiropas (Islandes) dāmām. Sara Sigmundsdottir izskatās, manuprāt, labāk (ne ļoti) par Camille. Turklāt Annie ir pilnībā atguvusies no muguras traumas un noteikti nežēlos sevi Kārsonā. Turklāt nedrīkst aizmirst par Sam Briggs. Lai gan viņa vairs necīnās no Eiropas reģiona, 2013. gada čempione ir nopietns pretendents uz pirmo vietu. Camille noteikti nebūs viegli un Eiropa viņai elpos pakausī tuvāk nekā naudas aizdevēji grieķiem. Visvairāk, protams, žēl par Julie Foucher, kura ahilejas cīpslas dēļ šogad netika uz Kaliforniju. Taču. Par laimi viņu tāpat redzēsim - šogad kā Demo komandas kapteini.

Vīri. Beidzot būs jauns čempions. Rich Froning uzvarēja pēdējos četrus gadus. 2014. gadā otrā vieta bija Mathew Fraser. Vairums uzskata viņu par jau nekronēto 2015. gada čempionu. Uz ko es skatīšos? Vēlreiz uz Eiropu. Jonne Koski. Neņemos prognozēt vai viņš kāps uz augstākā pakāpiena, taču uz pjedestāla viņam jābūt. Kas vēl varētu apdraudēt Metjū? Nu. Protams, visi veterāni un melnie zirdziņi - Noah Olsen, Ben Smith (ja būs formā), Scott Panchik un Dan Bailey (no šiem neviens nav melnais zirdziņš).

Komandas. Pagaidām izskatās, ka NorCal varētu uzvarēt. Taču. Jāatceras 2014. gads. NorCal ilgu laiku bija vadībā (līdz sestdienas vidum), bet tad izkrita no labāko trijnieka. Protams, Jason pienesums ir milzīgs, bet vai pietiekams? Visas acis (arī manas) būs ir CrossFit Mayhem Freedom, kur Čempions centīsies iegūt savā īpašumā arī komandas kausu. Vai izdosies? Pjedestāls būs? Top pieci noteikti. Kas vēl varētu cīnīties par pirmo vietu? CrossFit 808 un Invictus, protams, arī Ute CrossFit.

Beidzot ir gads, kad vīri paliek ēnā, bet visa uzmanība sievietēm un komandām!

Tagad gan. Intervija.

LatvianCrossFit: Pirms sākam runāt par CrossFit Jugla, vēlos uzzināt jaunāko informāciju saistībā ar Reini Garkalnu. Kā Tev veicās CrossFit Open? Kā vērtē savu sniegumu CrossFit Rīdzene rīkotajās sacensībās Ķīpsalā, un pirms dažām nedēļām Liepājā, kur pieņemu tu biji viens no virzītājspēkiem? Vai varbūt vairāk nē? 

Reinis: Šogad visus Open uzdevumus neveicu. Izlaidu 15.5, jo īsti nebija tehniskā nodrošinājuma, lai izpildītu konkrēto WOD. Par atrašanās vietu kopējā tabulā, ja godīgi, līdz šim brīdim vēl neesmu apskatījies. Bija WOD, kas ļoti patika un padevās, bija tādi, kuros konkrēti aplauzos! Bet Open uzdevumus iesaku pildīt visiem CrossFit piekritējiem. Tā ir lieliska iespēja atrast savas vājās vietas, līdzīgi kā dalība sacensībās, kur bieži vien katrs var sastapt tādus vingrinājumu kompleksus, kas vēl nepadodas. Pēc tam treniņu procesā ir iespēja pieslīpēt nianses.

Battle of Riga 2015 bija fantastiskas sacensības. CrossFit Rīdzene kolektīvs bija noorganizējuši vērienīgas un kvalitatīvas WOD cīņas. Kopvērtējumā izcīnīju sesto vietu par kuru biju ļoti gandarīts, jo finālā iekļuvām tikai astoņi atlēti - četri bija ārzemnieki.

Liepājas spēks 2015 ir jau par tradīciju kļuvušas sacensības uz kurām ierodas Latvijas spēcīgākie atlēti, Elites klasē un Sporta klasē - kā vīri tā dāmas. Startēt Liepājā vienmēr ir ļoti patīkami. Skatītāji un draugi dod papildus spēku, kas šoreiz palīdzēja izcīnīt trešo vietu Elites grupā. Joprojām sadarbojoties Liepājas sporta pārvaldei un sporta klubam CF Liepāja tiek rīkotas šīs sacensības.

LatvianCrossFit: Man Reinis Garkalns asociējas ar Liepāju, ar CF Liepāja, ar, manuprāt, vienu no pirmajām CrossFit kustībām Latvijā, kurām galvā un garā viss bija pareizi un sakārtoti. Kas notika? Iemīlējies un aizbrauci uz Rīgu? 

Reinis: Taisnība. CF Liepāja ir viena no pirmajām kustībām Latvijā, kas iezīmējusi CrossFit tradīcijas. Joprojām šajā klubā ir iespējams iepazīties ar funkcionālajiem treniņiem un teju katru dienu izpildīt konkrēto WOD Gundara Lauvas, Salvja Kovaļevska un Jāņa Putras vadībā. Solis pārcelties uz Rīgu ir diezgan likumsakarīgs - nolēmu profesionāli pievērsties trenera darbam un, protams, attīstīt sevi kā vispusīgu un spēcīgu atlētu. Kā arī savas turpmākās akadēmiskās studijas saistu ar Rīgu. Jāpiemin sava cīņu biedra Kārļa Pļaviņa gaitas, kurš tā pat kā es ir piedalījies un veicinājis CF Liepāja attīstību un kopējo CrossFit tēla veidošanu Latvija. Arī Kārlis savu dzīvi ir pakārtojis CrossFit un tagad ir veiksmīgs treneris CrossFit Factory Riga.

LatvianCrossFit: Tev Facebook bija bilde ar lielu traktora riepu, kuru, ja nemaldos, tev uzdāvināja. Vai tā arī būs CrossFit Jugla? 

Reinis: Riepa tiešām bija dāvana, tagad tā glabājas CF Liepāja telpās. Esam šo riepu daudzumu palielinājuši, kas dod iespēju variēt treniņu programmas un iekļaut tās sacensībās, tādējādi padarot uzdevumus funkcionālākus un neierastākus.

LatvianCrossFit: Kas izveidoja un kāpēc izveidoja CrossFit Jugla? Kuru cilvēku atstāji par galveno CF Liepāja? 

Reinis: CrossFit Jugla dibinātājs ir Toms Krasovskis. Daudz darba, lai tiktu vērtas durvis šai zālei ir ieguldījusi CrossFit Andrejsala - treneru piesaiste, inventāra nokomplektēšana, telpas izveide un kopējā tēla radīšana.

Kāpēc tiek veidotas CrossFit zāles, manuprāt, jautājumu nav. Tā ir fantastiska vieta kur pilnveidot un attīstīt savu ķermeni līdz pilnībai. Paralēli izkopjot tehniskās nianses un ar katru jaunu treniņu pieveicot sev nospraustos mērķus. CrossFit zāle ir vieta, kur būs iespēja iepazīt daudz jaunu cilvēku, kuri par Tevi pastāvēs. Nebaidīšos teikt, ka CrossFit zāles ir tās vietas, kur cilvēki var iepazīt, ko nozīmē strukturizēts un metodiski profesionāls treneru darbs.

Vārds galvenais nav īsti piemērots. Katram trenerim klubā ir savi pienākumi ārpus tiešās trenēšanas uzdevumiem. Kādam saimnieciskās lietas jākārto, kādam treniņu sistēma jāveido, kāds atbildīgs par publisko tēlu utt. Galvenais ir darbs komandā.

LatvianCrossFit: Ar ko CrossFit Jugla atšķirsies no citām Latvijas CrossFit zālēm? Protams, katrai ir sava aura, savi cilvēki, savi (ar dažādām pieredzēm) treneri, savas marinādes BBQ ballītēm, taču, lai gan tas viss atšķiras, visām tas ir. Kas nebūs citām, bet būs Jums? 

Reinis: Nenoliedzami CrossFit Jugla atšķirsies ar savu auru un pieeju treniņu procesam. Katrai zālei šī pieeja ir sava, kas arī padara CrossFit treniņu telpu par vietu, kur gribas atgriezties. 

Runājot par tehnisko pusi, mūsu zālē ir pieejams ļoti plašs un kvalitatīvs inventāra klāsts, ko veidojuši pasaulē atzīti zīmoli. Smagatlētikas sektoru, kas sastāv no svarcelšanas stieņiem, svarcelšanas ripām, hantelēm, svaru bumbām ražotājs ir ELEIKO. Airēšanas trenažieri ir jaunākās klases Concept 2 PM5. Pievilkšanās stacija ir speciāli veidota CrossFit Jugla telpiskajai struktūrai, kuru projektēja, veidoja un uzstādīja Element Fitness. Zālē ir 200 kvadrātmetru plašs, gumijots grīdas segums, kas sniedz brīvību, pildot smagatlētikas uzdevumus.

CrossFit Jugla ļoti lielu uzmanību pievērsīs kopējai sabiedrības izglītošanai un informēšanai par CrossFit kā sporta veidu, par veselīgu un aktīvu dzīvesveidu, par sportu ikdienā, bet tieši kā tas notiks, būs zināms un publiskots tuvāko nedēļu laikā.

LatvianCrossFit: Vai būsiet tā zāle, kura ierosinās ideju izveidot savstarpējo Latvijas CrossFit zāļu turnīru? Pieņemu, ka tagad šo ideju izsaku Es, bet nu varbūt Jums arī kaut kas tāds ienācis prātā. Respektīvi, uztaisīt kaut ko līdzīgu ceļojošajam kausam. Reizi gadā, viena no Latvijas CrossFit zālēm organizē turnīru, kur noskaidro spēcīgāko. Lai piedalītos, atlētam būtu sevi jāpiesaka kādai CrossFit zālei, tā saucamie, non affiliate neietu cauri. Tavuprāt, kaut kas tāds būtu iespējams? 

Reinis: Vēl šim sporta veidam ir jāattīstās un jānostiprinās Latvijā. Pagaidām nedomāju, ka specifisku turnīru rīkošana nesīs reālu labumu kopējai CrossFit attīstībai. Ir vairākas sacensības, kas sevi ir iezīmējušas, kā noturīgas un populāras skatītāju un sportistu vidū. Pagaidām ar tradīcijām sāk apaugt un savu prestižu iegūt tādas sacensības kā Liepājas spēks, Pludmales spēks, Battle of Riga un X-Power spēles, kas notiek Ventspilī. Pārlieku liels sacensību skaits nav nepieciešams, uzskatu, ka četras, piecas sacensības gadā ir pilnīgi pietiekami.

LatvianCrossFit: Kāpēc Juglā? Pieņemu, ka neveidojāt CrossFit zāli Liepājā, jo tur, iespējams, nebūtu tā cilvēku plūsma un būtu grūtāk (ilgāk) atpelnīt ieguldīto finansējumu. Taču Rīga ir visai liela. Kas Juglā piesaistīja? 

Reinis: CF Liepāja lēni, soli pa solim, iet, lai kļūtu par oficiālu CrossFit zāli. Ļoti daudz, kas ir izdarīts, lai tas notiktu, bet veicamie uzdevumi ir skaidri un pie tiem tiek strādāts. Par cilvēku plūsmu un finansējumu runājot, protams, Rīgā to nodrošināt ir salīdzinoši vieglāk, bet bez ambīcijām arī grūti dzīvot.

CrossFit Jugla ir jaunākā CrossFit zāle Latvijā, kas uzliek zināmu atbildību, turpināt pārējo zāļu iesākto darbu. Kā piemēru varu minēt, kvalitatīvu treniņu pasniegšanu, sabiedrības izglītošanu par sporta un veselīga dzīvesveida tendencēm. Esam jauns projekts ar savām ambīcijām un mērķiem.

LatvianCrossFit: Uz Jūsu logo ir attēlots vilks. Kāpēc vilks? Latvijā jau, manuprāt, lūšu vairāk par vilkiem. 

Reinis: Vilks ir mūsu kopējs lēmums, bet par idejas autori varam saukt CrossFit Jugla treneri Niku Lindi. Pēc mūsu domām vilks raksturo brīvības sajūtu, kas ir bara dzīvnieks, bet tajā pašā laikā ļoti patstāvīgs savās domās un lēmumos. Šo brīvību var iegūt treniņos, pilnībā atslēdzoties no ikdienas rūpēm un raizēm. Protams, brīvību raksturo arī mūsu ģeogrāfiskais stāvoklis, jo zāle atrodas Brīvības gatvē 401.

Vēl mūs vilks uzrunāja ar savu nostāju un rūpēm par savējiem. CrossFit Jugla kolektīvs un biedri ir cilvēki, kuri atbalstīs savējos. Vienmēr tas, kurš pabeigs WOD ātrāk, motivēs un palīdzēs pārējiem to izdarīt arī ātrāk, jo kādreiz citi palīdzēs viņam. Tāds ir CrossFit Jugla logo!

LatvianCrossFit: Tagad Reinis Garkalns noteikti strādās katru dienu CrossFit zālē. Darbs būs treniņi. Nākamgad varam gaidīt labāku sniegumu CrossFit Open? 

Reinis: Protams, laiks, ko tagad veltu savai attīstībai kā atlēts un treneris, ir daudz lielāks nekā līdz šim. Darbs zālē ļauj strādāt pie savām vājajām vietām un izkopt ideālu tehniku. Nekas nenotiek vienā dienā, visam ir vajadzīgs zināms laiks. Pagaidām savas domas un darbus novirzu zāles attīstībai. Par Open nepavisam nedomāju, bet neslēpšu, ka nākamgad kādā Eiropas prestižā turnīrā noteikti centīšos iekļūt!

LatvianCrossFit: Kā vispār vērtē CrossFit attīstību Latvijā? 

Reinis: CrossFit Latvijā parādijās 2013. gadā. Ir pagājuši nepilni divi gadi, bet mums jau ir piecas oficiāli atzītas CrossFit zāles: CrossFit Jugla, CrossFit Andrejsala, CrossFit Factory Riga, CrossFit Rīdzene un CrossFit Teika. Piedevām ir vairākas pilsētas, neskaitot Rīgu, kur arī tiek popularizēts šis sporta veids: Liepāja, Ventspils, Saldus. Tas pierāda, ka cilvēkus šis sports uzrunā un uzsāktie darbi ir veiksmīgi projekti. Protams, turpmākajos gados vairs neatvērs tik daudz zāļu, bet cilvēku skaits, kuri pievērsīsies aizvien funkcionālākiem treniņiem, domās par aktīvu dzīvesveidu, atlicinās vairāk laiku sportam, noteikti pieaugs.

Tāpat tiek rīkotas sacensības, kas veicina šī sporta veida popularitāti. Ar katrām nākamajām sacensībām to dalībnieku skaits, kuri vēlas sevi pierādīt aug ne tikai vīru, bet arī dāmu konkurencē. Esam uz pareizā ceļa.

LatvianCrossFit: Vikingu kauss”. Kas tas ir un kāpēc tas ir? 

Reinis: „Vikingu kauss” ir spēka un izturības sacensības, kuras rīko CF Liepāja sadarbībā ar Grobiņas novada domi. Tās ir funkcionāla rakstura sacensības, kas dod iespēju atlētiem parādīt savas spējas, kā individuāli tā pāru ieskaitē. Šīs sacensības raksturo vikingu spēku un veiklību. Jau divus gadus šīs sacensības ir noritējušas Grobiņas pilsētas svētku ietvaros, kas pulcē lielu skatītāju pulku. Šī tradīcija noteikti turpināsies nākamajos gados ar jauniem vingrinājumiem un veiklības pārbaudījumiem. Piemēram, šogad noskaidrojām spēcīgāko un izveicīgāko vikingu pāri!

LatvianCrossFit: Noteikti seko līdzi CrossFit Games norisēm un aktualitātēm. Vēlos dzirdēt tavas prognozes. Vai Rich Froning komanda tiks uz goda pjedestāla? Manuprāt, var droši apgalvot, ka viņš ar biedriem uz Kaliforniju tiks. Tālāk. Noteikti interesantākā sacensība šogad būs starp sievietēm. Vīri paies malā. Aptuveni zinot vārdus. Vari nosaukt labākās trīs atlētes? Ar vīriem arī būs interesanti. Veterāns Josh Bridges nespēja tikt uz Kārsonu. Taču aizvadītā gada otrās vietas ieguvējs pārliecinoši visur uzrādīja teicamus rezultātus. Kāds ir tavs labāko trijnieks starp vīriem? 

Reinis: Kurš gan neseko? Neizvirzu konkrētus atlētus priekšgalā. Visi, kas nokļūst CrossFit Games, ir pārcilvēki. Protams, ir atlēti, kurus es īpaši apbrīnoju: Neal Maddox, Ben Smith, Dan Bailey, Chris Spealler, Rich Froning (komentārus neprasa).

Piekrītu, ka plašsaziņas līdzekļi par favorītu šogad uzskata Mathew Fraser, bet kā būs īstenībā, lūkosim jūlija vidū.

Dāmu konkurencē viss vienkārši - Camille Leblanc – Bazinet uzvar, bet pārējās cīnās par to, kas paliek pāri.

Komandu ieskaitē NorCal CrossFit ar Jason Khalipa priekšgalā izskatās neuzveicami.

LatvianCrossFit: Kuru no saviem PR gribi visvairāk pārspēt? 

Reinis: Visvairāk apspriestie PR parasti ir svarcelšanas sektorā.  Tāpēc uzskatu, ka mans clean ar 126kg ir pašvaks.

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

An interview with a visionary and the inventor of the Rx Jump Rope - David Newman

Soon after the CrossFit Team Series had ended, a guy from Latvia thought to contact a company, that was mentioned in every Team Series Update Show - Rx Smart Gear. Considering that LatvianCrossFit is a small blog like website and Latvia has no Regionals (not to mention Games) level athletes, what are the chances that someone is likely to respond? Probably not big but one has to try anyway. So the author of this site found an e-mail on the Rx website and wrote a message. Saying that it would be nice to make an interview with a representative of Rx Smart Gear, in order to inform Latvian readers about Rx products, the company, its athletes and maybe even about its future plans. The e-mail was brief and simple. What to expect? The author knew that it was a 50/50 chance of someone responding to a student from Latvia who writes competition reviews and interviews with Latvia athletes - in Latvian. You have to imagine the look of the authors face when he received an e-mail not from a re

Kas ir CrossFit?

Kā vēsta Yahoo, jauns sporta veids ir sācis savu uzvaras gājienu pāri Atlantijas okeānam un iekaro Eiropu vētras ātrumā: CrossFit , sporta un fitnesa sensācija, kas apvieno trīs disciplīnas – vingrošanu, svaru celšanu un vieglatlētiku. Sporta izcelsme meklējama Kalifornijā, labi veidoto augumu, uzpumpēto vēderprešu un izteiksmīgo muskuļu mekā, kur to izveidoja Gregs Glasmans 1970.gadā. No pašiem tā pirmsākumiem tas ir cienīts tā praktiskā pielietojuma dēļ tādās nozarēs kā speciālo spēku trenēšana, policijas akadēmijas, Olimpisko medaļu ieguvēju trenēšana un citās. Tagad tas ir atgriezies un gūst popularitāti parasto cilvēku vidū – CrossFit tiešām ir piemērots ikvienam, sākot no elites sportistiem, beidzot ar absolūtiem iesācējiem. CrossFit mērķis nav nodarbināt vienu muskuli vai muskuļu grupu, bet gan izveidot cilvēka ķermeņa atlētiskās kvalitātes kā vienotu veselumu, strādājot ar plastiskumu, izturību un līdzsvaru. Pamatprincips ir vienkāršs – iemācīt cilvēkam kustēties. CrossFit fo

Latviešiem pašiem savs "Kalifornijas lācis" - Jānis Todavčičs

Vairākas reizes šajā blogā esmu minējis tādu pasaules līmeņa CrossFit atlētu kā Jason Khalipa . Viņš ir 2008. gada Reebok CrossFit Games čempions, un pagaidām vienīgais atlēts visā CrossFit Games vēsturē, kuram ir izdevies izcīnīt gan zeltu, gan sudrabu, gan bronzu. Manuprāt, iespaidīgi. Šogad šis atlēts ir paziņojis par Individual  karjeras beigām (līdzīgi kā četrkārtējais CrossFit Games čempions Rich Froning), taču tas nenozīmē, ka mums vairs nebūs iespēju redzēt šo vareno "Kalifornijas lāci" sacenšamies. Iespējams jau 2015. gadā mēs varēsim vārot kā Jason Khalipa ar savu komandu sacenšas Kārsonā par augstākajām vietām komandu kategorijā. Taču, kamēr gaidam jauno CrossFit Games sezonu, iesaku ļoti rūpīgi pievērst uzmanību augusta beigām un pirmajiem diviem rudens mēnešiem. Mūs sagaida CrossFit Games off-season pasākums ar nosaukumu "Team Series". Kāpēc jātur šis pasākums savā redzeslokā? Ja uzdod šādu jautājumu, tad acīmredzot cilvēks nepietiekami seko līdzi Cro