Pāriet uz galveno saturu

Andris Valters dalās pieredzē un stāsta par CrossFit

Pēc TRX treniņa
Intervijas ar Latvijas CrossFit atlētiem ir pierādījušas, ka ar šo sporta veidu nevar nodarboties jebkurš. Noteikti ir jābūt vismaz kaut kādai sportiskajai pieredzei, jo savādāk sporta veida specifika var nodarīt būtisku pat reizēm neatgriezenisku kaitājumu veselībai: “statistika rāda, ka 30% cilvēku, kas nodarbojas ar CrossFit ir guvuši traumas”. Šo blogu veidoju, lai izglītotu, lai sniegtu visiem interesentiem dažādu iedvesmojošu cilvēku viedokļus un pieredzi par šo salīdzinoši jauno sporta veidu.
Nevēlos nevienu baidīt, vēlos iedrošināt, un, manuprāt, ir cilvēks, kas to pat spētu izdarīt labāk par mani. Iesaku visiem izlasīt šo interviju ar atlētu, nopelniem un sportiskās pieredzes bagātu cilvēku, ventspilnieku, manas Alma mater absolventu Andri Valteru.

LatvianCrossFit: Ar ko nodarbojies?
SEB MTB
Andris: Dotajā brīdī attīstu savu biznesu, pirms tam strādāju Aldarī un Procter & Gamble par biznesa attīstības vadītāju. Sportoju, ja tā var teikt, visu mūžu. Līdz 21 gadam profesionāli nodarbojos ar smaiļošanu. Biju junioru un pēc tam arī pieaugušo Latvijas izlasē. Savā karjerā izdevās vairākkārt uzvarēt Latvijas čempionātā, kā arī iegūt pirmo un otro vietu Ziemeļvalstu čempionātā. Pēc tam, pametot profesionālo sportu un sākot studijas Ventspils Augstskolā, nodarbojos ar virves vilkšanu Ventspils virves vilkšanas klubā Velkonis. Jāsaka, ka sports ļoti nopietns - jābūt gan izturībai, gan spēkam. Tā kā smaiļošanā šīs īpašības bija īpaši attīstītas, izdevās tikt Velkoņa pirmajā sastāvā un Itālijā izcīnīt Eiropas čempiona titulu. Pēc tam pēc studijām pārcēlos uz Rīgu. Nācās meklēt jaunus izaicinājumus. Uzstādīju sev mērķi nostartēt Ironman 70.3 sacensībās (2 km peldēšana, 90 km šosejas riteņbraukšana, 21 km skriešana). Gatavojos diezgan nopietni. Piedalījos dažādās triatlona sacensībās, skrēju Nordea pusmaratonu, braucu SEB MTB posmus un izmēģināju arī piedzīvojuma sacensības. Taču diemžēl neizdevās savu organismu pārveidot tā, lai varētu efektīvi startēt super garajās distancēs. Bet tad atklāju CrossFit, kas pēc būtības ir ļoti līdzīgs sporta veids ar ko esmu nodarbojies sagatavošanās periodos smaiļošanā un arī virves vilkšanā.

Virves vilkšanas sacensības Šveicē
LatvianCrossFit: Kas, tavuprāt, ir CrossFit?
Andris: CrossFit ir dzīves veids, kas tevi padara savādāku nekā citi. Plānojot CrossFit treniņus vari ļaut vaļu fantāzijai un izdomai. Treniņi ir ļoti daudzveidīgi. Tajos ir jāiekļauj elementi no vingrošanas un svarcelšanas. Jātrenē ne tikai izturība, bet arī eksplozīvais spēks. Tajā pašā laikā CrossFit ir diezgan bīstams sporta veids – statistika rāda, ka 30% cilvēku, kas nodarbojas ar CrossFit ir guvuši traumas. Tas nozīmē, ka CrossFit ietver disciplīnu – precīzi izpildīti vingrinājumi, nepārspīlēšana ar svaru.

LatvianCrossFit: Kāpēc cilvēkam ar to būtu jānodarbojas?
Andris: Manuprāt, katram cilvēkam vajadzētu nodarboties ar sportu. Ar CrossFit noteikti iesaku nodarboties bijušajiem sportistiem, kā arī aktīviem sportistiem sagatavošanās fāzēs starp sezonām.

LatvianCrossFit: Ieteiktu ar CrossFit vairāk nodarboties sievietēm vai vīriešiem?
Andris: Atbildot tieši uz šo jautājumu, vairāk gribētu ieteikt nodarboties ar CrossFit vīriešiem. Jo treniņos ļoti daudz laika ir jāvelta svaru celšanai, kas sievietēm varētu nepatikt. Tomēr negribu, lai cilvēki saprastu nepareizi. Sports ir nepieciešams visiem. Ar CrossFit var nodarboties cilvēki ar dažādu fizisko sagatavības līmeni, variējot ar svariem un treniņu intensitāti, tāpēc tas noteikti ir arī piemērots sievietēm. Viss ir atkarīgs no mērķa, ko cilvēks grib sasniegt – piedalīties sacensībās, sasniegt augstus rezultātus vai vienkārši pavadīt laiku sportiskā gaisotnē un nostiprināt veselību.

LatvianCrossFit: Kā pats uzzināji, ka ir tāds sporta veids?
Andris: Diemžēl uzzināju tikai nesen, pirms kāda pusotra gada. Saku diemžēl, jo noteikti būtu daudz interesantāk, ja ar to būtu sācis nodarboties uzreiz pēc savas profesionālās sportista karjeras beigām.

Andris Valters ar Arturu Nehajenko pēc Open treniņa
LatvianCrossFit: Tu esi viens no retajiem latviešiem, kurš ir piedalījies CrossFit Open sacensībās. Vari lūdzu pastāstīt par sacensībās piedzīvoto? Kur tas notika? Kādi bija vingrinājumi? Kāda bija atmosfēra sacensībās un starp atlētiem?
Andris: Pagājušajā gadā, Latvijā, Open sacensībās piedalījās 3 sportisti no Latvijas – Arturs Nehajenko, Jose Manuel Jordan un es. Interesanti, ka ar vienu no šiem cilvēkiem, ar Artūru, kopā Ventspilī iepriekš nodarbojāmies ar smaiļošanu. Dažus mēnešus pirms Open, atzīmējot treniņā padarīto Endomondo aplikācijā, sazīmējām, ka abi nodarbojamies ar kaut ko līdzīgu – ar CrossFit. Sapazināmies arī ar Jordan. Kopīgi aizvadījām treniņus, kopīgi pildījām arī Open uzdevumus gan Ventspilī, gan Saldū, kur Jordan ir ļoti labi iekārtojis zāli ar CrossFit nepieciešamo inventāru Saldus Olimpiskā Centra telpās. Open sacensības ilgst 6 nedēļas, katru nedēļu trešdienā paziņo vingrinājumu kompleksu, kas uz rezultātu vai laiku ir jāizpilda. Rezultāts līdz svētdienas vakaram ir jāiesūta. Uzdevumu var pildīt filmējot ar kameru, pirms tam parādot svarus, kastu un stieņu augstumus, utt... Vai arī var pildīt oficiālajā CrossFit zālē, kur rezultātu piefiksē sertificēts tiesnesis. Vingrinājumi bija ļoti dažādi. Vislielākās grūtības sagādāja dubultie lēcieni ar lēcamauklu un spēka izeja uz riņķiem.

Sanesības Liepājā
LatvianCrossFit: CrossFit Open ir vienīgās CrossFit sacensībās, kurās esi piedalījies?
Andris: Jā, tās ir vienīgās CrossFit sacensības. Pāgājušā gadā Liepājā Kaspars Zlidnis ar saviem domu biedriem bija kaut ko līdzīgu CrossFit sacensībām noorganizējis. Sacensības bija interesantas, piedalījās ap 30 dalībnieku. Uzzināju pāris dienas iepriekš, aizbraucu un izdevās ierindoties otrajā vietā. Pieļauju, ka nākamais gads būs daudz bagātāks ar sacensībām. Bet tā pats piedalos arī smaiļošanas ziemas fiziskās sagatavotības pārbaudes sacensībās, kur arī līdzīgi kā CrossFit uz laiku vai arī uz reižu skaitu ir jāizpilda noteikts vingrojumu komplekss.

CrossFit treniņš Ventspilī
LatvianCrossFit: Kāds ir tavs treniņu grafiks?
Andris: Dotajā brīdī treniņu plāns ir pakārtots rehabilitācijas procesam. Tā ir sanācis, ka vecās sporta traumas liek par sevīm manīt. Trenējos 5-6 reizes nedēļā, vairāk laika veltot skriešanai, lokanībai un vingrinājumiem saišu un locītavu nostiprināšanai. Pilnībā atgriezties vecajā ritmā, kad trenējos 2x dienā ceru nākamgad. Tā kā noteikti nākamā gada Open sacensības būs jāizlaiž.

TRX Ventspilī
LatvianCrossFit: Kur vispār trenējies?
Andris: Kā jau mēs visi zinām Latvijā uz doto brīdi nav zāles, kur varētu nodarboties ar CrossFit. Tāpēc trenējos, kur nu pagadās. Ļoti patīk trenēties savā dzimtajā pilsētā Ventspilī, kad aizbraucu pie vecākiem. Patīk lēkāt pa tribīnēm stadionā un izmantot ērto sporta manēžu. Savos treniņos bieži izmantoju TRX. Kombinēju to arī ar skriešanu un citiem vingrinājumiem, lai efektīvāk paaugstinātu anaerobo slieksni, veicot darbu ar visām muskuļu grupām.
Pēc pagājušā gada Open sacensībām nodibinājām sporta biedrību un izveidojām EliteCrossFit Latvia facebook lapu ar mērķi popularizēt šo sporta veidu Latvijā un dalīties pieredzē ar iesācējiem. Uz doto brīdi esam apvienojuši lielu sekotāju skaitu un jūtam, ka šī sporta veida popularitāte Latvijā aug. Zinu, ka ir arī citas grupiņas apvienojušās un strādā šajā virzienā, ir arī jau iestrādes, lai atvērtu CrossFit zāli.


LatvianCrossFit: Ievēro kādu īpašu diētu? Kā ar sporta uzturu? Lieto?
Andris: Īpašu diētu neievēroju, taču izvairos no trekniem ēdieniem. Uzturā cenšos lietot putnu gaļu un zivis, brokastīs - putras. Bez sporta uztura neiztikt. Ja trenējies ar augstu intensitāti, tad noteikti uzturā ir jālieto atjaunošanās līdzekļi, uztura bagātinātāji. Man personīgi patīk BSN produkcija. Bet pēc treniņa labprāt arī iedzeru Piena Spēku, ko var nopirkt jebkurā RIMI.

LatvianCrossFit: Ģimenē vienīgais nodarbojies ar CrossFit?
Andris: Ar CrossFit nodarbojos vienīgais. Bet tā visi ģimenē ir gana sportiski.

LatvianCrossFit: Ir kāds pasaules līmeņa atlēts ar kuru tu gribētu aizvadīt vismaz vienu CrossFit treniņu?
Andris: Pieļauju, ka visiem gribētos samēroties spēkiem ar trīskārtējo CrossFit čempionu Rich Froning, protams, arī man. Tomēr vairāk man gribētos kādu treniņu aizvadīt ar Chris Spealler. Uzskatu viņu par ļoti tehnisku un spēcīgu atlētu. Nav viegli 34 gadu vecumā noturēties tādā formā un pierādīt, ka ir iespējams sacensties ar gados daudz jaunākiem atlētiem.

LatvianCrossFit: CrossFit ir nākotne Latvijā?
Andris: Manuprāt jā. Cilvēkiem esošais sporta klubu piedāvājums jau ir apnicis, gribas kaut ko jaunu un interesantu. Tā kā CrossFit vairāk ir domāts kā tautas sports un ja šajā virzienā CrossFit entuziasti arī strādās, tad noteikti šim sporta viedam ir nākotne.

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

An interview with a visionary and the inventor of the Rx Jump Rope - David Newman

Soon after the CrossFit Team Series had ended, a guy from Latvia thought to contact a company, that was mentioned in every Team Series Update Show - Rx Smart Gear. Considering that LatvianCrossFit is a small blog like website and Latvia has no Regionals (not to mention Games) level athletes, what are the chances that someone is likely to respond? Probably not big but one has to try anyway. So the author of this site found an e-mail on the Rx website and wrote a message. Saying that it would be nice to make an interview with a representative of Rx Smart Gear, in order to inform Latvian readers about Rx products, the company, its athletes and maybe even about its future plans. The e-mail was brief and simple. What to expect? The author knew that it was a 50/50 chance of someone responding to a student from Latvia who writes competition reviews and interviews with Latvia athletes - in Latvian. You have to imagine the look of the authors face when he received an e-mail not from a re

Kas ir CrossFit?

Kā vēsta Yahoo, jauns sporta veids ir sācis savu uzvaras gājienu pāri Atlantijas okeānam un iekaro Eiropu vētras ātrumā: CrossFit , sporta un fitnesa sensācija, kas apvieno trīs disciplīnas – vingrošanu, svaru celšanu un vieglatlētiku. Sporta izcelsme meklējama Kalifornijā, labi veidoto augumu, uzpumpēto vēderprešu un izteiksmīgo muskuļu mekā, kur to izveidoja Gregs Glasmans 1970.gadā. No pašiem tā pirmsākumiem tas ir cienīts tā praktiskā pielietojuma dēļ tādās nozarēs kā speciālo spēku trenēšana, policijas akadēmijas, Olimpisko medaļu ieguvēju trenēšana un citās. Tagad tas ir atgriezies un gūst popularitāti parasto cilvēku vidū – CrossFit tiešām ir piemērots ikvienam, sākot no elites sportistiem, beidzot ar absolūtiem iesācējiem. CrossFit mērķis nav nodarbināt vienu muskuli vai muskuļu grupu, bet gan izveidot cilvēka ķermeņa atlētiskās kvalitātes kā vienotu veselumu, strādājot ar plastiskumu, izturību un līdzsvaru. Pamatprincips ir vienkāršs – iemācīt cilvēkam kustēties. CrossFit fo

Latviešiem pašiem savs "Kalifornijas lācis" - Jānis Todavčičs

Vairākas reizes šajā blogā esmu minējis tādu pasaules līmeņa CrossFit atlētu kā Jason Khalipa . Viņš ir 2008. gada Reebok CrossFit Games čempions, un pagaidām vienīgais atlēts visā CrossFit Games vēsturē, kuram ir izdevies izcīnīt gan zeltu, gan sudrabu, gan bronzu. Manuprāt, iespaidīgi. Šogad šis atlēts ir paziņojis par Individual  karjeras beigām (līdzīgi kā četrkārtējais CrossFit Games čempions Rich Froning), taču tas nenozīmē, ka mums vairs nebūs iespēju redzēt šo vareno "Kalifornijas lāci" sacenšamies. Iespējams jau 2015. gadā mēs varēsim vārot kā Jason Khalipa ar savu komandu sacenšas Kārsonā par augstākajām vietām komandu kategorijā. Taču, kamēr gaidam jauno CrossFit Games sezonu, iesaku ļoti rūpīgi pievērst uzmanību augusta beigām un pirmajiem diviem rudens mēnešiem. Mūs sagaida CrossFit Games off-season pasākums ar nosaukumu "Team Series". Kāpēc jātur šis pasākums savā redzeslokā? Ja uzdod šādu jautājumu, tad acīmredzot cilvēks nepietiekami seko līdzi Cro