Pāriet uz galveno saturu

Vienmēr vērtīgāk ir sākt kustību - intervija ar Artūrs Ūdris

Amizanti, bet, veidojot šo interviju, es iedomājos par Fēliksu Baumgartneru. Manuprāt, man saviem bloga lasītājiem nav jāpaskaidro, kas ir šis leģendārais austrietis, kurš veica vēl leģendārāku lēcienu Red Bull Stratos projekta ietvaros, taču iespējams man būtu jāatklāj, kāpēc es iedomājos par šo cilvēku. Jāsaka, ka tam ir pavisam vienkāršs iemesls, jo šajā intervijā man pateica šādus vārdus: Only sky’s the limit. Es gan nevēlējos to burtiski pārtulkot, tāpēc devu priekšroku Fēliksa teiktajam par robežām, ka tās var būt tikai tās, ko katrs cilvēks nosaka sev pats. Jo, manuprāt, līdzīgi ir arī CrossFit pasaulē, kur mēs katrs neatkarīgi no dzimumam vai vecuma nosakām savu varējumu robežas. Piedāvāju interviju ar atlētu vārdā Artūrs Ūdris.


LatvianCrossFit: Ar ko nodarbojies?
Artūrs: Ko daru iztikai? Pašreiz esmu paņēmis slimības lapu, taču pamatā aizvadītos četrus gadus strādāju militārajā struktūrā. Ja runājam par brīvo laiku, tad trenēju interesentu grupu, lai viņiem palīdzētu uzlabot vispārējo fizisko formu, izmantojot CrossFit.

LatvianCrossFit: CrossFit ir salīdzinoši jauns sporta veids, par to šaubu, manuprāt, nav. Kā iepazinies ar šo sporta veidu?
Artūrs: Pirmo reizi ar šo sporta veidu saskāros, kad, būdams militāra persona, atrados Āfrikā, kur katru gadu notiek sacensības Thin Cat (50 pull-ups, six 20-foot rope climbs using arms only, 100 push-ups, 100 sit-ups, a 400-meter run carrying a 66-pound rucksack un a 135-pound bench-press 10 times in less than 35 minutes). Bet pirms gada vasarā, man bija iespēja trenēties ar CrossFit Level 1 treneri Franču Gviānā, kur arī sāku apgūt un iepazīt CrossFit kā sporta veidu.

LatvianCrossFit: Vienkāršiem vārdiem, ar sportu nesaistītam cilvēkam - kā tu izskaidrosi, kas ir CrossFit?
Artūrs: Kā es izskaidrotu? Lai atnāk un mēnesi pastrādā, darbi runās paši par sevi. Pamatā CrossFit ir sporta veids, kurš apkopo VISU līdz šim labi zināmo sporta veidu labākos un efektīvākos vingrinājumus, saliekot tos vienā maisā un radot to, ko mēs saucam par CrossFit.

LatvianCrossFit: Vai šis sporta veids ir piemērots tādam, kas visu dzīvi (20-22 gadi) nav ar sportu nodarbojies, taču ir apņēmības pilns šo situāciju mainīt?
Artūrs: Protams! Only sky's the limit. (Robeža ir tikai tā, kuru nosaki tu pats. -red)

LatvianCrossFit: Katram cilvēkam, kas ir nolēmis sākt nodarboties ar sportu, ir jārēķinās, ka nepareizi izpildot vingrinājumu vai, ja ir nepietiekami sakoncentrājies, var rasties kāda trauma. Kādas traumas var rasties, nodarbojoties ar CrossFit?
Artūrs: Jāatzīst, ka CrossFit ir ļoti tehnisks sporta veids. CrossFit tāpat kā jebkurā citā sportā no traumām neizbēgt. Manuprāt, pareizāk būtu jautāt no kā tās traumas rodas, nevis kādas ir šīs traumas. Pirms sākt izpildīt sarežģītus elementus, būtu svarīgi apgūt pamatus, taču bieži vien ir otrādi.

LatvianCrossFit: Bez sertificēta trenera klātbūtnes būtu vērts sākt ar šo sporta veidu nodarboties?
Artūrs: Ja tas ir (20 - 22 g.v.) jaunietis, kurš nekad neko fiziskāku savā dzīvē par aizskriešanu līdz veikalam pirms 22:00 nav darījis, tad labāk nevajadzētu, jo pēc tam iespējams pat to vairs nevarēs. Taču, ja šis cilveks ir tāds, kurš zina, ko nozīmē skriet, braukt ar riteni, peldēt, pietupties, nedaudz atspiesties vai pievilkties, tad pārējo var iemācīties, un jebkurā gadījumā vienmēr vērtīgāk ir sākt kustību, nekā palikt sēžam uz dīvāna.

LatvianCrossFit: Ko tu ēd, cik bieži tu ēd?
Artūrs: Neēdu es gluži visu pēc kārtas, piemēram, nesen atklāju, ka, apēdot haribo lacīšus, pēc tam nav ne spēka, ne motivācijas kaut ko darīt sporta zālē. Tas bija sāpīgi, tāpēc nācās no tiem pilnībā atteikties. Runājot par sporta uzturu, nelietoju neko, neredzu tam jēgu, ja vien neēsi profesionāls sportists. Man pat tagad ir šaubas vai tie pulveri vispār darbojas, jo savā laikā tērēju daudz naudas aminoskābēm, pirms un pēc treniņa preperātiem, tagad, nelietojot neko no tā sauktā uztura bagātinātāju klāsta, jūtu, ka spēka un izturības pieaugums, un organisma atjaunošanās ātrums ir tieši tik, cik man tas ir nepieciešams. Vienīgi vitamīnu, minerālu kompleksus un zivju eļļu lietoju. Lai dzīvo zivju eļļa! To es dzeru pastāvīgi, jo augstās intensitātes dēļ, treniņos ar sviedriem viss no organisma izskalojas.

LatvianCrossFit: CrossFit sastāv no trīm galvenajiem elementiem: svarcelšana, vingrošana un vieglatlētika. Protams, visu laiku gribas vairāk un labāk, taču ar kuru tu savā sniegumā esi apmierināts, bet pie kuras vēl darbs ir jāpieliek daudz vairāk?
Artūrs: Dotajā brīdī es neesmu apmierināts ne ar vienu elementu savas traumas dēļ. Neskatoties uz to, esmu nodarbojies ar powerlifting daudzus gadus, 2007. gadā kļuvu par Eiropas čempionu, tādēļ tieši smagatlētika ir mans mīļākais un labākais lauciņš. Pirms traumas es arī labi skrēju, Siguldas pusmaratonu pirms gada bez īpašas sagatavošanās (atvaļinājumā) izdomāju noskriet. Rezultātā finišu sasniedzu pēc aptuveni 90 minūtēm. Pēc tā var spriest, ka ar izturības vingrinājumiem problēmu nav, taču vingrošanas elementi man sagādā grūtības. Tajos lielākoties kājas neizmanto, tāpēc es mēģinu pēc iespējas vairāk strādāt tieši ar riņķiem, pievilkties pie stieņa un apgūt prasmi staigāt ar rokām.


LatvianCrossFit: Vari pastāstīt par savu nedēļas treniņu grafiku? Ko tu darīsi un kāpēc tieši tā? Protams, zinu, ka CrossFit pamatā ir dažādība, kas šo sporta veidu tieši padara interesantu, taču to uz brīdi paliksim malā.
Artūrs: Pašreiz esmu atkopšanās posmā, jo jūnija beigās pēc sešu mēnešu izmantošanas noliku kruķus. Savus treniņus plānoju pēc vienas vienīgas domas Artūr, tikai prātīgi, protams, akcentu liekot uz elementiem, kuri man vēl nepadodas tik labi kā pārējie. Trenējos 4-5 reizes nedeļā, saprotu, ka priekš CrossFit, tas ir daudz par maz, lai būtu līmenis sacensībām, bet pagaidām manā situācijā ar to pilnībā pietiek.

LatvianCrossFit: Esi piedalījies kādās CrossFit sacensībās?
Artūrs: Runājot par sacensībām, tas ir sāpīgs jautājums, jo biju gatavojies, trenējies priekš French Throwdown, bet tad salauzu potīti un ar to viss toreiz apstājās, taču nebūt nebeidzās. Tagad tīri intereses pēc, sportiskajam garam esmu pieteicies Battle of London, darot visu saprāta robežās.

LatvianCrossFit: Vari pastāstīt par tām French Throwdown un Battle of London sacensībām? Pirmo reizi par tādām dzirdu, tāpēc nav absolūti nekāda priekšstata.
Artūrs: French Throwdown tāpat kā Lowlands Throwdown, Brussel Throwdown, Italian Throwdown un vēl ir sacensības Eiropā, kurās var piedalīties visi, un lielākā daļa no šīm sacensībām izmanto tieši to pašu sistēmu, kādu var redzēt CrossFit OPEN katru nedēļu. Vairāku nedēļu garumā izsludina WOD (workout of the day), kurš jānofilmē, vai sertificēta trenera klātbūtnē jāizpilda, un pēc tam labākie var piedalīties  fināla sacensībās.
Vismaz paši organizatori apgalvo, ka Battle of London ir Eiropā lielākās notiekošās sacensības, kur pirmā vieta iegūst naudas prēmiju 5000 eiro apmērā. Kā arī, manuprāt, tas ir normāli, ka Latvijā tikai nedaudz cilvēku zina par sacensībām un notikumiem, kas Eiropā jau plosās pāris gadu, taču mūsu valstī tik tagad sāk parādīties.

LatvianCrossFit: 2013. gadā Open sacensībās piedalījās aptuveni 140000 atlētu, tas ir gandrīz divas reizes vairāk nekā 2012. gadā. Kā tu izskaidrotu šo cilvēku lielo ieinteresētību šajā sporta veidā? Kas viņus varētu tā motivēt nodarboties ar CrossFit?
Artūrs: Nezinu, varbūt tādēļ, ka tas ir pats foršākais sporta veids pasaule? Joks, protams, bet, ja nopietni, CrossFit nodarbības veido tā, ka katrs jauns WOD ir kā sacensība, tas ir bez rutīnas, katru reizi kaut kas jauns. Un jo biežāk tu uzvari pats sevi, jo vairāk gribas pamēģināt sacensties ar citiem. CrossFit treniņa ilgums ir aptuveni stunda, nav otra sporta veida pasaulē, kurā 60 minūšu laikā var iegūt tādu pašu efektu. Tas uzlabo formu, palielina spēku un izturību, un, kas nav mazāk svarīgi, emocijas. No visiem, kas ar mani trenējas, aizgājis ir tikai viens, taču ne augstās intensitātes vai grūtību dēļ, bet gan tāpēc, ka mainīja dzīves vietu. Vienreiz pamēģinot, cilvēka smadzenes saprot, ka tas ir interesanti un ķermenis, ka tas ir to vērts.



Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

An interview with a visionary and the inventor of the Rx Jump Rope - David Newman

Soon after the CrossFit Team Series had ended, a guy from Latvia thought to contact a company, that was mentioned in every Team Series Update Show - Rx Smart Gear. Considering that LatvianCrossFit is a small blog like website and Latvia has no Regionals (not to mention Games) level athletes, what are the chances that someone is likely to respond? Probably not big but one has to try anyway. So the author of this site found an e-mail on the Rx website and wrote a message. Saying that it would be nice to make an interview with a representative of Rx Smart Gear, in order to inform Latvian readers about Rx products, the company, its athletes and maybe even about its future plans. The e-mail was brief and simple. What to expect? The author knew that it was a 50/50 chance of someone responding to a student from Latvia who writes competition reviews and interviews with Latvia athletes - in Latvian. You have to imagine the look of the authors face when he received an e-mail not from a re

Kas ir CrossFit?

Kā vēsta Yahoo, jauns sporta veids ir sācis savu uzvaras gājienu pāri Atlantijas okeānam un iekaro Eiropu vētras ātrumā: CrossFit , sporta un fitnesa sensācija, kas apvieno trīs disciplīnas – vingrošanu, svaru celšanu un vieglatlētiku. Sporta izcelsme meklējama Kalifornijā, labi veidoto augumu, uzpumpēto vēderprešu un izteiksmīgo muskuļu mekā, kur to izveidoja Gregs Glasmans 1970.gadā. No pašiem tā pirmsākumiem tas ir cienīts tā praktiskā pielietojuma dēļ tādās nozarēs kā speciālo spēku trenēšana, policijas akadēmijas, Olimpisko medaļu ieguvēju trenēšana un citās. Tagad tas ir atgriezies un gūst popularitāti parasto cilvēku vidū – CrossFit tiešām ir piemērots ikvienam, sākot no elites sportistiem, beidzot ar absolūtiem iesācējiem. CrossFit mērķis nav nodarbināt vienu muskuli vai muskuļu grupu, bet gan izveidot cilvēka ķermeņa atlētiskās kvalitātes kā vienotu veselumu, strādājot ar plastiskumu, izturību un līdzsvaru. Pamatprincips ir vienkāršs – iemācīt cilvēkam kustēties. CrossFit fo

Latviešiem pašiem savs "Kalifornijas lācis" - Jānis Todavčičs

Vairākas reizes šajā blogā esmu minējis tādu pasaules līmeņa CrossFit atlētu kā Jason Khalipa . Viņš ir 2008. gada Reebok CrossFit Games čempions, un pagaidām vienīgais atlēts visā CrossFit Games vēsturē, kuram ir izdevies izcīnīt gan zeltu, gan sudrabu, gan bronzu. Manuprāt, iespaidīgi. Šogad šis atlēts ir paziņojis par Individual  karjeras beigām (līdzīgi kā četrkārtējais CrossFit Games čempions Rich Froning), taču tas nenozīmē, ka mums vairs nebūs iespēju redzēt šo vareno "Kalifornijas lāci" sacenšamies. Iespējams jau 2015. gadā mēs varēsim vārot kā Jason Khalipa ar savu komandu sacenšas Kārsonā par augstākajām vietām komandu kategorijā. Taču, kamēr gaidam jauno CrossFit Games sezonu, iesaku ļoti rūpīgi pievērst uzmanību augusta beigām un pirmajiem diviem rudens mēnešiem. Mūs sagaida CrossFit Games off-season pasākums ar nosaukumu "Team Series". Kāpēc jātur šis pasākums savā redzeslokā? Ja uzdod šādu jautājumu, tad acīmredzot cilvēks nepietiekami seko līdzi Cro