Pāriet uz galveno saturu

CrossFit ir dzīvesveids - intervija ar CF Riga

Pirms sāku veidot šo blogu, es ilgi sēdēju pie datora un internetā meklēju informāciju par CrossFit latviešu valodā. Ilgi nebija jāsēž pie Google meklētāja, līdz atradu CF Riga mājas lapu, kur sadaļā "par mums" varēja pirmo reizi izlasīt netulkotu informāciju par šo sporta veidu. Pēc tam jau nedaudz vēlāk, kad blogs bija izveidots un pirmie "raksti" jau publicēti, nolēmu aizrakstīt viņiem, lai informētu, ka esmu uzsācis šo projektu, par tā sākumu un nākotnes iecerēm. Patīkami bija saņemt atbildi, ka no viņu puses ir atbalsts manai iecerei un ka, viņuprāt, blogs varētu spēt sniegt nepieciešamo informāciju latviešu valodā Latvijas CrossFit interesentiem. Pagājis ir nedaudz vairāk par diviem mēnešiem, un beidzot nolēmu viņus intervēt. Piedāvāju interviju ar CF Riga. 

LatvianCrossFit: Kas jūs esat: organizācija, biedrība, uzņēmums, apvienība? 
CF Riga: Principā, viss kopā. CrossFit kultūra, lielā mērā, raksturojama kā komūna. Komūna, savā ziņā, ir apvienība, kas iekļauj draudzības, lojalitātes un savstarpēja atbalsta iezīmes, gluži kā lielas komandas ietvaros. Savukārt, lai darbotos atbilstoši valsts likumdošanai, jādibina uzņēmums vai biedrība. Mēs, kā šajā sporta veidā visbiežāk pieņemts, esam dibinājuši uzņēmumu ar ierobežotu atbildību (SIA CF Riga).

LatvianCrossFit: Kā un kam radās ideja izveidot šo projektu?
CF Riga: Projekta pirmajā stadijā mēs bijām divi. Ar aktīvu dzīvesveidu vairāk bijām saistīti komandu sporta veidu pārstāvniecības sakarā (hokejs, florbols). Saistība ar šiem sporta veidiem bijām visai augstā līmenī un jau no agras bērnības.
Treniņš Rīgas pludmalē
Kā zināms, komandu sporta veidos, lielākoties vasarās, pieņemts aizvadīt fiziskos treniņus, lai kvalitatīvi sagatavotos sezonas startiem. Tieši šādā veidā kļuvām pazīstamāki ar dažādām fizisko sagatavotību attīstošajām metodēm. 
Aptuveni pirms diviem gadiem, veidojot sev optimālāko nodarbību plānu, lēnām sākām iepazīties ar CrossFit. Redzot kā šis daudzpusīgais elementu kopums padara ierastos rutīnas treniņus aizraujošus un kas nepārprotami atspoguļojas rezultātā, sapratām, ka tas mums sāk nozīmēt ko vairāk nekā tikai pakārtotu aktivitāti.
Tas arī bija tas klikšķis. Pēc tam sākām studēt internetā pieejamos resursus.
Aizvien vairāk nāca apziņa, ka ar šo, pasaulē strauji augošo, kustību negribam nodarboties tikai paši, bet vēlamies iepazīstināt arī apkārtējos. Bija skaidrs, ka ar materiālu šķirstīšanu un jau esošo, gadu gaitā sportojot uzkrāto zināšanu kopumu, atbilstošai kvalifikācijai līdz galam nepietiek. Lai attīstītos, mērķtiecīgi plānojām vairākus pieredzes apmaiņas braucienus uz CrossFit zālēm ārpus Latvijas.
Spilgtās emocijas un iedrošinājumi, kas tika saņemti, viesojoties Skandināvijas BOX’os, bija pēdējais piliens, lai apzinātos, ka vēlamies šo kustību attīstīt Latvijā.
Tā arī dzima ideja izveidot pirmo treniņu grupu. Sākot ar šī gada maiju, ieguldot privātos līdzekļus un praktiski visu brīvo laiku, uzsākām četru mēnešu garu demo projektu.

LatvianCrossFit: Kas ir galvenie cilvēki CF Riga?
CF Riga: Es gribētu teikt, ka galvenie cilvēki ir visi tie, kas regulāri apmeklēja mūsu organizētās nodarbības vasaras mēnešos un nepārtraukti ar mums sazinās, gaidot jaunās zāles atvēršanu.
Ja runājam par organizatoriem, pamatlicēji un vienlaicīgi arī treneri ir Mārtiņš Druvkalns un Krišs Grundmanis, taču, periodā, kopš uzsākām nodarbību vadīšanu, treneru komandu papildinājuši vēl pāris potenciāli puiši. Viens no viņiem ir Gints Riders, kas vairākus gadus krājis pieredzi, nodarbojoties ar CrossFit Anglijā.

LatvianCrossFit: Kādi ir galvenie nākotnes mērķi? 
CF Riga: Ja tas attiecas uz mums pašiem, tad galvenais mērķis ir nodarboties ar to, kas visvairāk piesaista, kā arī sniegt iespēju to darīt pārējiem. Ir tāds teiciens – „Ja izvēlies darbu ko mīli, Tev vairs nekad dzīvē nebūs jāstrādā”.
Mīli savu nodarbošanos
Ja par vispārīgiem mērķiem, tad viennozīmīgi, galvenais no tiem ir visus interesentus, izmantojot CrossFit, iepazīstināt ar veselīgu dzīvesveidu, sniedzot dziļu izklāstu par šī unikālā sporta veida iespējām un ietekmi uz katra indivīda organismu un mentālo sagatavotību. Tālākais jau ir katra paša rokās.
CrossFit savā unikalitātē ir pārsteidzoši efektīvs un vienlīdz labi kalpo, ja vēlies sasniegt augstus mērķus profesionālajā sportā vai vienkārši gribi justies labi un nodzīvot kvalitatīvu mūžu. 
Mūsu galvenā ideja, pretēji visiem nepareizajiem stereotipiem par CrossFit, ir katram, kurš pie mums atnāk, pavērt durvis uz izvēli, kas iespējams mainīs visu turpmāko uztveri par sportiskajām aktivitātēm, trenažieru zāles apmeklēšanu vai veselīgu uzturu. 
Pieļauju, ka šos vārdus ir grūti izprast, pirms patiesi to visu neesi izbaudījis uz savas ādas vai vismaz mēģinājies iepazīt!

Treniņš Ķīpsalas izstāžu centrā
LatvianCrossFit: Kur notiek jūsu treniņi un vai WOD domājat paši?
CF Riga: Kā jau minēju iepriekš, periodā no maija, četru mēnešu griezumā, veidojām demo grupas, vadījām nodarbības, iepazīstinājām ar CrossFit filozofiju. Varbūt viss nebūtu sanācis tik veiksmīgi, ja nerastos iespēja izmantot CrossFit prasībām ļoti piemērotās telpas Ķīpsalas izstāžu centrā.
Nodarbības notika piecas reizes nedēļā, līdz pat četrām grupām katru dienu. Kā beigās izrādījās, mūsu savāktais inventārs, skaita ziņā, bija krietni par niecīgu, salīdzinājumā ar lielo interesentu skaitu. Lai izietu no situācijas, bijām spiesti palielināt nodarbību daudzumu.
Septembrī šīs telpas nācās atstāt, bet strauji augošā atsaucība lika pielāgoties – kad laikapstākļi atļāva, piedāvājām stadiona treniņus, iekļaujot ķermeņa svara vingrinājumus.
Demo projekta noslēgumā bija skaidrs, ka vasarā ieguldītais darbs kalpos par lielisku analīzes rīku, lai atvērtu oficiālu CrossFit zāli.
Šobrīd ir neliela pauze, kas saistīta ar jauno telpu labiekārtošanu, taču pavisam drīz viss turpināsies, taču nu jau citā kvalitātē.
Stadiona treniņi
Kas saistās ar WOD (workout of the day) izveidi – neredzu iespēju kā treneris var attīstīties, ja pats nekombinē savus treniņus. 90% no WOD’iem, vadoties pēc CrossFit metodikā pieņemtajiem principiem, veidojam paši. Protams, CrossFit nevar kvalitatīvi pastāvēt bez tā saucamo benchmark WOD izpildes. Benchmark kalpo kā lielisks veids, lai noteiktu savu progresu.
Līdz šim, organizējot grupas dažādu sagatavotību indivīdiem, vairāk vai mazāk pieturējāmies pie tautas CrossFit principiem. Tie izpaudās kā intensitātes pieaugums katrā no nodarbībām, lai apmeklētājs, ierodoties, piemēram, 2 reizes nedēļā, aiziet apmierināts un ar labi padarīta darba sajūtu. Protams, lielu uzmanību pievērsām arī tam, lai attīstītu tehniku. 
Turpmāk, paralēli, ir plāns veidot arī attīstītākas grupas. Šo grupu dalībniekiem, apmeklējot nodarbības biežāk, nāksies vadīties pēc klasiskā elementu kombinēšanas principa, sadalot intensitāti un iekļaujot arī spēka dienas vai cardio dienas.

LatvianCrossFit: Jūsu Facebook profilā ievēroju, ka veidojat CrossFit zāli. Kur tā būs un kad notiks atklāšana?
CF Riga: Zāles veidošana bija visai likumsakarīgs un loģisks turpinājums, vasarā paveiktajam.
Taču, te bija jāsaskaras ar krietni vairāk šķēršļiem nekā plānojām. Kā zināms, CrossFit prasībām, lai organizētu grupu nodarbības, optimālais zāles lielums ir virs 150 kvadrātmetriem. Tāpat arī zināms, ka pie Latvijas ziemām, nereti komunālie maksājumi sasniedz astronomiskus ciparus. Un tā ir tikai viena no daudzajām problēmām, ja grasies atvērt savu CrossFit BOX
Viennozīmīgi, varam apgalvot, ka, ja vēlēšanās nav mazliet apsēstības līmenī un mērķis apstājas tikai pie idejas par biznesa projektu peļņas nolūkā, šis nav īstais lauciņš, kur darboties. Ja Tev ir sapnis par CrossFit zāles atvēršanu, Tev jāsapņo arī par aizrautīgu trenera darbu savā zālē. Tikai tā visam var sanākt labs rezultāts.
Jo ilgāk mēs esam saistīti ar šo sporta veidu un vairāk runājam ar jau esošu BOX īpašniekiem, mums radusies vīzija, kā vēlamies redzēt CF Riga telpas. Galvenokārt, jāsaprot, ka CrossFit nebūs spīdīgi trenažieri un, savā būtībā, tas ir kā garāžas zāles koncepts. Mūsuprāt, tieši tas arī piedod procesam sava veida burvību. Galvenais, lai inventāra daudzums un kvalitāte ļauj grupai pildīt norādītos uzdevumus – pārējais ir otrajā plānā. 
Atvēršana ir paredzēta decembra sākumā, lai gan uz to laiku viss inventārs varētu vēl nebūt sasniedzis Latviju.
Informācija par jaunās zāles atrašanās vietu un darbības sākumu tiks publicēta mūsu facebook lapā (facebook.com/cfriga) un cfriga.lv.

Vizīte VEGA CrossFit Zviedrijā
LatvianCrossFit: Noteikti esat bijuši citās CrossFit zālēs. Kas jūsējā būs tāds, kas nav citur?
CF Riga: Runājot par CrossFit zāļu aprīkojumu – reti kurā no BOX’iem ir pilnīgi viss un tādā daudzumā, lai vienlaicīgi varētu darboties liels dalībnieku skaits. Labā ziņa ir tāda, ka daudz kas ir pielāgojams, bet ir lietas, bez kā nevar iztikt. Veidojot savu zāli, ņemot vērā finansiālo stāvokli, izvirzījām prioritātes inventāra klāsta iegādē.
Šķietami mazsvarīgākos komponentus plānojam papildināt laika gaitā.
Ja vaicā par to, kas būs labāks – centīsimies to veidot kā sava veida svētnīcu – vietu, uz kuru atnākot, cilvēks var aizmirst visas savas ikdienas rūpes, ļauties pozitīvai enerģijas devai, ko iespējams saņemt no treneru un kolektīva attieksmes, kopā pārvarot savu nevaru. Tai jābūt kā vietai, uz kuru ej ar smaidu sejā un taureņiem vēderā; vietai, kur vienmēr gribi atgriezties.

Mārtiņš (pa vidu) ar dažiem Somijas treneriem
LatvianCrossFit: Līdzīgi kā par CrossFit zāli, tad Facebook pamanīju, ka esat izgājuši trenera sertifikācijas procesu. Kur tas notika un kas jums bija jādara? 
CF Riga: Jā, lai atvērtu oficiālu zāli, ir nepieciešams CrossFit L1 sertifikāts. Bet ne tikai tāpēc! Zināšanas un pieredze, ko iegūsti sertifikācijas seminārā, kā arī gatavojoties tam, ir kā garantija potenciālajam BOX apmeklētājam, ka viņš darbojas kvalificēta speciālista pavadībā. Tieši tādēļ uzskatām par pašsaprotamu procedūru sertificēt visus trenerus, kas pārstāvēs CF Riga krāsas.
Sertifikācija notiek visā pasaulē un, laicīgi piesakoties, vari izvēlēties visatbilstošāko vietu, lai izietu kursu. Mārtiņš, piemēram, devās uz Tamperi, savukārt, Gints lidos uz Barselonu.
Kā noris sertificēšanās? Pirms kursa tiek norādīts apjomīgs materiālu kopums ar ko iepriekš jāiepazīstas. Pats seminārs sastāv no ilggadēju CrossFit treneru pasniegtajām lekcijām, kas miksējas ar elementu praktizēšanu mazākās grupās.
Pilns Somijas sertifikācijas treneru sastāvs
Katrā no semināra dienām kopīgi tiek izpildīts arī WOD. Taču tas kalpo tikai kā neliela iekšējā sacensība kolektīva saliedēšanas nolūkā. 
Pēc divu dienu lekcijām jāraksta noslēguma tests. Tas arī ir kritērijs, kas nosaka vai dalībnieks iegūs sertifikātu.
Kā vienu no vērtīgākajām semināra daļām jāmin brīvais laiks, ko iespējams pavadīt, uzdodot jautājumus sertifikācijas komandai. Šo cilvēku attieksme ir neticami pozitīva un pretimnākoša.


LatvianCrossFit: Cik skatos crossfit.com, tad rindas apmācībām ir diezgan garas. Kad pieteicāties apmācībām? 
CF Riga: Tā ir. Pēc būtības – jo ātrāk, jo labāk. Optimālais laika sprīdis ir trīs mēneši pirms semināra. Piesakoties jāiemaksā vismaz 250 USD, bet pārējā summā (750 USD) jānosedz vismaz sešas nedēļas pirms paša brauciena. Diezgan skarbs ir fakts, ka, ja pēkšņs atgadījums liedz Tev ierasties, nauda netiek atgriezta.

WOD no Somijas sertifikācijas procesa
LatvianCrossFit: Grutāk bija nokārtot teorētisko vai praktisko daļu? 
CF Riga: Praktiskā daļa vairāk paredzēta, lai apgūtu elementu kustības, kā arī spētu tās mācīt citiem. Viss apkopojums tiek pasniegts rakstiskā testa veidā, kas arī tiek vērtēts.



LatvianCrossFit: Tagad maisam gals vaļā? Sertificētu treneru Latvijā sāk palikt vairāk, CrossFit sporta zāles arī lēnām top. Jūsuprāt, kāda nākotne ir šim sporta veidam? 
CF Riga: Ļoti priecē, ka uz sertifikāciju Tamperē bija ieradušies arī citi potenciālie treneri no Latvijas. Tikai kopīgiem spēkiem iespējams sabiedrību iepazīstināt ar šo kustību. Tieši tādēļ ir pieņemts, ka CrossFit nav konkurences starp zālēm, bet gan tām jāspēj darboties mijiedarbībā, atspoguļojot šajā sporta veidā pieņemtos komūnas principus.
Satiktie latviešu čaļi Somijā
Runājot par nākotni, ir ļoti svarīgi, lai CrossFit netiek nepareizi pasniegts, tādejādi radot cilvēkos priekšstatu, ka tas ir pārcilvēku sporta veids. CrossFit ir pieejams visiem, neatkarīgi no sportiskajiem mērķiem vai vienkāršas vēlmes būt veselam. 
CrossFit sacensības – tas jau ir cits stāsts. Tieši tāpat, kā ir čaļi, kas spēlējot futbolu pelna miljonus un ir tādi, kas divas reiz nedēļā draugu lokā padzenā bumbu. Taču, vai viņu iegūtās emocijas no spēles ir atšķirīgas? Domāju, ka nē!
Pareizi nopozicionēts un, galvenais, saprasts, CrossFit, mūsuprāt, tāpat kā citur pasaulē, arī Latvijā, var ienest revolucionāras pārmaiņas cilvēku izpratnē par fizisko sagatavotību un dzīves kvalitāti.

LatvianCrossFit: Ko, Jūsuprāt, CrossFit nozīmē sacensības?
CF Riga: Katram ir atšķirīgs priekšstats par jēdzienu - sacensības. Mēs pozicionējam to tā – ja katru dienu, kad iznāc no zāles, esi kļuvis labāks – tā ir vislielākā sacensība, kurā vari izcīnīt uzvaru.
Protams, lielai daļai ir svarīgs šis CrossFit valdošais sportiskais azarts, bet tas, katrā gadījumā, nav pats galvenais. Tas ir tikai veids, kā palīdzēt grupai sasniegt lielāku atdevi.

LatvianCrossFit: Kas ir CrossFit
CF Riga: Pēc definīcijas – pastāvīgi mainīgs, augstas intensitātes, funkcionāls treniņš. 
Lai saprotamāk – elementu un darbību kopums, kas unikālā veidā cilvēku sagatavo neparedzamām dzīves situācijām (neatkarīgi vai sporta spēļu laukumā vai darot mājas darbus).
Pavisam īsi – tas ir dzīvesveids!

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

An interview with a visionary and the inventor of the Rx Jump Rope - David Newman

Soon after the CrossFit Team Series had ended, a guy from Latvia thought to contact a company, that was mentioned in every Team Series Update Show - Rx Smart Gear. Considering that LatvianCrossFit is a small blog like website and Latvia has no Regionals (not to mention Games) level athletes, what are the chances that someone is likely to respond? Probably not big but one has to try anyway. So the author of this site found an e-mail on the Rx website and wrote a message. Saying that it would be nice to make an interview with a representative of Rx Smart Gear, in order to inform Latvian readers about Rx products, the company, its athletes and maybe even about its future plans. The e-mail was brief and simple. What to expect? The author knew that it was a 50/50 chance of someone responding to a student from Latvia who writes competition reviews and interviews with Latvia athletes - in Latvian. You have to imagine the look of the authors face when he received an e-mail not from a re

Kas ir CrossFit?

Kā vēsta Yahoo, jauns sporta veids ir sācis savu uzvaras gājienu pāri Atlantijas okeānam un iekaro Eiropu vētras ātrumā: CrossFit , sporta un fitnesa sensācija, kas apvieno trīs disciplīnas – vingrošanu, svaru celšanu un vieglatlētiku. Sporta izcelsme meklējama Kalifornijā, labi veidoto augumu, uzpumpēto vēderprešu un izteiksmīgo muskuļu mekā, kur to izveidoja Gregs Glasmans 1970.gadā. No pašiem tā pirmsākumiem tas ir cienīts tā praktiskā pielietojuma dēļ tādās nozarēs kā speciālo spēku trenēšana, policijas akadēmijas, Olimpisko medaļu ieguvēju trenēšana un citās. Tagad tas ir atgriezies un gūst popularitāti parasto cilvēku vidū – CrossFit tiešām ir piemērots ikvienam, sākot no elites sportistiem, beidzot ar absolūtiem iesācējiem. CrossFit mērķis nav nodarbināt vienu muskuli vai muskuļu grupu, bet gan izveidot cilvēka ķermeņa atlētiskās kvalitātes kā vienotu veselumu, strādājot ar plastiskumu, izturību un līdzsvaru. Pamatprincips ir vienkāršs – iemācīt cilvēkam kustēties. CrossFit fo

Latviešiem pašiem savs "Kalifornijas lācis" - Jānis Todavčičs

Vairākas reizes šajā blogā esmu minējis tādu pasaules līmeņa CrossFit atlētu kā Jason Khalipa . Viņš ir 2008. gada Reebok CrossFit Games čempions, un pagaidām vienīgais atlēts visā CrossFit Games vēsturē, kuram ir izdevies izcīnīt gan zeltu, gan sudrabu, gan bronzu. Manuprāt, iespaidīgi. Šogad šis atlēts ir paziņojis par Individual  karjeras beigām (līdzīgi kā četrkārtējais CrossFit Games čempions Rich Froning), taču tas nenozīmē, ka mums vairs nebūs iespēju redzēt šo vareno "Kalifornijas lāci" sacenšamies. Iespējams jau 2015. gadā mēs varēsim vārot kā Jason Khalipa ar savu komandu sacenšas Kārsonā par augstākajām vietām komandu kategorijā. Taču, kamēr gaidam jauno CrossFit Games sezonu, iesaku ļoti rūpīgi pievērst uzmanību augusta beigām un pirmajiem diviem rudens mēnešiem. Mūs sagaida CrossFit Games off-season pasākums ar nosaukumu "Team Series". Kāpēc jātur šis pasākums savā redzeslokā? Ja uzdod šādu jautājumu, tad acīmredzot cilvēks nepietiekami seko līdzi Cro