Pāriet uz galveno saturu

Rutīna ir attīstības ienaidnieks - intervija ar Arturu Ņehajenko


Intervija ar šo atlētu tapa ļoti ilgi, iemesli šoreiz nebūt nav svarīgi, taču rezultāts, manuprāt, bija visas gaidīšanas vērts. Nevēlos bārstīties ar epitetiem vai sasniegumu uzskaitīšanu, tā vietā piedāvāju paša atlēta komentāru par pieredzēto saistībā ar CrossFit tālajā un skaistajā austrumu valstī – Taizemē. “Nesen atgriezos no atvaļinājuma un papildus tam man bija iespēja apmeklēt trīs CrossFit box Taizemē - viena CrossFit Koh Tao (KTC), CrossFit Ten500 un CrossFit Bangkok (CFBK), piedalījos treniņā tikai KTC, pārējām nesanāca īsti laika. Varu pateikt, ka vienalga, kurā no pasaules CrossFit Box esmu bijis līdz šim, visur ir atsaucība, vienkāršība, ar tevi vienmēr aprunāsies un neatkarīgi no dzimuma, ādas krāsas vai tavām fiziskajām spējām - tu esi viens no savējiem. Tiešā saikne un socializēšanās ir viens no atslēgas vārdiem šājā sportā, it sevišķi to sajutu ASV CrossFit Box. No aprīkojuma viedokļa, zāles ir dažādas. CrossFit Bangkok bija iespaidīgi no tā viedokļa, ka viena no vairākām treniņu telpām atradās uz jumta - tev apkārt metropole ar 8 miljoniem iedzīvotāju.” Intervija ar Arturu Ņehajenko.


LatvianCrossFit:Ar ko nodarbojies?
Arturs: Pamatā esmu privātajā biznesā - atjaunojamie energoresursi ir mans lauciņš.

LatvianCrossFit: Kā uzzināji, ka ir tāds sporta veids un cik ilgi jau esi ar to aizrāvies?
Arturs: Esmu izbijis sporta vingrotājs, kas ielika pamatus manā fiziskajā sagatavotībā, vēlāk jau smaiļošana. Airēšanā ir tā: vasarā uz ūdens, ziemā spēka treniņi un svaru zāle. Varu teikt, ka airētāji bieži izmanto augstas intensitātes apļu treniņus, kurus tagad jau pazīstam kā CrossFit.
Tieši ar CrossFit, šī gada sākumā mani iepazīstināja brālis - Aleksandrs, kurš nu jau ir Level 1 sertificēts treneris un pasniedz CrossFit 619 zālē, turklāt izbijis US Navy algotnis.
Tā kā bija gada sākums, fiziskās aktivitātes līdz tam tikai 2-3 reizes nedēļā, bija nopietni jāuzsāk treniņi, lai kaut cik būtu sagatavojies uz CrossFit Open 2013, kas notika martā. Tātad tikai divi mēneši, lai sagatavotos.
Nu jau būs aizvadīts nopietns treniņu gads, sešas reizes nedēļā trenējos, ja sanāk, tad divas reizes dienā.

LatvianCrossFit: Tu sporta zālē trenējies un pie tevis pienāk 16 gadus vecs puika. Viņš tev jautā, kas ir CrossFit, kā tu viņam atbildēsi?

Arturs: Tad, ja viņš man tā jautātu, puika noteikti šo to jau būs redzējis un lasījis par CrossFit, jo tie, kas nezina CrossFit zīmolu, tie nezina. Šeit es gribētu jautājumu pagriezt citādi un atbildēt atkal pēc sev pieredzētiem gadījumiem. Esmu treniņa procesā, svīstu un cilvēki zālē atskatās. Kādā pauzē mani uzrunā: "Ar ko Tu te nodarbojies, kas Tu par sportistu?'' Tā nu es tiešām vienkāršiem vārdiem mēģinu apstāstīt, kas ir CrossFit un ko tas sevī ietver. Pamatā, tas ir augstas intensitātes apļu treniņš, kas apvieno dažādus vingrinājumus. Vienmēr uzsveru, ka CrossFit ir veids kā celt savu vispārējās sagatavotības līmeni - fitness dzīvei un ikdienai! Diskusijas laikā nodemonstrēju kādu bāzes vingrinājumu un tad jau cilvēks pēc sarunas pats izdomā, viņam to vajag vai ne – patīk vai nepatīk.

LatvianCrossFit: Kā cilvēkam būtu jāsāk ar CrossFit nodarboties, ja tuvumā nav sertificēta trenera un speciāli aprīkotas sporta zāles?
Arturs: Ir dažādi cilvēki ar dažādu sportisku pieredzi, sagatavotību, vajadzībām un iespējām nodarboties ar sportu kā tādu. Kā būtu jāsāk nodarboties ar CrossFit - nav vienas receptes. Pēc pieredzes, brālis, kurš dzīvo San Diego (ASV) iepazīstināja mani ar šo sportu, es pamēģināju, man patika un aizrāvos. Pamēģināt var jebkurš un jebkurā vietā, speciāli aprīkotai zālei un treneram nav jābūt. Jāuzmanās tikai no piemeklētā uzdevuma ar kuru cilvēks vēlas uzsākt CrossFit, jo galvenais ir sevi nesatraumēt un neradīt negatīvu iespaidu un sajūtas par CrossFit. Protams, ja Tev ir kāds zināms cilvēks, kurš nodarbojas ar CrossFit, tad tā ir lieliska iespēja uzsākt komunikāciju un pamēģināt aizvadīt kādu treniņa procesu kopā. Domāju neviens, kas nodarbojas ar CrossFit, neatteiks jaunpienācējam un dos iespēju sagaršot šo sportu.

LatvianCrossFit: Es liekas vienreiz tevi redzēju sportā zālē, pievērsa uzmanību zilais krekliņš ar CrossFit Open (ja pareizi atceros) logo. Savu pirmo treniņu atceries?
Arturs: Jā, ir man zils T-krekls ar CrossFit logo.
Pirmo treniņu neatceros, taču pirmo kontroles uzdevumu gan. Tas bija Fran. Laikam jau liela daļa izvēlas tieši Fran kā savu pirmo kontroles uzdevumu - pirmajā reizē tas bija graujoši. Tagad jau esmu laiku uzlabojis un to izpildu 3:05, mērķis ir zem 3 min..

LatvianCrossFit: Kurā no CrossFit disciplīnām (vieglatlētika, svarcelšana, vingrošana) jūties visspēcīgāk un kurā vēl ir jāpieliek?
Arturs: Es neesmu speciālists nevienā no konkrētajām disciplīnām, taču pamatā varu izdarīt visu, ko CrossFit prasa. Cenšos ievērot vispusību un šobrīd uzsvaru lieku uz olimpiskās svarcelšanas tehniskajiem treniņiem un izturības treniņiem. Man ir tāda lieliska iespēja trenēties svarceļšanu kopā ar Artūru Plēsnieku un viņa treneri.

Manuel Jordan, Arturs, Andris Valters
LatvianCrossFit: Tu trenējies sešas dienas nedēļā, manuprāt, lai to slodzi izturētu ir krietni jāpiedomā pie uztura. Kā tev ir ar ēšanu, ievēro kādu diētu, sporta uzturu ikdienā lieto?
Arturs: Uzturs vienmēr man ir bijis sabalansēts un veselīgs, junk food īsti neatbalstu. Šobrīd pievēršu vairāk uzmanības regulārām ēdienreizēm, respektīvi, diena sastāv no 4 ēdienreizēm, dažkārt līdz pat 5. Speciālu diētu neieveroju. Galvenais, lai svaiga un ar nepieciešamajām uzturvielām bagāta pārtika. Zemesriekstu sviests ir parādījies manā ēdienkartē. Ar sporta uzturu sākotnēji biju uz Jūs, jo lielais sporta uztura klāsts un ražotāji bija kā labirints, taču arī tagad pirms un pēc treniņiem lietoju papildus sporta uzturu, atkarībā no slodzes un pašsajūtas.

LatvianCrossFit: Kā tev vispār gāja CrossFit Open 2013? No man zināmajiem latviešiem (tādu pagaidām ir maz), tikai viens ir ticis līdz CrossFit Regionals - Andrejs Dūda.
Arturs: Kā jau minēju, tad bija ļoti īss laiks sagatavoties Open 2013. Pamatā liku uzsvaru uz tehniskajiem treniņiem svaru celšanā, jo pirms tam ar Olimpiskās svarcelšanas disciplīnām man nebija pilnīgi nekāda sakara. Otrs īstermiņa mērķis bija iemācīties double unders ar lecamauklu. Šobrīd jau treniņi ir ar zināmu sistēmu un piestrādāju tieši uz vājajām vietām. Kā reiz esmu pamanījis, ka attīstīt savas vājās vietas, attīstās līdztekus pārējie CrossFit elementi/vingrinājumi. Man svarīgi ir vienmērīga attīstība disciplīnās, taču vienmēr ir stiprās un vājās puses.
Protams, mērķis ir tikt visaugstākajā līmenī un piedalīties Crosfit Games finālā, taču ir jāiegulda ļoti daudz smaga darba. CrossFit OPEN 2013 man bija iepazīšanās gads. Patiesībā, katru Open uzdevumu pildījām atkārtoti, jo ideja protams bija uzlabot iepriekšējo rezultātu, pamatā tas arī izdevās.
 Es domāju, ka labas perspektīvas ir manam brālim Aleksandram tikt uz CrossFit Games, viņš šobrīd ir arī spēcīgāks par mani - stiprs un talantīgs čalis!
CrossFit Open laikā iepazinos ar Manuel Jordan, viņa sievu Salliju un vēl pāris entuziastiem no Saldus. Ar Andri Valteru bijām jau pazīstami no airēšanas laikiem.
Bija īsts sacensību un motivācijas gars mūsu lokā, atbalstījām viens otru. Izdevīgos brīžos turpinam satikties uz kopīgiem treniņiem!
Nozīmīgu atbalstu saņemu no savas ģimenes!

LatvianCrossFit: Piedalījies CrossFit sacensībās Liepājā?
Arturs: Pludmales Spēks piedalījos un bija laba iespēja redzēt tos, kuri aizrāvušies ar CrossFit. Es jau Kasparam Zlidnim teicu, ka pirmās uz CrossFit orientētās sacensības noorganizētas labi, šo to ieteicu turpmākajām aktivitātēm, piemēram, par tiesāšanu un tiesnešiem, kopumā cepuri nost. Konkurence aug un tas ir tikai labi, jo neliek atslābt! Būs interesanti pavērot kā katrs ik gadu būs mainījies savās spējās.

LatvianCrossFit: Kā kopumā vērtē savu sniegumu šajās sacensībās?
Arturs: Ar Pludmales spēks uzdevumiem tiku galā un ar savu rezultātu esmu apmierināts, laikam 4. paliku. Domāju mana vājā diciplīna bija skriešana pa smiltīm, bet nav ko pārdzīvot, zinu ko attīstīt. Katras sacensības un uzdevums, arī treniņu process liek tev saprast, kur jāpieliek un kādu tempu izvēlēties, lai jau pirmajās minūtēs nebūtu spēka izsīkums. Pieredze un sevis izzināšana nāk tikai ar laiku un darbs, darbs, darbs... Svarīgi neieslīkt rutīnā, jo tas var izrādīties par attīstības ienaidnieku. Iesaku mēģināt jaunas lietas, tas tikai paaugstina tavu konkurenci attiecībā pret citiem.

LatvianCrossFit: Kāpēc CrossFit sporta zālēs nav spoguļu?
Arturs: Kāpēc nav spoguļu CrossFit zālēs. Īsti nebiju aizdomājies. Atskatoties atpakaļ, CrossFit zālēs, kurās līdz šim esmu trenējies, nav bijis laika par šo aksesuāru pat domāt. No vienas puses, spogulis ļauj vērot savu tehnisko izpildījumu, taču treniņi parasti notiek ar kādu kopā vai trenera pavadībā, līdz ar to kustības tiek pielabotas. Šad un tad nodarbības filmē, labi var analizēt savas kustības un pat taktiku. Mūsdienās ir dažādas aplikācijas ar kuru palīdzību var veikt video analīzi - es dažkārt lietoju Coach’s Eye app. No praktiskā viedokļa, CrossFit zāles sienas tiek izmantotas citām vajadzībām - wallballs un handstand pushups, līdz ar to spogulis ir tikai lieka greznība, bez kuras varētu arī iztikt. Ja man būtu izvēle, likt vai nelikt, tad kādu stūrīti spoguļiem droši vien atvēlētu gan.

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

An interview with a visionary and the inventor of the Rx Jump Rope - David Newman

Soon after the CrossFit Team Series had ended, a guy from Latvia thought to contact a company, that was mentioned in every Team Series Update Show - Rx Smart Gear. Considering that LatvianCrossFit is a small blog like website and Latvia has no Regionals (not to mention Games) level athletes, what are the chances that someone is likely to respond? Probably not big but one has to try anyway. So the author of this site found an e-mail on the Rx website and wrote a message. Saying that it would be nice to make an interview with a representative of Rx Smart Gear, in order to inform Latvian readers about Rx products, the company, its athletes and maybe even about its future plans. The e-mail was brief and simple. What to expect? The author knew that it was a 50/50 chance of someone responding to a student from Latvia who writes competition reviews and interviews with Latvia athletes - in Latvian. You have to imagine the look of the authors face when he received an e-mail not from a re

Kas ir CrossFit?

Kā vēsta Yahoo, jauns sporta veids ir sācis savu uzvaras gājienu pāri Atlantijas okeānam un iekaro Eiropu vētras ātrumā: CrossFit , sporta un fitnesa sensācija, kas apvieno trīs disciplīnas – vingrošanu, svaru celšanu un vieglatlētiku. Sporta izcelsme meklējama Kalifornijā, labi veidoto augumu, uzpumpēto vēderprešu un izteiksmīgo muskuļu mekā, kur to izveidoja Gregs Glasmans 1970.gadā. No pašiem tā pirmsākumiem tas ir cienīts tā praktiskā pielietojuma dēļ tādās nozarēs kā speciālo spēku trenēšana, policijas akadēmijas, Olimpisko medaļu ieguvēju trenēšana un citās. Tagad tas ir atgriezies un gūst popularitāti parasto cilvēku vidū – CrossFit tiešām ir piemērots ikvienam, sākot no elites sportistiem, beidzot ar absolūtiem iesācējiem. CrossFit mērķis nav nodarbināt vienu muskuli vai muskuļu grupu, bet gan izveidot cilvēka ķermeņa atlētiskās kvalitātes kā vienotu veselumu, strādājot ar plastiskumu, izturību un līdzsvaru. Pamatprincips ir vienkāršs – iemācīt cilvēkam kustēties. CrossFit fo

Latviešiem pašiem savs "Kalifornijas lācis" - Jānis Todavčičs

Vairākas reizes šajā blogā esmu minējis tādu pasaules līmeņa CrossFit atlētu kā Jason Khalipa . Viņš ir 2008. gada Reebok CrossFit Games čempions, un pagaidām vienīgais atlēts visā CrossFit Games vēsturē, kuram ir izdevies izcīnīt gan zeltu, gan sudrabu, gan bronzu. Manuprāt, iespaidīgi. Šogad šis atlēts ir paziņojis par Individual  karjeras beigām (līdzīgi kā četrkārtējais CrossFit Games čempions Rich Froning), taču tas nenozīmē, ka mums vairs nebūs iespēju redzēt šo vareno "Kalifornijas lāci" sacenšamies. Iespējams jau 2015. gadā mēs varēsim vārot kā Jason Khalipa ar savu komandu sacenšas Kārsonā par augstākajām vietām komandu kategorijā. Taču, kamēr gaidam jauno CrossFit Games sezonu, iesaku ļoti rūpīgi pievērst uzmanību augusta beigām un pirmajiem diviem rudens mēnešiem. Mūs sagaida CrossFit Games off-season pasākums ar nosaukumu "Team Series". Kāpēc jātur šis pasākums savā redzeslokā? Ja uzdod šādu jautājumu, tad acīmredzot cilvēks nepietiekami seko līdzi Cro