Pāriet uz galveno saturu

Mārtiņš Druvkalns: CrossFit ir domāts Visiem ar lielo V

Tikai pavisam nesen mūs visus pāršalca ziņa, ka nu Latvijā ir oficiāla CrossFit zāle, kur varēsim doties, lai tiektos pēc izcilības un augstākajiem sasniegumiem. Vēl pirms neilga laika šajā blogā bija intervija ar nu jau bijušo CF Riga, kas savas astes spordrības dēļ jāsaka ir bijis mans lasītākais raksts. Kas gan šos abus minētos faktus vieno? Atbilde ir viens cilvēks - Mārtiņš Druvkalns. Piedāvāju jums dārgie lasītāji ne tikai interesantu interviju ar noderīgiem padomiem un atziņām, bet arī, manuprāt, pat nelielu ieskatu tajā, kāda būs CrossFit Rīdzene. Ļoti ceru, ka jau drīzumā Latvijā viesosies arī kāds CrossFit Games Top 10 atlēts ar vieslekciju un sagatavotu WOD, ka drīz varēsim klātienē vērot kā pie mums sacenšas ja ne labākie pasaules atlēti, tad Eiropas noteikti, un lielu paldies par šīm izdevībām mēs varēsim teikt Mārtiņam

LatvianCrossFit: Kas tu esi un ar ko nodarbojies?
Mārtiņš: Jau kopš bērna kājas esmu stipri „saslimis” ar sportu - visos veidos un izpausmēs, tāpēc teikšu, ka esmu entuziastisks aktīva dzīvesveida piekritējs. (smaida) Sākotnēji pievilcīgāki šķita komandu sporta veidi un tā, līdz ar pamatskolas vecumu, lielākā enerģija tika veltīta tobrīd rajonā pieejamākā sporta veida - florbola treniņiem. Lielākais prieks, ka šajos „florbola gados” sanācis pārstāvēt valsts izlasi gan junioru, gan vīriešu pasaules čempionātos.
Paralēli florbolam, vienmēr darītas vēl papildu lietas – aizvadītajos gados izteikti konstatēju faktu, ka starpsezonas fiziskās sagatavotības nodarbības bieži vien sagādāja lielāku gandarījumu kā ierastie treniņi un spēles. Tā rezultātā, padziļināti sāku interesēties par cilvēka fizioloģiju un uzbūvi, efektīvākajām treniņu metodēm, uzturu, maksimāli centos darboties kopā ar savā sfērā zinošiem cilvēkiem.
Vēl viena lieta, ko šajā laikā noskaidroju – pat vairāk kā trenēties, man patīk pasniegt un vadīt nodarbības.

LatvianCrossFit: Ja jau patīk trenēt cilvēkus, tad esi iecerējis iziet "CrossFit Judge" kursus? Tev jau ir viens sertifikāts (CrossFit Level 1), kas būs nākamais, jo esmu gandrīz 100% pārliecināts, ka tāds tev būs.
Mārtiņš: "CrossFit Judge" man nav pašmērķis, lai gan būtu ļoti interesanti tiesāt lielos mačus. Plānotājā ir ierakstīti "Coach's Prep course", "CrossFit Mobility" un "CrossFit Weightlifting". Tas ir nākamo divu gadu plānā.
Ja skatamies tālākā nākotnē, runājot ar sastaptajiem treneriem, liekas, ka varētu būt ļoti aizraujoši pievienoties sertifikācijas komandai. Līdz tam gan ir visai sarežģīti nonākt.

LatvianCrossFit: Kā uzzināji par CrossFit?
Mārtiņš: CrossFit pie manis „atnāca”, ja nemaldos, pirms diviem gadiem. Gluži vienkārši, pētot treniņu metodiku un veidojot sev treniņu programmu, uzdūros šim nosaukumam. Kopš tās reizes tas kaut kā „nosēdās” man galvā un iemantoja lielu pārliecību par tā unikalitāti un noderību.
Jāpiebilst, ka tajā laikā atkopos pēc muguras operācijas. CrossFit man ļoti palīdzēja tikt atpakaļ uz kājām.

LatvianCrossFit: CrossFit tev ir kļuvis par kaut ko vairāk nekā vienkārši brīvā laika nodarbošanos?
Mārtiņš: CrossFit ir dzīvesveids. Tas viss koncepts, kas nāk līdzi CrossFit treniņu metodēm ir tik aizraujošs, ka sevī spēj ievilkt jebkuru. Tieši tādēļ bieži smejos, sakot, ka no CrossFit jāuzmanās – tas var radīt atkarību. (smaida)
Mani visvairāk fascinē tā kopiena, ko ap sevi ir izveidojis šis sporta veids. Lai nodarbotos ar CrossFit nav vajadzīgs nekas daudz, bet iespējas ir neizmērojami lielas un pilnīgi jebkuram.
Tieši tādēļ, veidojot mūsu zāli, noteicām, ka jābūt vietai, kur pēc treniņa apsēsties, papļāpāt, iepazīt jaunos biedrus, likt visiem justies pieņemtiem, gaidītiem. Šķietami smagie treniņi izcili vieno kolektīvu, tādēļ pēc nodarbības vajag dalīties gandarījumā par paveikto.
Vienā vārdā varu savas tagadējās attiecības ar CrossFit aprakstīt kā ģimeniskas.

LatvianCrossFit: Vai tava dzīve ir kaut kā mainījusies, kopš sāki nodarboties ar šo sporta veidu?
Mārtiņš: Noteikti! Pirmkārt, kā jau minēju iepriekš, CrossFit man lieliski palīdzēja atkopties no ļoti smagas traumas – gandrīz pusgadu pavadīju uz gultas un biju atmetis gandrīz visas cerības uz nopietnu sportošanu nākotnē. Pamazām redzēju, ka CrossFit koncepts man lieliski palīdz – pretēji ārstu teiktajam, atļāvos praktizēt olimpisko svarcelšanu un tobrīd par pārsteigumu, tas nesa milzu augļus manā atlabšanā. Tieši tādēļ, varu būt kā piemērs CrossFit veselīgajai ietekmei.
Otra lieta, ko iemāca CrossFit ir sava ķermeņa izjušana, robežu apzināšana, kopšana.
Par dzīves mainīšanos – es Jūtos lieliski motivēts, esot kopā ar līdzīgi domājošu saimi, kas tiecas pēc līdzīgiem mērķiem.

LatvianCrossFit: Bodybuilder sporta sportistiem raksturīgi ir tie krekli ar lencītēm (nezinu kā pareizi tos nosaukt, bet, manuprāt, noproti par ko runāju), kas būtu raksturīgs CrossFit atlētiem? Bārda?
Mārtiņš: Par apģērbu nepateikšu, bet ja redzēsi sporta zālē kādu mēģinot nodarboties ar olimpisko svarcelšanu (šādam momentam notiekot ierastajās trenažieru zālēs, izraisās vispārēja neizpratne (smaida)), vai ātrā gaitā skraidām no vienas bāzes stacijas uz otru, ļoti iespējams, ka šis cilvēks kaut ko ir dzirdējis par CrossFit.

LatvianCrossFit: Kāpēc tagad visiem gribas nodarboties ar CrossFit? Tiešām visi saskatījušies YouTube video un tagad āķis lūpā?
Mārtiņš: Saskatoties Youtube video, visdrīzāk, 90% sapratīs, ka tas nav priekš manis – tas ir „mašīnām”. Tieši tādēļ, ienākot šim sporta veidam Latvijā, negribētos lai cilvēki to pasniedz un uztver nepareizi.
Visiem gribas nodarboties ar CrossFit, jo, gluži vienkārši -  tas ir priekš VISIEM. CrossFit ir lielisks tieši ar to – vienā grupā var darboties „omīte” ar pasaules klases atlētu, protams, citā, sev atbilstošā, intensitātes līmenī.
...vēl kāpēc? – CrossFit lieliski aptver funkcionālās kustības, kas liek par sevi manīt katru dienu un ne tikai sporta aktivitāšu laikā.
Un, protams, KOMŪNA!

LatvianCrossFit: Ko tu atbildētu cilvēkam, kurš tev prasa: "Kāpēc man pēc divu nedēļu trenēšanās nav nekas redzams spogulī?"
Mārtiņš: Pēc 2 nedēļām CrossFit, iespējams, cilvēks šādu jautājumu vairs neuzdotu. Tā ir ļoti vecmodīga pieeja. Cilvēkam jābūt funkcionālam, veselīgam. Ļoti šaubos vai 120kg muskuļu ir labākais ilgtermiņa risinājums tavai veselībai. Protams, katram savs.

LatvianCrossFit: CrossFit ir domāts visiem?
Mārtiņš: Visiem ar lielo V!

LatvianCrossFit: Kur tu pats trenējies un cik bieži?
Mārtiņš: Šobrīd sanāca „izraustīt” treniņu ritmu, par ko ļoti pārdzīvoju. Galvenokārt, tas notika dēļ mūsu zāles iekārtošanas darbiem, kas prasīja lielas darba stundas un milzu enerģiju. Tagad, kad visi darbi ir galā, lēnām ieeju režīmā. Cenšos darboties pēc klasiskās programmas – 3 dienas treniņi, 1 diena brīva.
Pa vasaru trenējāmies Ķīpsalas izstāžu centrā, kur arī tika ielikti pamati idejai par pirmo oficiālo CrossFit zāli Latvijā. Tagad jau lēnām integrējamies jaunajās telpās – CrossFit Rīdzene mājvietā.

LatvianCrossFit: Kas ir tavas vājās un stiprās vietas?
Mārtiņš: Stiprās puses varētu būt izturības disciplīnas – skriešana, airēšana, garie „chipper” WOD`i.
Ļoti patīk tehniski sarežģītie elementi – perfekts izpildījums ir liels izaicinājums.
Ir ļoti daudz kategorijas, kur, kā prioritāti, esmu izvirzījis uzlabot rādītājus.

LatvianCrossFit: Minēji, ka ir ļoti daudz kategorijas, kur esi iecerējis uzlabot savu rezultātu. Vari nosaukt dažas no šīm kategorijām?
Mārtiņš: Daudz jāprogresē tieši pie svarcelšanas spēka īpašībām. Protams, CrossFit iekļauj arī elementus, kas prasa ļoti augstas koordinācijas spējas - piemēram, nejūtos pārliecinoši, veicot distanci uz rokām. Ir daudz elementi, kam jāpielieto milzu pacietība, lai tos attīstītu līdz apmierinošam līmenim.


LatvianCrossFit: Ievēro kādu diētu vai centies vienkārši ēst veselīgi?
Mārtiņš: Esmu eksperimentējis ar diētām, tādēļ šo to saviem klientiem varu ieteikt, bet šobrīd vienkārši, iespēju robežās cenšos „ieliet bākā” labāko pieejamo degvielu. (smaida)

LatvianCrossFit: Reģistrēsies 2014. gada CrossFit Games Open posmam?
Mārtiņš: Visticamāk, ka tomēr nē. Kā jau minēju, darbs pie zāles ieviesa savas korekcijas grafikā, tādēļ neuzskatu, ka esmu optimālajā formā.
Šobrīd prioritāte ir atklāt zāli.

LatvianCrossFit: Vai esi piedalījies kādās CrossFit sacensībās?
Mārtiņš: Ļoti vēlos attīstīties kā labs CrossFit treneris, tādēļ uz to lieku galveno uzsvaru. Tas prasa milzu laiku.
Nereģistrējoties, esmu pildījis dažādus sacensību kvalifikācijas WOD`us un rezultāti, tiešām nav bijuši peļami. Tāpat, vienmēr, aizbraucot pieredzes apmaiņā uz kādu citu zāli, sanāk salīdzināt spēkus ar vietējiem.
Varu pateikt noteikti – katru dienu, pildot programmu, ir vislielākā sacīkste ar savu iekšējo pretinieku. Uzvaru tajā var izcīnīt jebkurš.
Protams, tā ir neatņemama sastāvdaļa un ir vajadzīgi, bet sacensības neuzskatu par galveno CrossFit misiju.

LatvianCrossFit: CrossFit nākotne Latvijā - tas ir burbulis vai sporta veids šeit ir uz palikšanu?
Mārtiņš: Es neredzu kā kaut kas tik visaptverošs, unikāls un ar tik lielu pievienoto vērtību var pazust. Protams, ja to pasniedz un kultivē pareizi. 

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

An interview with a visionary and the inventor of the Rx Jump Rope - David Newman

Soon after the CrossFit Team Series had ended, a guy from Latvia thought to contact a company, that was mentioned in every Team Series Update Show - Rx Smart Gear. Considering that LatvianCrossFit is a small blog like website and Latvia has no Regionals (not to mention Games) level athletes, what are the chances that someone is likely to respond? Probably not big but one has to try anyway. So the author of this site found an e-mail on the Rx website and wrote a message. Saying that it would be nice to make an interview with a representative of Rx Smart Gear, in order to inform Latvian readers about Rx products, the company, its athletes and maybe even about its future plans. The e-mail was brief and simple. What to expect? The author knew that it was a 50/50 chance of someone responding to a student from Latvia who writes competition reviews and interviews with Latvia athletes - in Latvian. You have to imagine the look of the authors face when he received an e-mail not from a re

Kas ir CrossFit?

Kā vēsta Yahoo, jauns sporta veids ir sācis savu uzvaras gājienu pāri Atlantijas okeānam un iekaro Eiropu vētras ātrumā: CrossFit , sporta un fitnesa sensācija, kas apvieno trīs disciplīnas – vingrošanu, svaru celšanu un vieglatlētiku. Sporta izcelsme meklējama Kalifornijā, labi veidoto augumu, uzpumpēto vēderprešu un izteiksmīgo muskuļu mekā, kur to izveidoja Gregs Glasmans 1970.gadā. No pašiem tā pirmsākumiem tas ir cienīts tā praktiskā pielietojuma dēļ tādās nozarēs kā speciālo spēku trenēšana, policijas akadēmijas, Olimpisko medaļu ieguvēju trenēšana un citās. Tagad tas ir atgriezies un gūst popularitāti parasto cilvēku vidū – CrossFit tiešām ir piemērots ikvienam, sākot no elites sportistiem, beidzot ar absolūtiem iesācējiem. CrossFit mērķis nav nodarbināt vienu muskuli vai muskuļu grupu, bet gan izveidot cilvēka ķermeņa atlētiskās kvalitātes kā vienotu veselumu, strādājot ar plastiskumu, izturību un līdzsvaru. Pamatprincips ir vienkāršs – iemācīt cilvēkam kustēties. CrossFit fo

Latviešiem pašiem savs "Kalifornijas lācis" - Jānis Todavčičs

Vairākas reizes šajā blogā esmu minējis tādu pasaules līmeņa CrossFit atlētu kā Jason Khalipa . Viņš ir 2008. gada Reebok CrossFit Games čempions, un pagaidām vienīgais atlēts visā CrossFit Games vēsturē, kuram ir izdevies izcīnīt gan zeltu, gan sudrabu, gan bronzu. Manuprāt, iespaidīgi. Šogad šis atlēts ir paziņojis par Individual  karjeras beigām (līdzīgi kā četrkārtējais CrossFit Games čempions Rich Froning), taču tas nenozīmē, ka mums vairs nebūs iespēju redzēt šo vareno "Kalifornijas lāci" sacenšamies. Iespējams jau 2015. gadā mēs varēsim vārot kā Jason Khalipa ar savu komandu sacenšas Kārsonā par augstākajām vietām komandu kategorijā. Taču, kamēr gaidam jauno CrossFit Games sezonu, iesaku ļoti rūpīgi pievērst uzmanību augusta beigām un pirmajiem diviem rudens mēnešiem. Mūs sagaida CrossFit Games off-season pasākums ar nosaukumu "Team Series". Kāpēc jātur šis pasākums savā redzeslokā? Ja uzdod šādu jautājumu, tad acīmredzot cilvēks nepietiekami seko līdzi Cro