Pāriet uz galveno saturu

Igors Šeļegovs: CrossFit nākotne Latvijā ir ļoti spoža

2013. gadā es nolēmu sākt veidot šo blogu, lai latviešu valodā būtu pēc iespējas vairāk laba, kvalitatīva satura par CrossFit. Manuprāt, mērķis ir izpildīts un četru mēnešu laikā izdevās radīt pietiekami labu rezultātu, lai jebkurš interesents spētu izlasīt gandrīz visu nepieciešamo informāciju par šo relatīvi jauno sporta veidu. Protams, milzīgs paldies jāsaka ir visiem uzrunātajiem atlētiem, kas atrada laiku un vēlēšanos palīdzēt ne tikai man, bet visiem esošajiem un topošajiem sportistiem. Kā arī neaizmirsīšu pateikt paldies visiem tiem, kas man atteica, jo arī jūsu dēļ es šo projektu turpinu.

Taču pietiek runāt par pagātni. Skatīsimies nākotnē, tieksimies pēc jauniem rezultātiem, labosim visus vecos rekordus, un daudz vairāk domāsim par veselību un savu fizisko sagatavotību. Lai sākums būtu ātrāks, sniedzu jums interviju ar Latvijas CrossFit atlētu Igoru Šeļegovu. Varbūt 2014. gadā dzirdēsim par viņu vēl kaut ko.


LatvianCrossFit: Kas tu esi un ar ko nodarbojies? 
Igors: Mani sauc Igors Šeļegovs un pašlaik pārsvarā strādāju kā personīgais treneris, kas ietver arī sabalansētas pārtikas ēdienkartes sastādīšanu. Esmu pabeidzis Personīgā trenera kursus Norvēģijas galvaspilsētā Oslo, sertifikāts ir atzīts EHFA (European Health & Fitness Association), kā arī Level 1 CrossFit Trainer, ko izgāju Somijas pilsētā Tampere.

LatvianCrossFit: Kad un kā uzzināji par sporta veidu CrossFit
Igors: Pirmo reizi par CrossFit izdzirdēju, kad strādāju kā personīgais treneris vienā no Oslo sporta klubiem. Atceros, kā kolēģis stāstīja, ka pats trenējās CrossFit stilā. Es viņam jautāju: “Ko nozīmē CrossFit ?” Viņš man atbildēja, ka CrossFit  ir intensīvi treniņi ar lielu vingrojumu variāciju. Man tas nelikās nekas īpašs, jo pats tajā brīdī trenējos “intensīvi” un ar “lielu variāciju” vingrojumos.
Pirmā nopietnā iepazīšanās reize bija, kad jau dzīvojot Latvijā, atkal izdzirdēju par CrossFit. Šoreiz sāku meklēt informāciju internetā un uzgāju crossfit.com. Pēc neilgas iedziļināšanās, nolēmu pamēģināt. Kopš tās reizes gandrīz visi mani treniņi ir CrossFit stilā.

LatvianCrossFit: Kāpēc ir vērts ar to nodarboties? 
Igors: Kad  mācījos kursos par personīgo treneri Oslo, manu prātu visu laiku nodarbināja jautājums, kā visu to, ko mācos var apvienot viena cilvēka/sportista treniņā. Jo lasot grāmatas par spēka treniņa, izturības treniņa un lokanības ietekmi uz cilvēka organismu, man kļuva skaidrs, ka optimālam, pilnvērtīgam un veselīgam dzīvesveidam ir jāattīsta sevī visas šīs fiziskās īpašības.
Iepazīstot CrossFit filozofiju, sapratu, ka tā ir atbilde jautājumam – kā visu apvienot vienā treniņā. Tā ir viena no labākajām treniņu sistēmām, ja mērķis ir savas veselības nostiprināšana, nevis profesionāls, specifisks sporta veids. Tomēr arī profesionālie sportisti gūst labumu no CrossFit iekļaušanas savā ikdienas treniņu rutīnā.

LatvianCrossFit: Tava atbilde cilvēkam, kas teiktu, ka CrossFit nemaz nav sporta veids? 
Igors: Neesmu saskāries ar to, ka kāds strīdētos par to vai CrossFit ir sporta veids vai nē. CrossFit ir daudzu sporta veidu apvienojums vienā treniņu sistēmā, kas padara cilvēku daudzpusēji fiziski attīstītāku. Bet tāpat arī UFC (Ultimate Fighting Championship) ir daudzu cīņas sportu savienojums, lai veicinātu sportistus būt daudzpusējus un vairāk piemērotus ārpus ringa dzīves situācijām. Un diez vai kāds apstrīdēs, ka UFC ir sports.
Sports ir gandrīz jebkura fiziska nodarbe, ar kuru nodarbojas cilvēki savu fizisko spēju attīstībai un tam ir jāpiemīt konkrētiem noteikumiem. CrossFit sacensībās ir noteikumi.

Bet kā jau teicu, neesmu sastapies ar pretestību tā atzīšanai, tāpēc nezinu, kas ir galvenie pret argumenti.

LatvianCrossFit: Tavā Facebook profilā uzzināju, ka esi ticis pie CrossFit Level 1 sertifikāta. Pastāsti par “ceļu” līdz tam. 
Igors: Jā, pavisam nesen biju Somijas pilsētā Tampere, CrossFit Level 1 kursos, kuru beigās veiksmīgi nokārtoju ieskaites testu. “Ceļš” uz sertifikātu nav sarežģīts, ir jāpiesakās crossfit.com mājas lapā uz vēlamajiem kursiem, jāsamaksā nauda, jāizstudē materiāli, kas tiek atsūtīti, lai sagatavotos, jāaizbrauc uz pašiem kursiem un to beigās veiksmīgi jāatbild uz testa jautājumiem.
Tomēr ieteiktu to pašu, ko CrossFit pārstāvji iesaka - pirms doties uz kursiem: pašam izmēģināt šo treniņu metodi un izpildīt vairākus tā saucamos Benchmark vingrojumus. Kā arī ļoti labi izstudēt VISU atsūtītajos materiālos, lai nav nepatīkamu pārsteigumu testa gaitā, kā arī vairāk spētu iegūt no stāstītā uz vietas.

LatvianCrossFit: Kur un cik bieži trenējies? Noprotu, ka esi viens no CF Riga stūrakmeņiem, tiesa? 
Igors: Nē, neesmu gan CF Riga stūrakmens. Ar zēniem iepazinos Ķīpsalas izstāžu centrā izveidotajā CrossFit pagaidu zālē vasarā. Tas bija manā CrossFit iepazīšanas stadijā, kaut arī uz kursu apmeklējumu jau biju pieteicies. Sazvanīju Mārtiņu un sarunāju, ka varu atnākt paskatīties, kā arī ar viņiem patrenēties.
Tad izrādījās, ka esam nopirkuši biļetes uz vieniem un tiem pašiem CrossFit Lvl 1 kursiem. Vēlāk man izdevās sarunāt Mārtiņam vietu pie tā paša cilvēka, kur pats paliku tās dienas Somijā. Tā kā tuvāk iepazināmies jau CrossFit kursu laikā.

Pats trenējos reizi dienā, dažreiz divas. Cenšos neizlaist, bet nevienmēr sanāk. Tādu treniņu ritmu esmu uzsācis nesen, un, protams, visas dienas nav vienādi smagas, kad jūtu, ka kļūstu pārāk noguris, ņemu aktīvās atpūtas dienas, strādāju pie vingrojumu izpildīšanas tehnikas. Bieži vien otro treniņu izpildu mājās.
Pašlaik trenējos CityFitness Domina. Nav ērtākais veids kā trenēties CrossFit, bet ciešami. Nākamgad iespējams pievienošos kādai no CrossFit zālēm, vai arī uzsākšu savu, ja izlemšu nodarboties ar to uz “pilnu slodzi”.

LatvianCrossFit: Svarcelšana, vieglatlētika, vingrošana - kas ir tava stiprā disciplīna un kur vēl jāpieliek? 
Igors: Jāpieliek ir visur un daudz! Tomēr labāk jūtos izpildot vingrošanas vingrojumus. Tāpēc uz doto brīdi trenēju lielākoties svarcelšanu un skriešanu.

LatvianCrossFit: Sacensībās “Pludmales spēks” Liepājā piedalījies? 
Igors: Nebiju par tām dzirdējis, bet tagad katrā gadījumā painteresēšos, kas, kad un kā. Būtu interesanti pamēģināt sevi sacensībās. Viens no labākajiem veidiem, kā noskaidrot savas stiprās un vājās puses.

LatvianCrossFit: Vai CrossFit Games ir viens no taviem nākotnes mērķiem?
Igors: Manuprāt, esmu jau par vecu (man ir 30 gadi), lai gatavotos lielajām spēlēm un konkurētu ar čempioniem. Es tikai nesen sāku nodarboties ar CrossFit un svarcelšana pirms tam nekad nav bijusi manā treniņu programmā. Pietiekami daudz muskuļus pieaudzēt, lai būtu konkurētspējīgs svarcelšanas vingrojumos es, iespējams, varētu 2 - 3 gados.
Bet intereses pēc, varbūt arī pamēģināšu iziet reģionālās sacensības, kad jutīšu, ka esmu savā labākajā formā.

LatvianCrossFit: Noteikti domā par to, ko liec savā organismā, respektīvi, ēd. Ievēro kādu diētu? Kā ar sporta uzturu, lieto? 
Igors: CrossFit’am arī šajā jautājumā ir ko ieteikt. Pašlaik izmēģinu viņu ieteikto ēšanas metodi Zonu diētu. Pats jau ilgāku laiku pētu šo jautājumu un esmu nonācis pie secinājuma, ka viss ir diezgan vienkārši, bet ne vienmēr pie mūsu dzīves ritma, pieradumiem un veikalu/kafejnīcu piedāvājuma. Piekrītu tam, ko iesaka CrossFitēdiet gaļu un dārzeņus, riekstus un sēklas, nedaudz augļus, vēl mazāk cietes, bet cukuram sakiet nē. Uzturiet pārtikas pieņemšanas līmeni, kas ir pietiekošs papildus treniņu slodzei un nevairo tauku daudzumu organismā.

Sporta uzturu pagaidām nelietoju. Pirms kāda brīža lietoju proteīna pulveri, bet tagad līdz ar to, ka esmu sācis ēst pēc Zonu diētas principa, uzņemu pietiekami daudz olbaltumvielas. Pašlaik vienīgais, ko laiku pa laikam lietoju ir zivju eļļa.

LatvianCrossFit: Ko tu zini par CrossFit atlētu sabiedrībā populāro Paleo diētu?
Igors: Paleo diēta nedaudz atšķiras no Zonu diētas, ko iesaka CrossFit, kuru izveidoja Dr. Barry Sears. Paleo ir daudz striktāka un līdz ar to sarežģītāka izpildē, kā arī nepieņem atkāpes no noteikumiem (dzirdēju šo CrossFit kursos, neesmu to pētījis), bet kā esmu dzirdējis, rezultāti arī neizpaliek, pats to neesmu mēģinājis. CrossFit ieteikumi ir vieglāk izpildāmi visu cilvēku dzīvē (arī dzirdēju kursos, jo pašu grāmatu The Zone – par Zonu diētu vēl nelasīju).
Domāju, ka tas, katrā gadījumā, ir labs iesākums cilvēkiem, kuri pašlaik neko daudz nezina par to, ko viņi ēd, un kas un kāpēc būtu jāēd.

LatvianCrossFit: Varbūt vēlies minēt kādus personiskos rekordus (PR)? 
Igors: Neesmu vēl nekādus vērā ņemamus rekordus uzstādījis, lai ar tiem lielītos.

LatvianCrossFit: Kādu tu redzi CrossFit nākotni Latvijā? Viena zāle jau Latvijā ir atvērta, drīz būs otra, vēl viena ir Saldū. Interesentu būs pietiekoši? 
Igors: Manuprāt, CrossFit nākotne Latvijā ir ļoti spoža. CrossFit piedāvā daudz ko citas “ierastās” fitnesa zāles nepiedāvā, un es domāju, ka arvien vairāk cilvēku pāries no tām uz CrossFit zālēm.
Nedomāju, ka šīs trīs CrossFit zāles būs ilgu laiku vienīgās un, iespējams, jau nākamgad tām pievienosies vēl pāris jaunas.  

Ar interesentu skaitu problēmu nebūtu jābūt, gan jau visiem pietiks “klientu”, ja vien treneri pildīs savu darbu labi. Katrai zālei ir kāds “knifiņš” un nedaudz atšķirīga kopiena, katrs izvēlēsies sev piemērotāko un to kurā kolektīvā jutīsies labāk.

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

An interview with a visionary and the inventor of the Rx Jump Rope - David Newman

Soon after the CrossFit Team Series had ended, a guy from Latvia thought to contact a company, that was mentioned in every Team Series Update Show - Rx Smart Gear. Considering that LatvianCrossFit is a small blog like website and Latvia has no Regionals (not to mention Games) level athletes, what are the chances that someone is likely to respond? Probably not big but one has to try anyway. So the author of this site found an e-mail on the Rx website and wrote a message. Saying that it would be nice to make an interview with a representative of Rx Smart Gear, in order to inform Latvian readers about Rx products, the company, its athletes and maybe even about its future plans. The e-mail was brief and simple. What to expect? The author knew that it was a 50/50 chance of someone responding to a student from Latvia who writes competition reviews and interviews with Latvia athletes - in Latvian. You have to imagine the look of the authors face when he received an e-mail not from a re

Kas ir CrossFit?

Kā vēsta Yahoo, jauns sporta veids ir sācis savu uzvaras gājienu pāri Atlantijas okeānam un iekaro Eiropu vētras ātrumā: CrossFit , sporta un fitnesa sensācija, kas apvieno trīs disciplīnas – vingrošanu, svaru celšanu un vieglatlētiku. Sporta izcelsme meklējama Kalifornijā, labi veidoto augumu, uzpumpēto vēderprešu un izteiksmīgo muskuļu mekā, kur to izveidoja Gregs Glasmans 1970.gadā. No pašiem tā pirmsākumiem tas ir cienīts tā praktiskā pielietojuma dēļ tādās nozarēs kā speciālo spēku trenēšana, policijas akadēmijas, Olimpisko medaļu ieguvēju trenēšana un citās. Tagad tas ir atgriezies un gūst popularitāti parasto cilvēku vidū – CrossFit tiešām ir piemērots ikvienam, sākot no elites sportistiem, beidzot ar absolūtiem iesācējiem. CrossFit mērķis nav nodarbināt vienu muskuli vai muskuļu grupu, bet gan izveidot cilvēka ķermeņa atlētiskās kvalitātes kā vienotu veselumu, strādājot ar plastiskumu, izturību un līdzsvaru. Pamatprincips ir vienkāršs – iemācīt cilvēkam kustēties. CrossFit fo

Latviešiem pašiem savs "Kalifornijas lācis" - Jānis Todavčičs

Vairākas reizes šajā blogā esmu minējis tādu pasaules līmeņa CrossFit atlētu kā Jason Khalipa . Viņš ir 2008. gada Reebok CrossFit Games čempions, un pagaidām vienīgais atlēts visā CrossFit Games vēsturē, kuram ir izdevies izcīnīt gan zeltu, gan sudrabu, gan bronzu. Manuprāt, iespaidīgi. Šogad šis atlēts ir paziņojis par Individual  karjeras beigām (līdzīgi kā četrkārtējais CrossFit Games čempions Rich Froning), taču tas nenozīmē, ka mums vairs nebūs iespēju redzēt šo vareno "Kalifornijas lāci" sacenšamies. Iespējams jau 2015. gadā mēs varēsim vārot kā Jason Khalipa ar savu komandu sacenšas Kārsonā par augstākajām vietām komandu kategorijā. Taču, kamēr gaidam jauno CrossFit Games sezonu, iesaku ļoti rūpīgi pievērst uzmanību augusta beigām un pirmajiem diviem rudens mēnešiem. Mūs sagaida CrossFit Games off-season pasākums ar nosaukumu "Team Series". Kāpēc jātur šis pasākums savā redzeslokā? Ja uzdod šādu jautājumu, tad acīmredzot cilvēks nepietiekami seko līdzi Cro