Pāriet uz galveno saturu

Padomi sievietēm par CrossFit

Kā apgalvo CrossFit HQ pārstāvji, tad uz pasaules aptuveni 10 miljoni cilvēku nodarbojas ar CrossFit. Lielākā daļa (aptuveni 60%) ir tieši sievietes. Arī Latvijā krietns skaits sieviešu nodarbojas ar šo sporta veidu. Lielisks šī fakta apstiprinājums ir nelielās intervijas, ko katru nedēļu veic CrossFit Rīdzene. Ņemot vērā iepriekš sniegto informāciju, ir tapis šāds raksts ar 10 padomiem sievietēm, kas nodarbojas vai plāno sākt nodarboties ar CrossFit. 

1. Padomā par biksēm. Iespējams, ka tās sporta bikses, kas izskatās lieliski, nemaz nav piemērotas treniņiem, kur tev būs jātaisa tādi vingrinājumi kā dziļais pietupiens (deep squat). Pirms izvēlies savu sporta ekipējumu, pielūko, lai tas der un ir ērts. CrossFit sporta zālē tev būs jāpievērš uzmanība daudz kam citam, tāpēc pārliecinies, ka tavas krūtis un dibens visu treniņa laiku ir savā vietā.

2. Par lieliem muskuļiem neuztraucies. Sievietēm ir krietni mazāk testosterona nekā vīriešiem. Lai uzaudzētu masu un vispār iegūtu lielus muskuļus, cilvēkam ir jālieto sporta uzturs, daudz jāēd, smagi jāstrādā un tam ir jābūt par pašmērķi. Ja tavs mērķis nav iegūt lielu, muskuļotu augumu, tad neuztraucies, jo pats no sevis tas par tādu noteikti nekļūs.

3. Uzlabo savu tvēriena (grip) spēku. Kā to ir izpētījuši zinātnieki, tad vidēji vīriešiem tvērina spēks ir divreiz lielāks nekā sievietēm. Šis ir jāņem vērā, jo daudzām sievietēm tieši tvērina spēks neļauj uzrādīt labu rezultātu vairākos vingrinājumos, piemēram, pull-ups un toes-to-bar. Tāpēc ir ieteicams vairāk piestrādāt pie sava tvēriena spēka, lai rezultāti būtu labāki un progress lielāks.

4. Būs zilumi. Tas nav nekas traks un ar to ir jārēķinās. Ja domā, ka sanāks treniņā iegūt zilumu, tad jau laikus sagatavo ledu vai kādu smēri. Vēlams uzreiz sasisto vietu apkopt, lai zilums nekļūst pārāk uzkrītošs. Protams, ir cilvēki, kas cenšos to īpaši izcelt, jo vēlas citiem pārādīt savu iegūto darba "medaļu". 

5. Neviens uz tevi neblenž. Nevajag treniņā domāt un ļauties bailēm par citu viedokli attiecībā uz tevi. Neviens tevi nenosodīs. Visi būs pārāk aizņemti, domājot par savu sniegumu. Izbaudi treniņu, atmosfēru un sabiedrību.

6. Neizlaid treniņu mēneša īpašajās dienās. Iespējams pat sasniegsi kādu personīgo rekordu. Menstruāciju laikā un vēl nedēļu pēc tam, tavs estrogēna un progesterona hormonu līmenis ir to zemākajā punktā. Pētījumi ir atklājuši, ka šajā laikā sievietes daudz ātrāk atgūstas no fiziskām slodzēm un viņu sāpju slieksnis ir daudz augstāks. 

7. Cel smagus svarus. Paturi prātā, ja celsi smagus svarus, tev palielināsies spēks nevis masa. Ceļot ļoti smagu svaru, ķermenis vairāk izmanto tā motorās vienības un vispārējo nervu sistēmu, bet mazāk muskuļus. Turklāt pētījumi ir atklājuši, ka sievietēm vajadzētu trenēties tieši ar smagiem svariem, jo tie stiprina kaulu struktūru un saistaudus. 

8. Jā, tu vari pievilkties. Varbūt būsi dzirdējusi par tādu mītu, ka sievietes nevar pievilkties. Patiesībā tu to vari izdarīt. Lai pievilktos, ir nepieciešams strādāt pie saviem spēka treniņiem. Ar vienkāršu gaidīšanu, kad kāds ieteiks varbūt aiziet pievilkties, nekāds progress nebūs. Tev ir jāatrod treneris, kas tev palīdzēs izstrādāt treniņu plānu, lai tu varētu iemācīties pareizu tehniku un lai tu varētu attīstīt visus vajadzīgos muskuļus šim vingrinājumam. 

9. Proteīna kokteiļi nav domāti tikai vīriešiem. Proteīna kokteiļi, jo īpaši tie, kas ir paredzēti pēc treniņiem, var tev palīdzēt iegūt kvalitatīvu muskuļu masu, samazināt tauku saturu ķermenī, palielināt fizisko spēku, atjaunot audus un sasniegt ķermenim nepieciešamo uzturvielu daudzumu. Protams, tu vari ēst ēdienus, kur būs šīs papildu uzturvielas, taču dzerot proteīna kokteili uzreiz pēc treniņa, tu palīdzēsi saviem muskuļiem daudz ātrāk atjaunoties, tos apgādājot ar nepieciešamajām vielām.

10. Nevis vingro, bet trenējies. Ja vēl neesi ievērojusi, tad sievietes diezgan labi nodarbojas ar CrossFit. Ja sekoji līdzi Open posmam, tad trijos no pieciem Open uzdevumiem, vislabākos rezultātus uzrādīja tieši sievietes. Vingrošana bieži vien ir vienveidīga un varbūt reizēm to darot tu nosvīdīsi, taču ar trenēšanos ir savādāk. Tas ir daudz mērķtiecīgāks process. Trenēšanās tev liks iemācīties kaut ko jaunu, tu gribēsi nākt ātrāk uz nākamo treniņu. Kā arī tev noteikti pašai patiks un būsi lepna par sevi, kad būsi iemācījusies double-unders vai kādu no Olimpiskās svarcelšanas vingrinājumiem.

Ja vēlaties šo sarakstu papildināt, vai arī kaut kam nepiekrītat, tad būšu ļoti pateicīgs par komentāriem. 

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

An interview with a visionary and the inventor of the Rx Jump Rope - David Newman

Soon after the CrossFit Team Series had ended, a guy from Latvia thought to contact a company, that was mentioned in every Team Series Update Show - Rx Smart Gear. Considering that LatvianCrossFit is a small blog like website and Latvia has no Regionals (not to mention Games) level athletes, what are the chances that someone is likely to respond? Probably not big but one has to try anyway. So the author of this site found an e-mail on the Rx website and wrote a message. Saying that it would be nice to make an interview with a representative of Rx Smart Gear, in order to inform Latvian readers about Rx products, the company, its athletes and maybe even about its future plans. The e-mail was brief and simple. What to expect? The author knew that it was a 50/50 chance of someone responding to a student from Latvia who writes competition reviews and interviews with Latvia athletes - in Latvian. You have to imagine the look of the authors face when he received an e-mail not from a re

Kas ir CrossFit?

Kā vēsta Yahoo, jauns sporta veids ir sācis savu uzvaras gājienu pāri Atlantijas okeānam un iekaro Eiropu vētras ātrumā: CrossFit , sporta un fitnesa sensācija, kas apvieno trīs disciplīnas – vingrošanu, svaru celšanu un vieglatlētiku. Sporta izcelsme meklējama Kalifornijā, labi veidoto augumu, uzpumpēto vēderprešu un izteiksmīgo muskuļu mekā, kur to izveidoja Gregs Glasmans 1970.gadā. No pašiem tā pirmsākumiem tas ir cienīts tā praktiskā pielietojuma dēļ tādās nozarēs kā speciālo spēku trenēšana, policijas akadēmijas, Olimpisko medaļu ieguvēju trenēšana un citās. Tagad tas ir atgriezies un gūst popularitāti parasto cilvēku vidū – CrossFit tiešām ir piemērots ikvienam, sākot no elites sportistiem, beidzot ar absolūtiem iesācējiem. CrossFit mērķis nav nodarbināt vienu muskuli vai muskuļu grupu, bet gan izveidot cilvēka ķermeņa atlētiskās kvalitātes kā vienotu veselumu, strādājot ar plastiskumu, izturību un līdzsvaru. Pamatprincips ir vienkāršs – iemācīt cilvēkam kustēties. CrossFit fo

Latviešiem pašiem savs "Kalifornijas lācis" - Jānis Todavčičs

Vairākas reizes šajā blogā esmu minējis tādu pasaules līmeņa CrossFit atlētu kā Jason Khalipa . Viņš ir 2008. gada Reebok CrossFit Games čempions, un pagaidām vienīgais atlēts visā CrossFit Games vēsturē, kuram ir izdevies izcīnīt gan zeltu, gan sudrabu, gan bronzu. Manuprāt, iespaidīgi. Šogad šis atlēts ir paziņojis par Individual  karjeras beigām (līdzīgi kā četrkārtējais CrossFit Games čempions Rich Froning), taču tas nenozīmē, ka mums vairs nebūs iespēju redzēt šo vareno "Kalifornijas lāci" sacenšamies. Iespējams jau 2015. gadā mēs varēsim vārot kā Jason Khalipa ar savu komandu sacenšas Kārsonā par augstākajām vietām komandu kategorijā. Taču, kamēr gaidam jauno CrossFit Games sezonu, iesaku ļoti rūpīgi pievērst uzmanību augusta beigām un pirmajiem diviem rudens mēnešiem. Mūs sagaida CrossFit Games off-season pasākums ar nosaukumu "Team Series". Kāpēc jātur šis pasākums savā redzeslokā? Ja uzdod šādu jautājumu, tad acīmredzot cilvēks nepietiekami seko līdzi Cro