Pāriet uz galveno saturu

Elite CrossFit Latvia: tiecamies sasniegt elites sporta klasi

Noteikti visi, kas jebkad internetā ir meklējuši informāciju par CrossFit iespējām Latvijā, uzgāja Elite CrossFit Latvia Facebook lapu. Taču, kas tas patiesībā ir, vai katrs var nākt trenēties, kas ir galvenie cilvēki un kādi ir nākotnes mērķi? Piedāvāju iepazīties ar viņiem šajā intervijā, taču, lai daudz labāk saprastu un izjustu, iesaku doties uz Saldu, atrast viņu treniņu vietu un aizvadīt kādu WOD


LatvianCrossFit: Kas ir Elite CrossFit Latvia (ECL) un kā tas radās?
Elite CrossFit Latvia: Elite CrossFit Latvia radās kādu laiku pēc tam, kad četri čaļi no Ventspils, Rīgas un Saldus - Arturs, Andris, Ronalds un Jordan, pēc CrossFit Open sacensībām 2013. gadā, nolēma nodibināt kopīgu biedrību (nosaukums šobrīd pat nebūtu svarīgs) ar mērķi organizēt CrossFit kustību Latvijā. Taču, ņemto vērā gan puišu aizņemtību katram savā pilsētā un citus organizatoriskus jautājumus, nolēmām CrossFit kustību Latvijā veidot ''onlain'' režīmā. Nolēmām izveidot Faccebook lapu un pēc iespējas biežāk ievietot dažāda rakstura materiālus saistībā ar CrossFit, lai popularizētu šo sporta veidu, un aicinātu ar vien vairāk cilvēku nodarboties ar vispārējo fizisko sagatavotību un uzlabot savu veselību.

LatvianCrossFit: Cik daudz cilvēku ECL trenējas un kāds inventārs ir jūsu rīcībā?
Elite CrossFit Latvia: Lielu soli uz priekšu ir spēris mūsu biedrs un viens no spēcīgākajiem Latvijas CrossFit atlētiem - Jordan, organizējot regulārus treniņus Saldū. Saldus Olimpiskajā centrā (OC) Jordan ir iekārtojis nelielu, taču mājīgu CrossFit zāli, kur ir praktiski visi nepieciešamie apstākļi, lai spētu trenēties. Pamatā viss inventārs ir no Rogue, kas ir vadošais CrossFit inventāru ražotājs pasaulē. Nesen tika iegādāta Concept2 airēšanas iekārta. Vasarā ir daudz plašākas iespējas, jo treniņus var organizēt tur pat ārā pie OC. Jordanam ir pievienojušies arī citi interesenti, kuriem CrossFit ir jau palicis kā dzīvesveids. Šobrīd zālē var organizēt treniņus līdz 7 cilvēku lielai grupai, vasarā vairāk.

Ventspilī no mūsu dibinātājiem regulāri trenējas Arturs. Arturam, tā teikt, ir slīdošais treniņu grafiks un savus treniņus organizē tiklīdz atrodas brīvs laiks un iespēja, visbiežāk tās ir rīta stundas. Pastāvīga vieta treniņiem nav, taču tiek izmantotas lielākā daļa Ventspils sporta centru - baseins, slēgta tipa sporta manēža, vingrošanas zāle, svarcelšanas zāle. Vasarā treniņi pārsvarā notiek airēšanās bāzē, svaigā gaisā. Ik pa laikam Arturam treniņu procesā pievienojas arī kāds no paziņu loka.

Rīga - Andris un Ronalds trenējas līdzīgi kā ventspilnieks, respektīvi, vairāk individuāli un kopā ar paziņām, draugiem.

LatvianCrossFit: Vai kādam no jums ir arī CrossFit Level 1 trenera sertifikāts vai varbūt arī kāds cits?
Elite CrossFit Latvia: Jā, Jordanam ir CrossFit L1 sertifikāts par ko mums arī ir liels prieks. Nākotnē, Arturs vēlas nokārtot L1 sertifikātu, jo tā ir lieliska iespēja un pieredze satikt profesionālus trenerus un citus atlētus vienkopus, lai apgūtu CrossFit principus. Jordans plāno papildināt savas praktiskās un teorētiskās zināšanas olimpiskajā svarcelšanā un vingrošanā, sertificējoties speciāli organizētos semināros.
Mūsu vienam no biedriem - Aleksandram Ņehajenko ir L1 sertifikāts, taču viņš trenē San Diego CrossFit 619.

LatvianCrossFit: Kā var uzzināt par notiekošajiem CrossFit treniņiem un vai jebkurš interesents var nākt pie jums aizvadīt kaut vienu treniņu?
Elite CrossFit Latvia: Par CrossFit treniņiem vislabāk var uzzināt, sūtot mums ziņu uz Facebook lapu. Jebkurš ir laipni aicināts aizvadīt kopīgus treniņus. Pastāstīsim, parādīsim CrossFit pamatus. Prioritāte ir kvalitāte un pareiza vingrinājumu izpilde, jo traumās var ātri iedzīvoties tieši nepaireizi veicot vingrinājumus- it sevišķi pie augstas intensitātes. Kā saka: “CrossFit is not not dangerous...Bad coaching is dangerous, Poor movement is dangerous, Ego is dangerous.

LatvianCrossFit: Vai varat izskaidrot kāpēc “Elite”, jo esmu gan dzirdējis, gan lasījis apgalvojumu, ka CrossFit pats par sevi ir elitārs sporta veids. Jūs šim apgalvojumam piekrītat?
Elite CrossFit Latvia: Olaf, mēs labprāt izlasītu kādu rakstu, kur CrossFit tiek minēts kā elitārs sporta veids. Mēs neesam dzirdējuši, ka kāds to sauktu par elitāru. Taču atbildot uz jautājumu, tad vārdu "elitārs" var interpretēt dažādi. CrossFit ir pieejams plašai auditorijai, un katrs CrossFit Box veido savu vidi un biznesu tik elitāru cik pašam tīk. Taču, ja mēs CrossFit iedalām pa sporta līmeņiem jeb, tā teikt, pa sporta klasēm, tad noteikti pastāv elites klase un, lai nokļūtu elites klasē, ir jāiegulda milzīgs darbs, tas nozīmē, pasaules elites sportisti faktiski satiekas vienu reizi gadā - CrossFit Games sacensībās!
Savā nosaukumā esam izvēlējušies vārdu "Elite", jo paši vēlamies sasniegt elites sporta klasi. Ļoti ceram, ka Latvijā kādam tas izdosies un kāds arī nokļus CrossFit Games, lai cīnītos par titulu “Fittest on Earth”.

LatvianCrossFit: Vai ir nodoms nākotnē ECL izveidot par oficiālu CrossFit Box?
Elite CrossFit Latvia: Elite CrossFit Latvia ir domājusi atvērt oficiālu Box. Iespējams tas varētu notikt arī jau šī gada beigās, taču pagaidām pieturēsimies pie sava ''online'' režīma, informēsim par interesantiem CrossFit notikumiem Latvijā, pasaulē un publicēsim nodarbību materiālu, taču interesentus uz nodarbībām Saldū un individuāli gaidām jebkurā gadījumā.

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

An interview with a visionary and the inventor of the Rx Jump Rope - David Newman

Soon after the CrossFit Team Series had ended, a guy from Latvia thought to contact a company, that was mentioned in every Team Series Update Show - Rx Smart Gear. Considering that LatvianCrossFit is a small blog like website and Latvia has no Regionals (not to mention Games) level athletes, what are the chances that someone is likely to respond? Probably not big but one has to try anyway. So the author of this site found an e-mail on the Rx website and wrote a message. Saying that it would be nice to make an interview with a representative of Rx Smart Gear, in order to inform Latvian readers about Rx products, the company, its athletes and maybe even about its future plans. The e-mail was brief and simple. What to expect? The author knew that it was a 50/50 chance of someone responding to a student from Latvia who writes competition reviews and interviews with Latvia athletes - in Latvian. You have to imagine the look of the authors face when he received an e-mail not from a re

Kas ir CrossFit?

Kā vēsta Yahoo, jauns sporta veids ir sācis savu uzvaras gājienu pāri Atlantijas okeānam un iekaro Eiropu vētras ātrumā: CrossFit , sporta un fitnesa sensācija, kas apvieno trīs disciplīnas – vingrošanu, svaru celšanu un vieglatlētiku. Sporta izcelsme meklējama Kalifornijā, labi veidoto augumu, uzpumpēto vēderprešu un izteiksmīgo muskuļu mekā, kur to izveidoja Gregs Glasmans 1970.gadā. No pašiem tā pirmsākumiem tas ir cienīts tā praktiskā pielietojuma dēļ tādās nozarēs kā speciālo spēku trenēšana, policijas akadēmijas, Olimpisko medaļu ieguvēju trenēšana un citās. Tagad tas ir atgriezies un gūst popularitāti parasto cilvēku vidū – CrossFit tiešām ir piemērots ikvienam, sākot no elites sportistiem, beidzot ar absolūtiem iesācējiem. CrossFit mērķis nav nodarbināt vienu muskuli vai muskuļu grupu, bet gan izveidot cilvēka ķermeņa atlētiskās kvalitātes kā vienotu veselumu, strādājot ar plastiskumu, izturību un līdzsvaru. Pamatprincips ir vienkāršs – iemācīt cilvēkam kustēties. CrossFit fo

Rutīna ir attīstības ienaidnieks - intervija ar Arturu Ņehajenko

Intervija ar šo atlētu tapa ļoti ilgi, iemesli šoreiz nebūt nav svarīgi, taču rezultāts, manuprāt, bija visas gaidīšanas vērts. Nevēlos bārstīties ar epitetiem vai sasniegumu uzskaitīšanu, tā vietā piedāvāju paša atlēta komentāru par pieredzēto saistībā ar CrossFit tālajā un skaistajā austrumu valstī – Taizemē. “Nesen atgriezos no atvaļinājuma un papildus tam man bija iespēja apmeklēt trīs CrossFit box Taizemē - viena CrossFit Koh Tao (KTC), CrossFit Ten500 un CrossFit Bangkok (CFBK), piedalījos treniņā tikai KTC, pārējām nesanāca īsti laika. Varu pateikt, ka vienalga, kurā no pasaules CrossFit Box esmu bijis līdz šim, visur ir atsaucība, vienkāršība, ar tevi vienmēr aprunāsies un neatkarīgi no dzimuma, ādas krāsas vai tavām fiziskajām spējām - tu esi viens no savējiem. Tiešā saikne un socializēšanās ir viens no atslēgas vārdiem šājā sportā, it sevišķi to sajutu ASV CrossFit Box . No aprīkojuma viedokļa, zāles ir dažādas. CrossFit Bangkok bija iespaidīgi no tā viedokļa, ka vi