Pāriet uz galveno saturu

2014. gada CrossFit Invitational - pēcgarša

Varam beidzot oficiāli paziņot, ka 2014. gada CrossFit Games sezona ir beigusies. CrossFit Invitational bija pēdējais šī gada lielais CrossFit notikumus, kuram seko līdzi visa pasaules CrossFit sabiedrība. Šo notikumu daudzi gaidīja ar lielu nepacietību vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, jaunais sacensību formāts, kur divu komandu vietā sacentās četras: ASV, Kanāda, Austrālija un Eiropa. Otrkārt, ASV komanda pirms gada zaudēja Team World komandai. Rich Froning pirmo reizi zaudēja sacensībās, esot komandas sastāvā (šeit runa par CrossFit sacensībām nevis citu sporta veidu). Tāpēc lielais jautājums kļuva aktuāls, vai 2014. gads būs savādāks? Vai ASV komanda uzvarēs, sacenšoties mājās? Pēc rezultāta jau zinām atbildes uz šiem jautājumiem. Bet vai tas nāca viegli? Vai visu sacensību laiku, sabiedrība bija pārliecināta par ASV komandas uzvaru? Es saku, nē. Tāpēc nonākam pie trešā iemesla, kāpēc gaidījām šo pasākumu. Šīs bija pirmās sacensības, kur redzējām atkal sacenšamies Rich Froning un Jason Khalipa. Abus CrossFit atlētus, kas pēc šī gada CrossFit Games paziņoja, ka aiziet no Individual sacensībām, un vēlas pievienoties komandām. Vēlos arī pieminēt, ka 2015. gada CrossFit Games sezona būs pēdējā Julie Foucher, kas vēlas atsākt savas medicīnas studijas. Visi vēlējās uzzināt, vai abi atlēti spēs atkal iejusties komandā un šoreiz līdzīgi kā 2012. gadā aizvest komandu līdz uzvarai. Iznākums, pateicoties 430kg smagajai riepai, un virvei, bija labvēlīgs amerikāņiem. Taču, kas notika ar citām komandām, kāpēc amerikāņi spēja tikai pēdējā uzdevumā izcīnīt titulu? Atbildi uz šo un citiem jautājumiem meklējat zemāk.

2014. gada CrossFit Invitational piedalījās atlēti, kas kopā ir izcīnījuši 9 CrossFit Games titulus, 50 reizes ir kvalificējušies pasaules prestižākajām CrossFit sacensībām, un 16 reizes ir kāpuši uz goda pjedestāla. Zemāk rakstā ir ievietoti visi komandu dalībnieki un to treneri, kā arī pievienoti CrossFit Invitational uzdevumi, lai katrs var izmēģināt spēkus un salīdzināt rezultātu ar pasaules eliti.

Sāksim ar pirmo uzdevumu, kas bija samērā ātrs un šiem atlētiem viegls. Lai arī sākumā likās, ka uzvarēs Austrālija, tomēr beigās uzvaru izrāva Kanāda, atstājot amerikāņus tikai trešos. Tas noteikti nebija pārsteigums, jo kā trešā Kanādas komandai uzdevumu sāka veikt šī gada CrossFit Games čempione Camille Leblanc-Bazinet, kurai pievilkšanās pie stieņa nesagādā problēmas, un šobrīd CrossFit pasaulē tos izpilda, iespējams, vislabāk un visātrāk. Pietiek atcerēties Team Series, kur tieši čempione izpildīja 60 piegājienus pēc kārtas - visvairāk no visiem Team Series dalībniekiem. Prasmīgi izmantojot Camille Leblanc-Bazinet spēku un veiklību, Kanāda spēja izraut pirmajā uzdevumā uzvaru un noturēt to līdz pat piektā uzdevuma sākumam. Vērts pieminēt, ka samērā slikts sākums bija Eiropas komandai. Sam Briggs sāka gausi, iespējams, traucēja kāda mikrotrauma, kas Eiropai ļāva iegūt tikai ceturto vietu pirmajā uzdevumā. 

Otrais un trešais uzdevums bija Olimpiskā svarcelšana. Diezgan simboliski, manuprāt, ņemot vērā, ka šobrīd notiek Pasaules čempionāts šajā sporta veidā. Pirmā bija raušana, kas ir tehniski vissarežģītākais vingrinājumus, bet pēc tam atlēti izpildīja grūšanu. Uzdevuma izpildes laikā atlēti uzstādīja vairākus personiskos rekordus, Rich Froning centās savu labot, bet nesekmīgi, tā vietā atkārtoja līdzšinējo. Nevienam nebija pārsteigums, ka raušanā uzvarēs amerikāņi ar četrkārtējo CrossFit Games čempionu pie stieņa. Taču pārsteigums bija par Eiropas komandas pārstāvi Bjorgvin Gudmundsson, kuram šis izvērtās pagalam nesekmīgs uzdevums. Laikam nedaudz nospēlēja nervi, jo sacensties komandā ar Eiropas CrossFit karalienēm nav viegli. No trim mēģinājumiem šis jaunais atlēts nespēja izpildīt nevienu. Pēc otrā piegājiena likās, ka būs ieguvis traumu, jo stienim krītot, tas atsitās pret jaunā atlēta elkoni. Par laimi trauma nebija nopietna un, sateipots, atlēts spēja veikt atlikušos uzdevumus. Ja raušanā uzvarētājs bija skaidrs, uzdevumam nesākoties, tad ar grūšanu bija savādāk. Vairums jau zināja, ka Jason Khalipa ir spēcīgs šajā vingrinājumā (un ne tikai), lai gan 2013. gada CrossFit Games tieši šis bija tas vingrinājumus, kas ļāva Rich Froning apsteigt Jason Khalipa kopvērtējumā un iegūt trešo titulu pēc kārtas, neļaujot Džeisonam izcīnīt otro. Uzvaru grūšanā izcīnīja Kanādas pārstāvis Paul Trembley, pierādot, ka šis ir viņa vingrinājums. Jāsaka gan, ka pat komentētājiem šis bija pārsteigums, un neviens vien neslēpa savu izbrīnu. Vērts pieminēt, ka raušanā sievietēm arī uzvarēja kanādiete Michele Letendre, bet grūšanā Camille Leblanc-Bazinet. Līdz ar to Kanāda dominē jau trīs uzdevumos pēc kārtas, taču, pateicoties Froninga uzvarai, viņi nespēja pietiekoši atrauties un nosargāt savu pirmo vietu līdz pat beigām. 

Ceturtais bija interesantākais no visiem uzdevumiem. Dave Castro pat nācās pagarināt atvēlēto laiku, jo atlēti nespēja iekļauties sākotnēji plānotajā. Ņemot vērā, ka to testēja "svaigi" atlēti, tad tie atvēlētajā laikā iekļāvās, savukārt, tie, kas jau iepriekš bija veikuši trīs uzdevumus, to nespēja. Lai arī Olimpiskajā svarcelšanā uzvarēja abas Kanādas sievietes, tieši ceturtais, īstais CrossFit uzdevums, ļāva gaismā izcelt Eiropas CrossFit karalienes. Pateicoties Annie Thorisdottir un Sam Briggs sniegumam, komandas vīriem vajadzēja sevi (un Eiropu) nepazemot un noturēt sieviešu iegūto pārsvaru, ko viņi arī veiksmīgi izdarīja. Cīņa par otro vietu bija krietni interesantāka. Vienīgais veids kā amerikāņi varēja cerēt uz uzvaru šī gada sacensībās, bija apsteidzot Kanādas komandu. Lai gan kanādieši sāka ātrāk, Rich Froning un Jason Khalipa spēja viņus panākt un finišēt priekšā. Šajā vingrinājumā visvairāk cieta nevis kāda lepnums, vai rokas, vai kājas, bet gan tas Concept 2 airēšanas trenažieris, kuru spīdzināja Jason Khalipa. Noteikti iesaku šo uzdevumu noskatīties atkārtojumā.

Piektais uzdevums bija uz visu vai neko. Lai gan interesēja amerikāņu spēja sastrādāties, es vairāk pievērsu uzmanību Austrālijas komandas atlētei Kara Webb. Ja atceramies šī gada CrossFit Games, tad tieši gājiens uz rokām viņai atņēma iespēju cīnīties par titulu. Un intervijā pirms sacensībām viņa pat atzina, ka visvairāk baidās no uzdevuma, kur būtu jāstaigā uz rokām. Ar komandas un trenera atbalstu, viņa spēja noiet no viena laukuma gala līdz otram, pēc sacensībām atzīstot, ka tas bija līdz šim biedējošākais izaicinājums viņas dzīvē. 

Šoks par Kanādas komandu. Visos sacensību uzdevumos stabils sniegums. Uzvara pirmajā uzdevumā, sievietes paliek nepārspētas Olimpiskās svarcelšanas vingrinājumos, grūšanā arī uzvar kanādietis, ceturtais uzdevums nebeidzās kā cerēts, bet tik un tā viņi bija visiem priekšā. Taču riepa visu izmainīja. Šoreiz, ja esi augumā mazs, tad uzdevums būs grūts. Amerikāņi strādāja kā vienots, ieeļļots mehānisms, pamatā likās, ka visi strādā pēc vienas smadzenes. Kanādiešiem ne tikai riepa sagādāja problēmas, bet arī virve. Lieta, ko vislabāk atceras un saprot Rich Froning. Kanādas komandas atlēts Paul Trembley nespēja uzrāpties pa virvi, kas pamatā arī noraka Kanādas izredzes izcīnīt uzvaru. Līdzīgi kā pirms gada Amerikas komandas izredzes pazuda, kad Valerie Voboril nespēja pilnvērtīgi startēt, tā šogad tas sanāca ar Kanādas atlētiem. Nevaru apgalvot, vai pie vainas bija kāda trauma. Iespējams patieso iemeslu tā arī neuzzināsim, vai arī uzzināsim nākamgad pirms šīm pašām sacensībām, kur vislielākais izsalkums noteikti būs kanādiešiem. 

Sacensības bija tiešām interesantas. Amerikāņi sāka ar lielu pārliecību, taču beigās uzvaru izcīnīt spēja tikai pēdējā uzdevumā un pateicoties Kanādas neveiksmei. Uzvara paliek uzvara? Lai nu tā būtu. Pēc sacensībām Dave Castro nāca klajā ar paziņojumu par jaunu Regionals formātu. Drīzumā par to arī būs raksts. Taču, kamēr tā vēl nav, un mutē ir CrossFit Invitational garša, iesaku vēlreiz noskatīties šīs sacensības, jo iespējams tik drīz neredzēsim sacenšamies Rich Froning un Jason Khalipa. Tā vietā varam ar lielu nepacietību gaidīt nākamā gada sieviešu Individual sacensības. Ja CrossFit Games spēs kvalificēties Annie Thorisdottir, Sam Briggs, Julie Foucher un Camille Leblanc-Bazinet, tad vīri būs atstāti malā, jo visu acis būs pievērstas dāmām. 

Emily Bridgers, Rich Froning, Julie Foucher un Jason Khalipa - ASV komanda - 2014. gada CrossFit Invitational čempioni. Gaidam 2015. gada CrossFit Games sezonu.


Komandu sastāvi
ASV komanda
Treneris: Rebecca Voigt
(C)Rich Froning
Julie Foucher
Jason Khalipa
Emily Bridgers

Kanādas komanda
Treneris: Reed MacKenzie
(C)Camille Leblanc-Bazinet
Michele Letendre
Lucas Parker
Paul Trembay

Eiropas komanda
Treneris: Mads Jacobsen
(C)Annie Thorisdottir
Sam Birggs
Lucas Hogberg
Bjorgvin Guomundsson

Austrālijas komanda
Treneris: Chad Mackay
Kara Web
Denae Brown
(C)Rob Forte
Khan Porter

Visi 2014. gada CrossFit Invitational uzdevumi

1. uzdevums
Uz laiku:
45 pull-ups, 45 thrusters (1. sieviete, 30kg)
45 pull-ups, 45 thrusters (2. vīrietis, 45kg)
45 pull-ups, 45 thrusters (2. sieviete, 30kg)
45 pull-ups, 45 thrusters (2. vīrietis, 45kg)
2. uzdevums
1-rep-max snatch

3. uzdevums
1-rep-max clean and jerk

4. uzdevums
Uz laiku:
Izpilda sieviešu pāris:
12 synchronized muscle-ups
30-calorie row, partner holds deadlift, 125kg
10 alternating snatches, 60kg
30-calorie row, other partner in deadlift hold, 125kg
10 alternating snatches, 60kg
Pēc tam,
Izpilda vīriešu pāris:
12 synchronized muscle-ups
30-calorie row, partner holds deadlift, 185kg
10 snatches, 85kg
30-calorie row, other partner in deadlift, 185kg
10 snatches, 85kg

5. uzdevums
Handstand walk, 37m
430kg tire flip, 37m
Legless rope climbs, 8 reps
Worm lunges, 37m

Photo courtesy of The CrossFit Games

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

An interview with a visionary and the inventor of the Rx Jump Rope - David Newman

Soon after the CrossFit Team Series had ended, a guy from Latvia thought to contact a company, that was mentioned in every Team Series Update Show - Rx Smart Gear. Considering that LatvianCrossFit is a small blog like website and Latvia has no Regionals (not to mention Games) level athletes, what are the chances that someone is likely to respond? Probably not big but one has to try anyway. So the author of this site found an e-mail on the Rx website and wrote a message. Saying that it would be nice to make an interview with a representative of Rx Smart Gear, in order to inform Latvian readers about Rx products, the company, its athletes and maybe even about its future plans. The e-mail was brief and simple. What to expect? The author knew that it was a 50/50 chance of someone responding to a student from Latvia who writes competition reviews and interviews with Latvia athletes - in Latvian. You have to imagine the look of the authors face when he received an e-mail not from a re

Kas ir CrossFit?

Kā vēsta Yahoo, jauns sporta veids ir sācis savu uzvaras gājienu pāri Atlantijas okeānam un iekaro Eiropu vētras ātrumā: CrossFit , sporta un fitnesa sensācija, kas apvieno trīs disciplīnas – vingrošanu, svaru celšanu un vieglatlētiku. Sporta izcelsme meklējama Kalifornijā, labi veidoto augumu, uzpumpēto vēderprešu un izteiksmīgo muskuļu mekā, kur to izveidoja Gregs Glasmans 1970.gadā. No pašiem tā pirmsākumiem tas ir cienīts tā praktiskā pielietojuma dēļ tādās nozarēs kā speciālo spēku trenēšana, policijas akadēmijas, Olimpisko medaļu ieguvēju trenēšana un citās. Tagad tas ir atgriezies un gūst popularitāti parasto cilvēku vidū – CrossFit tiešām ir piemērots ikvienam, sākot no elites sportistiem, beidzot ar absolūtiem iesācējiem. CrossFit mērķis nav nodarbināt vienu muskuli vai muskuļu grupu, bet gan izveidot cilvēka ķermeņa atlētiskās kvalitātes kā vienotu veselumu, strādājot ar plastiskumu, izturību un līdzsvaru. Pamatprincips ir vienkāršs – iemācīt cilvēkam kustēties. CrossFit fo

Latviešiem pašiem savs "Kalifornijas lācis" - Jānis Todavčičs

Vairākas reizes šajā blogā esmu minējis tādu pasaules līmeņa CrossFit atlētu kā Jason Khalipa . Viņš ir 2008. gada Reebok CrossFit Games čempions, un pagaidām vienīgais atlēts visā CrossFit Games vēsturē, kuram ir izdevies izcīnīt gan zeltu, gan sudrabu, gan bronzu. Manuprāt, iespaidīgi. Šogad šis atlēts ir paziņojis par Individual  karjeras beigām (līdzīgi kā četrkārtējais CrossFit Games čempions Rich Froning), taču tas nenozīmē, ka mums vairs nebūs iespēju redzēt šo vareno "Kalifornijas lāci" sacenšamies. Iespējams jau 2015. gadā mēs varēsim vārot kā Jason Khalipa ar savu komandu sacenšas Kārsonā par augstākajām vietām komandu kategorijā. Taču, kamēr gaidam jauno CrossFit Games sezonu, iesaku ļoti rūpīgi pievērst uzmanību augusta beigām un pirmajiem diviem rudens mēnešiem. Mūs sagaida CrossFit Games off-season pasākums ar nosaukumu "Team Series". Kāpēc jātur šis pasākums savā redzeslokā? Ja uzdod šādu jautājumu, tad acīmredzot cilvēks nepietiekami seko līdzi Cro