Pāriet uz galveno saturu

Katarina Torrissen - sievietēm no svaru stieņiem nav jābaidās

2014. gada CrossFit Regionals sacensībās atlēte no Norvēģijas izcīnīja trešo vietu. Tas viņai deva iespēju, izcīnot divos no septiņiem uzdevumiem pirmo vietu, bet vienā - otro, doties uz prestižākajām CrossFit sacensībām pasaulē. Uz pjedestāla pārējiem pakāpieniem bija Annie Thorisdottir un Bjork Odinsdottir - abas no Islandes.

CrossFit Games sacensību beigās minētā atlēte ierindojās labāko divdesmitniekā, izcīnot sešpadsmito vietu. Divkārtējā CrossFit Games čempione palika otrā, bet Bjorka "tikai" deviņpadsmitā. Trijos CrossFit Games uzdevumos norvēģiete bija starp desmit labākajām, savukārt slavenajā "Triple-3" viņa uzvarējā. Kāpēc slavenajā? Atceramies, ka šajā uzdevumā savu visu laiku sliktāko rezultātu uzrādija četrkārtējais CrossFit Games čempions. Tātad, pirmā vieta "Triple-3", ceturtā - "Sprint carry" un pludmalē - septītā.

Kristin Holte ir pirmā Norvēģijas CrossFit atlēte, kura ir tikusi uz CrossFit Games, un savā debijā uzrādīja ļoti cienījamu rezultātu. Godam pārstāvot Skandināviju.

Šī intervija nebūs ar iepriekš minēto atlēti. Tā būs ar vienu citu norvēģieti, kuru iespējams arī nākotnē redzēsim Regionals vai pat Games sacensībās. Ievēroju šo augumā mazo CrossFit atlēti CrossFit Teika rīkotajās "The Baltics Throwdown" sacensībās un nolēmu uzaicināt uz intervija.

Katarina Torrissen dalījās ar saviem iespaidiem par jau minētajām sacensībām, nākotnes plāniem, un CrossFit stāvokli Norvēģijā. Protams, neizpalika arī citas interesantas lietas, kuras iespējams var noderēt Latvijas CrossFit atlētēm.

LatvianCrossFit: Sāksim vienkārši – kas tu esi un ar ko nodarbojies? 

Mani sauc Katarina Torrissen, esmu 21 gadu veca meitene no Budes, Norvēģijā. Šobrīd dzīvoju Trumsē. Tur Trumses universitātē studēju trešajā kursā jurisprudenci. Vēl esmu uz pusslodzi nodarbināta HM veikalā. 

LatvianCrossFit: Biju bez vārdiem, kad sacensībās “The Baltics Throwdown” redzēju tavu sniegumu. Kad un kāpēc sāki nodarboties ar CrossFit?

Katarina: Paldies! Savu pirmo CrossFit nodarbību aizvadīju 2013. gada 10. augustā. To notikumu tik precīzi atceros, jo tā bija pirmā diena, kad šeit atvēra oficiālu CrossFit zāli. Iemīlējos uzreiz pēc pirmajām minūtēm, un jau tajā pašā nedēļā pierakstījos arī uz treniņiem turpmāk.

LatvianCrossFit: Sievietes un CrossFit. Dažos avotos minēts, ka ar šo sporta veidu nodarbojas vairāk sievietes nekā vīrieši. Piekrīti? Kāpēc sievietēm būtu jānodarbojas ar CrossFit? Vai vēl svarīgāk, kāpēc sievietēm nebūtu jābaidās no svaru cilāšanas?

Katarina: Mūsu sporta zālē ir vairāk vīriešu nekā sieviešu. Taču tās sievietes nodarbojas ar CrossFit daudz biežāk. Paturot to prātā, varētu arī tev piekrist, ka sievietes ar šo sporta veidu aizraujas daudz vairāk.

Īsti neredzu iemeslu, kāpēc sievietēm nebūtu jānodarbojas ar CrossFit. Man patīk, ka mēs nespecializējamies vienā konkrētā lietā. Ir tik daudz lietu un kustību, kuras vajag iemācīties, un tā ir tik fantastiska sajūta, kad tu paveic kaut ko tādu, ko pirms mēnešiem uzskatīji par neiespējamu. 

Saprotu, ka daudzus biedē lielie svari. Taču sievietēm nebūtu no tā jābaidās, jo ir daudz ieguvumu guļoties, stājoties zem stieņa. Bet ir jāpatur prātā, ka izpildes tehnika ir svarīgāka par svaru. Mēs neliekam svaru uz stieņa, ja vēl jūtam, ka ar izpildes tehniku viss nav 100% kārtībā.

LatvianCrossFit: Tu esi no Norvēģijas. Kāds ir CrossFit stāvoklis tavā valstī? Uzņem apgriezienus vai vēl bērnu autiņos?

Katarina: Līdzīgi kā visā pasaulē, tas vēl aug un kļūst populārāks ar katru dienu.

LatvianCrossFit: Sacensības “The Baltics Throwdown” tu noslēdzi septītajā vietā. Ar rezultātu esi apmierināta vai cerēji būt augstāk? Kas liedza tev iegūt labāku vietu?

Ņemot vērā, ka kvalifikācijas kārtu noslēdzu ceturtajā vietā, tad biju tiešām nedaudz vīlusies savā sniegumā. Vainīgi ir pirmais un otrais uzdevums, jo trešo un ceturto pabeidzu kā ceturtā. 

Par 1. uzdevumu:
Esmu īsa un viegla (155cm, 52kg), tāpēc skaidrs, ka airēšana nav mans lauciņš. Līdz ar to es zināju, ka šajā uzdevumā nebūšu augstā vietā. Pabeidzu kā 11. 

Par 2. uzdevumu:
Svarcelšanas uzdevumā spēju pacelt 60kg, ko uzskatu par diezgan labu rezultātu, jo mans labākais sniegums (PR) ir 62,5kg. Es jau zināju, ka sacensties ar lielākām un spēcīgākām meitenēm man būs grūti, taču beigās biju diezgan priecīga, ierindojoties devītajā vietā. 

Ņemot to visu vērā, manuprāt, augstākā vietā es nemaz nebūtu tikusi, ja darītu kaut ko savādāk. Parādīju savu labāko sniegumu. Jākļūst spēcīgākai un jāstrādā pie saviem mērķiem tālāk.

LatvianCrossFit: Kādās CrossFit sacensībās vēl esi piedalījusies? Vari nedaudz pastāstīt par sacensību norisi Norvēģijā?

Katarina: Piedalīties sacensībās un pildīt kvalifikācijas kārtas sāku tikai šajā rudenī. Oktobrī aizbraucu uz Angliju, kur piedalījos “The Thorium Throwdown”, kur no 35 dalībniecēm paliku 12. Vēl es biju kvalificējusies “Brussels Throwdown” sacensībām, taču uz tām neaizbraucu. “The Baltics Throwdown” bija manas otrās sacensības. 

Norvēģijā daudz sacensību nav. Šobrīd piedalos kvalifikācijas kārtā komandu sacensībām “The Winning Team League”. Sešu mēnešu laikā būs seši kvalifikācijas uzdevumi, kur beigās tikai divas vīriešu un sieviešu komandas no katra reģiona pavasarī dosies uz Oslo. 

LatvianCrossFit: Vienam padodas svarcelšana, bet citam vingrošanas elementi. Kuras ir tavas stiprās un vājās vietas? 

Katarina: Man noteikti vislabāk padodas vilkme (deadlift). Esot maziņai, mans PR ir ļoti labs – 135kg. Kā arī man ļoti patīk visu veidu pietupieni (squats). 

Kopumā varu teikt, ka man padodas vairāk vingrošanas elementi nekā svarcelšanas. Tādi vingrinājumi kā toes-to-bar, pull-ups, HSPU un muscle-ups ir man pa rokai. 

Vislielākais darbs man ir jāiegulda Olimpiskās svarcelšanas vingrinājumos un pie airēšanas trenažiera. Kā arī ar svaru bumbu vēl daudz jāstrādā, lai justos labi, izpildot uzdevumus. 

LatvianCrossFit: Ar ko tu lepojies visvairāk saistībā ar CrossFit? Kāds personīgais rekords vai kaut kas no sacensībās pieredzētā? 

Katarina: Atceros, ka biju ļoti priecīga, kad pirmo reizi izdarīju mucle-ups gan uz riņķiem, gan uz stieņa! 

Kad piedalījos sacensībās Anglijā, tur bija uzdevums: 100 Hang Power Cleans ar 35kg. Katru reizi, kad nomet stieni, jāizpilda trīs down-ups. Pēc tam vēl ir 16x25m sprinta skrējiens. 

Atceros, ka sāku skriet pirmā, jo visas pārējās dalībnieces vēl pildīja uzdevuma pirmo daļu. Uzvarēju savā dalībnieku grupā un laboju iepriekš uzstādītu šī uzdevuma rekordu. Jāsaka, ka tas bija patīkams brīdis. 

LatvianCrossFit: Ja pareizi esmu sapratis, tad tev ir CrossFit Level 1 sertifikāts. Pareizi? Kur un kāpēc izgāji šos kursus?

Katarina: Pareizi. Kursus izgāju jūnijā Stokholmā. Manas CrossFit zāles galvenais treneris un īpašnieks (arī mans puisis) nodomāja, ka esmu tam gatava un piedāvāja doties to nokārtot. Es to tiešām gribēju un viņam noderēja papildspēki sporta zālē. 

LatvianCrossFit: 2014. gada CrossFit Games sezona. Vai sekoji CrossFit Games un Team Series notikumiem? Mīļākais vīriešu un sieviešu kategorijas atlēts? 

Katarina: Jā, aktīvi interesējos par šiem pasākumiem. Pirmo reizi CrossFit Games piedalījās atlēte no Norvēģijas – Kristin Holte, tāpēc bija vēl jo interesantāk skatīties. No sievietēm man visvairāk patīk vienmēr smaidošā Annie Thorisdottir. Bet no vīriešiem visdrīzāk tas ir Rich Froning

LatvianCrossFit: Parunāsim nedaudz par tavu CrossFit zāli. Noprotu, ka esi bijusi daudzās, bet kas padara tavu labāku vai īpašāku par citām? 

Katarina: CrossFit Tromsø atrodas vistālāk uz ziemeļiem. Neviena CrossFit zāle uz pasaules nav tik tālu ziemeļos kā manējā. Mums ir labākais pievilkšanās stienis, un līdzīgi citām CrossFit zālēm - forši cilvēki, un arī atmosfēra vienmēr ir laba. Katru reizi, kad atbrauc uz mājām no ārzemēm, ir patīkami atgriezties savā CrossFit zālē.

LatvianCrossFit: Vai esi trenējusies ar atlētu, kurš ir bijis uz CrossFit Regionals? 

Katarina: Nē. 

LatvianCrossFit: Ko tu dari pēc smaga treniņa? Man reiz bija intervija ar Igaunijas CrossFit atlētu Kevin Jurs, un šis man atklāja savu recepti – vienkāršs proteīna kokteilis un kārtīgi izstaipīt noslogotos muskuļus. Savukārt Dmitrijs Klokovs, kurš gan nav CrossFit atlēts, dzer ļoti daudz kefīra. Ko tu dari?

Katarina: Man nav nekāda ieraduma pēc smaga treniņa. Es vispār reti dzeru proteīna kokteiļus. Reiz dzēru, taču pārstāju, lai redzētu tā ietekmi uz organismu. Tas bija pirms kāda pusgada. Ņemot vērā, ka spēks man turpina palielināties, nekādus kokteiļus vēl neesmu atsākusi dzert. Protams, pēc treniņiem kārtīgi izstaipos un izmantoju foam rollers kā, manuprāt, vairums CrossFit atlētu.

LatvianCrossFit: Manuprāt, tu zini, kas ir jāizdara, lai tiktu uz CrossFit Games. Vai tu būtu gatava ieguldīt savu laiku un darbu, lai tiktu līdz CrossFit Regionals un tālāk uz CrossFit Games? Vai arī tas tavos nākotnes plānos neietilpst?

Katarina: Jāsaka, ka jūtos glaimota par šādu jautājumu. Pagaidām izskatās, ka pat Regionals šķiet diezgan neaizsniedzams mērķis. Eiropā ir tik daudz labu atlētu un katru gadu sacensības kļūst arvien grūtākas. Tāpēc vismaz pagaidām netrenējos, lai tur nokļūtu. Taču, ja nākotnē jutīšu, ka varu tur tikt, tad es būtu ar mieru ieguldīt vairāk darba.

LatvianCrossFit: Kurš ir bijis tavs grūtākais CrossFit uzdevums? Kurš lika tev aiziet līdz tai tumšajai vietai?

Katarina: Grūti teikt. Iespējams visgrūtākais bija 14.5 CrossFit Open uzdevums. Tas ar thrusters un burpees. Visus citus Open uzdevumus izpildīju kādas divas līdz trīs reizes, taču to veicu tikai vienu. Gandrīz "nomiru". Tāpēc pagaidām atturos to atkārtot. 

LatvianCrossFit: Bija viens video, kur sievietes parādīja, ka var pievilkties. Jo man nezināmu iemeslu dēļ, kāds uzskatīja, ka viņas to nevar. Cik reizes pēc kārtas vari pievilkties? 

Katarina: 17 reizes strict pull-ups, 19 reizes butterfly pull-ups un kaut kādas 10 reizes chest-to-bar pull-ups.

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

An interview with a visionary and the inventor of the Rx Jump Rope - David Newman

Soon after the CrossFit Team Series had ended, a guy from Latvia thought to contact a company, that was mentioned in every Team Series Update Show - Rx Smart Gear. Considering that LatvianCrossFit is a small blog like website and Latvia has no Regionals (not to mention Games) level athletes, what are the chances that someone is likely to respond? Probably not big but one has to try anyway. So the author of this site found an e-mail on the Rx website and wrote a message. Saying that it would be nice to make an interview with a representative of Rx Smart Gear, in order to inform Latvian readers about Rx products, the company, its athletes and maybe even about its future plans. The e-mail was brief and simple. What to expect? The author knew that it was a 50/50 chance of someone responding to a student from Latvia who writes competition reviews and interviews with Latvia athletes - in Latvian. You have to imagine the look of the authors face when he received an e-mail not from a re

Kas ir CrossFit?

Kā vēsta Yahoo, jauns sporta veids ir sācis savu uzvaras gājienu pāri Atlantijas okeānam un iekaro Eiropu vētras ātrumā: CrossFit , sporta un fitnesa sensācija, kas apvieno trīs disciplīnas – vingrošanu, svaru celšanu un vieglatlētiku. Sporta izcelsme meklējama Kalifornijā, labi veidoto augumu, uzpumpēto vēderprešu un izteiksmīgo muskuļu mekā, kur to izveidoja Gregs Glasmans 1970.gadā. No pašiem tā pirmsākumiem tas ir cienīts tā praktiskā pielietojuma dēļ tādās nozarēs kā speciālo spēku trenēšana, policijas akadēmijas, Olimpisko medaļu ieguvēju trenēšana un citās. Tagad tas ir atgriezies un gūst popularitāti parasto cilvēku vidū – CrossFit tiešām ir piemērots ikvienam, sākot no elites sportistiem, beidzot ar absolūtiem iesācējiem. CrossFit mērķis nav nodarbināt vienu muskuli vai muskuļu grupu, bet gan izveidot cilvēka ķermeņa atlētiskās kvalitātes kā vienotu veselumu, strādājot ar plastiskumu, izturību un līdzsvaru. Pamatprincips ir vienkāršs – iemācīt cilvēkam kustēties. CrossFit fo

Latviešiem pašiem savs "Kalifornijas lācis" - Jānis Todavčičs

Vairākas reizes šajā blogā esmu minējis tādu pasaules līmeņa CrossFit atlētu kā Jason Khalipa . Viņš ir 2008. gada Reebok CrossFit Games čempions, un pagaidām vienīgais atlēts visā CrossFit Games vēsturē, kuram ir izdevies izcīnīt gan zeltu, gan sudrabu, gan bronzu. Manuprāt, iespaidīgi. Šogad šis atlēts ir paziņojis par Individual  karjeras beigām (līdzīgi kā četrkārtējais CrossFit Games čempions Rich Froning), taču tas nenozīmē, ka mums vairs nebūs iespēju redzēt šo vareno "Kalifornijas lāci" sacenšamies. Iespējams jau 2015. gadā mēs varēsim vārot kā Jason Khalipa ar savu komandu sacenšas Kārsonā par augstākajām vietām komandu kategorijā. Taču, kamēr gaidam jauno CrossFit Games sezonu, iesaku ļoti rūpīgi pievērst uzmanību augusta beigām un pirmajiem diviem rudens mēnešiem. Mūs sagaida CrossFit Games off-season pasākums ar nosaukumu "Team Series". Kāpēc jātur šis pasākums savā redzeslokā? Ja uzdod šādu jautājumu, tad acīmredzot cilvēks nepietiekami seko līdzi Cro