Pāriet uz galveno saturu

CF Mārupe - galvenais ir gribēt, darīt un noticēt saviem spēkiem

2014. gads jau strauji tuvojas savai izskaņai. Pirms nedēļas pieredzējām pirmās starptautiskās CrossFit sacensības Latvijā, kur dalību ņēma atlēti no vairākām Eiropas valstīm - Grieķijas, Spānijas, Norvēģijas, Dānijas, Igaunijas, Vācijas un Polijas. Par uzvarētāju, uzdevumiem, atmosfēru un visu pārējo raksts būs mazliet vēlāk. Tagad vēlos izcelt vienu citu lietu.

Noteikti vairums zina, ka CrossFit Rīdzene un CrossFit Teika izveidojās no nelielām komūnām. Daži uzņēmīgi cilvēki saprata, ka šim sporta veidam ir potenciāls un tas varētu patikt viņu draugiem un paziņām. Tā nu viņi atrada telpas, inventāru, uzdevumus, izglītoja paši sevi, lai varētu trenēt arī citus, un dzima CrossFit komūna. Par laimi organizatori saprata, ka visu laiku tā nevarēs, un ir jānostāda sevi fakta priekšā - ir nepieciešama oficiāla CrossFit sporta zāle. Tālāko jau zinām.

Esmu jau rakstījis par CF Liepāja un CF Ventspils, kas organizē sacensības, bet vēl līdz oficiālas CrossFit zāles izveidei tikai tiecas. Ar prieku varu paziņot, ka ir radušās vēl dažas CF komūnas. Viena no tām ir CF Mārupe, kas manu uzmanību piesaistīja ar savām aktivitātēm Facebook, publicētajiem treniņu uzdevumiem un viņu biedru veikumu sporta zālē. Līdz ar to nolēmu sazināties ar šīs kustības vadītāju, lai uzdotu dažus jautājumus par viņa redzējumu, iecerēm un plāniem.

Novēlu CF Mārupe kļūt par oficiālu CrossFit sporta zāli un labus sasniegumus jaunajā CrossFit sezonā.

LatvianCrossFit: Kas ir CF Mārupe? Jūs esat CrossFit komūna, domubiedru grupa vai vienkārši bariņš CrossFit entuziastu?

CF Mārupe: Mūsuprāt, CF Mārupe ir ģimene, kura ir pilna ar CrossFit entuziastiem, kas katru dienu pie mums ierodas, lai cītīgi strādātu pie sava fiziskā stāvokļa. Treniņu procesā attīstam spēju sevi motivēt, kas var palīdzēt arī ārpus sporta zāles - katra ikdienas dzīvē.

LatvianCrossFit: Kur notiek treniņi un kas ir galvenais virzītājspēks jūsu vidū?

CF Mārupe: Treniņi notiek Rīgā. Mūsu virzītājspēks noteikti ir stiprā aizraušanās ar CrossFit. Dienas beigās jūtam gandarījumu, ka ar mūsu palīdzību spējam vienot cilvēkus un likt viņiem būt labākiem nekā viņi bija dienu iepriekš. Tas mums dod spēku un motivē arī pašus pilnveidoties. Līdz ar to varam teikt, ka mūsu virzītājspēks ir arī pats cilvēks - pati komūna.

LatvianCrossFit: CrossFit ir tikai treniņu programma, kas palīdz uzturēt labu fizisko formu, vai arī tas ir kļuvis par dzīvesveidu?

CF Mārupe: CrossFit ir stipri vairāk nekā tikai treniņu programma, lai uzturētu labu fizisko formu. Tie, kuri paši izbaudījuši CrossFit intensīvos treniņus, komūnas vidi un vispārējo pieredzi, zina, ka CrossFit treniņi var izraisīt atkarību. CrossFit jau ir kļuvis par dzīvesveidu - par mūsu neatņemamu ikdienas dzīves sastāvdaļu. CrossFit mums katru dienu sniedz jaunu treniņu - jaunu izaicinājumu.

LatvianCrossFit: Pēc aktivitātēm Facebook spriežu, ka esat izveidojuši samērā stabilu grupu, kas regulāri nāk uz nodarbībām un kopīgi iziet cauri noteiktajiem uzdevumiem. Cik esat un kā viss sākās? Sievietes ir vairāk nekā vīriešu?

CF Mārupe: Pagaidām neesam daudz, jo mums līdz šim nebija mērķis piesaistīt daudz cilvēku. Gribējām no sākuma izmēģināt, kā tas ir izveidot komūnu un visu kas ar to saistīts. Sākām mēs ar ģimeni un tuvākajiem draugiem. Mēs noteikti nevaram sūdzēties par viena vai otra dzimuma trūkumu zālē. Pie mums sievietes un vīrieši ir līdzsvarā.

LatvianCrossFit: Pamatā šis ir pirmais nopietnais gads Latvijas CrossFit sabiedrībā. Šogad atvērās maisam gals un notika ļoti daudz interesantu un aizraujošu sacensību. Manuprāt, tieši šis gads arī lielāko daļu cilvēku iepazīstināja ar CrossFit. Kā CF Mārupe iepazinās ar šo sporta veidu?

CF Mārupe: Piekrītam, ka šis Latvijā bija lielais CrossFit gads. Šogad vairums cilvēku iepazinās un saprata, kas ir CrossFit. Mūsuprāt, Latvija ir gatava šim sporta veidam un tas noteikti ir uz palikšanu. 

Ar CrossFit, pasniedzot nodarbības Ķīpsalā, mūs iepazīstināja Krišs Grundmanis (CrossFit Rīdzene dibinātājs) CF Rīga pirmsākumos.

LatvianCrossFit: Vai jūsu atlēti ir piedalījušies kādās CrossFit sacensībās? Ja ir, tad kādi bija rezultāti.

CF Mārupe: Mums bija biedri, kuri piedalījās "The Baltics Throwdown" kvalifikācijā "The Battle of Livonia". Diemžēl šogad uz sacensībām vēl netikām.  Nākotnē noteikti plānojam piedalīties visās CrossFit organizētajās sacensībās Latvijā un centīsimies būt cik vien aktīvi varam, atbalstot šo sporta veidu.

LatvianCrossFit: Kāds aprīkojums ir CF Mārupe rīcībā? Treniņus domājat paši vai regulāri sekojat līdzi crossfit.com publicējumiem?

CF Mārupe: Mūsu zāle ir nodrošināta ar visu nepieciešamo inventāru kluba biedriem, izņemot airēšanas trenažieriem. Treniņus domājam paši, bet ir reizes, kad smeļamies iedvesmu no ārzemju CrossFit zālēm.

LatvianCrossFit: Kad kādam no CF Mārupe būs CrossFit Level 1 sertifikāts? 

CF Mārupe: Ceram tuvākajā laikā noteikti iegūt šo sertifikātu. Protams, pie viena sertifikāta nedomājam apstāties.

LatvianCrossFit: Lielajiem CrossFit notikumiem sekojat, piemēram, CrossFit Games (Open, Regionals), CrossFit Team Series, CrossFit Invitational?

CF Mārupe: Jā! Esam lieli CrossFit līdzjutēji un atbalstītāji. Interesējamies par visām lielajām CrossFit sacensībām un cenšamies sekot līdzi visām šī sporta veida aktualitātēm. 

LatvianCrossFit: Noteikti, kā, manuprāt, visa Latvijas CrossFit sabiedrība, gaidāt “The Baltics Throwdown” sacensības. Ko cerat sagaidīt no šīm sacensībām?

Piezīme: Intervija notika pirms The Baltics Throwdown sacensībām. 

CF Mārupe: No “The Baltics Throwdown” ceram sagaidīt visu CrossFit sacensībām raksturīgo. Interesantas un sīvas cīņas starp dalībniekiem, kā arī, protams, pozitīvu atmosfēru un saliedētību - īstā CrossFit garā.

LatvianCrossFit: Katra CF komūna cer ar laiku atvērt savu CrossFit sporta zāli. Kā ir ar CF Mārupe? Kādi ir jūsu nākotnes plāni?

CF Mārupe: Mēs šī gada 1. decembrī pārvācamies uz jaunām telpām Rīgas centrā. Būs arī jauns nosaukums - CF OZO. Tiklīdz iegūsim CrossFit Level 1 sertifikātu, tieksimies uz oficiālu CrossFit zāles statusu, lai varētu sevi saukt par CrossFit OZO. Kā jau visiem, mums ir daudz plānu zāles un komūnas attīstībai. Esam ielikuši savu laiku un sirdi šajā sapnī par veiksmīgu CrossFit sporta zāli un centīsimies to īstenot.

LatvianCrossFit: Kāds, jūsuprāt, šobrīd ir CrossFit stāvoklis Latvijā? Sporta veids, protams, vēl ir bērnu autiņos, bet vai tas izaugs un izaudzinās Games līmeņa atlētu?

CF Mārupe: Piekritīšu jums, ka stāvoklis Latvijā vēl ir tikai bērna autiņos, bet tas ļoti strauji aug un vairs ir tikai un vienīgi laika jautājums, līdz būsim atpazīstami ja ne pasaules, tad Eiropas mērogā noteikti. Mēs ticam, ka Latvijā būs CrossFit Games līmeņa atlēti un mums ir arī visas iespējas uzvarēt šīs sacensības. Mūsuprāt, galvenais ir gribēt, darīt un noticēt saviem spēkiem.

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

An interview with a visionary and the inventor of the Rx Jump Rope - David Newman

Soon after the CrossFit Team Series had ended, a guy from Latvia thought to contact a company, that was mentioned in every Team Series Update Show - Rx Smart Gear. Considering that LatvianCrossFit is a small blog like website and Latvia has no Regionals (not to mention Games) level athletes, what are the chances that someone is likely to respond? Probably not big but one has to try anyway. So the author of this site found an e-mail on the Rx website and wrote a message. Saying that it would be nice to make an interview with a representative of Rx Smart Gear, in order to inform Latvian readers about Rx products, the company, its athletes and maybe even about its future plans. The e-mail was brief and simple. What to expect? The author knew that it was a 50/50 chance of someone responding to a student from Latvia who writes competition reviews and interviews with Latvia athletes - in Latvian. You have to imagine the look of the authors face when he received an e-mail not from a re

Kas ir CrossFit?

Kā vēsta Yahoo, jauns sporta veids ir sācis savu uzvaras gājienu pāri Atlantijas okeānam un iekaro Eiropu vētras ātrumā: CrossFit , sporta un fitnesa sensācija, kas apvieno trīs disciplīnas – vingrošanu, svaru celšanu un vieglatlētiku. Sporta izcelsme meklējama Kalifornijā, labi veidoto augumu, uzpumpēto vēderprešu un izteiksmīgo muskuļu mekā, kur to izveidoja Gregs Glasmans 1970.gadā. No pašiem tā pirmsākumiem tas ir cienīts tā praktiskā pielietojuma dēļ tādās nozarēs kā speciālo spēku trenēšana, policijas akadēmijas, Olimpisko medaļu ieguvēju trenēšana un citās. Tagad tas ir atgriezies un gūst popularitāti parasto cilvēku vidū – CrossFit tiešām ir piemērots ikvienam, sākot no elites sportistiem, beidzot ar absolūtiem iesācējiem. CrossFit mērķis nav nodarbināt vienu muskuli vai muskuļu grupu, bet gan izveidot cilvēka ķermeņa atlētiskās kvalitātes kā vienotu veselumu, strādājot ar plastiskumu, izturību un līdzsvaru. Pamatprincips ir vienkāršs – iemācīt cilvēkam kustēties. CrossFit fo

Latviešiem pašiem savs "Kalifornijas lācis" - Jānis Todavčičs

Vairākas reizes šajā blogā esmu minējis tādu pasaules līmeņa CrossFit atlētu kā Jason Khalipa . Viņš ir 2008. gada Reebok CrossFit Games čempions, un pagaidām vienīgais atlēts visā CrossFit Games vēsturē, kuram ir izdevies izcīnīt gan zeltu, gan sudrabu, gan bronzu. Manuprāt, iespaidīgi. Šogad šis atlēts ir paziņojis par Individual  karjeras beigām (līdzīgi kā četrkārtējais CrossFit Games čempions Rich Froning), taču tas nenozīmē, ka mums vairs nebūs iespēju redzēt šo vareno "Kalifornijas lāci" sacenšamies. Iespējams jau 2015. gadā mēs varēsim vārot kā Jason Khalipa ar savu komandu sacenšas Kārsonā par augstākajām vietām komandu kategorijā. Taču, kamēr gaidam jauno CrossFit Games sezonu, iesaku ļoti rūpīgi pievērst uzmanību augusta beigām un pirmajiem diviem rudens mēnešiem. Mūs sagaida CrossFit Games off-season pasākums ar nosaukumu "Team Series". Kāpēc jātur šis pasākums savā redzeslokā? Ja uzdod šādu jautājumu, tad acīmredzot cilvēks nepietiekami seko līdzi Cro