Pāriet uz galveno saturu

2014. gada CrossFit Games pēcgarša

Viens no gada gaidītākajiem sporta notikumiem ir aizvadīts. Iespējams kāds vairāk gaidīja ziemas Olimpiskās spēles Sočos, kāds Pasaules kausu futbolā Brazīlijā, taču, manuprāt, šī bloga lasītāji visvairāk gaidīja tieši 2014. gada Reebok CrossFit Games. Un tas ir pilnīgi saprotams. Šis bija pēdējais gads, kad varējām redzēt sacenšamies Rich Froning ar citiem vīriem Individual kategorijā. Noteikti tie, kas skatījās pilnīgi visas sacensību dienas un uzdevumus nebija vīlušies, kad gandrīz katru nakti vajadzēja sēdēt nomodā līdz pat četriem no rīta, lai redzētu visus dienas uzdevumus. Sievietēm cīņa arī bija visnotaļ iespaidīga, jo visi gaidīja vai Annie Thorisdottir spēs iegūt trešo čempiones titulu, vai Julie Foucher, kas paņēma gada pārtraukumu no CrossFit, lai pievērstos studijām, spēs izcīnīt vietu uz pjedestāla un pat uzvarēt. Taču neviena no iepriekš minētajām sievietēm uz augstākā pakāpiena nekāpa. Uzvarēja kanādiete Camille Leblanc-Bazinet. Komandas šogad arī pievērsa manu uzmanību, jo kā izrādās, vienā no komandām startēja sieviete, kuru nav iespējams nogalināt, viņa četras reizes zaudē samaņu un visas reizes pēc neliela pārtraukuma turpina startēt. Šī dzelzs sieviete ir Miranda Oldroyd. Ja viņas sniegums un atdeve nav aprbīnojama, tad es nezinu, kas ir apbrīnas vērts. Noteikti nākamgad vai aiznākamgad mēs pievērsīsim komandu startiem daudz lielāku uzmanību nekā citus gadus, jo visiem būs liela interese, vai Rich Froning spēs izcīnīt titulu arī ar savu komandu. Tagad mēs varam tikai spekulēt par atlētiem, kas būs četrkārtējā čempiona komandas sastāvā. 

Kā jau minēju ievadā, tad šīs sacensības lielā mērā bija Rich Froning ēnā. Visi spekulēja un pirms startiem izteica prognozes par trīskārtējā čempiona izredzēm izcīnīt ceturto titulu. Jau pirms pirmā uzdevuma nevienam nebija noslēpums, ka šīs būs Froninga pēdējās sacensības kā Individual. Viņš intervijā ar Pat Sherwood skaidri un gaiši pateica, ka šīm sacensībām ir obligāti jābeidzas ar uzvaru. Nevienu dienu visa gada laikā Ričs nav pārdomājis savu lēmumu par aiziešanu no šīs kategorijas. Iespējams daži prāto kāpēc gan čempions šādi rīkojas. Iemesls ir visnotaļ saprotams un vienkāršs. Lai sacenstos elites līmenī un spētu uzvarēt, ir jāiegulda milzīgs darbs. Katru dienu ir jābūt sporta zālē, jāaizvada vismaz trīs treniņi, kur katrs ir divas līdz trīs stundas garš. Neilgi pirms 2014. gada Reebok CrossFit Games Ričs ar Hilariju (Hilarija ir Riča sieva) saņēma zvanu, ka viņiem būs meitiņa. Abi jaunie vecāki tikai vienu nedēļu pirms sacensību sākuma adoptēja divas nedēļas vecu meitenīti. "Es vēlos būt labs tēvs un veltīt savai meitiņai maksimāli daudz laika. Nevēlos, lai viss audzināšanas smagums, viss darbs ir tikai uz Hilarijas pleciem." 

Ir vēl kāds svarīgs notikums, kas neilgi pirms sacensību sākuma notika saistībā ar Riču Froningu. Reebok ar nu jau četrkārtējo CrossFit Games čempionu noslēdza CrossFit sportā vēl nebijušu līgumu. Reebok būs Froninga sponsors līdz pat viņa karjeras beigām. Iepriekš vēl neviens CrossFit atlēts šādu līgumu nebija parakstījis, un šāds sponsorlīgums ievieto CrossFit atlētus līdzās tādiem kā no basketbola, tenisa, hokeja un citiem sporta veidiem, kur atlēti tiek pie milzīgiem līgumiem ar kādu uzņēmumu. Reebok pat ir paziņojis, ka Fronings ir viņu visapmaksātākais atlēts. Sīkākas detaļas par līgumu nav zināmas.

Sacensības sākās ar uzdevumu pludmalē. Pirms gada Ričs Fronings šajā uzdevumā uzrādīja savu vissliktāko finišu, ierindojoties 30. vietā. Šogad viņš visus pārsteidza un pabeidza uzdevumu augstajā astotajā vietā. Gan komentētāji, gan cilvēki sociālajos tīklos jau uzreiz pasludināja šīs par Froninga sacensībām, jo iepriekš viņa klupšanas akmens bija tieši peldēšana. Šis fakts daudzu prātos nostiprinājās vēl vairāk, kad otrajā uzdevumā Fronings ierindojās dalītajā pirmajā vietā, kas nu viņu padarīja par sacensību līderi. Vairuma prātos viņš jau bija četrkārtējais čempions. Taču daudzos šī skaidrā apziņa pazuda, kad Ričs visus pārsteidza ar 37. vietu trešajā uzdevumā. Viņa vissliktākais finišs CrossFit Games sacensībās. Tam sekoja vēl divi slikti starti ceturtajā un piektajā uzdevumā, un daudzi, kas iepriekš jau viņam lika kroni uz galvas, nu savas domas mainīja un gribēja to dot kādam citam. 

Lai uzvarētu CrossFit Games ir vajadzīgs nemainīgs sniegums visos uzdevumos un visas sacensību dienas. Lai arī piektdiena Froningam bija šausmīga, viņš spēja savu sniegumu uzlabot. Tās dienas noslēdzošo uzdevumu čempions pat uzvarēja un dažiem skeptiķiem aizvēra mutes. Ja sestdienu Fronings nesāka no pirmās vietas čempionāta tabulā, tad dienas beigās viņš jau tajā nokļuva, un svētdien turpināja savu uzvaru sēriju. Jāatgādina, ka aizvadīto divu gadu laikā, Fronings svētdienās ir uzvarējis pilnīgi visos uzdevumos.

Daudz bija tādu, kas Froningu norakstīja pēc piektdienas pirmajiem uzdevumiem. Daudzi apgalvoja, ka viņam jau trīs tituli ir iegūti, nesen ticis arī pie milzīga līguma ar Reebok, ka vairs nav stimula un motivācijas cīnīties. Sacensību beigās komentētājs Froningam uzdeva jautājumu, kas viņu dzina uz priekšu pēc sliktajiem finišiem dažos no uzdevumiem - Froninga atbilde: "Es vienkārši sāku domāt par savu meitiņu. Teicu sev, ja tu to nedari sev, tad dari to priekš viņas." 

Četri CrossFit Games tituli. Manuprāt, piekritīsiet, ja apgalvošu, ka Rich Froning ir pasaules labākais CrossFit atlēts. 

Ja pievēršamies pie sievietēm, tad Camille Leblanc-Bazinet visas sacensību dienas nebija līdere. Līdere lielāko sacensību daļu bija Kara Webb no Austrālijas. Diemžēl svētdienas pirmajā uzdevumā sena trauma par sevi lika manīt, un Karai nācās no sacensībām izstāties. Jāpiebilst gan, ka, uzsākot svētdienas uzdevumus, Kara jau bija noslīdējusi uz otro vietu, taču tas nebūt nenozīmēja, ka viņa nespētu to atgūt. Vairums pirms sacensībām prognozēja ciņu par pirmo vietu starp Annie Thorisdottir no Īslandes, kas 2013. gada CrossFit Games nepiedalījās muguras traumas dēļ, un Julie Foucher, kas arī nepiedalījās tā paša gada sacensībās, taču, kā jau minēts iepriekš, visiem pa priekšu paskrēja Kara Webb līdz beigās Camille pārņēma sacensību vadību. Noteikti 2015. gadā būs interesanti paskatīties vai visas šīs sievietes atkal piedalīsies un brauks uz Kaliforniju, un vai viņām pievienosies 2013. gada Reebok CrossFit Games čempione Samantha Briggs, kas šogad nespēja pārvarēt Regionals kārtu.

Cik gadiem ir jābūt, lai startētu Reebok CrossFit Games? Manuprāt, šis vairs nav svarīgs jautājumus. Ben Smith šogad aizvadīja savas sestās sacensības un viņam ir tikai 23 gadi. Pie sievietēm šogad startēja Lauren Fisher (iesaku šo atlēti paturēt acīs). Viņa iepriekš bija startējusi komandu sacensībās, kur uzrādīja tiešām labus rezultātus. (Viņas komanda CrossFit Invictus 2013. gadā sacensības noslēdza augstajā septītajā vietā.) Šī jaunā sieviete ir tikai 20 gadus veca un šīs bija viņas pirmās sacensības Individual kategorijā. Savas pirmās sacensības Lauren noslēdza augstajā devītajā vietā. 

Ne tikai Froningam šīs bija pēdējās sacensības kā Individual, bet tādas tās bija arī Jason Khalipa. Viņš šogad aizvadīja jau savas septītās CrossFit Games. Džeisons ir 2008. gada CrossFit Games čempions, viņam pieder un viņš trenējas NorCal CrossFit, un audzina divas meitiņas. 2015. gadā Džeisonu mēs iespējams redzēsim sacenšamies kādā komandā, jo pēc 2014. gada izcīnītās trešās vietas, viņš ir izteicies, ka ir ļoti liela iespēja, ka jau nākamgad viņš būs kādas komandas sastāvā, un atkal sacentīsies pret Riču. Būs interesants starpsezonas posms.

Taču, ja divi čempioni iet prom no Individual, tas nenozīmē, ka nav neviens, kas var nākt viņu vietā. Jau šogad parādījās divi vārdi, kurus noteikti ir jāatceras uz priekšdienām. Matt Fraser un Noah Ohlsen. Fraser savas pirmās sacensības noslēdza augstajā otrajā vietā, bet Ohlsen krietnu daļu nedēļas nogales bija pat sacensību līderis, taču, uzsākot noslēdzošo dienu, lēnām zaudēja iespēju kāpt uz goda pjedestāla. Abus šos atlētus noteikti ir vērts atcerēties 2015. gada CrossFit Games sezonā.

Tommy Hackenbruch ir divas reizes izcīnījis uzvaru ar komandu Hacks Pack UTE un šogad jau ceturto reizi sacentās kā Individual. Viņš arī bija vienīgais atlēts, kurš publiski izaicināja Riču Froningu un piesolīja, ka var viņu pat uzvarēt. Savas ceturtās sacensības šajā kategorijā Tommy noslēdza augstajā sestajā vietā. 

Jason Khalipa nav vienīgais, kurš ir aizvadījis septiņas CrossFit Games. Ir vēl divi cilvēki, kuriem šīs bija septītās sacensības Kārsonā. No vīriem tas vēl ir izdevies Chris Spealler, bet vienīgā sieviete, kas ir sasniegusi CrossFit Games septiņas reizes ir Becca Voigt

Noteikti jāatceras, ka CrossFit Games piedalās arī vīrieši un sievietes, kas ir vai ir vecāki par 40 gadiem. (Elites līmenī vecākais ir Neal Maddox - 36 gadi) Šie cilvēki spēj pacelt, panest un pagrūst tādus svarus, ko vairums vīriešu un sievietes nespēj pat savos spēka gados izdarīt, tāpēc ir noteikti vērts pieminēt visus Masters čempionus. Visu cieņu atlētiem, kas piedalās šajā kategorijā. 

Masters Men 40-44: Shawn Ramirez (ASV)
Masters Women 40-44: Amanda Allen (Austrālija)
Masters Men 45-49: Jerry Hill (ASV)
Masters Women 45-49: Kim Holway (ASV)
Masters Men 50-54: Will Powell (ASV)
Masters Women 50-54: Mary Beth Litsheim (ASV)
Masters Men 55-59: Steve Hamming (ASV)
Masters Women 55-59: Susan Clarke (Kanāda)
Masters Men 60-plus: Scott Olson (ASV)
Masters Women 60-plus: Karen Wattier (ASV)

Šī gada Reebok CrossFit Games bija tiešām, tiešām interesantas. Ja kādu uzdevumu neesat redzējuši, varbūt vēlaties skatīties atkārtojumu no Regionals vai Open, tad iesaku apmeklēt CrossFit YouTube kanālu un CrossFit Games oficiālo mājaslapu, lai aplūkotu ne tikai šī gada atkārtojumus, bet arī aizvadīto gadu sacensību ierakstus.

Zemāk esmu pievienojis gan oficiālos rezultātus labākajiem desmit atlētiem, atlētēm un komandām, gan visus 13 uzdevumus, lai katrs var tos izmēģināt savā CrossFit vai jebkurā citā treniņu zālē.

Rezultāti vīriem, sievietēm un komandām

Vīriešu rezultāti
Sieviešu rezultāti
Komandu rezultāti

Visi 2014. gada CrossFit Games uzdevumi
(jardi un ASV mārciņas ir pārveidotas metros un kilogramos)


1. uzdevums pludmalē
Uz laiku:
Peldēšana - 228,6 metri
50 kettlebell thrusters (16 / 11 kg)
30 burpees
Peldēšana - 457,2 metri
30 burpees
50 kettlebell thrusters (16 / 11 kg)
Peldēšana - 228,6 metri

2.uzdevums
1-rep-max overhead squat

3.uzdevums
Uz laiku:
Row 3,000 meters
300 double-unders
Skriešana - 5 kilometri

4.uzdevums
Sled push for time (92 / 55 metri)

5.uzdevums
Sled push for time (92 / 55 metri)

6.uzdevums
Uz laiku:
8 deadlifts (70 / 52 kg)
7 cleans (70 / 52 kg)
6 snatches (70 / 52 kg)
8 pull-ups
7 chest-to-bar pull-ups
6 bar muscle-ups
6 deadlifts (70 / 52 kg)
5 cleans (70 / 52 kg)
4 snatches (70 / 52 kg)
6 pull-ups
5 chest-to-bar pull-ups
4 bar muscle-ups
4 deadlifts (70 / 52 kg)
3 cleans (70 / 52 kg)
2 snatches (70 / 52 kg)
4 pull-ups
3 chest-to-bar pull-ups
2 bar muscle-ups

7.uzdevums
Uz laiku:
400-meter run
18 muscle-ups
400-meter run
15 muscle-ups
400-meter run
12 muscle-ups

Ja atlēts nespēj veikt noteikto skaitu muscle-ups (18, 15 vai 12), tad sods, katru reizi nolecot no riņķiem, ir 200 metru aplis.

8.uzdevums
Uz laiku:
Sprinta skrējiens - 92 metri
Svara nešana 92-metri (45 / 27 kg cilindrs)
Sprinta skrējiens - 92 metri
Svara nešana 92-metri (55 / 36 kg smilšu maiss)
Sprinta skrējiens - 92 metri
Svara nešana 92-metri (68 / 45 kg cilindrs)

9.uzdevums
Uz laiku:
1 squat clean (111 / 70 kg)
1 squat clean (115 / 72,5 kg)
1 squat clean (120 / 75 kg)
1 squat clean (122 / 77 kg)
1 squat clean (124 / 80 kg)
Uz laiku:
1 squat clean (127 / 82 kg)
1 squat clean (131,5 / 84 kg)
1 squat clean (136 / 86 kg)
1 squat clean (138 / 88 kg)
1 squat clean (141 / 91 kg)
Uz laiku:
1 squat clean (143 / 93 kg)
1 squat clean (147 / 95 kg)
1 squat clean (152 / 97 kg)
1 squat clean (154 / 100 kg)
1 squat clean (156 / 102 kg)

10.uzdevums
Uz laiku:
7 handstand push-ups (deficit for men)
50-foot sled pull
8 deficit handstand push-ups
50-foot sled pull
9 deficit handstand push-ups
50-foot sled pull
10 deficit handstand push-ups
50-foot sled pull

11.uzdevums
Uz laiku trīs apļi:
25 GHD sit-ups
50-ft. handstand walk
50-ft. overhead walking lunge (70 / 52 kg)

12.uzdevums
Uz laiku:
4 rope climbs
3 overhead squats (111 / 75 kg)

13.uzdevums
Uz laiku:
60 clean and jerks (61 / 43 kg)


Photo courtesy of CrossFit, Inc.

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

An interview with a visionary and the inventor of the Rx Jump Rope - David Newman

Soon after the CrossFit Team Series had ended, a guy from Latvia thought to contact a company, that was mentioned in every Team Series Update Show - Rx Smart Gear. Considering that LatvianCrossFit is a small blog like website and Latvia has no Regionals (not to mention Games) level athletes, what are the chances that someone is likely to respond? Probably not big but one has to try anyway. So the author of this site found an e-mail on the Rx website and wrote a message. Saying that it would be nice to make an interview with a representative of Rx Smart Gear, in order to inform Latvian readers about Rx products, the company, its athletes and maybe even about its future plans. The e-mail was brief and simple. What to expect? The author knew that it was a 50/50 chance of someone responding to a student from Latvia who writes competition reviews and interviews with Latvia athletes - in Latvian. You have to imagine the look of the authors face when he received an e-mail not from a re

Kas ir CrossFit?

Kā vēsta Yahoo, jauns sporta veids ir sācis savu uzvaras gājienu pāri Atlantijas okeānam un iekaro Eiropu vētras ātrumā: CrossFit , sporta un fitnesa sensācija, kas apvieno trīs disciplīnas – vingrošanu, svaru celšanu un vieglatlētiku. Sporta izcelsme meklējama Kalifornijā, labi veidoto augumu, uzpumpēto vēderprešu un izteiksmīgo muskuļu mekā, kur to izveidoja Gregs Glasmans 1970.gadā. No pašiem tā pirmsākumiem tas ir cienīts tā praktiskā pielietojuma dēļ tādās nozarēs kā speciālo spēku trenēšana, policijas akadēmijas, Olimpisko medaļu ieguvēju trenēšana un citās. Tagad tas ir atgriezies un gūst popularitāti parasto cilvēku vidū – CrossFit tiešām ir piemērots ikvienam, sākot no elites sportistiem, beidzot ar absolūtiem iesācējiem. CrossFit mērķis nav nodarbināt vienu muskuli vai muskuļu grupu, bet gan izveidot cilvēka ķermeņa atlētiskās kvalitātes kā vienotu veselumu, strādājot ar plastiskumu, izturību un līdzsvaru. Pamatprincips ir vienkāršs – iemācīt cilvēkam kustēties. CrossFit fo

Latviešiem pašiem savs "Kalifornijas lācis" - Jānis Todavčičs

Vairākas reizes šajā blogā esmu minējis tādu pasaules līmeņa CrossFit atlētu kā Jason Khalipa . Viņš ir 2008. gada Reebok CrossFit Games čempions, un pagaidām vienīgais atlēts visā CrossFit Games vēsturē, kuram ir izdevies izcīnīt gan zeltu, gan sudrabu, gan bronzu. Manuprāt, iespaidīgi. Šogad šis atlēts ir paziņojis par Individual  karjeras beigām (līdzīgi kā četrkārtējais CrossFit Games čempions Rich Froning), taču tas nenozīmē, ka mums vairs nebūs iespēju redzēt šo vareno "Kalifornijas lāci" sacenšamies. Iespējams jau 2015. gadā mēs varēsim vārot kā Jason Khalipa ar savu komandu sacenšas Kārsonā par augstākajām vietām komandu kategorijā. Taču, kamēr gaidam jauno CrossFit Games sezonu, iesaku ļoti rūpīgi pievērst uzmanību augusta beigām un pirmajiem diviem rudens mēnešiem. Mūs sagaida CrossFit Games off-season pasākums ar nosaukumu "Team Series". Kāpēc jātur šis pasākums savā redzeslokā? Ja uzdod šādu jautājumu, tad acīmredzot cilvēks nepietiekami seko līdzi Cro