Pāriet uz galveno saturu

Kevin Jurs: spēcīga sieviete ir skaista sieviete

Jau krietnu laiku gribēju Latvijas CrossFit atlētiem sniegt dāvanu. Labu interviju ar kādu CrossFit atlētu no kaimiņvalsts. Par laimi viens šāds cilvēks atradās. Šī intervija īpaši saistoša, manuprāt, būs tiem, kas piedalījās augusta sacensībās, kuras organizēja Arturs Ņehajenko ar CF Ventspils, X-Power komandu. Jo tieši šīs intervijas varonis, CrossFit atlēts no Igaunijas, uzvarēja to tiešām iespaidīgo atlētu sastāvu, kas ņēma dalību tajā pasākumā.

Pārdomas par iepriekš minētajām sacensībām biju saņēmis jau no to organizatoriem, atlētiem, taču visi viedokļi bija no Latvijas. Neviens ārvalstu. Beidzot šī situācija ir labota. Šis raksts jums sniegs ne tikai jauna un perspektīva CrossFit atlēta viedokli un domas, bet arī ieskatu, kādā stāvoklī ir šis sporta veids Igaunijā. Biju cerējis to izdarīt jau ar iepriekšējo rakstu par CrossFit Tartu, taču nesanāca. Labi vien bija, ka nesanāca.

Jau pavisam drīz uzzināsim CrossFit Team Series 2014 čempionus, pēc mēneša skatīsimies CrossFit Invitational un sekosim, jutīsim līdzi atlētiem CrossFit Teika rīkotajās sacensības "The Baltics Throwdown". Notikumu daudz.

Bet pirms visa tā. Aicinu jums atvēlēt nedaudz laika, lai izlasītu šo interviju ar atlētu, kura vārdu noteikti redzēsim CrossFit Regionals un, esmu pārliecināts, arī CrossFit Games - Kevin Jurs.

LatvianCrossFit: Sāksim vienkārši. Kas tu esi un ar ko nodarbojies? 

Mani sauc Kevin Jurs. Esmu 20 gadus vecs un šobrīd strādāju CrossFit Tartu par treneri.

LatvianCrossFit: Man nesen bija neliela intervija ar vienu CrossFit Tartu pārstāvi. Viņš man teica, ka esi tikai 20 gadu vecs. Iespējams tevi var saukt par Eiropas reģiona Ben Smith, lai gan viņš savu pirmo dalību CrossFit Games piedzīvoja vēl nesasniedzis otro desmitgadi. Kā sāki nodarboties ar CrossFit? Kāda ir tava sportiskā pieredze?

Kevin: Jā! Būt pat Eiropas reģiona Benu Smitu būtu tiešām forši. Savā ziņā uz to tagad tiecos. Sports man bijis tuvs jau kopš bērnības. Pat skolā man mīļākais priekšmets bija fizkultūra, jo sports man nesagādāja nekādas problēmas. Taču nekur man nav veicies tik labi kā CrossFit. Savulaik nodarbojos ar vieglatlētiku. No 15 līdz 17 gadu vecumam biju desmitcīņā. Sacensības arī aizvadīju. Pēc tam trenējos individuāli savā garāžā. Pārsvarā izpildīju mainīgus augstas intensitātes funkcionālos treniņus. Par CrossFit uzzināju, kad to kāds pieminēja mana tēva skrituļslidošanas klubā. Viņš bija redzējis mani darbojamies garāžā, tāpēc ieteica pamēģināt. Līdz ar to 2012. gada februārī izmēģināju pirmo treniņu un momentāli iemīlējos. 

LatvianCrossFit: CrossFit tev ir kaut kas vairāk par vienkāršu sporta veidu?

Kevin: Tas ir mans dzīvesveids. Pirms CrossFit es nejutu piepildījumu savā ikdienas dzīvē. Nezināju, ko darīt, kā aizpildīt brīvo laiku. Ar CrossFit viss mainījās. Līdz tam dzīvē vēl nereizi neesmu neko tik ļoti gribējis un tik smagi strādājis, lai kaut ko iegūtu. Gribu iegūt ceļazīmi uz CrossFit Games Kalifornijā. 

LatvianCrossFit: Kā jau minēju iepriekš, man pirms neilga laika bija intervija ar CrossFit Tartu pārstāvi. Pajautāju, kurš šobrīd ir stiprākais CrossFit atlēts Igaunijā. Viņš norādīja uz tevi. Kā tu raksturotu esošo CrossFit stāvokli Igaunijā? Vai ir daudz atlētu un to skaits aug? Kā ar sievietēm? Viņām šis sporta veids patīk?

Kevin: Es esmu spēcīgākais? Iespējams esmu vispusīgākais, taču spēcīgākais noteikti ir Rasmus Zarubin. Viņš arī trenējas CrossFit Tartu. CrossFit Igaunijā vēl ir samērā jauns, un tikai pamazām sāk uzņemt apgriezienus. Ja tu pamēģinātu iziet Igaunijas ielās un garāmgājējiem pajautātu, kas ir CrossFit. Noteikti 9 no 10 tev atbildētu, ka pirmo reizi dzird tādu vārdu. Mūsu mērķis ir to mainīt. Divreiz nedēļā mums ir grupa iesācējiem, un aizvadītajās nedēļās/mēnešos, tās vienmēr ir pilnas. Ņemot to vērā, uzskatu, ka ar vien vairāk un vairāk cilvēku uzzina par CrossFit, un pierakstās uz nodarbībām iesācējiem – kā sievietes, tā vīrieši. Neesmu īsti drošs par konkrētu sieviešu-vīriešu attiecību mūsu sporta zālē, taču esmu drošs, ka abi ir līdzsvara. Respektīvi, mums ir daudz sievietes, kas nāk uz treniņiem. Kā arī, daudzu prātos sāk nostiprināties apziņa, ka spēcīga sieviete ir skaista sieviete.

LatvianCrossFit: Dažiem padodas olimpiskās svarcelšanas vingrinājumi, citi ļoti labi strādā ar savu ķermeņa svaru. Kas tev padodas vislabāk un kur vēl jāpieliek? Vari padalīties ar saviem rekordiem?

Kevin: Vislabāk man padodas olimpiskā svarcelšana. Lepojos ar savu rekordu clean vingrinājumā, kas ir 145kg, savukārt front squat šobrīd ir 165kg. Manuprāt, tas ir visai iespaidīgi. Pagaidām man tik labi nepadodas vingrinājumi ar ķermeņa svaru, piemēram, chest to bar pull-ups un muscle-ups. Vēlos arī piebilst, ka man riebjas skriet. Neciešu. 

LatvianCrossFit: Iedomājies, ka tikko beidzi smagu treniņu. Ko tu dari pēc tam? Respektīvi, kā tu atgūsti enerģiju? Dzer kādu kokteili?

Kevin: Pēc smaga treniņa es parasti kārtīgi izstaipu to muskuļu grupu, kas konkrētajā treniņā tika pie vislielākā darba. Pēc tam izdzeru parastu proteīna kokteili. Nekas īpašs. 

LatvianCrossFit: Veici šī gada CrossFit Open uzdevumus?

Kevin: Jā. CrossFit Open ir lieliska platforma, kur izzināt savas vājības. Kā jau iepriekš minēju, tad tās ir chest to bar pull-ups un muscle-ups. Tieši šie vingrinājumi man liedza uzrādīt labāku rezultātu šī gada Open. Taču es smagi strādāju, lai 2015. gads būtu krietni labāks. 

LatvianCrossFit: Esam sākuši sacensību tēmu. Sekoji līdzi šī gada Reebok CrossFit Games? Kuram juti līdzi visvairāk – gan sieviešu, gan vīriešu kategorijā?

Kevin: Jau kopš 2012. gada esmu kā pielīmēts pie sava klēpjdatora, kad notiek Games sacensības. Vīriešu kategorijā mans favorīts noteikti ir četrkārtējais CrossFit Games čempions Rich Froning, taču turu acis arī uz Dan Bailey rezultātiem un sniegumu. Savukārt sieviešu kategorijā īkšķus turu par Julie Foucher, Camille Leblac-Bazinet un Lauren Fisher

LatvianCrossFit: Team Series? Seko šo sacensību pulsam?

Kevin: Protams. Skatos gan uzdevumus, gan rezultātu tabulu. Sacensību noslēdzošā nedēļa solās būt diezgan interesanta. 

LatvianCrossFit: Ventspils. “X-Power spēka un izturības spēles 2014”. Kevin Jurs šajās sacensībās uzvarēja. Apsteidzi brāļus Arturu un Aleksandru Ņehajenko, kā arī visus pārējos latviešus. Kā tev tas izdevās? Īpaši trenējies šīm sacensībām vai arī uzdevumi bija tev parocīgi (lai neteiktu vienkārši)? 

Kevin: Šīm sacensībām nebija nekāda speciālā sagatavošanās. Trenējos kā parasti. Vienīgi atšķīrās tas, ka pirms sacensībām izmēģināju izziņoto trešo uzdevumu, kura laikā satraumēju abas rokas. Kas gan nav prātīgi, ņemot vērā, ka nedēļas nogalē būs jāstartē. Nevaru teikt, ka uzdevumi man bija pa vieglu. Pirmais uzdevums – double-unders un sled pulls – bija briesmīgs. Pēc tā uzdevuma pirmo reizi tik ļoti sāpēja kājas. Kā arī, ņemot vērā, ka atlikušajos uzdevumos bija daudz vingrinājumi ar ķermeņa svaru, tad ne reizi man neienāca prātā doma, ka būs viegli. 

LatvianCrossFit: Latvijā pēc tām sacensībām teica: “Tas čalis no Igaunijas bija zvērs. Spēcīgs, atlētisks. Noteikti ceru sacensties pret viņu arī nākotnē.” Vai Igaunijā pēc sacensībām kāds kaut ko rakstīja (internetā, blogos) par tavu uzvaru?

Kevin: Arī latvieši sacensības bija ļoti labā formā. CrossFit Teika pirms nedēļas bija ieradušies pie mums. Bija interesanti patrenēties ar šiem spēcīgajiem atlētiem. Vai kāds kaut ko rakstīja par manu uzvaru CrossFit sacensības Latvijā? Neesmu drošs. Iespējams, ka nekur nekas netika minēts.

LatvianCrossFit: Kas tālāk? “The Baltics Throwdown” sacensības? Ja piedalīsies – ko sagaidi no šīm sacensībām?

Kevin: Nākamās pilnīgi noteikti ir “The Baltics Throwdown”. Mērķis ir labi pavadīt laiku, sacensties ar fantastiskiem cilvēkiem, un ja sacensību beigās kāpšu uz goda pjedestāla, tad tas būs tikai bonus. 

LatvianCrossFit: Kāds ir tavs viedoklis par Latvijas CrossFit atlētiem? Viņi ir pietiekami konkurētspējīgi?

Kevin: Viņi pilnīgi noteikti ir konkurētspējīgi. Iespējams viņu lielākais trūkums šobrīd ir svarcelšanas vingrinājumi. Ja viņi spēs savest visu kārtībā tehniku un izpildījumu, tad ir potenciāls uzrādīt labus rezultātus plašākā mērogā. 

LatvianCrossFit: Tavuprāt, kas pirmais tiks uz CrossFit Games Regionals – latvietis vai igaunis? Kas vispār atlētam ir jāpaveic, lai tiktu uz Regionals posmu un galu galā arī uz Kaliforniju? 

Kevin: Grūti teikt. Abām valstīm ir labi atlēti. Lai nokļūtu uz Regionals posmu, jābūt ne tikai spēcīgam, bet arī labi jāpārvalda vingrošanas elementi. Open lielākoties ir ar viegliem svariem, bet Regionals jau ir pavisam cits stāsts. Tur atlētiem jābūt ir tiešām vispusīgiem un jāizliek sevi pilnībā. Ja ir kaut viena vājība, tad tā momentā liedz tev cīnīties par ceļazīmi ir galvenajām sacensībām. 

LatvianCrossFit: Vai plāno kādu dienu iegūt CrossFit Level 1 sertifikātu un iespējams atvērt pats savu CrossFit sporta zāli?

Kevin: Protams. Abi minētie ir mani nākotnes mērķi, un domāju, ka agri vai vēlu abus sasniegšu. 

LatvianCrossFit: Kāda ir šī sporta veida nākotne Igaunijā? Vai drīzumā būs vēl vairāk atlētu, sporta zāļu un sacensību? Ja pareizi atceros no intervijas ar CrossFit Tartu pārstāvi, tad Igaunijā vēl nav bijušas nevienas sacensības. Kāpēc?

Kevin: Igaunijā šis sporta veids kļūst arvien populārāks, tāpēc noteikti drīzumā būs vairāk oficiālo sporta zāļu. Ja kāds Igaunijas pārstāvis tiktu uz Regionals vai pat uz Kaliforniju, tad tas piesaistītu nacionālu uzmanību, un cilvēki tiešām sāktu meklēt iespējas pamēģināt. Iespējams sacensības vēl nav bijušas, jo nebija pietiekami daudz CrossFit sporta zāļu. Tikai pirms dažiem mēnešiem atvēra otru CrossFit sporta zāli - CrossFit I&M (Tallinā). Tāpēc noteikti drīzumā arī Igaunijā būs sacensības. 

LatvianCrossFit: Un pēdējais. Kurš līdz šim tev ir bijis grūtākais CrossFit uzdevums (workout)? Grūts tas bija fiziski vai psiholoģiski?

Kevin: Ir divi. Viens no tiem noteikti ir The Seven, kur tev ir jāizpilda vairāki vingrinājumi ar maz atkārtojumiem. Tas pilnībā izsmeļ tavus spēkus. Otru esmu nosaucis par “The Dan Bailey Special”, kur tu izpildi četrus pamata CrossFit uzdevumus pēc kārtas un uz laiku: King Kong, Fran, Diane un Grace.

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

An interview with a visionary and the inventor of the Rx Jump Rope - David Newman

Soon after the CrossFit Team Series had ended, a guy from Latvia thought to contact a company, that was mentioned in every Team Series Update Show - Rx Smart Gear. Considering that LatvianCrossFit is a small blog like website and Latvia has no Regionals (not to mention Games) level athletes, what are the chances that someone is likely to respond? Probably not big but one has to try anyway. So the author of this site found an e-mail on the Rx website and wrote a message. Saying that it would be nice to make an interview with a representative of Rx Smart Gear, in order to inform Latvian readers about Rx products, the company, its athletes and maybe even about its future plans. The e-mail was brief and simple. What to expect? The author knew that it was a 50/50 chance of someone responding to a student from Latvia who writes competition reviews and interviews with Latvia athletes - in Latvian. You have to imagine the look of the authors face when he received an e-mail not from a re

Kas ir CrossFit?

Kā vēsta Yahoo, jauns sporta veids ir sācis savu uzvaras gājienu pāri Atlantijas okeānam un iekaro Eiropu vētras ātrumā: CrossFit , sporta un fitnesa sensācija, kas apvieno trīs disciplīnas – vingrošanu, svaru celšanu un vieglatlētiku. Sporta izcelsme meklējama Kalifornijā, labi veidoto augumu, uzpumpēto vēderprešu un izteiksmīgo muskuļu mekā, kur to izveidoja Gregs Glasmans 1970.gadā. No pašiem tā pirmsākumiem tas ir cienīts tā praktiskā pielietojuma dēļ tādās nozarēs kā speciālo spēku trenēšana, policijas akadēmijas, Olimpisko medaļu ieguvēju trenēšana un citās. Tagad tas ir atgriezies un gūst popularitāti parasto cilvēku vidū – CrossFit tiešām ir piemērots ikvienam, sākot no elites sportistiem, beidzot ar absolūtiem iesācējiem. CrossFit mērķis nav nodarbināt vienu muskuli vai muskuļu grupu, bet gan izveidot cilvēka ķermeņa atlētiskās kvalitātes kā vienotu veselumu, strādājot ar plastiskumu, izturību un līdzsvaru. Pamatprincips ir vienkāršs – iemācīt cilvēkam kustēties. CrossFit fo

Latviešiem pašiem savs "Kalifornijas lācis" - Jānis Todavčičs

Vairākas reizes šajā blogā esmu minējis tādu pasaules līmeņa CrossFit atlētu kā Jason Khalipa . Viņš ir 2008. gada Reebok CrossFit Games čempions, un pagaidām vienīgais atlēts visā CrossFit Games vēsturē, kuram ir izdevies izcīnīt gan zeltu, gan sudrabu, gan bronzu. Manuprāt, iespaidīgi. Šogad šis atlēts ir paziņojis par Individual  karjeras beigām (līdzīgi kā četrkārtējais CrossFit Games čempions Rich Froning), taču tas nenozīmē, ka mums vairs nebūs iespēju redzēt šo vareno "Kalifornijas lāci" sacenšamies. Iespējams jau 2015. gadā mēs varēsim vārot kā Jason Khalipa ar savu komandu sacenšas Kārsonā par augstākajām vietām komandu kategorijā. Taču, kamēr gaidam jauno CrossFit Games sezonu, iesaku ļoti rūpīgi pievērst uzmanību augusta beigām un pirmajiem diviem rudens mēnešiem. Mūs sagaida CrossFit Games off-season pasākums ar nosaukumu "Team Series". Kāpēc jātur šis pasākums savā redzeslokā? Ja uzdod šādu jautājumu, tad acīmredzot cilvēks nepietiekami seko līdzi Cro