Pāriet uz galveno saturu

Mārtiņš Druvkalns: traumas gūstam tad, kad vismazāk koncentrējamies

Kas ir labs treneris? Vai, ja treneris ir ieguvis CrossFit Level 1 sertifikātu, viņš skaitās "sertificēts" treneris? Vai Latvijā ir cilvēks, kuram ir potenciāls izaudzināt, uztrenēt cilvēku tā, lai viņš spētu konkurēt ar Eiropas (varbūt arī pasaules) labākajiem? Kura Latvijas CrossFit zāle atbilst galvenajai CrossFit ideoloģijai? Jautājumi un atbildes, kam Latvijas CrossFit sabiedrībai ir jāpievēršs uzmanība.

Pirms sākam lasīt šo interviju ar cilvēku, kas ir spējis atrast laiku jau otro reizi, lai atbildētu uz jautājumiem, paskaidrošu vienu niansi, ko esmu ievērojis dažos rakstos latviešu valodā. Jautājums ir par CrossFit sertifikātu un vārdu "sertificēts".

Kā jau noteikti vairums no LatvianCrossFit lasītājiem zina, tad, lai varētu atvērt oficiālu CrossFit sporta zāli un strādāt tajā vai kādā citā par treneri, ir vajadzīgs CrossFit Level 1 (CF-L1) sertifikāts. Lai iegūtu šo sertifikātu, topošajam trenerim ir jāapmeklē visas lekcijas un veiksmīgi jānokārto tests kursa beigās. Ja viss minētais ir izdarīts, tad šis cilvēks ir kļuvis par CrossFit Level 1 treneri. Ievēro! Nekur nav minēts vārds "sertificēts". Nesen CrossFit Inc. gudrās galvas paziņoja, ka treneriem būs iespēja papildināt savu zināšanu un apliecinājumu krājumu. Paziņoja par CrossFit Level 2 (CF-L2) kursiem. Esošs CF-L1 treneris pēc sešu mēnešu darba sporta zālē var pieteikties uz šiem kursiem, lai kļūtu par otrā līmeņa treneri. Līdzīgi kā pirmajā līmenī, arī šoreiz nav minēts vārds "sertificēts". Šī nianse mainās, kad treneris ir gatavs kārtot 160 jautājumu testu, lai iegūtu CF-L3 sertifikātu un nosaukumu "Certified CrossFit trainer". Līdz ar to mums pirmo reizi parādās vārds "sertificēts", un tikai pēc šī sertifikāta iegūšanas, treneri var saukt par "sertificētu". Jāpatur prātā, ka ir vēl ceturtais līmenis (CF-L4). Trenerim nav jākārto tests, taču komisijas priekšā ir jāparāda savas prasmes un zināšanas darbā ar atlētiem. Komisija vērtēs viņa māku trenēt cilvēku, paskaidrot, parādīt viņam vajadzīgās iemaņas, vingrinājumus. Arī pēc šī eksāmena veiksmīgas nokārtošanas, treneris iegūst sertifikātu uz kura ir rakstīts "Certified CrossFit coach". Lūk, jau otro reizi parādās vārds "sertificēts".

LatvianCrossFit mērķis jau no paša darbības sākuma ir informēt Latvijas esošo un topošo CrossFit sabiedrību. Negrasos nevienu nopelt vai apvainot, taču kā jau minēju, vēlos informēt un precizēt. Latvijā CrossFit treneru skaits aug, un noteikti kādu dienu būs arī tāds treneris, kurš iegūs CF-L3 sertifikātu un varēs sevi dēvēt par sertificētu CrossFit treneri. Protams, ja vien tas būs šī trenera mērķis.

Vai treneris, kurš atbildēja uz maniem jautājumiem to darīs - lasiet paši. Noteikti vairums atceras, ka pirms gada sporta un atpūtas izstādes ietvaros CrossFit Rīdzene organizēja sacensības. Varu atklāt, ka tas notiks arī 2015. gadā, taču "šoreiz jau ar starptautisku piesitienu. Līdzīgi kā The Baltics Throwdown. Vienīgi šīs sacensības būs divu dienu garumā." Paldies Mārtiņam Druvkalnam par viņa viedokli, informāciju un laiku.

LatvianCrossFit: Latvijā (Rīgā) drīz jau būs četras oficiālas CrossFit sporta zāles. Katra ar savu odziņu un savu darvas pili. Kā veicas CrossFit Rīdzene? Ievēroju, ka jums tagad ir gan rīta, gan dienas, gan vakara nodarbības. Visas ir pilnas un sava auditorija ir atlasījusies?

Mārtiņš: Jā, patīkami vērot, ka šis sporta veids salīdzinoši strauji attīstās. Bez oficiālajām zālēm vēl ir uzradies krietns CrossFit cienītāju loks, kas, līdzīgi kā mēs iesākām, organizē augstas intensitātes funkcionālus treniņus savu domubiedru vidū. Cerams, ka arī daļai no šīm grupiņām izdosies nonākt līdz CrossFit zāles statusam. Lai gan ceļš nav viegls un prasa salīdzinoši lielu laika, enerģijas un, protams, līdzekļu patēriņu. To nevar paveikt bez kaislīgas pieķeršanās šim sporta veidam. Vēlam izturību un veiksmi!

CrossFit Rīdzenei veicas labi. Ir izveidojusies klientu bāze un tā saucamais kodols ap kuru pulcējas jaunie dalībnieki. Cilvēku interese par CrossFit aug un to var just. Pat palielinoties zāļu skaitam, nevarētu teikt, ka biedru skaits saruktu, tieši pretēji, tas turpina augt. Joprojām kā prioritāti uzskatām kvalitāti, nevis kvantitāti, tādēļ šobrīd, līdz jaunās telpas atklāšanai, esam nopauzējuši jauno biedru uzņemšanas un tehnikas apmācības grupas. Līdz šim mēs lielākoties organizējām 10-12 cilvēku grupas 4-5 reizes dienā. Grupām piepildoties, sākām just vajadzību pēc telpas paplašināšanas. Turpmākais plāns ir nonākt līdz 14 cilvēku grupām, kas darbosies divu treneru pavadībā.

Šobrīd strādājam arī pie otras dienas un rīta grupas attīstīšanas, kur ir liels potenciāls, taču tas viss notiek pakāpeniski. Pats galvenais, kā sevi varam novērtēt, ir klientu un viesu atsauksmes, kas izveido mūsu zāles rokrakstu. Mums vienmēr pirmajā vietā būs tehniskais izpildījums, kārtīga iesildīšanās un personīga attieksme. Kas pats galvenais - esam nokomplektējuši lielisku piecu treneru komandu, kas nu jau drīz visi būs ar sertifikātiem kabatā.

LatvianCrossFit: Izlasīju visas jūsu ekspresintervija un patīk “CrossFit vingrinājumi” sadaļa. Prieks, ka ar savām zināšanām un viedokļiem dalaties, lai visa Latvijas CrossFit sabiedrība iegūtu, nevis tikai jūsu atlēti. Kurš atlēts vai atlēte ir jāpatur acīs “The Baltics Throwdown” sacensībās?

Mārtiņš: Vingrinājumu projekts tapa salīdzinoši sen, bet tikai nesen to sanāca publicēt. Domāju, katrs no video redzamajiem atlētiem šobrīd varētu konkrēto vingrinājumu izlabot un izpildīt krietni labāk un tehniskāk. Tobrīd tas bija vairāk kā pasākums biedriem.

Par sacensībām. Līdz pagājušās nedēļas vidum no mūsu zāles bija pieteicies salīdzinoši neliels biedru skaits, taču veicām nelielu iedrošināšanas kampaņu, kas sevišķi nostrādāja uz mūsu daiļā dzimuma pārstāvēm. Šobrīd jau kvalifikācijai no Rīdzenes gatavojas paprāvs skaits jaunas pieredzes guvēju.

Jāņem vērā, ka lielākajai daļai šīs būs pirmās šāda veida aktivitātes, tādēļ man būs prieks par katru, kurš savu spēju robežās vai mazliet virs tām un, protams, tehniski pareizi izpildīs kvalifikācijas vai sacensību WOD.

Nevēlētos kādu izcelt, tāpēc pāris mani favorīti šobrīd paliks nenosaukti. 

LatvianCrossFit: Tagad Mārtiņ par tevi. Biji uz svarcelšanas kursiem. Izgāji tos un saņēmi apliecinošu papīru, kā arī daudz vērtīgu zināšanu un pieredzi. Pastāsti par šiem kursiem: Kas tev bija jādara? Kur un kas tos vadīja? Kāpēc tādus ir ieteicams iziet?

Mārtiņš: CrossFit Weightlifting kursi, līdz šim, bija vērtīgākais, ko esmu, būdams treneris, ieguvis! Divu dienu garumā, „Vecā buka Mike Burgener” dēls Beau Burgener, kopā ar vienu no Lielbritānijas spēcīgākajiem CrossFit atlētiem Andy Edwards un komandu, pasniedza divas olimpiskās svarcelšanas vingrinājumu (Clean and Jerk un Snatch) progresijas, tehniskās nianses un drošības instrukcijas. Visu pirmo dienu, iesākot ar PVC trubām un pabeidzot ar svaru stieņiem, analizēja „Snatch” tehniku, bet otrajā dienā tas pats ar Clean and Jerk. Viss kurss bija praktisko nodarbību kopums, kur lielu uzsvaru likta tieši uz iemaņu nodošanu kā trenerim saviem audzēkņiem. Tādēļ regulāri šo dienu laikā nācās mazu grupu ietvaros koriģēt kļūdas arī citiem dalībniekiem.

Tāpat arī daudz laika atlika individuālajām diskusijām ar treneriem, kur varēja iegūt daudz vērtīgas papildu informācijas. Katras dienas noslēgumā, motivējošā gaisotnē katrs no dalībniekiem centās sasniegt savu personisko rekordu katrā no minētajiem vingrinājumiem. Pēc šī kursa vēl vairāk sapratu, ka, darbojoties ar jebkādiem svariem, katra nianse ir nozīmīga un, lai darītu to pareizi ilgtermiņā, nav nesvarīgu lietu.

LatvianCrossFit: Ja pareizi atceros, tad neilgi pēc tava lielā svarcelšanas buma, iedzīvojies traumā. Kas notika?

Mārtiņš: Pirms diviem gadiem man veica muguras operāciju. Veiksmīgi no tās radītajām sekām izdevās izārstēties un pilnvērtīgi pievērsties nopietniem treniņiem. Viss gāja uz augšu – motivācija, rezultāti. It sevišķi palīdzēja svarcelšanas kursā smeltās zināšanas un nianses.

Kā jau parasti tas mēdz notikt – traumas gūstam tad, kad vismazāk koncentrējamies. Ar draugiem spēlēju volejbolu un kaut kas nenotika tā kā vajadzētu. Pāris nedēļas nevarēju bez saviebtas sejas piecelties no sēdus pozīcijas. Palika labāk, atsāku treniņus, bet sajūtas nebija drošas. Tā visa rezultātā, šobrīd ieturu mēneša gymnastics un cardio elementu apvienojošu ciklu. Cenšos izglītoties vairāk tieši šajā jomā. Pēc tam mēģināšu ļoti pakāpeniski atgriezties pie stieņa. Tad jau redzēs kā būs. Ir laiks vairāk ieguldīties trenera un organizatoriskajos pienākumos. Un pacīnīties ar savu „EGO”.

LatvianCrossFit: Nesen, ja nemaldos, tad šonedēļ jau izziņoja pirmos datumus un vietas CrossFit Level 2 kursiem. Neliela informācija par: Lai apmeklētu CrossFit Level 2 kursus ir jābūt CrossFit Level 1 sertifikātam, kā arī sešus mēnešus ir jānostrādā par treneri kādā oficiāla CrossFit sporta zālē. Lai iegūtu sertifikātu ir jāapmeklē 100% kursa nodarbību. Mārtiņ, ir daudzi treneri, kuriem ir milzīgi daudz pieredzes un zināšanu, bet viņu mērķis nav iegūt “papīrus”, savukārt citi tieši vēlas iegūt visus iespējamos “papīrus”. Kā ar tevi?

Mārtiņš: Lai atvērtu CrossFit zāli vismaz vienam papīram, gribot negribot, ir jābūt – L1.

Ar mani ir tā – nekad neesmu uzskatījis, ka sertifikātu skaits rada labu treneri, bet, ja trenerim ir patiešām dziļa interese, tad viņš arī spēj no katra apmeklētā pasākumu paņemt sev vērtīgo un noderīgo.

Mans viedoklis par treneriem - vai nu esi vai neesi. Viss attīstās salīdzinoši strauji. Ja nevēlies mācīties, ar laiku būsi ārā no aprites un iestāsies rutīna. CrossFit principā nepastāv robežas, tādēļ attīstīties var uz visām pusēm, un viss atkarīgs tikai no paša vēlmes ieguldīt laiku, lai gūtu zināšanas. Es cenšos iegūt kādu jaunu informāciju, aizbraukt uz kādu jaunu kursu tad, kad jūtu vajadzību pēc papildus grūdiena, jo pēc šiem semināriem vienmēr jūties pozitīvi uzlādēts un motivācijas pārpilns sniegt saviem klientiem iegūto. Tas gluži nav tas pats, kas izlasīt kādu labu grāmatu.

Tāpat ļoti liela nozīme ir tam, lai pēc katra semināra vai kvalifikācijas celšanas, izdotos nekavējoties iegūtās zināšanas likt lietā. Tieši tādēļ nevajadzētu arī sasteigt šo procesu.

Par L2 domājam nākamā gada ietvaros.

LatvianCrossFit: Tagad esi pieteicies uz “CrossFit Movement and Mobility” kursiem. Vari paskaidrot, kas tie ir par kursiem un kāpēc izlēmi tos apmeklēt? (Neskaitot, ka vēlies iegūt jaunas zināšanas, papildināt esošās un iegūt pieredzi, kas ir pašsaprotams)

Mārtiņš: Mēs ar Krišu [Grundmani] jau sen bijām ieplānojuši šo semināru, jo aizvien vairāk izkristalizējas, ka daļai klientu, lai precīzi un tehniski veiktu vingrinājumus, it sevišķi ar stieni virs galvas, pietrūkst lokanības. Paši aizvien vairāk pievērsāmies šīs saucamās „mobilitātes” izpētei, iepirkām šādu tādu inventāru un nu jau daļa no zāles cītīgākajiem apmeklētājiem regulāri izmanto šos rīkus, lai veiktu papildus attīstošos un stiepjošos vingrinājumus.

Tas arī lielākoties ir saistīts riska samazināšanu mūsu klientiem iegūt traumas, kas, kā jau minēju, ir mūsu izvirzītā prioritāte. Turklāt, šobrīd tas ir vērtīgi arī pašam priekš sevis, it sevišķi šajā atlabšanas procesā.

Daudzi nevar iedomāties, cik ļoti šāda veida aktivitātes spēj uzlabot rezultātu, piemēram, Snatch vai OHS vingrinājumos.

LatvianCrossFit: Cik labs treneris tu šobrīd esi? Nemērīsim skalā no 1 līdz 10, bet skalā no CrossFit Open līdz CrossFit Games. Noteikti atlētam palīdzēt pārvarēt Open uzdevumus vari, bet kā ar sagatavošanos Regionals. Esi redzējis uzdevumus, redzējis labāko atlētu sniegumu. Zināšanas un pieredze varētu būt pietiekama, vai vēl kādam laikam jāpaiet? Vai arī gaidīsim 2015. gadu un skatīsimies?

Mārtiņš: Tas ir sarežģīti. Latvijā CrossFit tomēr vēl ir sākuma pozīcijā. Lielākā daļa zāles klientu ietilpst kategorijā, kas dara to priekš sevis, nevis lai sasniegtu augstus mērķus sacensībās. Tieši tādēļ mūsu lielākais izaicinājums pagaidām ir strādāt ar iesācējiem, ar tehnikas pasniegšanu, motivēšanu. Daļa mūsu atlētu tiešām ir ar lielu potenciālu un ambiciozākiem mērķiem, tādēļ, līdz ar telpu paplašināšanos, tuvākajā nākotnē nav izslēgta versija par advancēto CrossFit klašu izveidi paralēli ierastajām nodarbībām.

Kas saistās ar Regionals vai CrossFit Games, tur ar trīs treniņiem nedēļā nepietiks. Cilvēkam jābūt ar milzīgu gribasspēku un, pats galvenais, ar iespējām savienot smago treniņu režīmu ar ikdienas dzīvi. Lai šobrīd sniegtu vajadzīgās zināšanas un ieteikumus augstas klases „Regionals” līmeņa atlētam, uzskatu jebkuram Latvijā praktizējošam CrossFit trenerim vēl ļoti jāaug. Attīstoties šim sporta veidam kopumā, domāju, ka nekur nepaliks arī pirmie augsta līmeņa atlēti un viņu treneri, kas izpelnīsies atzinību vietējā un starptautiskā mērogā.

LatvianCrossFit: Redzēju, ka CrossFit Rīdzene treneri aizvadīja gan airēšanas, gan boksa treniņus. Kas nākamais? Vienu brīdi un iespējams vēl joprojām, aktuāli ir apvienot CrossFit un šaušanu. Nākamais būs šaušanas – loks, pistole utt. – treniņš?

Mārtiņš: Kā jau CrossFit pieņemts, tā saucamajās atpūtas dienās, jāmēģina pēc iespējas vairāk nodarboties ar jebkāda veida aktivitātēm, sporta veidiem un spēlēm, lai atpūtas režīmā attīstītu koordināciju un reakciju. Par šaušanu gan neesam domājuši. Ka tik kāds, uz noguruma fona, neaizšauj tā krietni garām mērķim.

LatvianCrossFit: Kā patīk CrossFit Team Series 2014?

Mārtiņš: Virspusēji esmu lietas kursā, bet, saistībā ar telpu paplašināšanos, grupu vadīšanu un pamatdarbu izstāžu centrā, ar regularitāti pasekot nav sanācis. Jebkurā gadījumā viss, kas notiek paralēli CrossFit Games (varbūt izņēmums ir Invitationals), izpelnās salīdzinoši mazāku interesi un atsaucību no kopējās masas. Tomēr, nepārtraukti norisinās sacensības malu malās – atlēti nav koncentrējušies vienuviet.

LatvianCrossFit: Lai gan vēl neviens uzdevums nav izziņots un prognozēt kaut ko būtu tiešām grūti, ņemot vērā, ka atlēti būs no dažādām valstīm. Noteikti vairums tagad smagi trenējas, lai spētu uzrādīt pēc iespējas labākus rezultātus “The Baltics Throwdown”. Ko tu kā treneris sagaidi no šīm sacensībām?

Mārtiņš: Jā, vēl pirms divām nedēļām es pats to darīju ar cerību, ka tomēr izdosies nostartēt.

Bet, ja vērtējam esošo situāciju, domāju, ka šajā režīmā kā treneris varēšu mūsu biedriem sniegt vairāk nekā, ja pats būtu dalībnieku lokā. Tiem atlētiem, kas pēc kvalifikācijas iekļūs pamatsacensībās, noteikti nodarbībās tiks pievērsta lielāka uzmanība.

Ko es sagaidu no pašām sacensībām un organizācijas? – pārdomātu programmu un starptautisku sacensību garu.

LatvianCrossFit: Nesen Manuel Jordan ar CrossFit Teika aizbrauca uz CrossFit Tartu aizvadīt treniņu ar Igaunijas atlētiem. CrossFit Rīdzene arī ir ieplānots šāds pieredzes brauciens?

Mārtiņš: Redzēju video – izskatījās, ka izvērtās ļoti draudzīgs pasākums īstenā CrossFit komūnas garā.

Kā jau minēju, šobrīd lielākā uzmanība ir pievērsta telpu attīstības jautājumam, paralēli saglabājot esošo darbības modeli. Līdz ar to agrāk vairāk piekoptās saliedēšanas aktivitātes mazliet iepaliek. Domāju,  ka noteikti uz Ziemassvētkiem atkal ieplānosim kaut ko interesantu. Vai tas būs brauciens uz kādu CrossFit zāli, grūti pateikt.

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

An interview with a visionary and the inventor of the Rx Jump Rope - David Newman

Soon after the CrossFit Team Series had ended, a guy from Latvia thought to contact a company, that was mentioned in every Team Series Update Show - Rx Smart Gear. Considering that LatvianCrossFit is a small blog like website and Latvia has no Regionals (not to mention Games) level athletes, what are the chances that someone is likely to respond? Probably not big but one has to try anyway. So the author of this site found an e-mail on the Rx website and wrote a message. Saying that it would be nice to make an interview with a representative of Rx Smart Gear, in order to inform Latvian readers about Rx products, the company, its athletes and maybe even about its future plans. The e-mail was brief and simple. What to expect? The author knew that it was a 50/50 chance of someone responding to a student from Latvia who writes competition reviews and interviews with Latvia athletes - in Latvian. You have to imagine the look of the authors face when he received an e-mail not from a re

Kas ir CrossFit?

Kā vēsta Yahoo, jauns sporta veids ir sācis savu uzvaras gājienu pāri Atlantijas okeānam un iekaro Eiropu vētras ātrumā: CrossFit , sporta un fitnesa sensācija, kas apvieno trīs disciplīnas – vingrošanu, svaru celšanu un vieglatlētiku. Sporta izcelsme meklējama Kalifornijā, labi veidoto augumu, uzpumpēto vēderprešu un izteiksmīgo muskuļu mekā, kur to izveidoja Gregs Glasmans 1970.gadā. No pašiem tā pirmsākumiem tas ir cienīts tā praktiskā pielietojuma dēļ tādās nozarēs kā speciālo spēku trenēšana, policijas akadēmijas, Olimpisko medaļu ieguvēju trenēšana un citās. Tagad tas ir atgriezies un gūst popularitāti parasto cilvēku vidū – CrossFit tiešām ir piemērots ikvienam, sākot no elites sportistiem, beidzot ar absolūtiem iesācējiem. CrossFit mērķis nav nodarbināt vienu muskuli vai muskuļu grupu, bet gan izveidot cilvēka ķermeņa atlētiskās kvalitātes kā vienotu veselumu, strādājot ar plastiskumu, izturību un līdzsvaru. Pamatprincips ir vienkāršs – iemācīt cilvēkam kustēties. CrossFit fo

Latviešiem pašiem savs "Kalifornijas lācis" - Jānis Todavčičs

Vairākas reizes šajā blogā esmu minējis tādu pasaules līmeņa CrossFit atlētu kā Jason Khalipa . Viņš ir 2008. gada Reebok CrossFit Games čempions, un pagaidām vienīgais atlēts visā CrossFit Games vēsturē, kuram ir izdevies izcīnīt gan zeltu, gan sudrabu, gan bronzu. Manuprāt, iespaidīgi. Šogad šis atlēts ir paziņojis par Individual  karjeras beigām (līdzīgi kā četrkārtējais CrossFit Games čempions Rich Froning), taču tas nenozīmē, ka mums vairs nebūs iespēju redzēt šo vareno "Kalifornijas lāci" sacenšamies. Iespējams jau 2015. gadā mēs varēsim vārot kā Jason Khalipa ar savu komandu sacenšas Kārsonā par augstākajām vietām komandu kategorijā. Taču, kamēr gaidam jauno CrossFit Games sezonu, iesaku ļoti rūpīgi pievērst uzmanību augusta beigām un pirmajiem diviem rudens mēnešiem. Mūs sagaida CrossFit Games off-season pasākums ar nosaukumu "Team Series". Kāpēc jātur šis pasākums savā redzeslokā? Ja uzdod šādu jautājumu, tad acīmredzot cilvēks nepietiekami seko līdzi Cro