Pāriet uz galveno saturu

Iedvesmo un motivē, intervija ar Jāni Liepiņu

Jānis Liepiņš ir cilvēks no kura var smelties iedvesmu. Ar sportu nodarbojas kopš 14 gadu vecuma, ir Rīgas vice čempions kikboksā, piedalījies Latvijas ielu kustības veidošanā, ņēmis dalību vairākās MTB velosacensībās, divos Berlīnes In-line skrituļmaratonos, skrēja Nordea pusmaratonā un pārbaudīja savus spēkus Latvijas pirmajās CrossFit sacensībās Liepājā. No Salaspils nāk spēcīgs cilvēks, kurš saka šādi: "Man ļoti nepatīk doma, ka man ir dots ķermenis - rokas, kājas, galva - un es to neturpinu attīstīt. Fiziskā kultūra ir vispārēja attīstība un ar savu piemēru tu motivē citus. Sportiskā sabiedrībā ir labāk dzīvot nekā vājā un degradētā. Disciplinēti trenējoties, tu kļūsti labāks gan kopumā kā cilvēks, gan kā persona." 





LatvianCrossFit: Ar ko nodarbojies?
Jānis Liepiņš: Šobrīd esmu brīvs cilvēks, pastāvīgi nestrādāju, bet pamatā esmu daudzus gadus nostrādājis tirdzniecības nozarē. Arī saistībā ar sportu - velo un ziemas inventārs.

LatvianCrossFit: Kā uzzināji par CrossFit?
Jānis: Par CrossFit uzzināju relatīvi nesen. Vasaras sākumā sāku tam pievērst vairāk uzmanības, skatoties sacensību video. Pirmās sacensības, ko redzēju bija divu vingrinājumu disciplīna - rāpšanās pa virvi un smaguma stumšana - viss bez apstājas. Man ir ļoti liela pieredze sportā un es uzreiz sapratu, cik tas ir nereāli smagi! Sāku skatīties daudzus citus video, sāku saprast koncepciju un patika, ka dažādībai nav robežu. Man patīk līdzīgi trenēties: vairāk uz funkcionālo un izturību, nevis tikai muskuļu masu. Tādēļ joprojām regulāri skatos video arī par treniņu specifiku. Vasaras beigās piedalījos arī mūsu pirmajās sacensībās Liepājā. Nebiju speciāli tām gatavojies, tādēļ gāja smagi, bet pieredze ir iegūta nenovērtējama. Draugi ver vaļā Andrejsalā pirmo zāli, tādēļ arī palikšu tuvu CrossFit aprindām arī turpmāk!

LatvianCrossFit: Vēlu veiksmi atvērt pirmo CrossFit sporta zāli.
Pastāsti vairāk par tām sacensībām Liepājā? Kāda atmosfēra, cik bija aptuveni cilvēku, kādi vingrinājumi.
Jānis: Cik atceros no Liepājas vingrinājumiem, tad tur bija (ceru, ka nekļūdos) 400 m skriešana – 25 pievilkšanās – 80 pietupieni – 40 atspiešanās atraujot rokas no zemes – 25 preses kārienā – 30 burpees – 40 uzlecieni uz riepas – 400 m skrējiens. Piedalījās laikam 24 cilvēki, izstājās divi. Vienam pat palika slikti. Diemžēl nebija nevienas daiļā dzimuma pārstāves.
Atmosfēra bija super, jo visi tur bija bēdubrāļi, kas regulāri trenējas un saprot, cik tas viss ir smagi, jo īpaši, kad tā ir pirmā reize. Citi bija jau speciāli pat trenējušies vingrinājumiem, kaut vai tajā pašā pievilkšanās ar kippingu - reti kurš to māk pareizi. Es laikam paliku kaut kur pa vidu. Nebiju arī speciāli trenējies, tādēļ ar rezultātu principā esmu apmierināts.




LatvianCrossFit: Vari pastāstīt par draugu ieceri atvērt vaļā pirmo CrossFit sporta zāli? Cik jau tālu viss tas process ir ticis?
Jānis: Zāles atvēršanas procesā ir iesaistīts Kaspars Zlidnis, Ģirts Skujāns un vēl daži cilvēki. Kasparu pazīstu jau četrus gadus, kad tikko parādījās ielu vingrošanas biedrība, kurā, starp citu, esmu no paša sākuma. Viņi laikam nesen nokārtoja arī sertifikātus.
Pati zāle būs vaļā jau mēneša laikā, ja viss, protams, būs kā plānots. Cik zinu, tad palikuši pēdējie remonti un inventāra savešana telpā.

LatvianCrossFit: Ievēro kādu diētu? Sporta uzturu lieto?
Jānis: Diēta man ir laikam jau gadus padsmit. Es sportoju no 14 gadu vecuma, tagad esmu jau 29 gadus vecs. Ilgu laiku trenējos riteņbraukšanā, tad cīņās - tur svars jāvēro, tādēļ esmu jau pieradis pārsvarā ēst pareizi un to, ko vajag. Tas jau man ir automātiski: ieej veikalā un nedomā kas kā garšo, domā un skaiti olbaltumvielas, ogļhidrātus utt.
Sporta uzturu nelietoju nekādu, pat parastus vitamīnus ne. Var teikt, ka trenēju imūnsistēmu un dabīgos hormonus. Agrāk pirku proteīnu, aminoskābes, kreatīnu, bet pilnībā no tiem atteicos. Pagaidām man neko tādu nevajag. Piemērs, šodien man bija divi treniņi un jūtos labi: ar parastu pārtiku norūdīts organisms.

LatvianCrossFit: Savu pašu pirmo CrossFit treniņu atceries?
Jānis: Pēc idejas treniņi CrossFit stilā man ir bijuši jau iepriekš, jo, kad trenējos kikboksā, tur arī trenējāmies ar līdzīgu ideju, respektīvi, vairāki atšķirīgi vingrinājumi pēc kārtas bez apstājas. Bet specifiskāk ar CrossFit metodēm sāku trenēties vasaras vidū trenažieru zālē, jo, piemēram, vilkmei ir vajadzīgs stienis utt. Pirmie tādi treniņi protams, bija ļoti smagi.




LatvianCrossFit: Ģimenē vienīgais nodarbojies ar CrossFit?
Jānis: Ģimenē vispār vienīgais sportoju.

LatvianCrossFit: Par piedalīšanos CrossFit Open sacensībās esi domājis un varbūt pat Level 1 trenera sertifikātu vēlies iegūt?
Jānis: Ja man būs pietiekama motivācija, jo treniņi tomēr nav par brīvu, tad vēl inventārs, sporta uzturs arī būtu jālieto, un  ja varēs to visu savienot, tad kaut vai pieredzes pēc piedalīšos. CrossFit diez vai man būs strikti kā primārā treniņu sistēma, tomēr cīņas velk vairāk, taču vispusīga trenēšanās man vienmēr ir bijusi pamatā. Kas zina, kā būs pēc kāda laika. Var jau būt, ka tomēr tas ieņems diezgan lielu lomu manā dzīvē, un, ja tendence būs, ka cilvēki sāk par to ļoti interesēties, iespējams arī, ka sertifikāts būs nepieciešams un tas jau būs vairāk kā darbs. Jo patlaban ceru tikt darbā Salaspils jaunatvērtajā sporta hallē, kur viss sākas no nulles.

LatvianCrossFit: Ieminējies, ka skatījies video no CrossFit sacensībām. Noteikti sekoji līdzi CrossFit Games 2013. Ir kāds atlēts ar kuru tu gribētu aizvadīt kopā vismaz vienu treniņu?
Jānis: Nu, zini kā ir, parādījās jau arī baumas par dopingiem. Kaut vai tas pats [Rich] Froning. Vērojot to visu, izprotot sacensību smagumu un intensitāti, es arī nedaudz rezervēti skatos uz pirmajiem līderiem. Visos sporta veidos, kur ir ļoti grūti, grozās apkārt arī dopings. Sprints, daudz dienu velobrauciens Tour de France, Iron Man izturības sacensības, peldēšana - rezultāts zem dopinga vairs tik lielu apbrīnu neizsauc. Taču patrenēties ar jebkuru no CrossFit pirmsācējiem būtu viennozīmīgi interesanti.

LatvianCrossFit: Kam tu ieteiktu nodarboties ar CrossFit?
Jānis: Ļoti ieteiktu ar CrossFit nodarboties sievietēm! Pusaudžiem arī būtu laba bāze, jo tā ir absolūti vispusīga treniņu shēma. Attīsta visu! Un vispusīgs cilvēks ir funkcionāls cilvēks, viņš ir gatavs jebkādam pārbaudījumam.

LatvianCrossFit: Kāpēc sievietēm tu ļoti ieteiktu nodarboties ar CrossFit?
Jānis: Banāli varbūt izklausīsies, bet sievietēm ir jābūt nedaudz spēcīgākām, veiklākām un tas viņām viennozīmīgi dos arī labāku formu! Stereotipi vēl eksistē, piemēram, ja meitene ies uz sporta zāli, viņa uzkačāsies, būs resnas kājas, vēnainas rokas, muskuļi utt.  Patiesībā, ja PROT trenēties, tad pat no dēļa var izveidot pieņemamu augumu. Turklāt, cilvēks, kas ir labā fiziskā formā ir arī ar labāku veselību, nesūdzas par dažādām sāpēm, viņam ir labāki refleksi un arī prāts attīstās, jo tāds dzīvesveids prasa disciplīnu, kas ir ļoti laba īpašība. Kā zināms, cilvēks ir kā skulptors, katrs pats var izveidot sevi tādu, kādu pats vēlas. Turklāt, tas var labi satuvināt cilvēkus - treniņi kopā.

LatvianCrossFit: Tavuprāt, CrossFit Latvijā varētu iegūt tādu popularitāti kādu ieguva ielu vingrošana?
Jānis: Ielu vingrošana ir tīri tautas sports, jo nav absolūti nekādu izmaksu! Taču jāatceras, ka tur viss notiek ar savu svaru, un pat ne kurš katrs džeks var pievilkties, kur nu vēl meitene, tas, protams, var nedaudz atturēt. Savukārt ar CrossFit ir iespējams veidot neskaitāmas variācijas. Kaut vai aplūkosim relatīvi vieglo galu - skriešana, peldēšana, lecamaukla, preses vingrinājumi. Es domāju, ka tieši daudzveidība ir lielākais pluss. Es dotu CrossFit nākotnes TOP sporta titulu!



LatvianCrossFit: Kas jāņem vērā katram, kurš grib sākt nodarboties ar CrossFit?
Jānis: GRIBASSPĒKS - noturies no sākuma kaut divus mēnešus zālē. Izproti kustību un kā ķermenis vispār reaģē uz slodzi. Ja izveido savu filozofiju attiecībā pret sportu, tad arī ir vieglāk, jo ir motivācija un mērķis. Bet, ja tu cel tikai celšanas pēc, tad, diemžēl, ilgam laikam tā iedvesma nepietiks. No sākuma ej kopā ar draugiem, būs jautrāk un būs atbalsta punkts, un veselīga konkurence vienmēr noder. Galvenais ieiet zālē, kā arī sākumā samierināties, ka rezultāti nebūs manāmi jau pēc pāris nedēļām.

Jāsaprot, ka sports kā tāds nav epizodiska aizraušanās, tas ir jāpadara par savu dzīvesveidu, jo tikai tad būs rezultāts, kas pašu spēs apmierināt.


Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

An interview with a visionary and the inventor of the Rx Jump Rope - David Newman

Soon after the CrossFit Team Series had ended, a guy from Latvia thought to contact a company, that was mentioned in every Team Series Update Show - Rx Smart Gear. Considering that LatvianCrossFit is a small blog like website and Latvia has no Regionals (not to mention Games) level athletes, what are the chances that someone is likely to respond? Probably not big but one has to try anyway. So the author of this site found an e-mail on the Rx website and wrote a message. Saying that it would be nice to make an interview with a representative of Rx Smart Gear, in order to inform Latvian readers about Rx products, the company, its athletes and maybe even about its future plans. The e-mail was brief and simple. What to expect? The author knew that it was a 50/50 chance of someone responding to a student from Latvia who writes competition reviews and interviews with Latvia athletes - in Latvian. You have to imagine the look of the authors face when he received an e-mail not from a re

Kas ir CrossFit?

Kā vēsta Yahoo, jauns sporta veids ir sācis savu uzvaras gājienu pāri Atlantijas okeānam un iekaro Eiropu vētras ātrumā: CrossFit , sporta un fitnesa sensācija, kas apvieno trīs disciplīnas – vingrošanu, svaru celšanu un vieglatlētiku. Sporta izcelsme meklējama Kalifornijā, labi veidoto augumu, uzpumpēto vēderprešu un izteiksmīgo muskuļu mekā, kur to izveidoja Gregs Glasmans 1970.gadā. No pašiem tā pirmsākumiem tas ir cienīts tā praktiskā pielietojuma dēļ tādās nozarēs kā speciālo spēku trenēšana, policijas akadēmijas, Olimpisko medaļu ieguvēju trenēšana un citās. Tagad tas ir atgriezies un gūst popularitāti parasto cilvēku vidū – CrossFit tiešām ir piemērots ikvienam, sākot no elites sportistiem, beidzot ar absolūtiem iesācējiem. CrossFit mērķis nav nodarbināt vienu muskuli vai muskuļu grupu, bet gan izveidot cilvēka ķermeņa atlētiskās kvalitātes kā vienotu veselumu, strādājot ar plastiskumu, izturību un līdzsvaru. Pamatprincips ir vienkāršs – iemācīt cilvēkam kustēties. CrossFit fo

Latviešiem pašiem savs "Kalifornijas lācis" - Jānis Todavčičs

Vairākas reizes šajā blogā esmu minējis tādu pasaules līmeņa CrossFit atlētu kā Jason Khalipa . Viņš ir 2008. gada Reebok CrossFit Games čempions, un pagaidām vienīgais atlēts visā CrossFit Games vēsturē, kuram ir izdevies izcīnīt gan zeltu, gan sudrabu, gan bronzu. Manuprāt, iespaidīgi. Šogad šis atlēts ir paziņojis par Individual  karjeras beigām (līdzīgi kā četrkārtējais CrossFit Games čempions Rich Froning), taču tas nenozīmē, ka mums vairs nebūs iespēju redzēt šo vareno "Kalifornijas lāci" sacenšamies. Iespējams jau 2015. gadā mēs varēsim vārot kā Jason Khalipa ar savu komandu sacenšas Kārsonā par augstākajām vietām komandu kategorijā. Taču, kamēr gaidam jauno CrossFit Games sezonu, iesaku ļoti rūpīgi pievērst uzmanību augusta beigām un pirmajiem diviem rudens mēnešiem. Mūs sagaida CrossFit Games off-season pasākums ar nosaukumu "Team Series". Kāpēc jātur šis pasākums savā redzeslokā? Ja uzdod šādu jautājumu, tad acīmredzot cilvēks nepietiekami seko līdzi Cro