Pāriet uz galveno saturu

CF Ventspils kopā ar X-Power sāk ar sacensībām

Vasaras trešais un noslēdzošais mēnesis būs Latvijas mērogam bagāts ar CrossFit saistītiem notikumiem. Tikko Kalifornijā noslēdzās galvenais CrossFit notikums pasaulē 2014. gada Reebok CrossFit Games (par šīm vērienīgajām sacensībām drīz būs raksts), šajā nedēļas nogalē jau otro gadu Liepājas pludmalē notiks sacensības "Pludmales spēks 2014" par kurām jau rakstīju pirms nedēļas. Manuprāt, ar vienām sacensībām šovasar būtu par maz. Pareizi? CF Ventspils, X-Power un Arturs Ņehajenko ar komandu ir parūpējušies par to, lai Latvijas CrossFit atlēti un šī sporta veida atbalstītāji iemīlētu un izjustu CrossFit daudz vairāk un dziļāk. Tāpēc 2014. gada 16. augustā Ventspils Piedzīvojumu parkā notiks "X-Power spēka un izturības spēles 2014". Mēs jau zinām, kas ir Arturs Ņehajenko, zinām arī par tādu sporta uztura veikalu X-Power, taču par CF Ventspils nekas nav zināms. Kas tas tāds ir un kā tas radās? Atbildes uz šiem un ar sacensībām saistītiem jautājumiem mums sniegs viens no to organizatoriem un viens no Latvijas spēcīgākajiem CrossFit atlētiem.

LatvianCrossFit: Vai Ventspilī ir iespējams nodarboties ar CrossFit?

Arturs Ņehajenko: Ar CrossFit var nodarboties jebkur un jebkurā laikā. Ja palūkojamies tuvāk, tad sociālie tīkli ir pilni ar bildēm un video, kur cilvēki nodarbojas ar CrossFit pat šķietami visnepiemērotākajos apstākļos - zem ūdens, kalnos, tuksnesī un citur.

Jā, arī Ventspilī var nodarboties ar CrossFit, taču speciāli radīta sporta zāle tam vēl nav.

LatvianCrossFit: CF Ventspils! Tā ir komūna vai vienkārši kaut kādas organizācijas nosaukums?

Arturs Ņehajenko: CF Ventspils vienkārši labi skan, līdzīgi kā CF Liepāja. Atšķirība ir tā, ka CF Ventspils šobrīd ir tikai virtuāls veidojums - CF Ventspils.

Taču zem šīs virtuālās vides, notiek vairākas praktiskas un visnotaļ reālas lietas:

1) Tiek organizētas Ventspilī pirmās sacensības ar CrossFit novirzienu - “X-Power spēka un izturības spēles 2014”;

2) Bootcamp treniņi - intervāla un apļa treniņi. Šo nodarbību mērķis ir vispārējās fiziskās sagatavotības veicināšana, izmantojot dažādu vingrinājumu salikumus, pielietojot gan ķermeņa svaru, gan papildu inventāru. Līdzīgi kā CrossFit, neviens treniņš neatkārtosies, taču atšķirība ir tā, ka šajos Bootcamp treniņos netiek izmantoti svarcelšanas stieņi. 

Treniņu nodarbības vada divas jaunas un atraktīvas RSU topošās veselības sporta speciālistes - Ieva Soka un Linda Pļaviņa.

LatvianCrossFit: Vispār esat sākuši savu darbību ar visai lielu blīkšķi - uzreiz ar sacensībām. Kas motivēja šādu uznācienu?

Arturs Ņehajenko: Kādam šķitīs uznāciens ar blīkšķi, kādam kārtējās nopietnās sacensības, bet vēl kādam vienkārši vieta, kur labi pavadīt laiku un apskatīt spraigu cīņu.

Ideja par sacensībām Ventspilī jau radās 2013.gadā. Sākumā bija doma rīkot sacensības Ventspils manēžā, kur ir piemēroti apstākļi, lai organizētu dažādas sportiskas aktivitātes. Nevēlējos neko sasteigt, un idejai vajadzēja nosēsties un apaugt ar labi pārdomātu loģistiku un pārdomātiem vingrinājumiem. Apstākļi sakrita tieši tā, lai sacensības varētu rīkot tieši tagad - šī gada 16. augustā Ventspils Piedzīvojumu Parkā.

LatvianCrossFit: Kas darbojas CF Ventspils?

Arturs Ņehajenko: CF Ventspils ir informatīva platforma, kura kādreiz varbūt kļūs par kaut ko lielāku.

Tajā darbojos es un Edgars Čeporjus, Bootcamp treneres - Ieva un Linda kopā ar saviem audzēkņiem.

LatvianCrossFit: Mazliet par sacensībām. Kā izdomājāt, ka sacensības rīkosiet tieši šādi un ne savādāk?

Arturs Ņehajenko: Domājot par sacensību formātu, jau zināju iepriekš, ka tām ir jānotiek ar vairāku uzdevumu izpildi jeb WOD (Workout of the Day).

Pavērojot arī sacensības ārpus Latvijas, parasti, lai noskaidrotu vispusīgāko atlētu tiek organizēti vairāki WOD. Ar vienu WOD, manuprāt, ir grūti objektīvi novērtēt kāda sportista sagatavotību un vispusību. Man pašam patīk formāts ar vairākiem WOD (gan skatīties, gan piedalīties), jo tad ir jāpierāda ne tikai spējas un fiziskā sagatavotība, izpildod dažāda veida uzdevumus, bet šādi arī noskaidrojas kā sportists spēj atjaunoties un savākties nākamajam uzdevumam. Turklāt visi nebūs vienlīdz spēcīgi vienā disciplīnā. Kādam padodas smagatlētika, kāds jūtas labāk vingrošanas elementos, cits labi izpilda garos WOD, bet cits īsos WOD. Uzvar tas, kurš spēj parādīt konstantu sniegumu visos WOD.

LatvianCrossFit: Kas un kā domājāt uzdevumus atlētiem?

Arturs Ņehajenko: Pirmie WOD uzmetumi tapa jau ziemā. Laikam ritot, tos mainīja un pielāgoja faktiski līdz pat brīdim, kad izsludināja nolikumu. Visi sacensību WOD ir mans izdomājums, taču pielāgot tos man palīdzēja Edgars un brālis.

Visus WOD, pirms sacensību nolikuma izsludināšanas, es izmēģināju pats, jo nebūtu prātīgi pārējiem likt darīt kaut ko tādu, negribētu teikt neiespējamu, kas ir vērsts tikai vai nu uz smagatlētiku vai vingrošanas elementiem. Vajadzēja atrast līdzsvaru. Līdz ar to visi WOD tika pārveidoti jeb nedaudz samazināta sarežģītības pakāpe, kā arī vēl bija svarīgs kopējais sacensību laiks, lai pasākums neizvēršas par divu dienu sacensībām (citu reizi varētu arī divu dienu formātu). Ar oficiāli izsludināto “X-Power spēka un izturības spēles 2014” nolikumu var iepazīties mūsu izveidotajā lapā šeit - CrossFit spēles 2014:nolikums.

LatvianCrossFit: Sadarbība ar X-Power. Sacensību laikā būs iespējams arī kaut ko uzzināt par sporta uzturu, kas jālieto CrossFit atlētiem?

Arturs Ņehajenko: Šoreiz mēs organizējam sacensības! Nākotnē varam padomāt arī par speciālu semināru, kurā tiek noskaidrotas svarīgas lietas par sporta uzturu.

Taču X-Power veikalos konsultants noteikti pastāstīs par to, kas nepieciešams no sporta uztura, atkarībā no atlēta nospraustā mērķa.

Ja godīgi, tad internetā ir plaša informācija par sporta uzturu, taču dažkārt var viegli apmaldīties visā informāciju “blāķī”- būsim uzmanīgi.

LatvianCrossFit: Šo sacensību nosaukums ir: “X-Power spēka un izturības sacensības”. Kas ir svarīgāks - spēks vai izturība?

Arturs Ņehajenko: Es teiktu, ka svarīgi ir atrast katram savu vidusceļu, tas ir, līdzsvaru starp spēku un izturību. Paiet ilgs laiks, kamēr tu saproti, kādas treniņu metodes aizved pie vēlamā rezultāta. Es negribētu izplūst pie šī punkta, jo šī tēma ir ļoti, ļoti, ļoti plaša.

Ventspils sacensībās būs nepieciešams gan spēks, gan izturība!

LatvianCrossFit: Arturs Ņehajenko ir CF Ventspils mugurkauls. Pareizi? Tad jau varbūt drīz varēsim redzēt sacenšamies Latvijā arī Aleksandru?

Arturs Ņehajenko: Arturs ir tikai sacensību idejas autors. Par visu, kas ir ap sacensību organizēšanu un CF Ventspils, liels paldies ir jāsaka Edgaram, kurš man ļoti palīdz šajā lietā - vienam spēks, bet otram izturība.

Ir sagadījies tā, ka pēc nolikuma izsludināšanas Aleksandrs negaidīti paziņoja par savu ierašanos Latvijā, un CF Ventspils ir saņēmusi pieteikumu no viņa par dalību.

LatvianCrossFit: Arturs no latviešiem uzrādīja vislabākos CrossFit Open rezultātus. Kā veicās ar Regionals uzdevumiem?

Arturs Ņehajenko: Punktu ziņā esam vienādi ar Manuel Jordan (skatīt zemāk attēlu), taču Jordan ierindojas pirmais, jo iegūtās vietas ir labākas par manējām. Man Open WOD 14.5 bija pilnīgs murgs, jo tā bija nākamā diena pēc CrossFit Rīdzene organizētajām sacensībām, kur ieguvu otro vietu, taču vienlaicīgi biju izsmēlis visu savu enerģiju un imūnsistēma arī bija pavājinājusies, tāpēc 14.5 bija tikai “ķeksītim”.

2014. gada Regionals uzdevumus neesmu vēl mēģinājis, izņemot atsevišķus to fragmentus.

Salīdzinot Open 2013 un 2014, tad kopējā kondīcija, tehniskais izpildījums un izturība ir pieaugusi. Tas ir tikai regulāru treniņu nopelns un neatlaidība.



LatvianCrossFit: Kāpēc cilvēkiem būtu vispār jābrauc skatīties CF Ventspils sacensības no citām Latvijas pilsētām?


Arturs Ņehajenko: Sacensības notiks pie/uz slēpošanas trases, brīvā dabā, kas jau ir unikāli, jo dažos uzdevumos būs jāpacīnās ar pašu kalnu.

Sacensības būs dinamiskas, aizraujošas un skatītājiem baudāmas.

Skatītājus sacensību laikā nemitīgi informēs par notiekošo uzdevumu izpildi, kā arī ir plānoti skatītājiem izaicinoši uzdevumi.

Ņemot vērā, ka lielākā daļa dalībnieku ir no Rīgas un Liepājas, tad, manuprāt, ir gaidāma arī atbalstītāju ierašanās no šīm un citām pilsētām.

LatvianCrossFit: Pirms gada notika sacensības Pludmales spēks (notiks arī šogad), un tajās uzvarēja viens to organizators Reinis Garkalns. Artur, tu esi viens no “Spēka un izturības sacensību” organizatoriem - turpināsi tradīciju un uzvarēsi?

Arturs Ņehajenko: Reinis ir spēcīgs konkurents, kuru nevar novērtēt par zemu. Katrās sacensībās es daru visu iespējamo, lai uzvarētu. Man vēl ir jāiegulda liels darbs treniņu procesā.

Citējot Reini vienā publiski pieejamā sarakstē Facebook: “Artur, gatavojoties uz Ventspili var teicami sagatavoties uz Liepāju”. Man ir tikai prieks par to, ka Reinis ir novērtējis Ventspils sacensību programmu par pietiekami izaicinošu un labu, lai sagatavotos Pludmales spēkam 2014.

Es tikai priecātos, ja ar sacensībām Ventspilī tiktu ielikti ilgtermiņa pamati, un tā kļūtu par tradīciju arī turpmākos gadus. Gandarījums būtu ne tikai par uzvaru, bet par veiksmīgi un kvalitatīvi noorganizētām sacensībām.

Tiekamies 16.augustā, Ventspils piedzīvojumu parkā, un novēlu visiem dalībniekiem veiksmīgu gatavošanās procesu!

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

An interview with a visionary and the inventor of the Rx Jump Rope - David Newman

Soon after the CrossFit Team Series had ended, a guy from Latvia thought to contact a company, that was mentioned in every Team Series Update Show - Rx Smart Gear. Considering that LatvianCrossFit is a small blog like website and Latvia has no Regionals (not to mention Games) level athletes, what are the chances that someone is likely to respond? Probably not big but one has to try anyway. So the author of this site found an e-mail on the Rx website and wrote a message. Saying that it would be nice to make an interview with a representative of Rx Smart Gear, in order to inform Latvian readers about Rx products, the company, its athletes and maybe even about its future plans. The e-mail was brief and simple. What to expect? The author knew that it was a 50/50 chance of someone responding to a student from Latvia who writes competition reviews and interviews with Latvia athletes - in Latvian. You have to imagine the look of the authors face when he received an e-mail not from a re

Kas ir CrossFit?

Kā vēsta Yahoo, jauns sporta veids ir sācis savu uzvaras gājienu pāri Atlantijas okeānam un iekaro Eiropu vētras ātrumā: CrossFit , sporta un fitnesa sensācija, kas apvieno trīs disciplīnas – vingrošanu, svaru celšanu un vieglatlētiku. Sporta izcelsme meklējama Kalifornijā, labi veidoto augumu, uzpumpēto vēderprešu un izteiksmīgo muskuļu mekā, kur to izveidoja Gregs Glasmans 1970.gadā. No pašiem tā pirmsākumiem tas ir cienīts tā praktiskā pielietojuma dēļ tādās nozarēs kā speciālo spēku trenēšana, policijas akadēmijas, Olimpisko medaļu ieguvēju trenēšana un citās. Tagad tas ir atgriezies un gūst popularitāti parasto cilvēku vidū – CrossFit tiešām ir piemērots ikvienam, sākot no elites sportistiem, beidzot ar absolūtiem iesācējiem. CrossFit mērķis nav nodarbināt vienu muskuli vai muskuļu grupu, bet gan izveidot cilvēka ķermeņa atlētiskās kvalitātes kā vienotu veselumu, strādājot ar plastiskumu, izturību un līdzsvaru. Pamatprincips ir vienkāršs – iemācīt cilvēkam kustēties. CrossFit fo

Latviešiem pašiem savs "Kalifornijas lācis" - Jānis Todavčičs

Vairākas reizes šajā blogā esmu minējis tādu pasaules līmeņa CrossFit atlētu kā Jason Khalipa . Viņš ir 2008. gada Reebok CrossFit Games čempions, un pagaidām vienīgais atlēts visā CrossFit Games vēsturē, kuram ir izdevies izcīnīt gan zeltu, gan sudrabu, gan bronzu. Manuprāt, iespaidīgi. Šogad šis atlēts ir paziņojis par Individual  karjeras beigām (līdzīgi kā četrkārtējais CrossFit Games čempions Rich Froning), taču tas nenozīmē, ka mums vairs nebūs iespēju redzēt šo vareno "Kalifornijas lāci" sacenšamies. Iespējams jau 2015. gadā mēs varēsim vārot kā Jason Khalipa ar savu komandu sacenšas Kārsonā par augstākajām vietām komandu kategorijā. Taču, kamēr gaidam jauno CrossFit Games sezonu, iesaku ļoti rūpīgi pievērst uzmanību augusta beigām un pirmajiem diviem rudens mēnešiem. Mūs sagaida CrossFit Games off-season pasākums ar nosaukumu "Team Series". Kāpēc jātur šis pasākums savā redzeslokā? Ja uzdod šādu jautājumu, tad acīmredzot cilvēks nepietiekami seko līdzi Cro